Muggen in huis bestrijden: 6 tips

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Muggen bestrijden

Muggen kan je overal tegenkomen, maar des te meer in warme, vochtige omgevingen. Ze zijn daar op zoek naar mensen en dieren om zich met hun bloed te voeden. Muggenbeten zijn niet alleen vervelend, maar doordat er met bloed contact is, kunnen zij gemakkelijk ziekten verspreiden. Denk maar aan Dengue-koorts of Malaria.

Reden genoeg om deze beestjes te bestrijden. Er zijn allerlei producten op de markt om muggen binnenshuis en buitenshuis te bestrijden met uiteenlopend resultaat. In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden om muggen in huis te bestrijden. En nee, dat doen we niet met een vliegenmepper of een opgerolde krant!

7 manieren om muggen in huis te bestrijden

Maak gebruik van chemische muggenbestrijdingsmiddelen

De meest effectieve manier om muggen in huis te bestrijden – en vooral ook om te voorkomen dat jij of iemand van je gezin gebeten wordt – is door het gebruik van chemische muggenbestrijdingsmiddelen. Hoewel natuurlijke middelen (en ook chemische middelen kunnen een natuurlijke oorsprong hebben!) niet altijd even wenselijk of populair zijn, zijn ze wel de meest effectieve middelen die je kunt gebruiken.

Voor volwassen wordt aanbevolen om een product met 30% tot 50% DEET te gebruiken, voor kinderen wordt een sterkte van tussen de 10% en 30% aangeraden. Kinderen jonger dan twee maanden magen geen DEET gebruiken. Let wel: bij twijfel altijd een arts raadplegen!

Producten die DEET bevatten, zijn de meest effectieve producten op de markt. Zou je het ook eens willen proberen? Ik heb zelf goede ervaringen met het product Care Plusverkrijgbaar op bol.com. Klik hier, of de link hieronder, om het te bestellen.

DEET moet op de huid worden aangebracht. Lees altijd goed de verpakking voor het gebruik over hoe het middel moet worden gebruikt. Wanneer je meerdere middelen tegelijk gebruikt, zoals lotion, parfum of zonnecrème, gebruik dan altijd DEET als laatste eroverheen.

Bescherm jezelf met muggennetten

Muggennetten zijn ideale muggenbestrijdingsmiddelen voor mensen met kinderen jonger dan twee maanden of die niet tegen DEET of andere middelen kunnen. Daarnaast kun je door het gebruik van een muggennet gerust ’s zomers met ramen en deuren open slapen zonder dat je bang hoeft te zijn om gebeten te worden.

Een mug datzich met het bloed van een mens voedt
Een mug dat zich met het bloed van een mens voedt

Muggennetten zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten en kan je op diverse manieren inzetten. Denk daarbij aan het aanbrengen over deuropeningen en ramen. Ook kan je het net op je plafond hangen om als een soort klamboe te gebruiken of over objecten zoals een kinderwagen.

Natuurlijke muggenbestrijdingsmiddelen gebruiken

Wanneer je geen gebruik kan of wil maken van een chemisch muggenbestrijdingsmiddel, bestaat er altijd de mogelijkheid om een natuurlijk middel te gebruiken. Je kunt hiertoe verschillende middelen gebruiken, zoals essentiële oliën of citroen.

Let er bij het gebruik van natuurlijke- of zelfgemaakte middelen altijd op dat je er geen allergische reacties of huidirritatie van krijgt. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.

Er zijn verschillende soorten anti-muggenzeep op de markt met effectieve werking. Zelf ben ik een fan van de zeep van Groene Beer. Klik hier om deze op bol.com te bekijken. Deze zeep bestaat uit natuurlijke oliën en kruidenextracten en houdt je huid fris en gehydrateerd.

Het voordeel van het gebruik van een anti-muggenzeep is dat je huid zelf de stoffen uitscheidt die de muggen op afstand houden en je zelf niet meer met crèmes, sprays of andere producten aan de haal moet. Daarnaast ruikt dit zeep ook erg lekker en is de kans op huidirritatie of allergische reacties minimaal.

Minder muggenbeten door de juiste kleding

Hoe je je kleedt kan van grote invloed zijn op het op afstand houden van muggen. Muggen gaan namelijk op zoek naar warme (en vochtige) doelwitten, zoals onbedekt of bezweet huid van mensen of (huis) dieren. Hieronder vind je mijn tips qua kleding om muggenbeten te voorkomen.

Zorg ervoor dat kleding je hele lijf bedekt. Draag dus een shirt met lange mouwen en een broek met lange pijpen. Wanneer de muggen niet bij je huid kunnen komen, is er ook geen kans op vervelende muggenbeten.

Draag luchtige kleding. Je hoeft je zeker niet helemaal warm in te pakken om je tegen muggen te weren. Het gaat immers om de bedekking. Naast het bedekken van de huid is het van belang dat je niet te warm wordt en zo min mogelijk zweet. Muggen worden immers tot een warme of klamme huid aangetrokken.

Draag geen parfum en gebruik een neutrale deodorant. Niet helemaal kleding, maar ook hier moet je rekening mee houden. De vaak zoete geur van parfums trekt ook muggen aan. Daarnaast kunnen parfums zorgen voor een sterkere verspreiding van je eigen lichaamsgeur en ook daar komen muggen op af. Zeker in de zomer is het een goed idee om luchtjes te vermijden.

Zorg dat muggen je huis niet binnenkomen!

Het bestrijden van mieren in huis kun je eigenlijk in twee delen opsplitsen: ervoor zorgen dat de mieren niet binnenkomen en ervoor zorgen dat de mieren die al binnen zijn weggaan. Eerst gaan we in op het voorkomen van muggen in huis.

Gaten, scheuren en kieren muggenbestendig maken

Wanneer je ervoor zorgt dat muggen niet binnen kunnen komen, heb je er ook geen last van en hoeven ze binnen ook niet bestreden te worden. Een goede muggenbestrijding begint dan ook bij het dichten van gaten, scheuren en kieren aan de buitenzijde van je huis.

Loop de buitenmuren goed na op gaten of scheuren waar insecten doorheen kunnen. Dicht deze eventueel met siliconenkit. Besteedt extra aandacht aan ruimten rond ramen en deuren. Vooral als je een tuin hebt, is dat van groot belang.

Vervolgens moet je ervoor zorgen dat de ramen en deuren aan de buitenzijde ook daadwerkelijk goed sluiten. Is dat niet het geval, gebruik dan tochtstrips om ervoor te zorgen dat muggen via deze kieren je huis niet in kunnen.

Open ramen en deuren muggenvrij houden

In de zomer wil je natuurlijk niet met gesloten ramen of deuren zitten. Dat is immers wachten op insecten, waaronder muggen, die je huis binnenkomen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om toch je ramen en deuren op te kunnen zetten zonder dat de gevreesde muggen naar binnen komen.

Er zijn speciale netten of horrengaas op de markt die je voor ramen en deuren kunt spannen om te zorgen dat muggen niet naar binnen kunnen. Het grote voordeel van deze netten is dat je ze gemakkelijk kunt plaatsen en na gebruik weer weg kunt halen. Het grote nadeel is weer wel dat horrengaas of netten er vaak minder leuk uitzien en soms niet even goed blijven zitten.

Voor deuren bestaan speciale hor deuren die je kunt hangen of kunt klemmen. Je hebt ze in allerlei soorten en maten en zijn effectief om muggen buitenshuis te houden. Zelf heb ik naar de tuindeur en de deur naar het balkon een hor deur met magnetische strips waar je makkelijk doorheen kunt en zich vervolgens vanzelf weer sluit.

Voor je ramen zijn er speciale horren op de markt die je tijdelijk kunt plaatsen of kunt plakken. Ook bestaan er rolhorren die het grote voordeel hebben dat ze zeer effectief zijn en daarnaast het hele jaar, zonder in de weg te zitten, kunnen blijven hangen.

Bol.com verkoopt hele aardige rolhorren voor ramen en deuren die er nog goed uitzien ook. Klik hier om een kijkje te nemen naar de keuze die zij hebben. Er zit vast iets leuks voor je tussen.

Muggen komen gemakkelijk door de kleinste gaten en kieren
Muggen komen gemakkelijk door de kleinste gaten en kieren

Muggen in huis wegjagen

Soms ben je simpelweg te laat en heb je last van muggen in huis. Dan wordt het tijd om de muggen met andere middelen weg te jagen. Je kunt de muggen met chemische middelen bestrijden, maar er zijn ook natuurlijke oplossingen. Hieronder lees je meer over beide soorten.

Laat geen water liggen!

Muggen planten zich in water voort. Hoe minder stilstaand water je in huis hebt, des te beter. Soms is het niet mogelijk om het water volledig weg te halen, zoals in het geval van water voor huisdieren, en moet je er goed op letten.

Bekers water die je laat liggen, planten die je teveel water geeft, het aquarium en water voor je huisdier zijn allemaal voorbeelden van water in huis dat aantrekkelijk is voor muggen. Haal deze weg en dan vinden de muggen jouw huis ineens een stuk minder interessant. Daarnaast hebben de muggen geen plek in huis om zich in voort te planten.

Soms is het simpelweg niet mogelijk om het water weg te halen. Je huisdier heeft immers voldoende water nodig, zeker in het geval het warm is. Daarom is het noodzakelijk om het water goed vers te houden. Vervangen het water om de paar uur om de muggen geen tijd te geven om zich in huis voort te planten.

Zeepsop en schoonmaken

Muggen zijn er gevoelig voor geuren. Ze zijn snel aangetrokken tot zoete geuren of lichaamsgeuren, maar hebben weer een hekel aan de geur van zeep. Zorg dan ook dat je – meer dan dat je normaal zou doen – oppervlakten in huis met wat zeepsop afneemt en de vloeren dweilt.

Kamfer

Kamfer is een natuurlijk insectenbestrijdingsmiddel dat je waarschijnlijk wel kent van de sterke geur van de zogenaamde mottenballen. Naast het bestrijden van motten is het ook zeer effectief om muggen op afstand te houden.

Hieronder laat ik je zien hoe je een eigen, natuurlijk, muggenbestrijdingsmiddel voor in huis kunt maken. (Tip! Dit helpt niet alleen tegen muggen, maar ook tegen vele andere insecten)

Stap 1: Neem een kommetje heet water, het liefst zo heet mogelijk, rechtstreeks uit de waterkoker is het beste.

Stap 2: Neem een paar druppels kamferolie, mottenballen of kamferpoeder. In het geval het product met kamfer in een klont, bal of andere vorm is, moet je het eerst goed vermorzelen.

Stap 3: Voeg de kamferolie of -poeder toe aan het water en roer deze goed door.

Stap 4: Plaats het mengsel ergens waar het niet in de weg staat en laat het daar staan.

Stap 5: Herhaal dit 2 keer per dag voor zolang je last hebt van de muggen.

Citronella

Welbekend van de naar citrus ruikende geurkaarsjes. Citronella is iedereen wel bekend als middel om allerlei insecten op afstand te houden. Het werkt bijzonder goed om muggen op afstand te houden en kan op vele manieren worden ingezet. Enkele voorbeelden zijn:

  • De citronella-plant
  • Een spray, al dan niet specifiek tegen muggen
  • Kaars
  • Olie op basis van citronella

De citronella-plant is een echte aanrader om muggen en andere insecten op afstand te houden . Een makkelijke plant die het zowel binnen als buiten goed doet en minimale zorg nodig heeft. Zelf heb ik een paar plantjes op de vensterbank in mijn woonkamer staan en dat lijkt tot heden erg goed te werken.

Citronella olie na het douchen

Ben jij iemand op wie muggen altijd en overal afkomen? Binnen in huis en daarbuiten? Dan is het gebruik van citronellaolie na het douchen een goede oplossing. Na het douchen en afdrogen smeer je je simpelweg lichtjes in met de olie op armen en benen en je bent de hele dag muggenvrij, waar je ook bent.

Een goede citronella olie waardoor je je niet de hele dag als wandelend citronella-kaarsje hoeft te wanen is deze CareScent citronella olie. Een flesje van deze olie is verkrijgen bij bol.com door de link hieronder te gebruiken.

Heb jij ook zo’n last van muggen in huis?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen op het gebieden van muggen in huis. Wanneer heb jij er last van -en vooral- hoe ben jij er vanaf gekomen? Deel jouw ervaringen met andere gebruikers van deze website door hieronder een reactie achter te laten.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie