Hoe kan ik muggen uit de slaapkamer weghouden?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
muggen uit slaapkamer

Je kent het ongetwijfeld wel: je probeert tijdens een warme zomeravond in slaap te vallen en iedere keer dat je even lekker ligt, hoor je het gezoem van een mug in je oor. Even weg zwaaien voor een paar momenten stilte en ja hoor, daar is zij weer. Met een beetje geluk wordt je de volgende dag niet wakker met ontelbaar irriterende muggenbulten over je lijf.

Komt het bovenstaande je een beetje bekend voor? Dat is niet gek, de meeste mensen hebben ’s zomers wel eens last van muggen in de slaapkamer. Gelukkig kun je er zelf aan doen om deze plaaginsecten uit je slaapkamer weg te houden.

Maak boven je bed gebruik van een klamboe en je zult nooit meer gebeten worden

De klamboe, een muggennet die je over je bed hangt, is met gemak de meest effectieve bescherming tegen muggen in de slaapkamer. Een klamboe of muggennet is een zeer fijnmazig net dat je boven je bed ophangt en tot op de grond laat hangen. Een soort tentje boven je bed.

Muggen kunnen niet door de klamboe heen vliegen waardoor geen enkele mug bij jou in de buurt kan komen. Zorg wel dat er geen gaten in komen, of dat je niet bij het in bed stappen een mug mee naar binnen neemt.

Eerlijk is eerlijk, met een klamboe zelf zal je de muggen niet helemaal uit je slaapkamer houden, maar wanneer het doel is om de muggen bij je uit de buurt te houden is er geen beter alternatief!

Een klamboe is heel eenvoudig te bevestigen: je schroeft een haakje ter hoogte van het midden van je bed (of meer richting het hoofdeind zo je wil) in het plafond en hangt daar de klamboe aan. De klamboe laat je vervolgens over je bed heen naar de rond vallen. Er mag best een extra stuk op de grond liggen.

Mocht de klamboe ooit eens stuk gaan of vies worden, dan kan je het heel makkelijk weghalen en een nieuwe plaatsen. Een ideale oplossing voor een muggenvrije nacht in de slaapkamer.

Zet een goede ventilator op de slaapkamer en muggen blijven op afstand

Een doodeenvoudige ventilator of fan houdt muggen heel effectief uit je slaapkamer. Waarschijnlijk heb je er al een staan, maar anders haal je met een kleine investering een erg mooi gereedschap om muggen buiten de slaapkamer te houden. En als bonus slaap je ’s zomers in een heerlijk koele kamer ook!

Muggen komen hoofdzakelijk af op koolstofdioxide, warmte en vochtigheid. Een goede ventilator of fan gaat deze tegen door het verplaatsen van de lucht. De circulatie van lucht zorgt voor een aangename temperatuur, minder vochtigheid en de verplaatsing van koolstofdioxide.

Naast het verhelpen van de zaken die muggen tot jouw slaapkamer aantrekt, is er nog een reden waarom een ventilator behulpzaam kan zijn: muggen zijn slechte vliegers. Muggen zijn niet sterk en kunnen dan ook nauwelijks door een briesje heen vliegen, laat staan een ventilator op de hoogste stand!

Bekijk onderstaande speciale anti-muggen ventilator!

Wil je de nacht muggenvrij doorbrengen? Zet dan een ventilator in je slaapkamer en geniet van een heerlijke muggenvrije en koele avond! Wil je meer weten over het inzetten van ventilatoren tegen muggen? Lees dan eens mijn artikel daarover.

Houd muggen uit de slaapkamer door deze lekker koel te maken

In de zomer een muggenvrij slaapkamer creëren kan lastig zijn, maar ook een hele opluchting!
In de zomer een muggenvrij slaapkamer creëren kan lastig zijn, maar ook een hele opluchting!

Muggen houden van een warme, en vaak iets vochtige omgeving, wanneer je ervoor zorgt dat jouw slaapkamer lekker fris is, heb je minder last van muggen.

Voor wat de muggen in de slaapkamer betreft, geldt: hoe koeler hoe beter. Maar de kamer moet voor jou natuurlijk ook aangenaam blijven. Of je de kamer nu door middel van airconditioning, ventilatie of simpelweg door een raam open te zetten koel krijgt, maakt niet zoveel uit.

Slaap eens met het licht aan

Hierover zijn de meningen verdeeld. Dat de meeste insecten, waaronder muggen, zich vaak tot licht aangetrokken voelen is een feit, maar toch kom je het advies tegen om ’s nachts muggen te weren door in de slaapkamer het licht aan te laten. Wat steekt hierachter.

De gedachte is simpel. In sommige gevallen is het niet mogelijk of erg omslachtig om muggen volledig uit je slaapkamer te verbannen. Wanneer dat het geval is, wil je toch iets doen om ervoor te zorgen dat de muggen bij je uit de buurt blijven.

De oplossing die men hiervoor heeft bedacht, is het aan laten staan van verlichting in de slaapkamer. De muggen zouden zich volledig op het licht richten, daar rondvliegen en jou volledig met rust laten.

Mijn advies zou zijn: als het even kan, zorg ervoor dat je überhaupt geen muggen de slaapkamer hebt. Is dat niet mogelijk? Probeer dan eens het licht aan te laten om te zien of het jou iets helpt.

Maak gebruik van een middel tegen muggen

Er zijn ongelofelijk veel verschillende soorten producten op de markt om muggen uit een slaapkamer te weren. Sommige zijn vrij onzinnig en andere weer effectief. Wat is nu echt aan te raden?

Qua middelen tegen muggen, gaat er niets boven een crème of spray met DEET. Het vervelende hiervan is, is dat dergelijke middelen slechts 2 a 3 uur werkzaam blijven. Je wilt vast niet om de paar uur wakker worden om opnieuw te gaan smeren?!

Wat er dan overblijft qua effectieve middelen om muggen te bestrijden zijn: ultrasone ongedierteverjagers die je in het stopcontact doet en de flesjes muggen werend middel die gedurende de nacht verdampen.

Het grote voordeel van een ultrasone muggenverjager is dat deze geruisloos en zonder vreemde geurtjes werkzaam is. Daarnaast is het beslist geen bezwaar om het raam open te houden terwijl je deze gebruikt.

Wat de verdampers van muggen werend middel als groot voordeel hebben is de effectiviteit. Het vervelende is dat je, om de grootst mogelijke effectiviteit te garanderen, je je ramen en deuren gesloten moet houden. Niet altijd lekker slapen in de zomer zonder airco!

Horren voor open ramen of deuren houden muggen uit de slaapkamer

Open ramen en deuren zijn de meest voorkomende toegangspunten tot het huis wanneer het gaat om muggen. Zeker in de slaapkamer willen mensen vaak een raam of deur open laten om natuurlijk licht en frisse lucht binnen te laten. Maar dan wil je natuurlijk wel muggen en andere insecten de toegang tot je slaapkamer onthouden.

Horren voor ramen en deuren zijn een geweldige oplossing voor diegenen die frisse lucht en natuurlijk licht willen, zonder muggen. Hordeuren en horramen kunnen een stijlvolle oplossing zijn voor in de slaapkamer. Vaak wordt bij het plannen van een nieuwbouwwoning hier niet aan gedacht, maar het plaatsen ervan hoeft gelukkig niet moeilijk te zijn.

Hieronder tref je een aantal voordelen van het gebruik van horren in de slaapkamer.

Horren voor ramen en deuren zien er tegenwoordig geweldig uit!

Wanneer je aan de binnenkant of aan de buitenkant naar een huis kijkt, zijn de ramen en deuren vaak de eerste zaken die opvallen. Met een paar mooie hordeuren of ramen maak je al gauw een goede indruk. De tijd van de zwarte-gaasschermpjes is al lang voorbij.

Het hebben van een passende hordeur of -raam met de stijl en kleur van de rest van het huis maakt een zeer goede indruk. Het lijkt misschien een klein detail, maar een horraam of -deur die bij het huis past, goed past en het werk doet waarvoor het is bedoeld, zal een geweldige impact op uw huis hebben.

Vind je de horren die op de markt zijn tocht niet bij jouw huis passen? Dan heb je ook nog eens de optie om horren die met magneten bevestigd zijn te gebruiken. Zo kan je de horren gemakkelijk plaatsen wanneer je dat wilt en weer weghalen wanneer je er genoeg van hebt.

Verbeterde ventilatie

Als u op zoek bent naar een oplossing waarbij u veel frisse lucht de slaapkamer binnen kunt laten komen, is een hordeur of horraam ideaal. Omdat je het raam of de deur helemaal open kan laten staan, zorg je voor veel meer frisse lucht in de slaapkamer.

Het open kunnen houden van ramen en deuren helpt ook om een ​​warme en vochtige slaapkamer te voorkomen. Het hebben van een te vochtige slaapkamer kan leiden tot de groei van schimmelsporen, wat vervolgens kan leiden tot andere gezondheidsproblemen zoals allergieën of astma.

Houd muggen en andere insecten buiten de slaapkamer

Muggen in de slaapkamer kunnen een echte nachtmerrie zijn, vooral tijdens de hete zomermaanden. Je wilt frisse lucht de kamer binnen laten komen, maar je wilt geen vliegen, muggen en andere insecten die daarbij horen.

Omdat de mazen in een hor erg klein zijn, kunnen muggen er niet doorheen vliegen. Horren houden ook nog eens de meeste andere insecten buiten de deur. Ze zijn dus een vrij effectieve totaaloplossing om allerlei (vliegende) insecten uit de slaapkamer te houden.

Let wel dat horren alleen echt effectief zijn wanneer er geen gaten, scheuren of andere openingen in het raam, de deur of de kozijn zit. Ook moet de geplaatste hor echt goed passen. Als er immers een andere opening is, dan komen de insecten wel op die manier je slaapkamer binnen.

Er bestaan horren voor allerlei soorten deuren en ramen

Het maakt niet uit of u een schuifdeur of een scharnierende deur heeft, een uitslaande raam of een schuifraam, een hor kan vaak worden geïnstalleerd op of voer verschillende soorten deuren en ramen.

Bekijk de gigantische selectie op bol.com om te zien wat er zoal op de markt is.

Kies een stijl

Tegenwoordig hoeft een hordeur niet dezelfde oude grijze of zwart gekleurde screening te zijn met het zeshoekige ontwerp dat je misschien kent en herkent van een hordeur. Er zijn nu veel verschillende keuzes als we naar het ontwerp van uw hordeur kijken. Als u een zwarte gegrilde deur of helemaal geen grill wilt en u wilt gewoon screening om het huis te beschermen, zijn er honderden verschillende ontwerpen, kleuren en stijlen om uit te kiezen. Dus hoe u uw huis ook laat inrichten, er is zeker een hordeur die aan uw behoeften voldoet.

Bekijk hier voorbeelden van allerlei stijlen horren voor ramen en deuren om muggen uit de slaapkamer te houden.

Houd de hele omgeving muggenvrij

Het is zinloos om van alles en nog wat te doen om muggen uit je slaapkamer te verjagen, zonder de rest van de omgeving aan te pakken. Wanneer de muggen namelijk niet in de omgeving komen, heb je een veel kleinere kans op muggen in de slaapkamer.

Plaats of plant muggenwerende planten

Er zijn een aantal planten die goed tegen muggen kunnen worden ingezet. Deze muggenwerende planten produceren een voor muggen onaangename geur of brengen vanwege de geur hun gevoel voor richting in de war. En of de planten nu muggen op afstand houden of niet, wie houdt niet van een paar leuke planten in de omgeving.

Een aantal voorbeelden van muggenwerende planten zijn:

  • Basilicum
  • Citroengras
  • Pepermunt
  • Lavendel
  • Kattenkruid
  • Kruidnagel
  • Citronella
  • Rozemarijn
  • Knoflook

Gebruik je deze planten specifiek om muggen en andere insecten te weren? Plaats ze dan wel op strategische plaatsen, zoals voor het raam en op je nachtkastje. Verder kan je de geur versterken door een blaadje kapot te wrijven.

Vocht en water in en om het huis vermijden

Muggen leggen hun eitjes in water. Zorg er dan ook voor dat je in en om huis niet zomaar water laat liggen.
Muggen leggen hun eitjes in water. Zorg er dan ook voor dat je in en om huis niet zomaar water laat liggen.

Alleen het bestrijden van de muggen in je slaapkamer is niet genoeg. Je moet ook hun broedplaatsen elimineren. Muggen broeden namelijk in stilstaand water. Het is dus belangrijk om dit zoveel mogelijk in en om het huis te vermijden.

Laat geen glazen drinken staan. Als u vogelbaden, regentonnen of plantentrays hebt, moet u het water wekelijks verversen. Als u grote waterpartijen hebt, zoals vijvers of zwembaden, zorg er dan voor dat ze constant circuleren en gebruik chloor in het zwemwater.

Houd vissen in je vijvers om muggen en larven te eten. Een fonteintje, pomp of ander manier om het water aan de oppervlak in beweging te houden is belangrijk. Hetzelfde geldt natuurlijk voor aquaria in huis.

Houd gras, struiken en andere planten zo kort mogelijk

Buitenshuis, in de tuin of op het balkon, verbergen muggen zich meestal in gras en struiken. Vooral als je ze thuis hebt verjaagt. Ontneem hen hun schuilplaatsen door goed voor het groen om je heen te zorgen zodat zij niet anders kunnen dan een andere thuis zoeken.

Houd uw huis schoon

Zoals met de meeste insecten, voorkomt een opgeruimde, goed onderhouden tuin en woning ook dat muggen bij jou het huis en de slaapkamer binnenkomen. Zorg ervoor dat je gemorste etensresten opruimt en vuilnisbakken goed afsluit.

Meer tips om muggen in huis te bestrijden lees je in mijn artikel 6 tips om muggen in huis te bestrijden.

Heb jij de gouden tip om muggen uit de slaapkamer te verdrijven?

Deel het hieronder in de reacties met ons. Muggen zijn -zeker in de zomer- een van de vervelendste insecten die je in huis kunt hebben, dus we zijn zeker benieuwd naar jouw gouden tip!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie