Ratten bestrijden met gips: gids om zelf rattengif te maken

Deel dit bericht op Pinterest:

Ratten bestrijden met gips gids om zelfs rattengif te maken

Ratten zijn schuchtere knaagdieren die ’s nachts zoek gaan naar voedsel, water, onderdak en veiligheid. De meeste ratten leven buitenshuis in de buurt van voedselbronnen en plaatsen waar zij zich veilig voelen.

Soms komen zij echter naar onze woonomgeving toe, of dat nu de tuin of daadwerkelijk in huis, en dan wordt het zaal om de ratten te bestrijden.

Ratten zijn plaagdieren die het liefst in en om onze huizen leven. Ze gebruiken hun extreem goed ontwikkelde ruikvermogen om hun weg te vinden naar voedsel en dat brengt hun logischerwijs naar de huizen van mensen.

Deze knaagdieren kunnen erg vervelend zijn. Ze kunnen ziekten en parasieten verspreiden en veel schade aanrichten. Vooral in de de omgeving waar je voedsel opslaat of afval bewaart.

Naast de gevaren van ratten, is het tijdig en effectief bestrijden van deze plagen extra belangrijk omdat ze zich razendsnel kunnen voortplanten. Ratten bestrijden door het gebruik van gips is een effectieve manier om een rattenplaag tegen te gaan.

Het inzetten van gips om ratten te bestrijden kan op verschillende manieren. In dit artikel ga ik je dan ook precies uitleggen hoe je met behulp van gips een eigen rattengif kunt maken waarmee je van de ratten af kunt komen.

Pinterest Ratten bestrijden met gips

Is een zelfgemaakt rattengif met behulp van gips effectief om ratten te bestrijden?

Degenen die een zelfgemaakt rattengif proberen, zijn vaak verrast door de effectiviteit ervan. Vaak werkt het nog effectiever dat commerciële rattenbestrijdingsmiddelen en andere middelen die bedoeld zijn om knaagdieren te verjagen.

Dat dergelijke middelen niet werkzaam blijken is omdat ze niet goed gebruikt worden, niet effectief zijn of omdat de ratten simpelweg immuniteit hebben opgebouwd tegen het gebruikte middel.

Een zelfgemaakt rattengif is naast beter in het bestrijden van ratten ook nog eens stukken veiliger dan bestrijdingsmiddelen zoals rattenvallen of chemische gifstoffen.

Ten slotte is er ook nog de prijs: een zak gips is vele malen goedkoper dan de meeste vallen, gifstoffen, lokaas en lokdozen. Het gebruik van gips om ratten te bestrijden is dus naast effectiever ook nog eens goedkoper!

Hoe werkt een zelfgemaakt rattengif op basis van gips?

Je zelfgemaakt rattengif werkt doordat het gips, wanneer het in contact komt met vocht, begint uit te harden. De truc is dan ook om het gips zo aan te bieden dat de rat er van eet. Wanneer de rat het gips binnen krijgt en het in contact komt met het maagsap, zal het gips uitharden en gaat de rat dood.

Het zelfgemaakte rattengif aantrekkelijk maken voor ratten doe je door het gips te mengen met een lokaas.

Je kunt het gips combineren met allerlei middelen en producten in huis om je zelfgemaakte rattengif extra effectief of aantrekkelijk te maken, zoals:

  • Pindakaas
  • Bloem
  • Maismeel
  • Melk
  • Aardappelen
  • Bakingpowder

Een goede gips kan je gemakkelijk online bestellen, klik hier om het aanbod aan gips op bol.com te bekijken of ga direct voor deze zeer geschikte gips:

Recept 1: Van ratten af met deze pindakaasballen

Open zak gips om ratten te bestrijden

Wat mij betreft de allerbeste manier om gips te gebruikten om ratten te bestrijden: pindakaasballen. Wat maakt dit recept nu zo effectief? Ratten houden van nature van noten. Pindakaas is wat mij betreft dan ook de allerbeste lokaas voor ratten.

Een ander voordeel van pindakaas als lokaas is dat het het lekker plakkerig is. De rat krijgt het dus niet zomaar mee zonder ook wat gif binnen te krijgen.

Benodigdheden:

  • Gips
  • Pindakaas
  • Bakje met deksel
  • Wegwerphandschoenen

Doe als eerste je handschoenen aan, want als de rat jouw geur op het gif ruikt, zal hij er niet van eten.

Meng gelijke delen pindakaas en gips tot het een plakkerige mengsel vormt waarmee je ballen kunt draaien. Afhankelijk van het gips of het pindakaas, voeg je meer van het een of het ander toe als de ballen niet in vorm blijven of juist te hard worden.

De verhouding is precies goed wanneer je nog net balletjes kunt draaien die hun vorm vasthouden.

Rol balletjes ter grote van een flinke knikker en bewaar ze totdat je ze gaat gebruiken in een luchtdichte bak met deksel.

Let wel, voeg nooit water toe. Wanneer je de balletjes weer wat zachter of vochtiger wilt maken, voeg je weer wat pindakaas toe.

Recept 2: zoet gif-mengsel in poedervorm

Dit recept is de zoete tegenhanger van de pindakaasballen. Soms zijn de ratten namelijk niet uit op hun natuurlijk voedsel, maar op meer calorierijk voedsel. Zoetigheid is hier een goed voorbeeld van.

Benodigdheden:

  • Gips
  • Maismeel
  • Suiker
  • Hagelslag
  • Een paar schoteltjes
  • Kom om te mengen
  • Wegwerphandschoenen

Wederom moet je eerst je handschoenen aantrekken om je geur te verdoezelen.

Meng in een grote kom gelijke delen gips, suiker, hagelslag en maismeel. Roer het mengsel goed door zodat alle ingrediënten gelijkmatig in het mengsel verdeeld worden.

Schep wat van het mengsel in schoteltjes en plaats de schoteltjes verspreid over ruimten waar je ratten of tekenen van ratten bent tegengekomen. Zet de schotels altijd neer naast een muur of een ander vorm van beschutting, want daar komen de ratten het liefst.

Een goede gips kan je gemakkelijk online bestellen, klik hier om het aanbod aan gips op bol.com te bekijken of ga direct voor deze zeer geschikte gips:

Recept 3: Eenvoudige gifballen met maismeel

Deze gifballen zijn stukken sterker, maar iets minder aantrekkelijk dan de andere opties. Het grote voordeel van dit recept is dat de ballen vrij vochtig zijn en dat de ratten er eerder aan dood gaan. Het nadeel is dat ze iets minder aantrekkelijk zijn.

Probeer deze eerst en schakel desnoods over op een ander recept als de ratten niet van deze ballen eten.

Benodigdheden:

  • Gips
  • Maismeel
  • Melk
  • Bakje met deksel
  • Grote mengkom
  • Wegwerphandschoenen

Hoe maak je deze rattengif?

Nadat je je handschoenen hebt aangetrokken, kun je aan de slag gaan.

Je begint met het mengen van gelijke delen gips en maismeel in een grote kom. Vervolgens voeg je er al roerend melk aan toe. Je moet melk blijven toevoegen totdat het mengsel de consistentie van een brooddeeg krijgt.

Let wel goed op en giet het melk langzaam in het mengsel omdat het gips uithardt wanneer er teveel vocht bij komt.

Als je merkt dat sommige delen van het mengsel nog te droog zijn, wees dan niet bang om meer melk toe te voegen, het mengsel zou op deeg moeten lijken. Je moet je handen gebruiken en het kneden om het nog meer deegachtig te maken.

De toepassing van deze gipsballen

De volgende stap is om een beetje van het deeg af te nemen en dit tot kleine ballen te draaien. Doe dit totdat er geen deeg meer over is. Bewaar de ballen in een goed afsluitbare bak.

Het heeft niet veel nut om de ballen overdag te plaatsen. Wacht totdat het nacht wordt en plaats enkele balletjes op plaatsen waar je ratten hebt gezien of verwacht dat ze op zoek gaan naar voedsel:

  • In de keuken
  • Achter de koelkast
  • Rond deuropeningen
  • In de buurt van vuilnispakken

Na ongeveer een dag worden de ballen geplaatste balletjes te hard om nog te gebruiken. Gooi deze dan weg en plaats een paar nieuwe. Merk je dat de ratten er niet van eten? Probeer dan een van de andere recepten.

Ook kun je de tips uit mijn artikel Hoe ratten in huis bestrijden: 7 eenvoudige stappen proberen.

Recept 4: Aardappelpuree en gips tegen ratten

Een laatste toepassing van gips om ratten te bestrijden is om het te mengen met aardappelpuree. Soms wil een calorierijk alternatief als deze het goed doen.

Benodigdheden:

  • Gips
  • Aardappelpuree
  • Water
  • Een paar schoteltjes
  • Kom om te mengen
  • Wegwerphandschoenen

Trek je handschoenen aan en meng gelijke delen aardappelpuree en gips in een grote kom. Roer het mengsel goed door. Vervolgens voeg je al roerend water toe totdat het mengsel net kneedbaar is.

Draai er balletjes van en bewaar de ongebruikte ballen in een goed afsluitbare bak. Net als bij de voorgaande methoden, plaats je de ballen wederom ’s nachts op plaats waar je ratten gezien hebt. Na maximaal 24 uur worden de niet gegeten ballen hard en moet je ze vervangen door verse.

Met lokdozen buiten van ratten af komen

Regen maakt gips hard en daardoor onbruikbaar. Om de gips ook bij ratten buitenshuis te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat het niet nat wordt. Dat kan door gebruik te maken van lokdozen.

Een lokdoos is niets meer dan een overdekte plaats waar je gif in kunt plaatsen en heeft vele voordelen:

  • Het biedt de rat een plek waar het zich veilig voelt en dus eerder van het gif zal eten.
  • Beschermt kinderen en huisdieren doordat zij niet bij het gif kunnen komen.
  • Beschermt het gif tegen water zodat het niet uit kan harden.

Heb je een composthoop in de tuin, dan is de kans groot dat ook daar ratten op af komen. Lees mijn artikel Ratten in een composthoop bestrijden: gids om van ratten af te komen voor meer informatie. 

Datzelfde geldt ook voor een kippenhok, meer hierover lees je in het artikel Het kippenhok rattenvrij met deze 4 bestrijdingstips

 
Een goede lokdoos kan je gemakkelijk online bestellen, klik hier om het aanbod aan lokdzoden op bol.com te bekijken of ga direct voor deze kwalitatief goede lokdoos met uitstekende recensies:

Waar de ratten ook zitten, kun je jouw gif gebruiken

Je kunt zowel binnen als buiten last krijgen van ratten. Het fijne aan een zelfgemaakte rattengif op basis van gips is dat het zowel binnen als buiten is te gebruikten.

Dus, waar de ratten ook zitten, door middel van bovengenoemde manieren om gif in te zetten, kan jij het probleem van ratten tegengaan.

Het enig nadeel is dat rattengif op basis van gips niet te nat mag worden.

Een beetje vocht kan geen kwaad, maar teveel en het gips wordt te hard en je gif onbruikbaar. Wil je de gifballen buiten gebruiken? Houd dan het weer in de gaten en maak zo nodig gebruik van de hierboven genoemde lokdozen of plaats de ballen tijdens regenachtige perioden in de schuur.

Wat moet je met de dode ratten doen?

Zak gips

De ratten doden is helaas slechts het halve werk. Komt een rat in of om het huis aan het gif te overlijden, dan moet je deze ook nog eens op de juiste manier manier hygiënisch verwijderen.

Stap 1: Maak gebruik van wegwerphandschoenen

Voordat je ook maar iets oppakt, weggooit of schoonmaakt, maak eerst een oplossing van gelijke delen water en bleekmiddel in een spuitfles. Spuit hier de dode, rat, de omgeving en eventueel afval of nestmateriaal goed onder met het bleekmengsel.

Stap 2: De omgeving goed desinfecteren

Koop eerst latex of vinyl handschoenen. Plastic of rubberenhandschoenen kunnen eventueel ook gebruikt worden.

Stap 3: Gooi nu pas alles weg

Neem nu de plastic zak en stop hier de rat in en al het ander afval in de omgeving. Knoop de zak goed dicht en gooi deze – het liefst buiten – weg.

Nu ga je weer terug naar waar je de dode rat hebt gevonden en spuit de omgeving wederom met het bleekmengsel. Neem de omgeving met papieren doeken af en gooi deze samen met je handschoenen in de vuilnisbak. Was nu je handen en je bent klaar.

Conclusies en ervaringen met het bestrijden van ratten door middel van gips

Ratten zijn plagen die niemand in huis wilt hebben. Afgezien van het feit dat dat deze knaagdieren parasieten en ziekten bij zich kunnen dragen, kunnen ze voor een hoop overlast en schade zorgen. Hoe eerder je de ratten bestrijdt, hoe beter. Gips kan je hierbij helpen.

Mijn conclusies

Er zijn veel manieren waarop je een zelfgemaakte rattengif op basis van gips kunt maken. Door gips te vermengen met lokaas dat ratten aantrekkelijk vinden, kun je ervoor zorgen dat de ratten met gif in aanraking komen.

Ratten zijn van nature schuchtere en voorzichtige beestjes die niet gauw onbekend voedsel eten of op onbekende plaatsen komen. Ze zullen van iets onbekends kleine hapjes nemen om te kijken of het veilig is. De truc is dan ook om het gif zo aantrekkelijk mogelijk te maken en het op de juiste manier aan te bieden.

Wanneer mag je resultaten verwachten?

Al na enkele dagen zal je minder ratten zien. Er zijn twee redenen waarom het resultaat even op zich laat wachten:

  • Ratten moeten even wennen aan het “voedsel” op plekken waar ze het normaliter niet tegenkomen.
  • Ook aan de geuren en smaken van het nieuwe “voedsel” moeten ze wennen.

Wat je ook doet, bleef het gif dus aanbieden. De ratten zullen er na verloop van tijd aan wennen en ervan eten.

Wat zijn jouw ervaringen met het gebruik van zelfgemaakte rattengif?

Waar de ratten ook zitten, een zelfgemaakte rattengif op basis van gips is een goedkoop, effectief en gemakkelijke manier om ratten te bestrijden.

Heb je ooit geprobeerd zelfgemaakte rattengif te maken? Deel jouw resultaten en je recepten met ons in het opmerkingengedeelte! Heb je een van bovengenoemde recepten geprobeerd? Dan ben ik reuze benieuwd of het jou geholpen heeft!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

21 gedachten over “Ratten bestrijden met gips: gids om zelf rattengif te maken”

  1. hoeveel moet een rat van het gif eten voordat hij dood gaat. Gaat dit snel of is het een langzame pijnlijke dood?
    Ik heb nu al een dag of 3 pindakaasballetjes neergelegd en elke ochtend zijn ze op.

    Beantwoorden
    • Hoi Ron,

      Een paar hapjes is ruim voldoende. Gips werkt vrij vlot, want dat hardt gewoon snel uit en is daarmee geen langzame pijnlijke dood.

      Regulier gif werkt nog langzamer. Dat is een wettelijke vereiste voor producenten om mensen de tijd te geven om huisdieren of kinderen die er per abuis mee in aanraking komen naar het ziekenhuis te brengen.

      Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

      Groetjes,
      Peter

      Beantwoorden
      • dank voor je bericht. Ik vraag het omdat ik inmiddels al ruim n week iedere nacht 2 a 3 bolletjes plaats die de volgende dag ook weg zijn. Ik heb niet de indruk dat ik heel veel ratten in de tuin heb maar omdat de bolletjes elke dag op zijn lijkt het of niet te werken of er zitten wel meerdere ratten. Elke dag zijn er 2 a 3 bolletjes met pindakaas en gips op. De bolletjes hebben ongeveer een doorsnede van 2 a 2,5 cm.
        en bijna de helft bestaat uit gips.

        Beantwoorden
        • Hoi Ron,

          Waar een enkele rat zit, zitten er meerdere! Als je al een week bezig bent, dan verwacht ik dat je binnenkort zal zien dat de bolletjes er de volgende dag nog liggen. Het “recept” lijkt te werken. Volhouden dus!

          Groetjes,
          Peter

          Beantwoorden
          • Hallo Peter / Ron,

            Is de gipsballetjes techniek uiteindelijk wel succesvol geweest? Want ik ben nu ook elke avond bezig: balletjes weg, maar ik vraag me af of ik de ratten niet aan het voeren ben ipv doden…

          • Hoi Martijn,

            Mij heeft het zeker geholpen, maar het klopt dat er wisselende ervaringen mee zijn. Ik zou er zeker niet eeuwig mee aan de gang gaan. Merk ja na een week of 2-3 dat ze nog blijven komen, dan zou ik zeker op een andere methode overstappen. Wellicht is de plaag ernstiger dan je denkt, of komen de ratten gemakkelijk van buiten naar binnen toe en trek je ze alleen maar aan. Of je ermee door moet gaan, ligt er vooral aan hoe lang je al bezig bent.

            Hoop dat je er iets aan hebt!

            Groetjes,
            Peter

      • Beste Peter,

        Wij hebben duidelijk last van bruine ratten. Ze lopen je zelfs overdag voor de voeten!
        Reeds een tweetal weken leg ik bolletjes pindakaas/gips. Soms zelfs 2x per dag, ’s morgens en ’s avonds. Binnen het uur zijn de bolletjes weg!
        Gisteren een bolletje in het gezichtsveld gelegd binnen het half uur kwamen drie ratten het balletje samen halen. Ik twijfel dus echt of de bolletjes hun werk doen. Mogelijks nemen ze de bolletjes gewoon mee naar hun hol waar ze dan uitharden onder invloed van vocht ?

        Deze morgen had ik en grote rat gevangen in een inloopkooi. Deze was op het lokaas afgekomen, heeft in haar eentje een volledig bolletje (2,5cm) naar binnen gewerkt en zag er nog springlevend uit. Daarna heb ik ze nog twee bolletjes bijgevoederd. Eéntje heeft ze ook helemaal verorbert maar nog steeds is het beestje zeer actief…

        Wat kan ik nog meer doen?

        Groetjes,
        Jeroen

        Beantwoorden
        • Beste Jeroen,

          Lastig zeg! Het meenemen van de bolletjes is zeker een mogelijkheid. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het nog nooit meegemaakt heb dat een rat na twee bollen van 2,5 cm de volgende dag nog springlevend is!

          Als het voor je na een week of twee geen mindering in het aantal ratten ziet (en dat lijkt hier het geval te zijn) dan zou ik echt overgaan op een andere methode. Heb je de ouderwetse rattenvallen al geprobeerd? Ik zou er rustig 10+ stuks van neerzetten verspreid de omgeving.

          Trouwens, enig idee waar die ratten op afkomen? Voedsel in de omgeving?

          Succes met het bestrijden!
          Peter

          Beantwoorden
      • Dank je wel, Peter.

        Ben ondertussen gestart. De bolletjes zijn elke dag weg. Ik leg er telkens een 10 tal.
        Dus verwacht ik zeer binnenkort wel resultaat.

        Groeten,

        Paul.

        Beantwoorden
  2. Hallo,
    Hebben hier ook een paar ratten lopen, ik heb de balletjes met gips gemaakt en al 2 weken geleden beginnen leggen. Ze komen ze iedere avond ophalen ,ze eten er niet ter plaatse op.
    Ze lopen hier nu nog steeds rond.

    Beantwoorden
    • Beste Sabine,

      Dat ze blijven komen en er steeds van eten, zegt mij de ratten niet elders in de buurt aan eten komen. Dat is in de basis goed! Zouden de ratten op de een of andere manier van buiten naar binnen kunnen komen? Want als ze twee weken lang iedere avond komen, dan lijkt het daar wel erg op!

      Hoor graag.

      Groetjes,
      Peter

      Beantwoorden
  3. Ik heb kippen en ben nu 2 weken lang bijna elke dag 6 gipsballetjes met maismeel, zonnebloempitten, cacaopoeder en melk aan het zetten onder het kippenhok. De ratten maken een tunnel en gaan er dan onder wonen.
    Elke dag zijn ze allemaal weg. Hier zitten er heel veel. Ik merk wel dat het werkt, omdat het nu heel erg stinkt in het kippenhok.

    Beantwoorden
  4. Ze eten hier een mengsel van alleen suiker en gips. Er staat een bakje water naast. Is het voor een goede werking nodig om vocht toe te dienen aan het mengsel?

    Beantwoorden
    • Hi Marjan,

      Ik zou zeggen dat wat vocht toevoegen beter is, maar wanneer ze “droge” gips binnenkrijgen komt er ook vocht bij. Dat zou genoeg kunnen zijn.

      Gr,
      Peter

      Beantwoorden
  5. Hoi, ik zie helaas te weinig in het commentaar terugkomen, of de balletjes met gips en pindakaas ook veilig genoeg liggen, zodat de volgels er niet bij kunnen.
    Dus mensen, zorg ervoor dat ze veilig genoeg liggen!

    Beantwoorden

Plaats een reactie