Overlast als gevolg van een mierenprobleem is erg vervelend. Je wilt daar snel iets aan doen en je weet dat hoe eerder je de mieren aanpakt, hoe beter het is. Wellicht heb je al een mierenpoeder of lokdoos in huis. Voor gebruik vraag je je dan af “is een mierenlokdoos of mierenpoeder wel veilig voor kinderen?”.
Is een mierenlokdoos of mierenpoeder veilig voor kinderen? Mierenbestrijdingsmiddelen zijn relatief veilig wanneer je een klein beetje binnenkrijgt. Middelen op basis van fosforverbinding zijn het ergst.
In dit artikel ga ik in op het gebruik van mierenbestrijdingsmiddelen en de veiligheid van kinderen. Welke middelen kan je in de buurt van kinderen gebruiken en welke niet?
Op zoek naar een mierenpoeder dat veilig is voor kinderen?


Ben je alleen op zoek naar een mierenpoeder dat veilig is voor het gebruik nabij kinderen en ben je niet op zoek naar de hele uitleg erachter? Dan raad ik je het gebruik van Eco mierenpoeder van Luxan aan. Bestel deze nu direct via bol.com.
Eco mierenpoeder van Luxan is een natuurlijk middel en veilig voor het gebruik nabij kinderen en huisdieren. Het is een middel op basis van diatomeeënaarde en is bijzonder effectief om mieren mee te bestrijden.
Diatomeeënaarde is geen aarde, maar een witte poeder dat lijkt op talkpoeder. Diatomeeënaarde is gemaakt door het tot hele fijne stof vermalen van skeletten van microscopische organismen. Deze poeder is zeer schadelijk voor mieren en andere insecten, maar doet mensen en huisdieren bij aanraking geen kwaad. Je voelt het niet eens!
De veiligheid van kinderen en mieren bestrijden
Er zijn ontzettend veel mierenbestrijdingsmiddelen op de markt. De meest bekende middelen zijn:
- Mierenpoeders
- Mierensprays
- Lokdozen
Sommige van deze producten zijn niet veilig om nabij kinderen mieren te bestrijden, anderen weer wel. Het ligt niet zozeer aan het soort product, maar aan de werkzame stof dat erin zit.
In mijn artikel over gif tegen mieren vertel ik alles over de werkzame stoffen in mierenbestrijdingsmiddelen. Lees deze eens goed door voor meer informatie.
De risico’s voor kinderen
Kinderen kunnen de werkzame stoffen op verschillende manieren binnenkrijgen. De meest voorkomende manieren zijn:
- Doorslikken
- Huidcontact
- Inademen
Van deze drie manieren is het doorslikken van een mierenbestrijdingsmiddel het ergst. Vervolgens inademen en tenslotte huidcontact. Voor wat betreft huidcontact kan ik je geruststellen: zolang je direct het middel afspoelt zal je kind er doorgaans niets van merken.
Wanneer je kind het middel doorslikt, moet je de verpakking er direct bij pakken en de instructies volgen. Dat is sowieso in alle gevallen een goed advies! Raadpleeg direct een arts en houd de verpakking van het middel bij de hand.
Het inademen van een mierenbestrijdingsmiddel gaat meestal ongemerkt. Een klein beetje hoeft niet heel erg te zijn, maar ik raad wel aan om een arts te raadplegen. Bel desnoods even naar de huisarts voor advies. Ook achterop de verpakking zal staan hoe te handelen. Hou de verpakking dan ook altijd bij de hand.
Kinderen van één jaar oud
Kinderen vaan één jaar oud vormt de grootste risicogroep voor wat betreft het binnenkrijgen van mierenbestrijdingsmiddelen. In de meeste gevallen blijkt er achteraf weinig aan de hand te zijn, maar de keren dat het fout gaat is bij deze groep het grootst.
Vooral het gebruik van mierenbestrijdingsmiddelen waarvan de werkzame stof op basis van fosforverbinding is, is het minst veilig voor kinderen. Deze stoffen werken op de zenuwen van de insecten en kunnen ook een werking hebben bij mensen. Het sterkst is de werking bij jonge kinderen.
Kinderen van een jaar oud beginnen net met lopen, pakken en verkennen en zijn dan ook meest voor de hand liggende doelgroep. Heb je een kind van een jaar? Wees er dan zeker van dat je de mierenbestrijdingsmiddelen uit de buurt en uit het zicht van kinderen houdt.
Luxan Eco mierenpoeder is veilig voor het gebruik nabij kinderen en huisdieren
Dit mierenpoeder werkt zeer goed tegen mieren en is veilig voor het gebruik nabij kinderen en huisdieren. Een aanrader voor iedereen die opzoek is naar een veilig middel tegen mieren! Volg de link hieronder om dit product via bol.com te bestellen.
Wat zijn de symptomen die een kind kan krijgen?
Wanneer een kind een middel binnenkrijgt dat gevaarlijk is, kan het kind last krijgen van een aantal symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn als volgt.
Bij een enkel contact met een gevaarlijk middel
Wanneer deze symptomen opkomen, moet direct een arts worden ingeschakeld.
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Speekselvloed
- Overmatig zweten
- Onduidelijk praten
- Wazig zicht door nauwe pupillen
Bij herhaaldelijk contact met een gevaarlijk middel
Ook in het geval van deze symptomen moet een arts worden ingeschakeld.
- Zich algeheel zwak voelen
- Angst en rusteloosheid
- Moeilijkheden met het gebruik van de bovenste ledematen
Tips voor de veiligheid van kinderen bij het bestrijden van mieren


Hieronder tref je een aantal van de belangrijkste tips voor het veilig gebruiken van mierenbestrijdingsmiddelen in de buurt van kinderen.
Tip 1 – Vermijd mierenpoeders en mierensprays
Mierenlokdozen zijn aanmerkelijk veiliger voor kinderen dan mierenpoeders en mierensprays. Mierenpoeders en mierensprays kunnen kinderen in een grote hoeveelheid opeten of opdrinken. Een mierenlokdoos bevat een veel kleiner hoeveelheid van de werkzame stof en is alleen daarom al veiliger voor kinderen.
Tip 2 – Houd alle mierenbestrijdingsmiddelen uit het zicht
Het spreekt voor zich dat je niet wilt dat je kind bij de mierenbestrijdingsmiddelen kan. Wanneer de middelen uit het zicht zijn, kunnen ze ook geen interesse wekken. Houd de middelen dus niet alleen buiten bereik, maar ook uit het zicht.
Tip 3 – Vermijd producten met een werkzame stof als fosfor, fosforverbindingen
Zie je dit als werkzame stof op de verpakking staan? Vermijd het direct! Enkele andere benamingen van werkzame stoffen die niet veilig zijn voor kinderen, zijn:
- Acefaat
- Dimethoaat
- Dichloorvos
- Fosmet
- Malathion
- Parathion
Tip 4 – Natuurlijk is niet hetzelfde als veilig!
Dat een mierenbestrijdingsmiddel van natuurlijke oorsprong is, wil nog niet zeggen dat deze veilig is. In de natuur komen meer dan voldoende voor kinderen onveilige en zelfs giftige stoffen voor. De herkomst van de werkzame stof zegt niets over de veiligheid!
Tip 5 – Bewaar altijd de verpakking!
Het is verleidelijk om een verpakking weg te gooien wanneer je van het middel gebruik gaat maken. Ik adviseer echter om de verpakking tijdens het gebruik van het middel alsook enige tijd daarna te bewaren. Mocht het onverhoopt toch fout gaan, dan zal zowel jij als een arts er veel aan kunnen hebben.
Tip 6 – Volg de instructies op de verpakking op
Deze tip spreekt eigenlijk voor zich, maar het zou je verbazen hoeveel mensen de instructies niet lezen of niet opvolgen. Op de verpakking van het product staat altijd hoe je deze zo veilig mogelijk kunt gebruiken. Volg de instructies op de verpakking nauwkeurig op om de veiligheid van je kinderen te waarborgen.
Mieren bestrijden op een manier dat veilig is voor kinderen
Deze website staat vol met artikelen over het bestrijden van mieren in allerlei verschillende plaatsen en situaties. Ook over de verschillende huismiddelen en natuurlijke middelen tegen mieren heb ik het een en ander geschreven. Ik zal dat dan ook niet allemaal nog een keer herhalen.
Wat wel goed is om te weten is hoe je de aanpak zo veilig mogelijk voor kinderen kan maken. Ik heb hierboven al geschreven dat het gebruik van een mierenlokdoos het beste is. Mocht het zo zijn dat kinderen deze in handen krijgen, dan kunnen ze daar veel minder kwaad mee dan met een ander soort product.
Wat een goede lokdoos betreft, ben ik een voorstander van de lokdoos van HG (bekijk deze op bol.com). Zelf heb ik daar goede ervaringen mee, zoals blijkt uit mijn artikel over mijn ervaringen met de mierenbestrijdingsmiddelen van HG.
Het verschil in gebruik om deze veiliger voor kinderen te maken, is heel eenvoudig: zet de lokdoos neer nadat je kind naar bed gaat en stop deze weg wanneer je kind wakker wordt.
Mieren zijn ’s avonds actief opzoek naar voedsel, dus dan komen ze vanzelf bij de lokdoos terecht. De lokdoos hoeft er niet de hele dag te staan, omdat de mieren de inhoud toch mee zullen nemen naar hun nest. Vanwege de uitgestelde werking, komt het hele nest met het meegebrachte middel in aanraking en ben jij van het mierenprobleem af!