Muggen en het ventilatiesysteem

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
muggen ventilatie

Wanner je in de zomer merkt dat je last krijgt van muggen in huis, kan het een goed idee zijn om naar je ventilatiesysteem te kijken. Het zou zomaar zo kunnen zijn dat de muggen binnen komen door het ventilatiesysteem, het ventilatierooster of het slecht dichten van de leidingen.

Huis muggenvrij houden door de leidingen te dichten

De eenvoudigste manier om te voorkomen dat muggen via het ventilatiesysteem naar binnen kunnen, is door slecht afgedichte leidingen. Muggen kunnen zich door de kleinste kiertjes wurmen, dus het is belangrijk om alle mogelijke toegangswegen goed te dichten. Besteed daarbij extra aandacht aan eventuele openingen rond de ventilatieroosters waar muggen doorheen zouden kunnen komen.

Houd je huis koel en muggenvrij door het gebruik van deze ventilator met anti-muggen functie

Het goed dichten van de leidingen van het ventilatiesysteem of de muren waar de buizen doorheen komen is niet alleen belangrijk om muggen buitenshuis te houden, maar is ook belangrijk om het huis aangenamer te maken en te zorgen voor een betere werking van het ventilatiesysteem.

Wanneer een leiding van het ventilatiesysteem niet goed gedicht is, verspil je energie en zorg je onnodig voor het verplaatsen van stof en andere viezigheid door het huis. Dit kan slecht zijn voor de gezondheid.

Wanneer een unit als deze begint te druppelen en er een plasje ontstaat, is dat een uitnodiging voor muggen om hun eitjes te leggen.
Wanneer een unit als deze begint te druppelen en er een plasje ontstaat, is dat een uitnodiging voor muggen om hun eitjes te leggen.

Muggen, vocht en ventilatie

Er zijn veel verschillende soorten ventilatiesystemen, maar wanneer je een ventilatiesysteem hebt dat vocht uitstoot, heb je meer kans op last van muggen. De afvoer van de meeste airconditioners trekken dan ook vaak muggen aan.

Houd de omgeving van de afvoer of het rooster goed in de gaten dat er geen sprake is van stilstaand of druppelend water. Het is erg belangrijk dat water op de juiste manier wordt afgevoerd omdat je je anders onnodig muggen op de hals haalt.

De reden dat muggen zo tot het ventilatiesysteem zijn aangetrokken is omdat er grote kans is op vocht. Vrouwtjesmuggen leggen hun eitjes in stilstaand water of natte grond. De muggenlarven kunnen dan uitgroeien tot een plaag in en om huis.

Houd je huis koel en muggenvrij door het gebruik van deze bewegende ventilator

Houd je huis dan ook muggenvrij door zoveel mogelijk te letten op vocht in en om het ventilatiesysteem, de ventilatiebuizen, de ventilatieroosters en het afvoer.

Ben je te laat en is er al sprake van vocht. Gooi er dan wat droog zand of grind op. Verhelp lekkages zo snel mogelijk. Zie je al muggenlarven? Spuit wat haarlak op de larven en je zult er geen last meer van hebben.

Muggen door de afvoer

Heb jij thuis een boiler, droger, kachel, oven, afzuigkap, airconditioner, ketel of ander apparaat in huis met een afvoer naar buiten toe? Houd er vooral ook rekening mee dat, wanneer het afvoer niet goed is afgedicht, ook hierdoor muggen het huis in kunnen komen.

Niet alleen kunnen de muggen door de afvoer naar binnen, maar ook hier kunnen muggen op vocht afkomen dat door de (defecte) afvoer wordt gecreëerd.

Heb je ’s zomers last van muggen in huis? Grijp dan niet direct naar de muggenspray, maar kijk hoe deze insecten je huis binnen zijn gekomen. Is er een afvoer naar buiten toe? Dan kan dat voor de mug een ingang naar binnen zijn. Is er vocht of water in het spel? Ook hier komen muggen maar al te graag op af om hun eitjes te leggen.

Houd je huis koel en muggenvrij door het gebruik van deze bewegende ventilator

Hoe zijn de muggen bij jou naar binnen gekomen?

Iedereen heeft weleens last van een mug in huis. Dat hoort gewoon bij warm en vochtig weer. Maar soms komen de muggen naar binnen op een manier dat je niet verwacht. Deel je ervaring hierover met de andere lezers van deze blog door hieronder een berichtje achter te laten.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “Muggen en het ventilatiesysteem”

  • Beste Desiree,

   Dat is een mogelijkheid. Ligt er vooral aan hoe de ventilatieroosters in kwestie werken.

   Als het van die ouderwetse roosters zijn die je alleen open en dicht kunt schuiven, dan kunnen ze er inderdaad makkelijk door naar binnen!

   Je hebt tegenwoordig modernere varianten met een stuk schuim ervoor. Daar kunnen ze weer niet doorheen.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie