Welke beestjes kun je in de zomer van 2021 verwachten?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
plaag zomer 2020

Het nieuwe jaar is pas begonnen en nu al ga ik een start maken met de beestjes en insecten die wij in de zomer van 2021 kunnen verwachten. Waarom nu al hoor ik je denken? Nou, het voorkomen van een probleem is vaak makkelijker – en goedkoper – dan het genezen ervan.

Welke beestjes en insecten kun je in de zomer van 2021 verwachten?

 • De eikenprocessierups
 • De teek
 • Het mediterraan draaigatje
 • Wespen

Hieronder lees je per beestje kort wat het is, wat je ervan kunt verwachten en vooral wat je er tegen kunt doen.

De beruchte eikenprocessierups zal deze zomer ook wel in het nieuws komen

Inmiddels een bekend gezicht in Nederland: de rood-witte tape om bomen om te waarschuwen voor de eikenprocessierups. De eikenprocessierups is in Nederland een ware plaag geworden. Van mei tot in de zomer kan je ze tegenkomen.

Met hun irriterende haartjes is deze rups (eigenlijk een mot) een last voor zowel mens en dier. Wanneer je ermee in contact komt, is een irriterende jeuk het eerste dat je merkt.

Eikenprocessierups op een blad.
De haartjes van de eikenprocessierups kunnen voor irritatie van huid en ogen zorgen.

De eikenprocessierups gedijt goed in de stad en andere drukke gebieden omdat zij daar minder natuurlijke vijanden hebben. Dat is de reden dat je ze rond je woonplaats overal tegenkomt, maar juist niet in rustigere of beboste gebieden.

Je herkent de aanwezigheid van de eikenprocessierups door de zijdeachtige nestjes rond eikenbomen. De naam eikenprocessierups heeft te maken met het feit dat deze soort zich ’s nachts in een langer rij (vandaar de naam processie) naar voedsel voortbeweegt en weer met zijn soortgenoten in een langere rij het nest opzoekt.

Het vervelende aan de eikenprocessierups in je omgeving is dat je de rups zelf niet hoeft aan te raken. De rups kan de haartjes loslaten wanneer deze zich bedreigt voelt. De haartjes kunnen door de wind worden meegenomen en op mens en dier terechtkomen.

Ernstige risico’s voor de gezondheid zijn er meestal niet, maar mensen met astma moeten extra voorzichtig zijn. Enkele gevolgen van contact met de haartjes van de rups zijn:

 • Huidirritatie
 • Geïrriteerde luchtwegen
 • Geïrriteerde ogen
 • Pijn in de keel
 • Kortademigheid
 • Hooi-koortsachtige symptomen

Hoe langer je in contact komt met de haartjes van de rups, des te erger deze symptomen kunnen worden. Dezelfde symptomen kunnen ook voor (huis)dieren gelden.

Vermoed jij dat je gezondheidsklachten krijgt van contact met de eikenprocessierust? Raadpleeg dan altijd voor de zekerheid een arts. Zeker wanneer je bekend bent met astma of hooikoorts.

De angst voor teken zal in 2021 vast ook wel oplaaien

Ook teken hebben baat gehad bij de lange zomer van 2019 en de -tot heden- zeer milde winter van 2021. De verwachting is dan ook dat we in de zomer van 2021 meer teken gaan zien dan gebruikelijk.

De zomer is hoogseizoen voor teken en inmiddels voor het gevreesde ziekte van Lyme. Ben je van plan om deze zomer een bezoek te brengen aan een omgeving met veel gras, bomen of ander groen? Dan doe je er goed aan om dit bericht eens rustig door te nemen.

Teken in 2020 in opkomst
Teken in 2021 in opkomst

Voor wat betreft tekenbeten is het zaak om deze te voorkomen en niet om achteraf allerlei maatregelen te moeten nemen. Met de volgende vier tips, ben je al een eind op weg om deze zomer tekenvrij van de natuur te genieten:

 1. Blijf waar mogelijk uit de buurt van (lang) gras of bosjes.
 2. Waar aanwezig maak je gebruik van het wandelpad.
 3. Maak gebruik van een effectief anti-insecten middel.
 4. Wanneer je in een groene omgeving bent geweest, controleer jezelf op teken.

Deze tips zijn voldoende om van een fijne zomerse dag te genieten zonder je zorgen te hoeven maken om teken. Voorkomen is in het geval van teken vrij makkelijk omdat zij niet kunnen springen of vliegen. Je moet echt dicht tegen de teek aan hebben gelopen wil deze je hebben kunnen bijten.

Moet je een teek laten zitten of ga je ermee naar de arts?

Het is cruciaal om een vastzittende teek binnen 24 uur te verwijderen. Dit voorkomt namelijk de kans dat je met de ziekte van Lyme wordt besmet drastisch. Het verwijderen van een teek is echter niet aantal even makkelijk omdat deze zich goed vast kan klemmen.

Zie je geen kans om direct een arts om hulp te vragen, dan kunnen de volgende tips je helpen:

 • Maak gebruik van een fijn pincet om de teek te verwijderen. Pak de teek daarbij altijd zo dicht mogelijk tegen het huid aan.
 • Trek de teek er langzaam uit en ga zeker niet draaien, je wilt voorkomen dat de teek kapot gaat en het monddeel in je huid blijft zitten.
 • Na het verwijderen van een teek moet je het wondje wassen. Het liefst met alcohol, maar anders is water en zeep voldoende.
 • Gooi de teek direct weg, spoel deze indien mogelijk het liefst door het toilet.

Moet ik in het geval van een beet van een teek direct naar de eerste hulp?

Ja, dat wordt wel aangeraden! In het geval van tekenbeten heb je geen tijd te verliezen. De ziekte van Lyme, waar men vooral voor vreest, wordt namelijk makkelijker overgedragen hoe langer de teek blijft zitten. De eerste hulp kan je direct aan antibiotica voorzien om een eventuele complicaties te voorkomen.

Zoek direct hulp in het geval van:

 • Teken die waarschijnlijk langer dan 24 uur vast hebben gezeten.
 • Wanneer de teek kapot is en het mondstuk nog in je huid vastzit.
 • Koortsachtige verschijnselen.
 • Jeuk, irritatie of uitslag.
 • Ringen die zich om de wond gaan vormen.

Het mediterraan draaigatje zal deze zomer aan terrein gaan winnen

Een klein miertje dat een hoop overlast kan geven. Deze zomer zullen we ongetwijfeld nog veel horen over het Mediterraan draaigatje.

Het Mediterraan draaigatje dankt zijn naam aan de manier waarop hij vecht en zich verdedigt. Dit pittig miertje bijt eerst in zijn tegenstander, keert vervolgens zijn achterlijf naar de beet en bespuit deze vervolgens met een giftige stof.

Een beet of contact met het Mediterraan draaigatje zal een mens doorgaans weinig doen, maar rond huis en in de tuin is het een ware plaag.

Het Mediterraan draaigatje zal dit jaar weer voor problemen zorgen
Het Mediterraan draaigatje zal dit jaar weer voor problemen zorgen

In tegenstelling tot andere mierensoorten, heeft een enkel mierenkolonie meerdere koninginnen. De koninginnen leven samen bestrijden elkaar niet. Hierdoor kan een ware superkolonie ontstaan met soms miljoenen mieren.

Door het groot aantal mieren en de ingewikkelde gangenstelsels die zijn graven, kunnen zij hun omgeving flink aantasten. Denk hierbij aan verzakking van grond, tegels, gebouwen en meer. Het is een invasie soort dat het natuurlijk balans in de omgeving flink verstoort.

Wanneer je al last hebt van een plaag van het Mediterraan draaigatje, kom je er maar moeilijk vanaf en kan het flink in de portemonnee gaan zitten. Simpele oplossingen tegen een grote kolonie zijn er niet en een grondige aanpak is dan ook noodzakelijk.

In mijn artikel over Hoe kom je van mieren af geef ik algemeen advies over het aanpakken van een mierenplaag in een om huis. De adviezen hierin kun je prima tegen het mediterraan draaigatje inzetten. Ook is mijn Gids om mieren te bestrijden een goed startpunt.

Laat het Mediterraan draaigatje in de zomer van 2021 dan ook geen probleem worden en tref de nodige voorzorgsmaatregelen. Het fijne is dat, wanneer je dit advies – naast onderstaand algemeen advies – opvolgt, je ook overlast door andere insecten dan mieren tot een minimum beperkt.

 • Behandel je gazon met aaltjes. Deze organismen jagen mieren op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier weg.
 • Maak gebruik van lokdozen tegen mieren. Enkele lokdozen op strategische plaatsen in en om huis verspreiden is voldoende om de zomer mierenvrij door te brengen en overlast door het Mediterraan draaigatje te voorkomen.
 • Voorkom luizen in de omgeving. Luizen trekken mieren aan omdat de luizen voedsel voor de mieren produceren. Waar luizen zijn, komen mieren op af.

Weer een record aantal wespen?

2020 wordt naar verwachting een recordjaar voor de wesp
2021 wordt naar verwachting een recordjaar voor de wesp

Naar verwachting zal 2021 weer een recordjaar voor de wesp worden. Dit heeft voornamelijk met het weer te maken. Hoe zachter het weer in de lente, hoe meer wespen overleven, hoe meer last we van wespen in de zomer zullen hebben.

Nu de winter van 2020/2021 vrij mild is geweest en we een lage, warme en droge zomer verwachten, is de kans groot op een flink aantal wespen deze zomer.

Enkele tips om overlast van wespen deze zomer tot een minimum te beperken:

 • Verwijder (beginnende) wespennesten zo vroeg mogelijk.
 • Zorg ervoor dat wespen geen toegang tot je woning krijgen door bijvoorbeeld gaten en kieren te dichten en gebruik te maken van een hor voor ramen en deuren.
 • Laat geen drank of voedsel liggen. Heb je gemorst, ruim het dan zo snel mogelijk op.
 • Vuilnisbakken en afval dichten en (volle) zakken dagelijks weggooien.

Algemene tips om insecten en andere beestjes in de zomer van 2021 buiten de deur te houden

Opgeruimd staat netjes! Insecten komen altijd ergens op af, meestal is dat vocht, voedsel en onderdak. Het is dus van belang dat je zorgt dat jouw omgeving dit niet te bieden heeft en dan hebben de beestjes bij jou niets te zoeken.

Waar je vooral op moet letten wat opruimen betreft:

 • Laat geen eten of drinken slingeren.
 • Neem oppervlakken dagelijks af met een allesreiniger.
 • Leeg dagelijks je prullenbak(ken), vooral in de zomer.
 • Wees alert op vocht. Houd je huis van binnen droog. Laat geen gemorst vocht liggen en zorg dat de badkamer na gebruik droog is.
 • Ventileren is altijd belangrijk!

Houd je huis potdicht. Als ongedierte niet binnen kan komen, heb je er ook geen last van. Zorg dus dat je gaten en kieren – vooral rondom ramen en deuren – goed dicht. Ramen of deuren die je (’s nachts) open wilt houden, houd je het beste bedekt met een hor.

Ook binnenshuis is het dichten van scheuren en gaten van belang. Zorg dat er geen plekken zijn voor insecten en ander ongedierte om zich buiten het zicht te nestelen. Bedenk daarbij dat spouwmuren, zolder en kelder veelal de meest geliefde plekken zijn.

Tref een paar kleine voorzorgsmaatregelen voor jezelf, je huis en je tuin. In het kader van “voorkomen is beter dan genezen” zou je nu alvast het een en ander in huis kunnen halen zodat je voor de zomer gereed bent.

 • Zorg voor een goed insect-werend middel, het liefst op basis van DEET, om allerlei insecten op afstand te houden.
 • Zowel binnenshuis als buitenshuis kun je insectwerende planten zoals munt of citronella houden.
 • Je kunt je gazon en de aarde in je tuin met aaltjes behandelen.

In 2021 last van insecten of ander ongedierte? Ik hoor het graag!

Misschien gaat het allemaal wel meevallen met de insecten deze zomer, maar naar verwachting zal de zomer van 2021 een jaar vol beestjes worden. Althans, als we de berichten mogen gevolgen.

Zoals altijd ben ik benieuwd naar jouw ervaringen dit jaar? Heb jij al last van insecten of andere beestjes, laat hieronder een berichtje achter en ik denk graag met je mee.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie