Slakken beschermingsringen: nuttig of niet om slakken te bestrijden?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Slakken beschermingsringen_ nuttig of niet om slakken te bestrijden_

Beschermingsringen tegen slakken zijn koperen ringen die rond planten of bloemen worden geplaatst om slakken bij de plant vandaan te houden. De slakken beschermingsringen vormen barrières rondom de bloemen of planten waar slakken niet overeen kunnen of willen.

In tegenstelling tot slakkenkorrels en andere chemische bestrijdingsmiddelen, zijn koperen ringen onschadelijk. Na gebruik kan je ze zo weer weghalen en elders inzetten. Duurzaam en effectief!

Met deze beschermingsringen kan je je planten op eenvoudige wijze tegen slakken beschermen.

Hieronder lees je meer over de werking van de beschermingsringen en hoe je deze in kan zetten.

pinterestSlakken beschermingsringen_ nuttig of niet om slakken te bestrijden_

Wat zijn slakken beschermingsringen?

Slakkenbeschermingsringen zijn koperen ringen die eenvoudig rond de plant worden geplaatst door deze in de grond te drukken. Hierdoor wordt een barrière geplaats waar slakken niet overheen kunnen. Deze ringen kunnen onbeperkt worden herbruikt en zijn daardoor erg duurzaam.

Slakken hebben een hekel aan koper vanwege de reactie tussen hun slijm en het koper. Wanneer de slakken en slakken in contact komen met de ring, worden ze afgestoten en zullen ze wegkruipen.

De beschermingsringen zijn eenvoudig in gebruik. Vaak zit er een mechanisme op de achterkant waarmee je de ringen door te schuiven groter of kleiner kunt maken. Als je grotere planten hebt, koppel je de verschillende slakkenringen gewoon aan elkaar om een grotere ring te vormen.

De ringen kan je niet alleen rond de planten zelf gebruiken, maar houden ook prima rond potten slakken uit de buurt. Slakken beschermingsringen kunnen het hele jaar door worden ingezet en zowel bij jonge plantjes als oudere planten. Zelfs in de winter of tijdens de regen blijven de koperen beschermingsringen slakken verjagen.

De beschermingsringen zijn relatief kort op de markt. Rond 2000 kwamen de eerste varianten in de winkels, maar daarvoor maakte handige tuinders de ringen zelf.

Benieuwd geworden? Klik hier om het aanbod aan slakkenringen op bol.com te bekijken, of ga direct voor deze aanrader:

wat zijn slakken beschermingsringen

Wanneer plaats je slakken beschermingsringen?

Hoe eerder je de beschermingsringen plaatst, hoe beter. Planten zijn het meest kwetsbaar wanneer ze jong zijn. Dan zijn de bladeren op zijn zachtst en kunnen de slakken ze het makkelijkst naar binnen werken.

Slakken zijn enorm vraatzuchtig en geven de voorkeur aan zacht en sappig voedsel. Vooral jonge planten zijn dan ook het slachtoffer van slakken.

Slakkenringen plaatsen rond zaailingen voorkomt dat zij door slakken kunnen worden aangevreten. Sterker nog, je kunt zelfs eerst de ring plaatsen en in het midden het zaadje planten.

Ben je benieuwd naar andere biologische slakkenbestrijdende alternatieven? Lees dan eens mijn artikel 15 Biologische oplossingen tegen slakken in je moestuin en groentetuin

Hoe gebruik je slakken beschermingsringen?

Het gebruiken van een koperen slakken beschermingsring is erg eenvoudig. Het is een kwestie van de ring op de juiste grote vastzetten en vervolgens een stukje in de grond drukken. Wel moet je op de volgende punten letten:

  • Zorg ervoor dat er binnen in de ring geen slakken of slakkeneitjes zitten. Die kunnen er niet uit en vreten dan toch je plant aan.
  • Zorg dat je de ring ver genoeg de grond in drukt dat er geen slakken onderdoor kunnen. Laat wel genoeg koper aan de bovenkant over.
  •  Haal takken en bladeren voor het plaatsen weg en hou de omgeving periodiek in de gaten. Bladeren die op de ring vallen kunnen als brug voor slakken dienen.
Benieuwd geworden? Klik hier om het aanbod aan slakkenringen op bol.com te bekijken, of ga direct voor deze aanrader:

Handige tips bij het gebruik van slakkenringen

Heb je een grotere rong nodig dan dat je hebt? Je kunt meerdere ringen aan elkaar vast maken of naast elkaar gebruiken zo lang er geen opening is waar slakken doorheen kunnen.

Na het gebruik van de slakkenringen kunnen ze gaan verkleuren. Dat is helemaal niet erg en zelfs te verwachten, zeker wanneer koper met water in aanraking komt. Zelfs wanneer de ringen groenig of bruinig worden zijn ze nog helemaal werkzaam en effectief om slakken mee te bestrijden. De kleur zegt dus niets over de werkzaamheid.

Handige tips bij het gebruik van slakkenringen

Mijn ervaringen met slakken beschermingsringen

Ik gebruik zelf al jaren koperen ringen om zowel volwassen planten als nieuwe zaailingen. Eerst maakte ik ze zelf, maar degene die je kunt kopen zijn natuurlijk makkelijk om te hergebruiken of aan elkaar vast te maken wanneer je een grotere ring nodig hebt.

Of het nu regent of niet, de slakkenringen lijken werkzaam te blijven qua slakkenbestrijding, want ik zie geen enkele slak of slakkenvraat. Zelfs als ik slakken in de omgeving gezien hebt, zie ik ze nooit in de ringen komen.

Wat mij betreft een zeer goede oplossing voor mensen die hun planten willen beschermen tegen slakken!

Je bent slakkenringen eenvoudig online. Klik hier om het aanbod op bol.com te kijken of koop direct onderstaand pakketje:

Wat zijn jouw ervaringen met slakken beschermingsringen?

Heb jij ook weleens gebruik gemaakt van beschermingsringen om slakken te bestrijden? Welke heb je toen gebruikt en hielp dat voldoende? Deel jouw ervaringen met ons door hieronder een berichtje achter te laten.

Last van slakken en heb je vragen over het gebruik van slakken beschermingsringen om de slakken te bestrijden? Ook dan kan je hieronder je vraag kwijt en doe ik mijn best om je vraag zo goed en zo snel mogelijk te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie