Ratten bestrijden met bleek: 4 verschillende toepassingen

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Ratten bestrijden met bleek_ 4 verschillende toepassingen

Ratten kan je overal in en om huis tegenkomen, van de zolder tot de garage en van de schuur tot rommelkamers. Van nature zijn ratten op zoek naar ergens om hun nest te bouwen waar voldoende voedsel in de buurt. Onze huizen zijn dan ook ideaal voor ratten.

Dit artikel gaat specifiek over het bestrijden van ratten met bleek. Nu kan ik mij een aantal redenen voorstellen waarom je specifiek op zoek bent naar bleek als bestrijdingsmiddel tegen ratten:

  •  Je komt er net achter dat je ratten in huis hebt en je hebt toevallig wat bleekmiddel liggen.
  • Je bent op zoek naar een goedkoop en effectief alternatief om ratten te bestrijden.
  • Je hebt al van alles geprobeerd en bent nu op zoek naar alternatieve bestrijdingsmiddelen.

Zat ik een beetje in de buurt? Zo ja, lees dan gauw verder, want bleek is inderdaad een prima middel om ratten mee te bestrijden. Het kan veelzijdig worden ingezet en is niet duur.

pinterest Ratten bestrijden met bleek

Hoe houdt bleekmiddel ratten op afstand?

Bleekmiddel is niet een stof als zodanig, maar een verzamelnaam voor chemische stoffen die bleken. Je hoort dit voornamelijk in het kader van vlekverwijderaars als waterstofperoxide en natriumperoxide.

Bleekmiddel kan verschillende vormen hebben, zoals vaste korrels of een vloeistof. Wanneer je bleek wilt gebruiken om ratten te bestrijden is de vloeistof het makkelijkst te gebruiken.

Je hebt ongetwijfeld weleens bleek gebruikt, bijvoorbeeld bij het schoonmaken of om kledingstukken wit(ter) te maken. En wanneer je ermee in contact bent gekomen weet je ook hoe vervelend het kan zijn.

De geur van bleek is sterk en onaangenaam. De dampen prikken in je ogen en het irriteert je huid bij contact. Het is voor mensen geen prettig middel en voor ratten al helemaal niet.

Ben je benieuwd naar andere geuren om ratten mee te bestrijden? Lees dan mijn artikel Ratten bestrijden met geur: 8 verschillende geuren

Het reukvermogen van ratten is zeer sterk ontwikkeld, veel meer dan die van mensen. Wat mensen ruiken, ruiken ratten veel sterker en indringender dan wij.

Wanneer ratten bleekmiddel ruiken, weten zij dat het een voor hen schadelijk stof is en zullen ze het vermijden. Dat bleek gebruikt kan worden om ratten weg te jagen is de een van de voornaamste toepassingen van bleek bij het bestrijden van ratten.

Kan bleekmiddel ratten ook doden?

Naast de scherpe geur heeft bleekmiddel nog een ander eigenschap, namelijk dat deze bijt. Denk je maar eens in dat kleding bij het aanraken van bleekmiddel van kleur veranderd.

Een rat die bleekmiddel binnenkrijgt, zel inwendige bloedingen krijgen, een kappote maag en zuurstofklachten. Maar is een rat gek genoeg om bleekmiddel te eten?

Theoretisch gezien is bleekmiddel inderdaad dodelijk voor ratten. Dus ja, bleek kan ratten doden. Maar praktisch gezien is het niet zo dat je wat bleekmiddel in een kommetje kunt gieten en dat ratten er uit gaan drinken.

Nee, ratten zijn bange en voorzichtige beestjes die niet zomaar iets dat zij vies vinden ruiken zullen gaan eten. Ratten weten vanwege de geur dondersgoed dat er iets mis mee is.

Ik heb er geen ervaring mee, maar er schijnt een manier te zijn waarop je ratten zover kunt krijgen om toch van het bleekmiddel te eten. Wat men doet is bleekmiddel aan pindakaas toevoegen.

De instructies zijn om een paar eetlepels bleek in een bakje te doen en net zo lang pindakaas toevoegen totdat je de bleek niet kan ruiken. De ratten zouden dan de pindakaas op willen eten en zo bleek binnen krijgen.

Nogmaals, ik heb er geen ervaring mee, maar het is het proberen waard!

Voor wie toch over gaat op echt rattengif, doet dat het best in combinatie met een lokdoos. Klik hier om het aanbod aan rattengif en lokdozen op bol.com te bekijken of ga direct voor onderstaande combinatie:

4 manieren om bleek te gebruiken om ratten te bestrijden

Zonder een lokaas, zullen de ratten niet van je bleekmiddel eten. Maar dat neemt niet weg dat je op verschillende, effectieve manieren ratten met bleek kunt bestrijden.

Hieronder lees je 5 verschillende manieren waarop je bleek tegen ratten in kunt zetten.

Hoe houdt bleekmiddel ratten op afstand_

1. Maak een rattenspray op basis van bleek

Met bleek kan je een zelfgemaakte rattenspray maken. Maak in eerste instantie een oplossing van 1 deel bleekmiddel en 10 delen water. Voeg vervolgens bleek toe totdat je een spray met een nare geur krijgt.

Er zijn met deze spray in principe twee toepassingen:

Zitten de ratten binnenshuis? Spray dan overal waar je ratten of tekenen van ratten hebt gezien, maar vermeid het besproeien van uitgangen. Dit om de ratten naar buiten te drijven.

Zitten de ratten juist buiten en komen zijn steeds binnen? Spray dan juist alle ingangen met de rattenspray om ervoor te zorgen dat de ratten niet naar binnen komen.

2. Maak de omgeving hygienisch schoon met bleek.

Bleekmiddel is een zeer sterk ontsmettingsmiddel. Eenmaal aangebracht op oppervlakken, doodt het alle aanwezige bacteriën en virussen.

Naast de overlast die ze veroorzaken, brengen ratten ook nog eens ziekten en parasieten met zich mee. Ook poepen en plassen ze overal!

Het bestrijden van ratten is meer dan alleen ervoor zorgen dat je heen ratten meer in huis hebt. Het schoonmaken van de ravage die ze achter kunnen laten is ook belangrijk. Bleekmiddel is daar een goed hulpmiddel bij.

Om rattenvuil met bleek op te ruimen ga je als volgt te werk:

  • Trek wegwerphandschoenen aan ter bescherming van je huid
  • Giet wat bleekmiddel in een plantenspuit
  • Besproei alle rattenvuil met de bleek – zonder te vegen of te stofzuigen
  • Raap vervolgens zoveel mogelijk vuil op en doe deze in een vuilniszak
  • Besproei de omgeving nu nogmaals met bleek
  • Veeg en boen de omgeving goed schoon
  • Na het drogen kan je de omgeving nog eens goed stofzuigen

Het is altijd goed om eerst even een onopvallend plekje met bleek te behandelen om te kijken of het geen schade of verkleuring aan het te behandelen materiaal toebrengt!

3. Gif op basis van bleek en pindakaas.

We hebben het hierboven al even kort aangestipt, maar als je er voor wilt zorgen dat ratten van de bleek eten, moet je het aantrekkelijk voor ze maken met wat pindakaas.

Het is onmogelijk om de ratten zonder een aantrekkelijk lokaas van de pindakaas te laten eten, daar zullen ze veel te voorzichtig voor zijn.

Het mengen van 1 of twee eetlepels bleekmiddel met een of twee eetlepels pindakaas kan helpen om de geur van het bleekmiddel te maskeren. Voeg daarna zo nodig nog extra pindakaas toe.

Omdat ratten gek zijn op pindakaas, zullen ze er maar al te graag van eten. Het bleekmiddel heeft ongeveer 1 a 2 dagen nodig om de rat te doden.

Wist je dat je ook op basis van een beetje gips een hele goede zelfgemaakte rattengif kunt maken? Lees meer in mijn artikel Ratten bestrijden met gips: gids om zelf rattengif te maken

Gif op basis van bleek en pindakaas.

4. Verjaag ratten met in bleek gedrenkte wattenbollen

Het vervelende aan de spray met bleekmiddel is dat je niet overal op kan sprayen. Bleekmiddel kan verschillende oppervlakken aantasten, waardoor het lukraak sproeien niet heel verstandig is.

Daar hebben we een goede oplossing voor: wattenbollen doordrenkt met bleek.

Doe toepassing is erg simpel: maak wat wattenbolletjes, doordrenk deze in bleek, verdeel ze over wat schaaltjes en plaats de schaaltjes in de omgevingen waar je de ratten wilt bestrijden.

Heel makkelijk! Wanneer de wattenbolletjes beginnen op te drogen, giet je er gewoon weer wat bleek over en ze kunnen hun werk weer doen.

Conclusies en ervaringen

Kan je met bleekmiddel ratten bestrijden? Jazeker! Kan je met bleekmiddel ratten doden? Wel als je de ratten zover krijgt om het binnen te krijgen!

En naast het bestrijden van ratten, is bleek ontzettend goed om rattenvuil hygienisch op te ruimen. Een perfect middel dus!

Heb jij weleens ratten met bleek proberen te bestrijden? Hoe heb je dat precies gedaan en is het toen gelukt? Van jouw ervaringen kunnen wij allemaal leren. Deel deze hieronder in de reacties door een bericht achter te laten.

Ook wanneer je vragen hebt over het bestrijden van ratten, kan je die hieronder stellen. Ik kom er zo snel mogelijk op terug.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “Ratten bestrijden met bleek: 4 verschillende toepassingen”

Plaats een reactie