Huismiddelen om zilvervisjes te bestrijden: 10+ huismiddelen

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Huismiddelen om zilvervisjes te bestrijden_ 10+ huismiddelen

Zilvervisjes zijn geen echte visjes, maar danken hun naam aan hun zilveren kleur en de manier waarop zich “zwemmend” voortbewegen. Zilvervisjes zijn gelukkig niet gevaarlijk bijten of prikken niet. Toch kan ik goed begrijpen dat je van deze insecten af wilt.

Zilvervisjes komen in Nederland zeer regelmatig voor en zeker niet alleen op plaatsen die vies of onhygienisch zijn. Nee, zilvervisjes komen overal voor – zelf in nieuwbouwwoningen en in de meest nette en goed verzorgde huizen.

Om van zilvervisjes af te komen, kan je allerlei middelen kopen in de vorm van sprays en vallen. Maar doodgewone huismiddelen kan je ook prima inzetten om zilvervisjes mee te bestrijden.

In dit artikel geef ik meer dan 10 verschillende huismiddelen om zilvervisjes te bestrijden, werkt iets niet voor je, of heb je het niet in huis, dan kan je gewoon en ander middel of methode gebruiken.

Pinterest Huismiddelen om zilvervisjes te bestrijdenl_ 10+ huismiddelen

Waarom komen zilvervisjes bij je in huis

Zilvervisjes zijn op zoek naar eten. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit suikers en natuurlijke vezelachtige stoffen. Die zijn in overvloede bij jou in huis aanwezig in eten zoals meel, bloem, brood en andere producten. Maar denk ook aan papier, behang en textiel.

Zilvervisjes zoeken verstopplaatsen. Ze kunnen in de meest kleine gaatjes en kieren kruipen om zich daar te verstoppen of om hun eieren te leggen. Ze wachten in hun verstopplaatsen totdat het donker wordt en ze op zoek kunnen naar voedsel.

Zilvervisjes komen af op luchtvochtigheid. Zilvervisjes vindt je alleen in omgevingen met hoge luchtvochtigheid. Slechte ventilatie en lekkages zijn dan ook de voornaamste redenen van zilvervisjes in huis.

Gelukkig vormen deze insecten geen bedreiging voor je huis,je spullen of het milieu. Een enkel gaatje in je wollen trui of wat gaatjes in het behang is de ergste schade die je normaliter tegen zal komen. Bijten of prikken doen ze niet en ze dragen ook geen ziektes met zich mee.

Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat je ze niet in je omgeving wilt hebben en dat het bestrijden van zilvervisjes wenselijk is. Met allerlei verschillende soorten huismiddelen is dat goed te doen.

Hoe weet je of zilvervisjes in huis hebt?

 • Weg scharrelende insecten wanneer je een kamer binnenkomt
 • Renende insecten wanneer je het licht aan doet
 • Kleine gaatjes in het behang
 • Gaten in papier of karton
 • Onverklaarbare gele vlekjes

Huismiddelen om zilvervisjes te bestrijden

Er zijn ontzettend veel producten op de markt om zilvervisjes te bestrijden. Er zijn sprays, poeders, vallen en nog veel meer. Maar misschien wil je die niet kopen omdat je geld probeert te besparen en liever iets gebruikt dat je al in huis hebt. Of misschien ben je wel op zoek naar iets dat geen chemicaliën of andere schadelijke middelen bevat.

Wat jou specifieke reden ook is om op zoek te gaan naar een huismiddel om zilvervisjes mee te bestrijden, ik kan je verzekeren dat deze methoden even goed -of effectiever- zijn dan de producten in de schappen of de chemische varianten.

1. Zelfgemaake zilvervisjes val

Zilvervisjes zijn echte vreetzakken, ze grazen het liefst de hele avond door en zijn steeds op zoek naar nieuwe voedselbronnen. Hier kan je op inspelen door middel van een zelfgemaakte zilvervisjes val.

Doe een zetmeelrijk product als meel of maismeel in een glazen bakje en wikkel de buitenkant met dubbelzijdig plakband. De zilvervisjes komen op het voedsel af en blijven op het plakband kleven. Let wel dat je dit ’s doet, want overdag zijn zilvervisjes niet vaak buiten hun verstopplaatsen te zien.

Een zelfgemaakte zilvervisjesval is daarmee een effectief en natuurlijk huismiddel om zilvervisjes mee te bestrijden.

2. Lok de zilvervisjes in een krant.

Rol een oude krant op en laat deze ’s avonds een nachtje in het donker staan. Maak gebruik van een plantenspuit of andere spuitfles om de krant een heel klein beetje vochtig te maken. ’s avonds zullen de zilvervisjes op het papier afkomen om ervan te eten of om zich in het papier te nestelen.

De volgende ochtend kan je de krantenbol gewoon oppakken en weggooien. Zo ben je in een klap snel en effectief van een bol zilvervisjes af.

3. Bestrijd zilvervisjes met cederhout

Cederolie, de olie die van nature in cederhout zit, is van nature licht giftig voor verschillende soorten insecten, zoals zilvervisjes en motten. Plaats cederhout of smeer cederhoutolie in de omgeving waar je van de zilvervisjes af wil komen.

Dit natuurlijk huismiddel is zeer effectief om niet alleen zilvervisjes, maar ook andere insecten te verjagen.

Cederhour kan je gemakkelijk online bestellen, klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken.

4. Maak gebruik van diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde wordt voornamelijk gebruikt om de zilvervisjes te doden door ze uit te drogen. Dit materiaal is een poeder dat wordt gemaakt van de vermalen gefossiliseerde overblijfselen van algen die diatomeeën worden genoemd. De afzonderlijke korrels van diatomeeënaarde hebben scherpe randen die over het algemeen insecten als het ware lekprikken wanneer ze ermee in aanraking komen.

Het gebruik van diatomeeënaarde is erg eenvoudig: strooi het neer op plakken waar je zilvervisjes gezien hebt of waar je vermoedt dat ze komen. De poeder is volkomen ongevaarlijk voor kinderen en huisdieren, alleen insecten zoals zilvervisjes zullen er last van krijgen.

Diatomeeënaarde is online verkrijgbaar, klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken of kies het product dat ik zelf ook altijd gebruik:

5. Ga vocht tegen

Zilvervisjes hebben een vochtige leefomgeving nodig. Zonder een vochtige omgeving, gaan ze simpelweg dood. Het verlagen van de luchtvochtigheid en het wegnemen van vocht in de omgeving is de aller makkelijkste (maar meest kostbare) manier om zilvervisjes te bestrijden.

 • Zorg ervoor dat er in de omgeving geen sprake is van lekkages
 • Ruim gemorst vocht direct op
 • Verlaag de luchtvochtigheid in de omgeving door middel van vochtvreters en luchtontvochtigers

Zonder vocht ben je binnen de kortste keren van zilvervisjes af, hou dat altijd in het achterhoofd bij het bestrijden van deze vervelende insecten.

Luchtontvochtigers zijn een niet vreselijk duur, maar wel een aardige investering. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken of ga voor deze prijs-kwaliteit topper:

6. Hou een grote schoonmaak

Rommel trekt zilvervisjes aan. Het hoeft niet zozeer “vies” rommel te zijn, maar alles waar zilvervisjes van kunnen eten of waar ze zich in kunnen verstoppen is voor hen reden des te meer in bij jou in huis te zijn.

Probeer bij het opruimen de volgende zaken voorrang te geven:

 • Oud papier in de vorm van kranten en tijdschriften
 • Karton
 • Boeken
 • Kleding en ander textiel

Hoe minder verstoppplaatsen de zilvervisjes hebben, hoe minder je er hoeft te bestrijden!

Hou een grote schoonmaak

7. Verjaag zilvervisjes met kaneel of andere kruiden

Kruiden zoals kaneel en kruidnagel staan bekend om hun lekkere geuren. Maar voor zilvervisjes en andere insecten, zijn kruiden extra vervelend. Ze zijn niet alleen niet tegen de sterke geuren opgewassen, de geuren maskeren ook nog eens hun feromonen (geursignalen).

Het verspreiden van verschillende soorten geurige kruiden door het huis of op plekken waar je weet dat zilvervisjes komen, kan ze daar verjagen. Veel meer in huismiddel dan kaneel of kruidnagel om zilvervisjes te bestrijden zal je vast niet krijgen!

Let wel dat deze oplossing altijd in combinatie met andere bestrijdingsmethoden moet worden gebruikt, anders veprlaats je het probleem alleen maar en dat is niet de bedoeling.

8. Gebruik citrusvruchten

Net als kruiden, kan je ook citrusvruchten gebruiken als een zeer uitstekende en effectieve remedie voor de zilvervisjes in huis. Je kunt bijvoorbeeld sinaasappelschillen of citroenschillen gebruiken om ze op afstand te houden.

Plaats de vruchtenschillen op de plaatsen waarvan je denkt dat er zilvervisjes komen en ze zullen er uit de buurt willen blijven. Je moet er wel aan denken om de vruchtenschillen na enige tijd te vervangen, want wanneer de geur weg is, doen ze hun werk niet meer.

9. Mottenballen tegen zilvervisjes

Mottenballen zijn al sinds jaar en dag in gebruik. Het is een ouderwets middel dat zeker effectief is gebleken in het verjagen van niet alleen motten, maar van allerlei verschillende soorten insecten.

Zilvervisjes, en allerlei andere insecten, proberen zichzelf altijd zo veilig mogelijk te houden en zullen gevaar vermijden. De giftige geur van mottenballen doet bij zilvervisjes allerlei alarmbellen afgaan en ze zullen het als de dood vermijden.

Heb je mottenballen in huis? Ze zijn zeker effectief tegen zilvervisjes. Zet ze daar dan ook gerust voor in.

10. Strooi zout

Iedereen heeft wel zout in huis. Lekker om je eten mee op smaak te brengen, maar ook een geweldig huismiddel om zilvervisjes mee te bestrijden. Zout onttrekt namelijk vocht aan de omgeving. Wanneer het met zilvervisjes in contact komt, zal het zilvervisje uitdrogen en doodgaan.

Na enige tijd zal je merken dat de zilvervisjes de omgeving waar je zout hebt gestrooid gaan vermijden. Het is daarmee een effectief middel om zilvervisjes mee te verjagen.

Strooi zout

11. Dicht verstopplaatsen

Het dichten van gaten, kieren en scheuren, zorgt ervoor dat de zilvervisjes geen verstopplaatsen meer hebben. En wanneer ze geen verstopplaatsen hebben om zich overdag in te verstoppen of om hun eieren in te leggen, gaan ze opzoek naar een andere omgeving en ben jij van ze af.

Niet alleen om van zilvervisjes af te komen is het dichten van gaten, kieren en scheuren van belang, maar is ook erg aan te raden tegen allerlei andere insecten.

Ervaringen met huismiddelen om zilvervisjes mee te bestrijden?

Verwacht bij het gebruik van deze huismiddelen niet om direct ieder zilvervisje te hebben bestreden. Vaak is het een kwestie van tijd totdat je van alle zilvervisjes in huis af bent. Door deze huismiddelen te gebruiken en je huis droog en vrij van voedselbronnen te houden, kan je zeker van de zivlervisjes afkomen.

Heb jij ervaring met een of meerdere huismiddelen waarmee je zilvervisjes met succes hebt bestreden? Dat horen wij graag! Deel hieronder in de reacties jouw tips met ons om voor altijd van deze plagen af te komen.

Heb je momenteel last van zilvervisjes en heb je een vraag over de bestrijding daarvan? Stel gerust hieronder je vraag en ik doe mijn best om deze zo goed en snel mogelijk te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie