Ratten bestrijden in de schuur: 6 stappen om van ratten af te komen

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Ratten bestrijden in de schuur_ 6 stappen om van ratten af te komen

Een schuur in de tuin is ontzettend handig, je kunt er vanalles in kwijt en is ideaal om fietsen en andere spullen in te zetten. Maar als je niet oplet, kan je schuur ook een schuilplaats worden voor ratten en ander ongedierte.

Ratten bestrijden in de schuur begint bij het stilstaan bij waar die ratten nu naar op zoek zijn: beschutting en goede voedselbronnen. Wanneer je er voor zorgt dat ratten niet voor deze twee zaken bij jou in de schuur terecht kunnen, ben je goed op weg om van de ratten af te komen.

Problemen met ratten komen niet alleen in de schuur voor, maar eigenlijk in de alle gebouwen waar ratten denken voedsel en beschutting te kunnen krijgen. Wanneer een rattenprobleem zich voordoet in een schuur, moeten er direct stappen worden ondernomen om de ratten in de schuur te bestrijden.

Door het opvolgen van onderstaande stappen kun je je ervan verzekeren zo snel mogelijk van de ratten in je schuur af te komen.

Stap 1: Waar zitten de ratten?

Het is een goed idee om erachter te komen hoe erg het probleem is en of de ratten daadwerkelijk hun nest hebben bij jou in de schuur.

Ga met een zaklamp in je schuur na of je sporen van ratten ziet. Wanneer je direct al een rat ziet lopen, dan weet je hoe laat het is. Maar bij gebrek aan een levend exemplaar, ben je aangewezen op andere tekenen van ratten.

Ga na of je urine ruikt, of je uitwerpselen ziet, of er knaagsporen te vinden zijn en of er nesten aanwezig zijn.

Kom je weinig tot niets tegen, dan kan het bestrijden van de ratten in de schuur vrij vlot gaan, zo niet, dan ben je er meer tijd aan kwijt.

Stap 2: Hoe komen de ratten je schuur binnen?

Ga vervolgens na hoe de ratten bij jou je schuur binnenkomen. Een opening van slechts 2 centimeter is over het algemeen voldoende voor ratten om zich ergens doorheen te wurmen.

Ga zowel binnen de schuur als daarbuiten na of je openingen tegenkomt waar ratten doorheen zouden kunnen komen. Besteed daarbij niet alleen aandacht aan de onderkant. Ratten zijn uitstekende klimmers en kunnen vrij hoog springen, dus ook via het dak zouden de ratten binnen kunnen komen.

Besteed altijd extra aandacht aan deuren, ramen en kozijnen. Ook kieren tussen de grond en een muurtje of de onderzijde van een deur zijn favoriete toegangsplekken.

Zorg dat ratten niet naar binnen kunnen

Stap 3: Zorg dat ratten niet naar binnen kunnen

Heb je bij de vorige stap toegagspunten gevonden, dan is het nu tijd om die openingen goed af te sluiten.

Gaten moeten op de juiste manier worden afgedicht met materialen die niet weer door de ratten worden opengeknaagd om zo opnieuw je schuur binnen te komen.

De beste manier om dit voor elkaar te krijgen is om de opening te vullen met staalwol en het vervolgens te dichten met kit of een gatenvuller. Voor houten schuren, is er gatenvuller speciaal voor hout te krijgen.

Mocht het zo zijn dat de ratten onder de schuur door graven om zo naar binnen te komen, dan kan je dat oplossen met behulp van wat cement. Je graaft een greppel van ongeveer 30 centimeter diep en een paar centimeter breed om je schuur heen. Vervolgens giet je de greppel leeg en kan je de bovenzijde bedekken.

Wat je ook doet, gebruik geen purschuim of ander zacht materiaal om gaten mee te vullen. Ratten kunnen daar heel makkelijk doorheen knagen en dat heeft dus weinig zin.

Stap 4: Maak gebruik van besrijdingsmiddelen tegen de ratten in de schuur

Enkele lokdozen buiten de schuur en enkele vallen binnen de schuur is alles dat je nodig hebt om ratten blijvend uit je schuur te houden.

Lokdozen zijn beter voor buiten omdat ze:

 • Het lokaas beschermen tegen regen
 • Ervoor zorgen dat andere dieren niet bij het lokaas kunnen
 • De rat niet ter plekke doden

Qua lokdozen heb je er minimaal twee nodig. Je bestelt ze snel en gemakkelijk online. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken of ga voor deze stevige en ruimte lokdoos:

Rattenvallen kun je beter binnen neerzetten omdat ze:

 • Bijzonder effectief zijn om ratten op slag te doden
 • jaren mee kunnen gaan
 • je helpen de dode muis weg te gooien zonder deze aan te hoeven raken

Voor zowel lokdozen als rattenvallen geldt een aantal aanbevelingen voor het plaatsen:

 • Zet ze altijd zoveel mogelijk neer waar je de ratten gezien hebt
 • Plaats ze altijd tegen muren aan, dat is waar de ratten lopen
 • Gebruik qua lokaas altijd pindakaas of hazelnootpasta omdat dat raten goed aantrekt

Qua rattenvallen heb je er minimaal 4 nodig, maar hoe meer, hoe beter. Klik hier om het aanbod aan rattenvallen op bol.com te bekijken of ga voor onderstaande moderne toppers met de beste gebruikerservaringen:

Stap 5: Preventieve maatregelen

Helaas is het bij ratten zo dat als je eenmaal lakser wordt met het nemen van maatregelen, dat ze zo weer terug komen.

De volgende maatregelen kunnen je helpen om blijvend van ratten in de schuur af te komen:

 •  Maak heel het jaar door gebruik van 1 of 2 lokdozen die je buiten tegen de schuur laat staan
 • Zorg ervoor dat je je schuur blijft onderhouden, dicht eventuele gaten of scheuren direct
 • Sla zo min mogelijk voedsel op in de schuur, doe je dat wel, zorg dan dat het stevig en luchtdicht verpakt is

Als je eenmaal last hebt van ratten in de schuur, is het erg moeilijk om er weer vanaf te komen. Daarom is preventie erg belangrijk zodat je niet alsnog achteraf de ratten in je schuur moet bestrijden.

Preventieve maatregelen

Stap 6: Wees voorzichtig met voedsel

Ratten zullen binnen de kortste keren in je schuur zitten wanneer ze daar een bron van voedsel hebben.

De schuur is een hele makkelijke opslagplaats, maar is niet erg geschikt om er eten voor mensen of dieren in te bewaren. Doe dat dan ook bij voorkeur niet. Wil je dat toch doen, zorg er dan voor dat het voedsel in stevige luchtdichte bakken of blikken kan worden opgeslagen.

Ratten zijn alleseters en als iets lekker ruikt, eten ze het op. Daarom is het belangrijk om vogelzaad, voer voor huisdieren en ander voedsel zo op te slaan dat de ratten het beslist niet kunnen reuken.

Ervaringen met het bestrijden van ratten in de schuur

Hopelijk kan je met deze bestrijdingstips de ratten uit je schuur verjagen en genieten van een rattenvrije omgeving.

Heb jij in het verleden last gehad met ratten in de schuur? Deel dan jouw ervaring met het bestrijden ervan. Hoe heb je de ratten uiteindelijk verjaagd en wat heb je daar eventueel voor gebruikt.

Laat hieronder in de reacties een berichtje achter en deel jouw ervaringen met ons!

Ook wanneer je momenteel last hebt van ratten in de schuur en vragen hebt over het bestrijden, ben je van harte welkom om hieronder je vraag te plaatsen. Ik doe mijn best om je zo snel en zo goed mogelijk te helpen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie