5 Stappen om in de winter slakken te bestrijden

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Slakken bestrijden in de winter

Als je herfst- of winter groenten of planten in de grond hebt, vraag je je misschien af ​​of je ze wel of niet moet beschermen tegen slakken en slakken. Het was tenslotte een droge zomer en nu begint het weer kouder te worden.

Wellicht liep je in de winter even de tuin in en tot je schrik merkte je een of enkele slakken op. Die slakken had je nog niet zo vroeg in het jaar verwacht.

Misschien nog erger: midden in de winter een slak over de keukenvloer. Hoe komt die daar nu en hoe overleeft die slak de winter?

In de artikel gaan we het probleem van slakken in de winter, zowel in de tuin als in huis, bespreken en geef ik je 5 stappen om in de winter slakken te bestrijden. Volg je deze stappen op, dan ben vast snel weer van de slakken af.

Wat doen slakken in de winter?

Theoretisch gezien kunnen de meeste slakken een winterslaap houden. In Nederland is dat echter niet altijd het geval. Dat komt omdat wij vrij gematigde winters hebben en slakken meestal het hele jaar door actief kunnen blijven.

Wanneer het begint te vriezen, kunnen slakken zich in de grond graven of een warm(er)e verstop plek opzoeken. Rottend hout, bladeren of ander organisch materiaal is daar perfect voor.

Ook zijn er slakkensoorten die de winter niet overleven. Voor de winter leggen zij hun eieren en wanneer het weer warmer wordt, komen de eieren uit en neemt de volgende generatie het over. Maar voor de meeste slakken in Nederland kan je er vanuit gaan dat zij de winter overleven.

Zo lang de temperatuur niet kouder wordt dan 5 graden Celsius, zullen de slakken actief blijven. Ze zullen zich nog steeds met plantenmateriaal voeden als ze dat in je tuin kunnen vinden en als ze er eenmaal achter komen dat het bij jou binnen lekker warm is, komen ze nog binnen ook.

En ook als het koud wordt… Erg koud… Kunnen de slakken dat overleven. Ze hebben immers hun huisje bij zich! De meeste slakkensoorten die wij hier hebben kunnen temperaturen tot -10 graden Celsius voor langere tijd weerstaan.

Nu we hebben vastgesteld dat slakken de winter eigenlijk prima kunnen overleven, weet je dat de kans aanwezig is dat je ze in de tuin of in huis tegen gaat komen. Dan rijst de vraag “Hoe kan je in de winter slakken bestrijden?”. Het antwoord daarop lees je hieronder.

Foto van bevroren blad
Mensen vergissen zich weleens in het feit dat slakken geen winterslaap houden. Wees ook in de winter voorbereid op slakken.

In 5 stappen ’s winters slakken bestrijden

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar hoe eerder in het jaar je op slakken stuit, hoe beter. Waarom? Als je de slakken in de winter weet te bestrijden, dan ben je er in de lente en in de zomer vanaf.

In de lente of in de zomer slakken bestrijden is dweilen met de kraan open. Daar tegenover staat dat het in de winter eigenlijk stukken makkelijker kan zijn. Je hoeft dan doorgaans met de voortplanting geen zorgen te maken en het zijn er stukken minder.

Hieronder lees je stap voor stap hoe je in de winter slakken moet bestrijden.

Stap 1 – Zorg dat slakken überhaupt niet willen langskomen

In de winter zijn slakken vooral opzoek naar voedsel en warme schuilplaatsen. Een van de meest effectieve methodes om slakken te bestrijden, is om ervoor te zorgen dat ze niets bij jou te eten hebben, of niet bij het voedsel kunnen komen.

Mensen die in de winter last hebben van slakken in huis, hebben dat meestal in de keuken. Dat komt omdat de slakken afkomen op de geuren van voedsel, de vuilnisbak, voer van huisdieren of andere geuren.

Daarnaast is het voor slakken vaak makkelijk om binnen te komen omdat de keuken veelal aan een buitenmuur grenst. Als er ergens een gat, kier of scheur is waar de slak doorheen kan, dan pakt de slak zijn kans en zit hij zo binnen. Een halve centimeter is al ruim voldoende voor een slak.

Voor de slakken die ’s winters in de tuin komen geldt eigenlijk precies hetzelfde: er is eten te vinden en voldoende schuilplaatsen aanwezig. Maar buiten zal dat zijn in de vorm van winterharde planten, groenten en andere soorten begroeiing.

Hoe pakken we de slakken buiten aan?

Het klinkt misschien wat suf, maar in de winter slakken bestrijden, begint met een grote schoonmaak.

Ruim buiten alle gebieden op die voor slakken schuilplaatsen zijn. Vooral onder en rond potten, plantenbakken, decoraties en andere objecten zijn favoriete schuilplaatsen.

Heb je objecten in de tuin die je niet wilt weghalen? Bescherm ze dan tegen slakken door gebruikt te maken van kopertape. Klik hier om het aanbod aan kopertape op bol.com te bekijken, of ga voor deze geschikte tape:

De bovenste laag van de grond beroeren is al voldoende om de slakken die zich ingegraven hebben te verstoren. En nog belangrijker: de slakkeneitjes bloot te leggen. De slakkeneieren kunnen dan gemakkelijk door vogels en andere dieren worden opgegeten. Dat is nog eens efficiënt slakken bestrijden!

Voor meer manieren om je tuin tegen slakken te beschermen, lees je mijn artikel 15 Biologische oplossingen tegen slakken in je moestuin en groentetuin.

Hoe pakken we de slakken binnen aan?

’s winters binnen van slakken afkomen is een kwestie van: ervoor zorgen dat slakken niet binnen kunnen komen en ervoor zorgen dat slakken niet binnen willen komen.

Ga de buitenkant van je huis langs om op zoek te gaan naar gaten, scheuren en kieren. Besteed daarbij extra aandacht aan deuren, ramen en kozijnen. Ieder gaat van meer dan 2 millimeter moet gedicht worden. Vooral naaktslakken kunnen bijna door ieder gaatje kruipen!

Heb je eenmaal een slakkeningang gevonden? Dicht deze met kit, gatenvuller of purschuim afhankelijk van waar het zich bevindt. Ook kan het nuttig zijn om tochtstrips aan te brengen.

Vervolgens is het belangrijk om binnen geen voedsel te laten slingeren:

 • gebruik een goed afsluitbare vuilnisbak en leeg deze regelmatig.
 • Voedsel van huisdieren kan je het beste na het voeren weghalen en niet op de grond laten liggen.
 • Gemorst eten en drinken moet direct worden opgeruimd.
 • Breng kopertape aan op plantenpotten en plantenbakken die je in huis hebt staan.

Heb je een serre, lees dan mijn tips om je serre vrij van slakken te houden in dit artikel.

Stap 2 – Slakken en slakkeneieren direct verwijderen

Wie in de winter slakken bestrijdt, kan een slakkenvrije lente en zomer tegemoet zien!

In de winter is er maar weinig voor slakken te eten en het lokken en bestrijden van slakken is daarmee geen lastige klus. Dus als je in de winter slakken ziet verschijnen, kan je ze gemakkelijk lokken door plaatsen creëren waar ze zich gelukkig voelen.

Ze zullen zich overdag op die plaatsen verstoppen en de volgende dag kan je de slakken gemakkelijk weghalen.

Voor binnen werkt een omgekeerd schaaltje (voor het kruipgemak) met wat sla erop erg goed.

Buiten kan je hetzelfde doen, maar dan doe je de sla onder het schaaltje en laat je een kleine ingang voor de slakken open.

Op die manier kan je de slakken nog voordat het tuinseizoen is begonnen oppakken en verplaatsen en jij het in het voorjaar geen omkijken naar de slakken. Dat scheelt in het hoogseizoen weer slakken bestrijden.

Let wel, gebruik ’s winters geen biervallen of slakkenkorrels om de slakken te bestrijden. Deze stoffen geuren teveel en trekken alleen maar meer en ander ongedierte aan omdat er in de winter voedsel schaars is.

Voor wat betreft het in de winter bestrijden van slakkeneieren is het vooral zaak om ze op te sporen. De meeste slakken eieren bevinden zich in beschutte omgeving zoals:

 • In de eerste laag van de grond.
 • Onder afval al in de tuin.
 • Op of onder hout.
 • Tegen de stronk van bomen aan.
 • Onder objecten in de tuin zoals plantenbakken en decoraties.

Het bestrijden is zo simpel als het object even oppakken en de slakkeneitjes verplaatsen. Wanneer ze open en bloot liggen, zal een vogel of een insect ze maar al te graag eten.

Stap 3 – ’s winters een goede voorbereiding is ’s zomers het halve werk

Slakken zijn geen kieskeurige eters, maar hebben wel een sterk voorkeur voor bepaald voedsel. Als jij weet wat ze wel en niet lekker vinden, kun je daar in het voorjaar bij het planten van je tuin rekening mee houden.

Kies je er bijvoorbeeld voor om sla te planten, kies dan voor roodbladige soorten. Die zijn van nature veel meer bestendig tegen slakken dan groene slasoorten als rucola of veldsla.

Als jij je van vorige jaar nog kan herinneren welke planten vorig seizoen door de slakken werden aangevreten, kan je deze soorten zoveel mogelijk vermijden of juist in de winter voorbereidingen treffen om het bestrijden makkelijker te maken.

Het plaatsen van een natuurlijke barrière voor slakken is hier een voorbeeld van. Zie de geitenwollen slakkenbarrière hieronder of klik hier om andere soortgelijke barrières op bol.com te bekijken.

Daarnaast kan je in de winter al nadenken over wat je gaat planten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om plantjes als tuinkers of mosterd te zaaien. Slakken houden maar al te graag van deze planten en laten de andere soorten met rust.

Stap 4 – Maak gebruik van diatomeeënaarde om slakken te weren

Foto van door slakken aangevreten bladeren
Diatomeeënaarde is een effectief, natuurlijk en veilig middel tegen slakken, maar je moet het wel op de juiste manier gebruiken!

Diatomeeënaarde, ook wel bekend onder de naam gesteentemeel, diatomiet of kiezelgoer, is een zachte poeder op basis van siliciumdioxide ofwel silicia. De deeltjes van deze poeder zijn microscopisch klein. Het gesteente bestaat uit gefossiliseerde diatomeeën, dat zijn versteende algen.

Het bevat in feite de schelpen van kleine diatomeeën, gefossiliseerde zee-organismen die miljoenen jaren geleden leefden. Een theelepel diatomeeënaarde bevat meer dan een miljard kleine stukjes schelp.

Je hebt Diatomeeënaarde in twee verschillende kwaliteiten: een “food-grade” en een minder zuivere vorm. Gebruik voor insectenbestrijding en slakkenbestrijding altijd de variant van voedselkwaliteit of een product dat speciaal voor ongedierte is bedoeld.

In de tuinbouw wordt diatomeeënaarde gebruikt als bestrijdingsmiddel. Wanneer insecten er mee in aanraking komen, schaadt het hun wasachtige beschermende laag zal kan het krassen in deze laag veroorzaken, wat leidt tot uitdroging en een snelle dood.

Men stelt vaak dat het eenzelfde werking heeft op slakken. Dat is echter niet helemaal waar.

De werking om slakken te bestrijden is iets anders. Laten ik beginnen met zeggen dat diatomeeënaarde wel degelijk effectief is om slakken te bestrijden. Het werkt echter anders dan dat mensen veelal beweren.

Diatomeeënaarde doodt slakken niet, maar verjaagt ze!

Diatomeeënaarde is voor slakken zeer scherp, schurend en irriterend. Het is heel vervelend voor slakken om zich over diatomeeënaarde voort te bewegen. Maar wanneer het eenmaal nat wordt, door regen of door de slijm van slakken, verliest het zijn werking. Het zal slakken dus niet doden, maar verjagen.

Je kunt met diatomeeënaarde dus heel goed slakken op natuurlijke wijze bestrijden door ze te verjagen. Slakken zullen diatomeeënaarde vermijden en er niet mee in aanraking willen komen. Breng het wel regelmatig aan om de werking ervan te blijven verzekeren.

Het aanbrengen van diatomeeënaarde is zo gemakkelijk als het strooien op de gebieden waar je de slakken weg wilt hebben. Het is veilig voor gebruik rond huisdieren en kinderen, dus maak je geen zorgen.

In de winter slakken bestrijden met behulp van diatomeeënaarde is goede methode om van slakken af te komen. Klik hier om het aanbod aan diatomeeënaarde op bol.com te bekijken, of kies voor het merk dat ik zelf ook gebruik:

Conclusies over en ervaringen met slakken bestrijden in de winter

Hoe eerder in het jaar je de slakken bestrijdt, hoe beter. In de winter slakken bestrijden, zorgt ervoor dat je in de lente en in de zomer geen last meer krijgt van slakken.

De omgeving schoonmaken, losse slakken en slakkeneieren verwijderen, diatomeeënaarde strooien en in de winter het voorjaar goed voorbereiden, zijn allemaal methoden om slakken effectief in de winter te bestrijden.

Heb jij ervaring met een van deze manieren om slakken te bestrijden, deel deze dat met ons door hieronder een berichtje achter te laten. Ook als jij andere tips weet, ben ik reuze benieuwd!

Mocht je nog vragen hebben over het bestrijden van slakken in de winter, dan ben van harte welkom om hieronder je vraag te stellen en dan zal ik mijn best doen om die voor je te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “5 Stappen om in de winter slakken te bestrijden”

 1. Ik begrijp uit het artikel dat diatomeer aarde de slakken dan wel verjaagd, maar ook de insecten dood maakt. Dat lijkt me geen wenselijk resultaat. Daarom niet aan te raden, vind je ook niet?

  Beantwoorden
  • Beste Fransien,

   Wat je zegt klopt zeker. Maar of dat wel of niet wenselijk is, laat ik aan iedereen zelf over. Er zijn bijvoorbeeld genoeg mensen met een biologische tuin die op natuurlijke wijze ook van de insecten af willen.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie