Hoe kom je van mieren af? Een grondige aanpak!

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Hoe kom je van mieren af_ Een grondige aanpak!
pinterest Hoe kom je van mieren af_ Een grondige aanpak!

Blijvend van mieren afkomen kan een lastige klus zijn. De meeste soorten mieren kunnen zich namelijk zowel binnen als buiten vestigen. Mieren kunnen zich ook gemakkelijk aan hun omgeving aanpassen en zijn qua voedingsbronnen zeer divers.

De vraag “hoe kom je van mieren af?” kan dan ook alleen beantwoord worden met: door een integrale en grondige aanpak. Wanneer je een mierenprobleem hebt en je weet niet waar je moet beginnen met het aanpakken daarvan, dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Om effectief van mieren af te komen moet je zowel je binnen- als je buitenomgeving schoonhouden. Daarnaast moet je diverse middelen, zowel huismiddelen als commerciële mierenbestrijdingsmiddelen, tegen de mieren inzetten. Onderstaande stappen helpen jou van mieren afkomen.

Stap 1 – Binnenshuis voorbereiden en schoonmaken

Het schoonmaken en schoonhouden van de omgeving is een eerste belangrijke stap om van mieren af te komen. Dat komt omdat mieren niet erg kieskeurig zijn wanneer het op voedsel aankomt. Wanner voedsel makkelijk toegankelijk is, trek je mieren aan. Daarnaast is het schoonhouden van de omgeving van belang voor de effectiviteit van de middelen die je tegen mieren inzet. Wanneer de mieren elders voedsel hebben, laten ze de door jou ingezette mierenbestrijdingsmiddelen links liggen.

Naast de grote schoonmaak is het van belang om de toegangswegen van de mieren te dichten. Eventuele gaten, kieren en scheuren moeten worden gedicht om ervoor te zorgen dat mieren geen toegang meer hebben tot de woning.

Elimineer voedselbronnen in huis

Het weghalen en weghouden van voedselbronnen is van essentieel belang om van mieren af te komen. Hiervoor zal je even de handen uit de mouwen moeten steken, maar wij beloven dat het de moeite meer dan waard zal zijn.

 • Houd alle vloeren in huis goed schoon – Mieren zijn altijd en overal op zoek naar eten. De kleinste kruimels zijn voor mieren al interessant. Zorg ervoor dat zij niets te pakken kunnen krijgen. Dagelijks stofzuigen en eens in de paar dagen dweilen is een must!
  
 • Houd oppervlakten waar gegeten wordt of waar eten wordt voorbereid schoon – Ook hierbij wil je voorkomen dat mieren iets te pakken kunnen krijgen. Het afnemen van deze oppervlakte met een vochtig doekje is voldoen.
  
 • Houd keukenapparaten schoon – In, onder en achter de apparaten in de keuken moet goed schoongemaakt worden. Het zal je verbazen hoeveel voedsel daar voer mieren te vinden is.
  
 • Berg voedsel direct na gebruik op – Het liefst plaats je voedsel en voedselresten direct in luchtdichte bakjes en berg je deze op in de koelkast. Laat in ieder geval geen eten slingeren!
  
 • Schenk extra aandacht aan keukenkastjes en de voorraadkast -Door het pakken en terugleggen van voedselverpakkingen komt er het een en ander te liggen. maak er een gewoonte van om regelmatig alles van zijn plek te halen en de opbergruimten goed schoon te maken.
  
 • Doe de afvalemmer na gebruik dicht en breng volle zaken direct naar buiten.
 • Laat voer voor de huisdieren niet liggen – Haal ’s avonds het voedsel voor de huisdieren weg en plaats deze ’s ochtends weer terug. Wat voedsel is voor je hond of kat, is ook voedsel voor mieren.
  
 • Meer tips tegen mieren leest u hier.

Pak bronnen van vocht en water in huis aan

Zoals alle levende wezens hebben ook mieren een bron van vocht nodig. Wil je van de mieren in huis af komen. dan moet je deze bron aanpakken.

 • Loop het huis na op lekkages – Zeker wanneer je veel mieren in huis hebt, kan het zomaar zijn dat je er sprake is van een lekkage in huis. Lekkages leiden niet zelden tot een mierennest in huis. Wees er dan ook zo snel mogelijk bij!
  
 • Laat geen natte sponsen of doeken slingeren – Knijp deze goed uit en berg ze ’s avonds op.
  
 • Droog gemorst water of ander vocht direct op – Denk vooral niet dat “water toch wel droogt”. Mieren blijven net zolang komen totdat je ervoor zorgt dat zij in huis niets meer te zoeken hebben.

Sluiten ingangen en verblijfplaatsen van mieren goed af

Deze plint zit los
Een voorbeeld van een loszittende plint, waar je zeker iets aan moet doen bij het bestrijden van mieren!

Wanneer je ervoor zorgt dat mieren überhaupt niet binnen kunnen komen, ben je al een goed eind op weg om van mieren af te komen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat mieren in huis ook niet op de plekken kunnen komen waar zij zich willen vestigen. Voorbeelden hiervan zijn in spouwmuren, achter keukenkastjes en onder laminaatvloeren.

 • Ga buitenmuren, deuren en kozijnen langs op zoek naar openingen waar mieren doorheen kunnen. Let wel, mieren kunnen door de kleinste gaten en kieren kruipen dus let goed op.
  
 • Ga binnen op zoek naar entreepunten en verstop plaatsen. De keuken of de spouwmuur zijn voorbeelden van veelvoorkomende verstop plaatsen voor mieren.

Stap 2 – Kom binnen van mieren af door het gebruik van lokdozen

Wanneer je de eerdere stappen goed gevolgd heb, ben je gereed om blijvend in huis van mieren af te komen. Nu je huis niet meer een fijne omgeving is voor mieren, wordt het tijd om ze definitief aan te pakken.

Het aanpakken van een mierenprobleem in huis doen wij door het gebruik van lokdozen. Er zijn allerhande middelen op de markt waarmee je mieren kunt bestrijden, maar niets is zo veilig, effectief en gemakkelijk als het gebruik van een goede lokdoos.

Het grootste voordeel van het gebruik van lokdozen is dat mieren het middel meenemen naar hun nest en daar de andere aanwezige mieren vergiftigd. Dit zorgt ervoor dat het probleem echt bij de bron wordt aangepakt.

Voor binnenshuis en wanneer je gebruikt maakt van een lokdoos om van mieren af te komen, raden wij het gebruik van andere bestrijdingsmiddelen af. Het is namelijk de bedoeling dat de mieren van de lokdoos gebruik maken zodat zij het nest vergiftigen. Afstotende of dodelijke middelen zorgen ervoor dat dat niet lukt.

Hoe gebruik je de lokdoos?

Het is de bedoeling dat lokdozen geplaatst worden op plaatsen waar je regelmatig mieren ziet. Weet of vermoed je toevallig waar een nest zit, plaats daar dan ook een lokdoos.

Gebruik geen andere mierenbestrijdingsmiddelen en houd de omgeving goed schoon. Ook moet je regelmatig controleren of de inhoud van de lokdoos niet opgedroogd is en vervangen indien nodig. Alleen zo zorg je ervoor dat de mieren van je lokdoos gebruik maken.

De meest voorkomende plekken om een lokdoos te plaatsen zijn:

 • Bij ramen en deuren
 • In de keuken, op de vloer of op het aanrecht
 • Nabij een afvoer of in de buurt van wasbakken
 • In de badkamer
 • Nabij plaatsen buizen of kabels de muur in gaan

Een belangrijke tip voor het gebruik van lokdozen: laat doden mieren liggen. Het is namelijk niet de bedoeling om ieder dood miertje direct op te ruimen. Dat komt omdat dode mieren door andere mieren worden meegenomen naar het nest en daar worden opgegeten. Dat is voor ons goed omdat zo andere mieren met de stof geïnfecteerd zullen raken.

Meer informatie over het gebruik en de plaatsing van lokdozen lees je in ons artikel daarover.

Voor welk lokdoos moet ik kiezen?

Voor ons is de keuze van lokdoos vrij eenvoudig. Er zijn twee merken waar wijzelf en onze lezers goede ervaringen mee hebben, dat zijn de lokdozen van HG en de lokdozen van Ecostyle.

Qua effectiviteit gaat onze voorkeur uit naar HG. Deze worden ook door professionele insectenbestrijders gebruikt en werken net iets beter dan andere merken die wij geprobeerd hebben. Wel zijn deze top-of-the-line lokdozen net iets duurder dan anderen.


Stap 3 – Buitenshuis voorbereiden en schoonmaken – De tuin en het balkon

Wanneer je buien in de tuin of op het balkon last hebt van mieren, is het belangrijk om daar op tijd iets aan te doen voordat het probleem zich naar binnen verplaatst. Net zoals bij de stap voor binnenshuis, is het belangrijk om buiten ook met de voorbereidingen en het schoonmaken te vinden. We moeten er immers voor zorgen dat de mieren jouw tuin of balkon onaantrekkelijk gaan vinden.

We gaan er bij deze stap voor zorgen dat mieren bij jou in de tuin of balkon zo min mogelijk te eten, te drinken en onderdak hebben,

 • Houd je gazon kort – Hoe korter het gazon, des te minder schuilplaatsen hebben mieren.
  
 • Maak betegeling regelmatig schoon – Dat is zo makkelijk als het vullen van een emmer water, een beetje sop toevoegen, op de tegels kiepen en met een stevige bezem goed borstelen.
  
 • Laat geen rommel in de tuin liggen – Zorg dat je je tuin netjes en rommel-vrij houdt, alleen dat is hoe je van mieren af kunt komen. Hieronder verstaan we bijvoorbeeld het niet laten liggen van flessen of verpakkingen. Het niet achterlaten van vuilniszakken. Kortom: houd je tuin even netjes al dat je dat in huis zou doen en gebruik het vooral niet als verkapt vuilnisbelt.
  
 • Ruim ook natuurlijk “rommel” op – Hieronder verstaan we takken, boomstronkjes, bladeren, etc. Laat dit alles niet liggen, want dat zijn perfecte schuilplaatsen voor mieren.
  
 • Zorg dat je alle planten en bloemen luizenvrij houdt – Wanneer je luizen in je tuin hebt, is het moeilijk om van mieren af te komen. Mieren zijn dol op luizen omdat de luizen voedsel voor mieren produceren in de vorm van een zoete vloeistof. De mieren houden op hun beurt de luizen veilig van hun natuurlijke vijanden. Deze natuurlijke samenwerking moet je tegelijk aanpakken omdat het anders bijna niet te doen is om van mieren af te komen. Luizen bestrijdt je gemakkelijk door het besproeien van planten, bloemen, struiken e.d. met een anti-luizenspray.

Stap 4: Kom buiten van mieren af door het gebruik van de juiste bestrijdingsmiddelen

Mieren zijn een belangrijk onderdeel van de natuur. Soms vinden ze echter hun weg binnenshuis of vormen zij buiten in de tuin of op het balkon een ware plaag. Wanneer je hier iets aan wilt doen, is het van belang om de juiste bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Een goede mierenpoeder en een paar goede lokdozen zijn voldoende om een mierenplaag grondig en blijven aan te pakken.

Eerst de mierenpoeder gebruiken

Mierenpoeder is zeer geschikt om mieren over een groot oppervlak te bestrijden. Wij hebben goede ervaring met mierenpoeder van HG. Wij raden het gebruik van deze mierenpoeder dan ook van harte aan.

Waar je op moet letten bij het gebruik van een mierenpoeder is dat je niet in het wilde weg gaat strooien. Je strooit de hoeveelheid mierenpoeder dat op de verpakking staat alleen op plaatsen waar je daadwerkelijk last hebt van mieren.

Probeer bij het strooien van de mierenpoeder zoveel mogelijk groen te ontzien. De ene mierenpoeder is schadelijker dan de ander, maar je wilt sowieso niet meer bestrijden dan dat echt noodzakelijk is. Wees je er dan ook van bewust dat je mogelijk andere insecten ook aanpakt door het gebruik van de mierenpoeder.

Gebruik de mierenpoeder altijd vroeg in de ochtend of laat in de avond. Dan zijn de mieren over het algemeen in het nest aanwezig en kan je veel gerichter het probleem aanpakken.

Afhankelijk van de situatie bij jou thuis, zou je kunnen overwegen om mierenpoeder bij deuren te strooien. Dit om er voor te zorgen dat mieren niet naar binnen komen. Ook wanneer je merkt dat de mieren zich in grotere getale bij buitenmuren vinden, kan het nuttig zijn om bij het strooien extra aandacht aan deze plekken rondom het huis te bestrijden.

Plaats vervolgens de lokdozen

Een dag nadat je de mierenpoeder hebt gebruikt, kan je de lokdozen plaatsen. Doe dit niet tegelijk, want je wilt dat de mieren ongestoord van de lokdoos gebruik kunnen maken. Alleen zo zullen zij uit de lokdoos eten en het gif meenemen naar hun nest.

Door het gebruik van lokdozen bereik je ook de mieren waar je met de poeder niet bij komt. Het plan is dus dat je met het mierenpoeder het gros van de mieren aanpakt en vervolgens de rest van de mieren door het gebruikt van een lokdoos bestrijdt.

De lokdoos plaats je op een plek waar je veel mieren ziet, dat kan op een looproute zijn of in de buurt van een nest. Op deze manier zorg je ervoor dat er meer gebruik van wordt gemaakt.

Ten slotte een belangrijke tip: een lokdoos mag niet nat worden. Wanneer een lokdoos eenmaal nat is geworden, heb je er vaak niets maar aan. Probeer lokdozen dan ook zoveel mogen onder beschutting te plaatsen. Lukt dat niet, dan kan je de lokdoos binnen zetten wanneer er regen dreigt.

Voor meer informatie over het gebruik van lokdozen kun je ons artikel daarover lezen. Wij hebben goede ervaring met het gebruik van HG lokdozen, doe daar je voordeel mee!

Wij hopen dat deze gids helpt om jouw mierenprobleem op te lossen. Mocht je behoefte hebben aan nog meer begeleiding, dan heb je wellicht ook iets aan onze gids om mieren te bestrijden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie