Hoe ratten in huis bestrijden: 7 eenvoudige stappen

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Hoe ratten in huis bestrijden

Ratten kunnen in huis voor flinke problemen zorgen. Vaak komen mensen er pas later achter dat ze last hebben van ratten in huis en dat is het kwaad al geschiedt. Hoe later je erachter komt, hoe moeilijker het bestrijden van de ratten in huis wordt.

Ratten kunnen veel schade aanrichten, voedsel besmetten, ziekten overdragen en parasieten met zich meedragen. Gelukkig zijn er effectieve manieren om ratten in huis te bestrijden. De twee meest effectieve bestrijdingsmiddelen tegen ratten zijn de lokdoos en de rattenval.

Allen door het plaatsen van een paar vallen, ben je er nog niet. Het bestrijden van ratten omhelst ook bijvoorbeeld het voor ratten onaantrekkelijk maken van de omgeving en ervoor zorgen dat ze je woning niet in kunnen.

In dit artikel geef ik in 7 eenvoudig te volgen stappen precies weer hoe je ratten in huis moet bestrijden.

Zijn ratten gevaarlijk?

Ratten zijn dieren waar mensen vaak bang voor ze zijn. Mensen ervaren ze als vieze, enge en onhygiënische beesten die je niet in de buurt wilt hebben. Is dat terecht? Deels.

Ratten kunnen zeker bepaalde bacteriën of virussen met zich meedragen. Hoewel veel ziekten die knaagdieren kunnen overgedragen niet in Nederland voorkomen, bestaan ze elders in de wereld nog zeker.

En dat is niet alles. Ratten kunnen ook parasieten zoals vlooien en luizen bij je in huis brengen.

Tenslotte kan het knaaggedrag van ratten tot flinke schade in huis leiden. Zo kunnen zij bekabeling doorbijten, isolatie slopen en nog meer schade aanrichten.

Beste bestrijdingsmiddel voor in huis

Voor degene die snel aan de slag willen met het bestrijden van ratten in huis, kunnen het beste gebruik maken van rattenvallen. Je maakt daarmee de beste kans om snel resultaten te behalen.

Daarnaast kan het helpen om de vallen alvast neer te zetten terwijl je bezig bent met het doorlopen van onderstaande stappen.

Eigenlijk is het plaatsen van rattenvallen de laatste stap van het proces, maar het kan zeker geen kwaad om ermee te beginnen. Wel moet je je er bewust van zijn dat rattenvallen symptoombestrijding is en dat het onderliggend probleem een andere aanpak behoeft.

Heb je een paar vallen liggen, dan kan je ze op de volgende manier op de juiste manier gebruiken:

 • Maak gebruik van meerdere vallen, het liefst 4 of meer
 • Plaats de vallen op plekken waar je de ratten eerder gezien hebt of vermoed dat ze zitten
 • Zet de vallen altijd naast een muur of een meubel waar de rat zich “beschermd” voelt
 • Gebruik pindakaas of een beetje gehakt als lokaas

Voor de mensen die nog geen geschikte rattenvallen hebben, deze kan je gemakkelijk online vinden. Klik hier om het aanbod aan muizenvallen op bol.com te bekijken, of kies de vallen met de beste recensies en prijs-kwaliteit verhouding:

Stap 1: Hoe kun je ratten in huis herkennen?

De eerste stap bij het bestrijden van ratten in huis is om te achterhalen waar de ratten zich bevinden. Ratten zijn vooral ‘s nachts actief en het is daarom lastig om ze op heterdaad te betrappen. Door de aanwijzingen van de aanwezigheid van ratten, kom je al een heel eind.

De meest voorkomende tekenen dat er ratten in de omgeving zijn, zijn de volgende tekenen:

Muizenkeutels: ratten laten overal en nergens keutels achter, maar het vaakst langs muren, onder meubels of nabij voedsel.


Vetvlekken: ratten lopen altijd langs muren, ze laten daarbij donkere, vettige vlekken op de muur achter.

Kauwsporen: ratten knagen op alles wat zij te pakken kunnen krijgen, de sporen hiervan kom je al snel tegen.

Geluiden: vooral ‘s nachts kan je het piepend, knagend of tikkend geluid van ratten horen.

Geur: ratten hebben een kenmerkende muskusachtige geur, ook de ammoniak-geur van de urine is goed herkenbaar.

Tenslotte komt het ook regelmatig voor dat je in de omgeving een dode rat kunt vinden. Waar een dode rat is, zijn er ook levende in de buurt. Ga er in dat geval dan ook vanuit dat je last hebt van ratten.

Stap 2: Reparatie en onderhoud aan de woning

Foto van een rat
Ratten bestrijden begint altijd bij het buiten houden van deze plaagdieren

Het bestrijden van ratten in huis is meer dan alleen het doden of verjagen van ratten. De ratten moeten je huis niet in kunnen komen en daarnaast niet in willen komen.

Een rat kan op verschillende manieren je woning binnenkomen. Met zijn vlijmscherpe knaagtanden, knaagt een rat gemakkelijk door allerlei verschillende soorten materialen. Ook kan een rat door iedere opening klimmen waar hij met zijn spitse neus doorheen kan.

Het is daarom belangrijk om je huis na te lopen op gaten, scheuren en kieren die je dicht kan maken. Grotere openingen moet je vullen met staalwol en kunnen vervolgens met wat gatenvuller dichtgemaakt worden. Kleinere scheuren kan je met wat kit dichten.

Kieren rond ramen en deuren kan je door middel van goede tochstrips sluitend maken.

Door dit zorgvuldig te doen en je daarbij vooral op de buitenmuren, -ramen en -deuren te richten, kan je al veel problemen met ratten voorkomen.

Stap 3: Voorkom dat ratten naar binnen kunnen klimmen

Je zou het misschien niet zeggen, maar ratten kunnen ontzettend hoog springen en ook nog eens voortreffelijk klimmen. Vaak hebben mensen het idee dat ratten zoals in de tekenfilms door een gat aan de onderkant van de muur naar binnen sluipen, maar dat is meestal niet het geval.

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dan ratten niet naar binnen kunnen komen, is door ervoor te zorgen dat ze geen mogelijkheid hebben om van buitenaf naar binnen te klimmen. Dat betekent dat je aan de buitenkant van het huis, waarschijnlijk in de tuin, aan het werk moet.

Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat ratten niet naar binnen kunnen klimmen?

 • Snoei alle takken en struiken die met je huis in aanraking komen en die als brug naar je huis kunnen dienen
 • Verwijder klimop en andere begroeiing waarmee ratten makkelijk naar boven kunnen klimmen
 • Houd het gazon kort zodat ze geen schuilplaatsen in de buurt hebben en minder geneigd zijn om naar de woning toe te rennen
 • Ruim ten slotte alles in de omgeving op dat voor ratten als schuilplaats kan dienen

Stap 4: Geef ratten geen kans om zich naar binnen te knagen

Ratten die niet op een andere manier naar binnen kunnen, willen ook nog weleens scheuren of kieren open knagen.

Net als bij stap twee is het dan een zaak van een rondje om het huis lopen om te bezien of je voor de hand liggende plekken hebt waar ratten doorheen kunnen. Een stevige tochtstrip of wat gatenvuller kan dan uitkomst bieden.

Bedenk je wel dat ratten door de meeste materialen heen kunnen, maar dat alleen zullen proberen als daar reden toe is. Voorbeelden zijn voedsel in schaarse perioden en schuilplaatsen in de kou.

Stap 5: Bewaar voedsel op de juiste manier om ratten te ontmoedigen

Foto van een bord met voedsel
Goed opruimen na het eten is belangrijk om ratten te ontmoedigen naar binnen te komen

Ratten zijn echte alleseters en altijd wel op zoek naar iets om te eten. Maar haal het geknaag van ratten vooral niet door de war met eten. Ratten knagen om een grote voortanden te slijpen en niet zozeer omdat ze denken dat iets te eten is.

Wanneer ze, vooral in de avonduren, erop uit gaan, dan zijn ze inderdaad wel op zoek naar eten. Het ontoegankelijk maken en houden van voedsel is een essentiële voorwaarde om ratten te bestrijden. De volgende punten moeten in ieder geval zijn geregeld.

Dek vuilnisbakken die binnen of buiten staan te allen tijde goed af met een stevige deksel. Maak altijd gebruik van goed af te sluiten vuilniszakken.

Overrijp groente en fruit of ongezonden planten zijn ook aantrekkers van ratten. Zorg er dan ook voor dat je je tuin goed bijhoudt.

Het is beter om je huisdieren op vaste tijden te voeren en dan de voedingsbakken weer weg te leggen. Gemorst of niet gegeten voer voor huisdieren is een favoriet voedingsbron voor ratten. Let ook goed op de manier waarop je voer opslaat. Je kunt het best voer overgieten in plastic of bakken die goed luchtdicht afgesloten kunnen worden.

Ook gemorst eten en drinken moet direct netjes worden opgeruim om te voorkomen dat daar ratten op afkomen.

Stap 6: Wil je ratten vangen of doden?

Je hebt zowel dodelijk als niet-dodelijke manieren om ratten te vangen. De dodelijke manieren zijn bijvoorbeeld door het gebruik van een reguliere rattenval of een lokdoos met gif.

Niet-dodelijke manieren om ratten te vangen zijn meestal vallen waarbij de rat wordt gevangen, in plaats van gedood. Vaak worden deze humane rattenvallen genoemd. Het nadeel daarvan wel is dat je de rat gevangen rat ergens weer uit moet gaan zetten. Het liefst niet bij je huis in de buurt.

Kies je ervoor om op humane wijze de ratten te bestrijden, dan kan je online een geschikte val bestellen. Klik hier om het aanbod van humane rattenvallen op bol.com te bekijken of ga direct voor deze kwalitatieve val:

De manieren waarop je de ratten kunt doden, worden in de stap hieronder besproken. Welke bestrijdingsmethode je ook kiest, wees je ervan bewust dat je vallen of lokdozen altijd moet combineren met de eerder genoemde stappen om het probleem bij de bron aan te pakken.

Stap 7: Het bestrijden van ratten met vallen en lokdozen

Foto van een overvolle afvalemmer
Opruimen en het uitsluiten zijn de eerste stappen. Vangen en bestrijden de tweede.

De twee meest gebruikte methoden om ratten te bestrijden is door gebruik te maken van vallen en lokdozen. Beide hebben voor- en nadelen, maar mijn ervaring is dat lokdozen het beste buiten ingezet kunnen worden en vallen het beste binnen in huis gebruikt kunnen worden.

Beide zijn relatief eenvoudig te gebruiken producten die niet duur zijn en -mits goed gebruikt- zeer effectief zijn in het bestrijden van ratten in en om huis.

Gebruik vallen om de ratten binnen te bestrijden

De ouderwetse rattenval blijft nog steeds de beste manier om ratten de bestrijden. Nu is de moderne versie van deze vallen stukken efficienter en duurzamer dan vroeger, maar de basis blijft hetzelfde: de rat eet van het lokaas en de val gaat af waardoor de rat wordt gedood.

Het gebruik van rattenvallen werkt als volgt:

 • Neem een goede hoeveelheid rattenvallen, afhankelijk van hoe groot je huis is, minimaal 6 stuks
 • Plaats de vallen rond plekken waar je ratten of tekenen van ratten hebt gezien
 • Zet de vallen zo neer, dat ze naast een muur of meubel staan en met het lokaas naar de muur toe. Plaats ze volledig tegen de muur aan.
 • Gebruik als lokaas iets dat ratten van nature lekker vinden: pindakaas, gehakt of zoetigheid als hazelnootpasta
 • Hou de vallen goed in de gaten en haal dode ratten direct weg.

Heb je nog geen vallen in huis? Klik hier om het aanbod aan rattenvallen op bol.com te bekijken of kies de onderstaande veel geprezen rattenval:

Gebruik lokdozen om de ratten buiten te bestrijden

Foto van een rattenval langs een flat
Een rattenlokdoos als deze is ideaal om buitenshuis ratten te bestrijden. De plaatsing is ook perfect, precies tegen de muur aan met de opening exact op de plek waar een rat normaal gesproken loopt

Lokdozen zijn verreweg de beste manier om ratten om het huis heen te bestrijden. Ook wanneer je specifiek de ratten in huis wilt bestrijden, kan een lokdoos buiten plaatsen heel succesvol zijn!

De werking van een lokdoos is niet het vangen van de rat, maar de rat te lokken met aas en de rat vervolgens te vergiftigen.

Het voordeel is dat een lokdoos niet alleen heel aantrekkelijk is voor ratten omdat ze het als onderdak zien, maar ook heel veilig is omdat kinderen en huisdieren niet met het gif in aanraking kunnen komen.

Daarnaast wordt beschermt een lokdoos het gebruikte aas tegen regen, dieren en meer, dus is het ook nog eens minder bewerkelijk en langer effectief. Kortom: een lokdoos werkt ontzettend goed tegen ratten!

Klik hier om het aanbod aan lokdozen op bol.com te bekijken of kies voor deze zeer robuuste lokdoos voor buiten:

Vergeet niet dat je een lokdoos altijd in combinatie met gif moet gebruiken. Klik hier om mijn aanrader op het gebied van gif te bekijken op bol.com.

Conclusies en ervaringen met het bestrijden van ratten in huis

Heb jij weleens last gehad van ratten in huis? Wat heb jij toen gedaan om de ratten te bestrijden? Deel hieronder in de reacties jouw ervaringen met ons zodat we van elkaar kunnen leren.

Ook wanneer je vragen hebt over het bestrijden van ratten in huis, kan je hieronder je vraag stellen en dan zal ik je met het probleem proberen te helpen.

Het bestrijden van ratten in huis is iets dat je methodisch en stapsgewijs moet doen. Eerst zorg je ervoor dat de ratten niet bij je naar binnen kunnen komen. Vervolgens zorg je dat ze niet binnen willen komen door hetgeen ze op afkomen (voedsel) af te schermen. Ten slotte dood je de overgebleven ratten met vallen of lokdozen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie