Hou je serre vrij van slakken met deze 6 bestrijdingstips

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Slakken in een serre bestrijden

Slakken in de serre kunnen je echt tot woonhoop drijven. In de ochtend, wanneer jij denk lekker in de serre een kopje thee te kunnen drinken, zie je eerst een slakkenspoor en vervolgens hier en daar een paar slakken. Vervelend!

Slakkensporen merk je veelal ’s ochtends op, maar ’s nachts kruipen de slakken over de vloer, meubels en zelfs de muren bij jou in de serre en die laten dan hun kenmerkende sporen achter. Met de informatie in dit artikel leer jij precies wat je moet doen om de slakken uit in de serre te bestrijden.

Een serre kan bijzonder aantrekkelijk zijn voor slakken, zeker ’s nachts. Wanneer er een slechts ventilatie aanwezig is, wordt de serre een vochtige bedoening en dat is precies waar slakken van houden. Zeker in de avond, wanneer de temperatuur daalt.

Daar tegenover staat dan weer dat het ’s winters buiten flink koud kan zijn en wanneer de zon op de serre staat, kan de temperatuur binnen al gauw erg aangenaam zijn. Ook voor slakken dus. Lees hieronder meer over het bestrijden van slakken in de serre.

Wat komen die slakken eigenlijk in de serre doen?

Het bestrijden van slakken in een serre, of eigenlijk waar dan ook, begint bij na te denken over waar de slakken nu toe aangetrokken zijn. Wanneer jij weet wat de slakken in je serre zoeken, dan weet je ook hoe je ze het beste kunt bestrijden.

Slakken hebben een goed reukvermogen en worden vaak aangetrokken door eten. De serre is toch een plaats waar mensen voor de gezelligheid samenkomen en waarbij gegeten wordt. Men vergeet daarbij dat de beestjes die je buiten hebt, ook de serre in zouden kunnen komen.

Maar het hoeft daarbij niet alleen om menselijk eten te zijn waar ze op afkomen. Vaak zijn serre’s voorzien van groen gebladerde planten wat voor slakken een lekker hapje kan zijn.

Naast voedsel is beschutting een andere reden voor slakken om je serre binnen te komen. Het kan daarbij gaan om verkoeling te zoeken tijdens warme zomermaanden of andersom om in de winter een warme schuilplaats te vinden.

Heb je in de winter last van slakken? Lees dan mijn artikel over ’s winters slakken bestrijden voor meer hulp.

De serre is als je het zo bekijkt voor slakken de ideale omgeving, het bewondert mij dan ook helemaal niet dat jij op zoek bent naar een manier om slakken in je serre te bestrijden.

Hoe komen slakken de serre binnen?

Naaktslakken hebben geen botten of ander hard materiaal in hun lijf. Daarom kunnen naaktslakken door verbazingwekkend kleine gaten, kieren en scheurtjes komen. Ze kunnen ook een verticaal oppervlak beklimmen en zich zelfs over langere stukken ondersteboven voortbewegen.

Een slak met een slakkenhuis op zijn rug (officieel mollusk genaamd) kan eigenlijk overal doorheen waar zijn mollusk doorheen kan. Een ook hierbij geldt weer dat het gewicht van de mollusk de slak er niet van weerhoudt om helemaal verticaal naar boven te klimmen.

De meest voorkomende manieren waarop slakken toegang tot de serre krijgen, zijn door open deuren en open ramen. Daarnaast kunnen slakken door kieren in deuren en raampartijen. Ten slotte heb je de toegangspunten zoals gaten voor leidingen en elektriciteit, scheuren nabij airconditioning en verwarmingen en meer van dergelijke openingen.

Foto van een tafel in een serre
In een serre zou je zonder slakken tot rust moeten komen. Hieronder lees je precies hoe je dat moet doen.

Hoe kan je deze kennis gebruiken om de slakken in de serre te bestrijden?

Als het goed is, weet je nu wat de slakken bij jou in de serre komen doen. En wellicht heb je al een idee over wat er bij jou precies aan de hand kan zijn: wat doen de slakken bij jou in de serre en hoe komen zij naar binnen?

Volg de onderstaande stappen om de slakken bij jou in de serre doelmatig te bestrijden.

Dicht gaten in je serre waar slakken doorheen kunnen

Voor de wat groter gaten in je serre, bijvoorbeeld de opening waar leidingen of buizen doorheen gaan, raad ik het gebruik van een goede purschuim aan. Dit materiaal zet uit naarmate het uithardt en vult elke leegte met een ongediertebestendige en waterdichte barrière.

Besteed ook extra aandacht aan ruimtes rond deuren of de randen van plinten.

Een goede purschuim, werkt overigens ook goed tegen warmteverlies en geluid. Daarnaast houdt het naast slakken nog meer vervelende beestjes uit je serre.

Draag handschoenen en oude kleding bij het nabrengen van purschuim omdat het aan alles blijft plakken, inclusief handen, haar, kleding en wanneer het uithardt is het verwijderen maar vervelend.

Vergeet ook niet een krant of vuilniszak neer te leggen voordat je met purschuim aan de slag gaat. Nadat het schuim is uitgehard, kan je overtollig schuim makkelijk wegsnijden en daarna wegwerken zoals je wilt.

Voor werk in de serre raad ik deze purschuim aan:

Kleine kieren en scheuren dicht je het beste met een beetje kit

Siliconenkit is het beste materiaal om de kleinere kieren en scheuren te dichten. Gebruik een goede kitpistool en vul alle ruimtes op tussen vloer en muur, rond kozijnen, plinten en alle andere kleinere openingen.

Als uitgangspunt kun je nemen dat wanneer de opening kleiner is dan 1 centimeter je het beter kunt kitten. Is de opening groter dan 1 centimeter, ga dan toch liever voor de purschuim.

Gebruik tochtstrips op ramen en deuren

De kleinste openingen onder deuren of ramen zijn niet veilig voor slakken. Slakken kunnen bijna door iedere opening wanneer zij op zoek zijn naar een smakelijke maaltijd. Daarnaast vermindert een tochtstrip ook nog eens tocht en geluid!

Een tochtstrip aanbrengen is ontzettend makkelijk. Het is een kwestie van de strip op maat snijden en plakken waar je ze wilt hebben. Naast plakstrips, zijn er ook nog plinten die je moet schroeven.

Maak gebruik van kopertape tegen slakken

Foto van een slak op een weg
Slakken zijn net als andere dieren altijd op zoek naar beschutting, vocht en voedsel

Kopertape is en ideale oplossing tegen slakken. Het is makkelijk in gebruik, het gaat lang mee en studies tonen aan dat het werkt. Wat wil je nog meer?

Slakken kunnen de planten in je serre flink verruïneren. Daarnaast zijn slakken in de serre gewoon niet zo fris. Maar binnen de slakken bestrijden met gif is niet zo handig, zeker niet als je zelf lekker in de serre wilt zitten.

Met kopertape bescherm jij je serre en de planten in je serre tegen slakken. Als slakken koper aanraken voelen ze een lichte stroomprikkel, dit vinden ze vervelend en gaan snel weer weg. De werking is eenvoudig en effectief.

Een ander voordeel is dat koper tape er nog best aardig uitziet ook. Zeker wanneer je het rond plantenpotten of plantenbak plakt, heeft het een luxe uitstraling.

Klik hier om op bol.com een geschikte kopertape te vinden, of kies deze:

Vang de slakken met een slakkenval

Een slakkenval is eigenlijk niets meer dan een bakje waar slakken makkelijk in kunnen komen, gevuld met slakkenkorrels of bier.

Slakkenkorrels trekken met een lokstof de slakken aan, de slakken eten ervan en komen met gif in aanraking en gaan vervolgens dood. Bier is vanwege de gist erg aantrekkelijk voor slakken. De slakken komen op het gist af, nemen het bier op en gaan in de val dood.

Het grote voordeel van deze methode is dat je niet allerlei doe-het-zelf klussen hoeft uit te voeren om de slakken in je serre te bestrijden. Het is een kwestie van slakkenval neerzetten, vullen en de slakken bestrijden zichzelf wel.

Een decoratieve, leuk voor in de serre, en effectieve slakkenval is bijvoorbeeld deze:

Pak het gebied rond je serre aan

Tja, waar rook is, is vuur. Heb jij in je serre een of meerdere slakken aangetroffen, dan kan je er donder op zeggen dat de slak niet alleen is. Een goede slakkenbestrijding in de serre is alleen mogelijk wanneer je de omgeving ook vrij weet te houden van slakken.

Om het gebied rond je serre aan te pakken, dat zal waarschijnlijk de tuin zijn, lees je mijn artikel over Slakken in de tuin of moestuin bestrijden.

Foto van slak op een muur
Niet alleen je serre is belangrijk om slakken op afstand te houden, maar ook wat daaromheen gebeurt

Maak desnoods gebruik van een natuurlijk bestrijdingsmiddel

Kom je er met bovengenoemde tips niet uit? Dan bestaat er nog een natuurlijk bestrijdingsmiddel dat ik je kan aanraden: diatomeeënaarde. Diatomeeënaarde is veilig voor kinderen en huisdieren en zal verder niets in je serre aantasten. Het is daarmee een zeer geschikt middel.

Diatomeeënaarde een poeder gemaakt van vermalen versteende overblijfselen van eencellige algen, diatomeeën genaamd.

Je kunt diatomeeënaarde direct op slakken strooien of als barrière tegen slakken gebruik. Slakken zullen de diatomeeënaarde namelijk niet oversteken. Diatomeeënaarde moer wel droog blijven en is niet effectief als het eenmaal nat is geworden, dan moet het opnieuw worden aangebracht.

Klik hier om het aanbod aan diatomeeënaarde op bol.com te bekijken, of ga voor het merk dat ik zelf ook gebruik:

Heb jij ervaring met slakken in de serre?

Slakken, en eigenlijk ook alle andere plaagdieren, kan je het meest effectief bestrijden wanneer je weet wat ze bij jou in de omgeving kunnen doen. In dit artikel heb je geleerd dat dat voor wat de serre betreft bijna altijd een zoektocht naar voedsel of beschutting is.

De geboden bestrijdingsmiddelen en bestrijdingsmethoden voor tegen slakke in de serre zijn eenvoudig toepasbaar en zeer effectief.

Heb jij zelf een van deze tips gebruikt, of heb je ervaring met slakken in de serre, dan hoor ik graag van je! Laat hieronder een berichtje achter een deel jouw tips en ervaringen met ons.

Ook wanneer je een vraag hebt over het bestrijden van slakken in de serre, ben je van harte welkom om hieronder je vraag te stellen. Mijn lezers en ik doen ons best om je met je vraag te helpen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie