Slakken in de kas bestrijden: 9 adviezen die werken!

Deel dit bericht op Pinterest:

Slakken in kas bestrijden

Wanneer het gaat om de planten in de kas, kunnen slakken een van de meest vervelende plaagdieren zijn om te bestrijden. De veelal warme en vochtige lucht in een kas is perfect voor slakken, en de vaak goed beplante omgeving met veel schuilplaatsen maakt de kas tot een uitstekend leefomgeving.

Met een beetje oplettendheid, een gezonde dosis doorzettingsvermogen en onderstaande informatie, heb je alles dat je nodig hebt om de slakken in je kas te bestrijden.

Wat doen slakken in de kas?

Slakken hebben meestal zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Ze variëren in lengte en zijn ongeveer anderhalf tot 3 centimeter groot. Volwassenen slakken leven, afhankelijk van de soort, ongeveer een jaar.

Slakken leggen tussen de 20 en 100 kleine eieren op vochtige plekken, die na ongeveer tien dagen uitkomen.

Slakken zijn ’s nachts actief en komen dan naar buiten om te eten. Ze verlaten dan hun warme, vochtige en donkere schuilplaatsen waar ze de dag hebben doorgebracht. Je zou het niet zeggen, maar slakken hebben zo’n 27000 tanden waarmee ze de planten in jouw kas opvreten.

De kas is voor slakken zo’n fijne omgeving omdat er ontzettend veel van die eerder genoemde schuilplaatsen zijn die aan hun eisen qua vochtigheid en beschutting voldoen. Daarnaast is de kas vaak een waar buffet voor deze veelvraten.

Foto van slak die planten aanvreet
Slakken kunnen in de kas een ware ravage aanrichten

Wat kan je doen om slakken in de kas te bestrijden?

Heb je slakken gezien, of hun slijmsporen bij jou in de kas opgemerkt? Dan wordt het tijd om iets aan de slakken te doen. Door middel van onderstaande tips moet je de slakken snel en effectief kunnen bestrijden zonder je planten in de kas kwaad te doen.

Je leest overal op het internet over slakken met zout bestrooien, en ja dat werkt inderdaad, maar dat is in een kas niet zo handig. Het zout komt bij je planten en daar gaan de planten ook aan dood. Nee, in dit artikel lees je alleen over manier om slakken in de kas te bestrijden die voor de planten veilig zijn.

Hou de kas en de omgeving van de kas schoon en opgeruimd

Zorg er in de kas voor dat oppervlakken zoals tafels en planken schoon en droog worden gehouden. Slakken zijn dol op vocht en dit trekt ze des te meer aan.

Probeer de omgeving rondom je kas vrij van onkruid en andere beplanting te houden, zodat slakken hierdoor minder schuilplaatsen hebben. Ze zijn daarmee meer blootgesteld aan hun natuurlijke vijanden of zullen de omgeving simpelweg vermijden.

Slakken geven de voorkeur aan een dichte beplanting en veel objecten in de omgeving, zoals potten, planten, decoraties, stenen en ga zo maar door. Voor slakken zijn dit allemaal schuilplaatsen en zaken die de kas voor hen aantrekkelijk maakt.

Het doel is om de schuilplaatsen voor slakken te verkleinen. Wanneer je in de kas op de grond kweekt, dan is dat vragen om problemen met slakken. Het plaatsen van planten op verhoogde banken kan de luchtcirculatie rond de planten verbeteren en daarmee overtallig vocht afvoeren wat weer voor minder slakken zorgt

Hou de kas, de omgeving van de kas en je gehele tuin zoveel mogelijk vrij van schuilplaatsen voor slakken om hen te ontmoedigen zich in jouw buurt te vestigen. Minder slakken in de kas, scheelt weer in het bestrijden ervan.

Slakkenkorrels op de grond strooien

Foto van gepotte planten in de kas
Heb je in de kas geen planten op de grond? Dan is dit de beste manier om slakken in de kas te bestrijden

Deze tip heb ik van mijn buurman en sinds ik het zelf toepas, heb ik vrijwel nooit meer last van slakken in de kas.

Wanneer je je planten niet op de grond hebt staan, maar op een verhoging zoals een bank, dan kan je wat slakkenkorrels op de grond strooien en hoef je de planten er niet mee in aanraking te laten komen.

Om het zeker voor het onzeker te nemen, maar ik zelf gebruik van Ecostyle Escar-Go Slakkenkorrels (link naar bol.com) omdat deze natuurlijk zijn en onschadelijk voor planten of andere dieren.

Zelf ben ik er nooit zo’n fan van om middelen in de buurt van de planten te gebruiken. Hiermee voorkom je dat volledig en kan je alsnog de slakken in je kas met korrels bestrijden zonder ze bij je planten in de buurt te hoeven doen.

Zorg dat slakken niet bij de planten kunnen komen

In de kas kan je heel makkelijk van natuurlijke barrières gebruik maken waar slakken niet overheen kunnen of willen zodat je ze ervan weerhoudt om van je planten te eten. Voorbeelden van natuurlijke grenzen zijn:

  • Grind
  • Eierschalen
  • Houtsnippers
  • Ander plantvriendelijk materiaal dat voor slakken moeilijk begaanbaar is

Deze materialen zullen slakken ontmoedigen om bij je planten in de buurt te komen, omdat ze niet over dit soort oppervlakken kunnen bewegen. Dit werkt allen wanneer deze materialen droog blijven, dus zorg ervoor dat je de omgeving zoveel mogelijk vrij van vocht houdt.

De planten water geven doe je op de juiste tijden

Slakken zijn vooral ’s nachts actief en des te meer als de omgeving vochtig is. Wanner je niet ’s avonds je planten water geeft, maar ’s ochtends, zal je al snel vermindering in het aantal en de activiteit van slakken zien.

Je hoeft hiervoor niets extra’s te doen en het biedt je een aardig voordeel bij het bestrijden van de slakken in je kas. Maar hier dan ook zoveel mogelijk gebruik van door deze tip mee te nemen bij het plannen van je dag.

Tip: Ben jij op zoek naar natuurlijke manieren om slakken te bestrijden? Lees mijn artikel over het bestrijden van slakken in de moestuin. Deze tips zijn ook voor in de serre toe te passen.

Maak gebruik van diatomeeënaarde

Foto van vrouw in kas
Diatomeeënaarde is een perfect middel om op natuurlijke wijze slakken te bestrijden

Diatomeeënaarde is wat mij betreft het allerbeste middel in de strijdt tegen plaagdieren. Zo ook tegen slakken in de kas. Het gebruik is erg eenvoudig: strooi de diatomeeënaarde in de omgeving waar je de slakken wilt mijden en ze zullen er niet meer komen. Een eenvoudige en natuurlijke vorm van slakkenbestrijding.

Diatomeeënaarde werkt als een soort natuurlijk prikkeldraad voor slakken (en insecten), het is namelijk microscopisch klein en vlijmscherp. Voor mensen en huisdieren is het volkomen ongevaarlijk, maar voor slakken des te meer. Naast dat het slakken open haalt, droogt het de slakken ook nog eens uit.

Je kunt diatomeeënaarde probleemloos over je planten strooien, maar zoals gezegd ben ik daar geen voorstander van en doe ik het liever in de omgeving eromheen en op de grond.

Een grote pot diatomeeënaarde is online te koop. Klik hier om het aanbod aan diatomeeënaarde op bol.com te bekijken of volg de link hieronder om het merkt te kopen dat ik zelf ook gebruik.

Wel moet het droog blijven, want als diatomeeënaarde nat wordt, verliest het zijn werking. Is het toch nat geworden? Breng dan een nieuwe laag aan.

Biervallen werken ook in de kas

Voor de mensen die het niet kennen eerst even wat uitleg. Een bierval maak je door het vullen van een bakje of beker met bier en deze in de grond graven. De slakken komen af op de geur van gist, vallen in het bier en verdrinken.

Je kunt hetzelfde ook in de kas doen, afhankelijk van hoe je je planten in de kas kweekt. Maak je gebruik van potten, dan wordt het wat moeilijker, maar ook dan is het goed mogelijk. Zorg er in die gevallen voor dat de rand van het pakje parallel komt te staan aan de rand van je plantenpot.

Is dat teveel geknutsel voor je? Klik dan hier om een slakkenval op bol.com te bestellen en je kunt er gelijk mee aan de slag. Ook die kun je met bier vullen en ze staan nog leuk ook!

Gebruik koper om slakken op afstand te houden

Wanneer slakken in aanraking komen met koper, reageert hun slijm op het metaal en krijgen ze een kleine elektrische schok. Dit werkt als een afweermiddel tegen slakken omdat ze de koper zullen vermijden.

Het aanbrengen van kopertape rond plantenbakken, plantenpotten, ingangen en op andere plekken waar je de slakken vandaan wilt houden is een eenvoudige oplossing om slakken in de tuin te bestrijden.

Tip! Meer van dit soort tips tegen slakken, lees je in mijn artikel over slakken in de serre bestrijden.

Gebruik aaltjes om slakken te bestrijden, ook in de kas

Nematoden, ook wel aaltjes genoemd, kunnen worden gebruikt om slakken in de kas te bestrijden. De aaltjes voeg je simpelweg aan wat water toe en dat water gebruik je om de planten in je kas en daaromheen water te geven.

Nematoden dringen het lichaam van de slak binnen en infecteren ze met bacteriën waardoor ze komen te sterven. De nematode eet vervolgens het ontbindende lichaam van de slak op. Dat zelfde geldt voor kruipende insecten zoals mieren en luizen.

Aaltjes zijn voor kinderen en huisdieren volkomen ongevaarlijk. Het zijn microscopische wormpjes, die een mens niet kan zien of voelen.

Klik hier om het aanbod aan aaltjes op bol te bekijken, of ga voor onderstaande zeer effectieve nematoden!

Maak je spullen goed schoon na gebruik

Foto van iemand die de ramen in de kas aan het zemen is
Schoonmaken is nooit leuk, maar wel noodzakelijk om van slakken af te komen

Je kunt van alles doen om slakken in je kas te bestrijden, maar heb je er weleens bij stil gestaan dat je de slakken zelf mee naar binnen hebt gebracht?

Wanneer je objecten zoals potten, bakken, gieters en tuingereedschap van buiten naar de kas verplaatst, zouden daar zomaar slakken of slakkeneieren op kunnen zitten.

Voordat je de kas in loopt met spullen die buiten hebben gestaan, is het goed om even te controleren of ze slakken en slakkeneieren vrij zijn en misschien zelfs even af te spoelen. Dat scheelt weer een lading slakken bestrijden in de kas!

Conclusies en ervaringen

De kas is voor slakken een fijne omgeving omdat ze daar volop te eten hebben en het helemaal aan hun wensen qua temperatuur, luchtvochtigheid en beschutting voldoet. Het bestrijden van slakken in de kas is dan ook een combinatie van:

  • voorkomen dat slakken überhaupt naar binnen willen komen
  • ervoor zorgen dat slakken niet makkelijk naar binnen kunnen komen
  • beschermen van planten in de kas tegen aangevreten worden door slakken
  • het bestrijden van de reeds aanwezig slakken

Met de adviezen in dit artikel ben ik ervan overtuigd dat het jou ook gaat lukken om de slakken in de kas met succes te bestrijden.

Heb jij door middel van de adviezen in dit artikel de slakken bij jou in de kas weten te bestreden? Heb je wellicht andere tips waarmee we de slakken uit de kas kunnen krijgen en onze planten kunnen beschermen, of wil heb je slechts advies nodig?

Laat hieronder in de reacties een berichtje achter, want ik hoor graag van je!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie