Muizen bestrijden in een flat: 5 stappen naar een appartement zonder muizen

Deel dit bericht op Pinterest:

Muizen bestrijden in een flat_ 5 stappen naar een appartement zonder muizen

Heb jij het idee dat je last hebt van muizen in de flat? Soms zie je de muizen, maar vaak moet je afgaan op andere tekenen dat zij in de buurt zijn, zoals uitwerpselen of het geluid.

Muizen in je huis hebben is nooit fijn, maar in een flat is het probleem vaak nog groter. Je het immers ook met buren te maken waar de muizen vandaan kunnen komen en daarmee kan het bestrijden van muizen in een flat een lastige klus zijn wanneer de buren niet meewerken.

Gelukkig kan je aan de hand van de 5 stappen die ik je in dit artikel ga uitleggen blijvend en effectief van muizen in je flat afkomen. Wacht niet langer en ga direct tot bestrijding over!

pinterest Muizen bestrijden in een flat_ 5 stappen naar een appartement zonder muizen (1)

1. Hoe weet je of je muizen in de flat hebt?

Denk jij dat je last hebt van muizen in de flat en heb je de muizen zelf nog niet gezien, dan kun je aan de hand van de kenmerken hieronder nagaan of je inderdaad van muizen last hebt.

 • Geluiden: zeker ’s avonds, wanneer muizen actiever worden, kan je het geknaag, getik en gescharrel van muizen horen.
 • Uitwerpselen: de uitwerpselen van muizen zijn donkerbruin tot zwart en hebben de vorm van een korrel rijst.
 • Stank: muizenurine heeft een penetrante lucht dat naar ammoniak ruikt.
 • Onverklaarbaar rommel: muizen verslepen allerlei materialen in hun omgeving om er een nest mee te bouwen.
 • Schade: muizen knagen aan alles dat zij te pakken kunnen krijgen.

Heb je de muizen zelf al in of om de flat gezien, of heb je aan de hand van bovenstaande kenmerken kunnen vaststellen dat je inderdaad last hebt van muizen, dan kan je direct met de volgende stap om de muizen in de flat te bestrijden verder gaan.

Tip: Snel aan de slag? Lokdozen zijn met gemak deze beste manier om muizen in een flat te bestrijden. Je bestelt ze eenvoudig online. Klik hier om het aanbod aan lokdozen op bol.com te bekijken of ga direct voor deze:

2. Bespreek het probleem met je buren, de VvE of de verhuurder

Muizen bestrijden in een flat wordt lastig wanneer je er alleen voor staat. Het is dan ook goed om de hulp van de buren in te schakelen. Wanneer jij de nodige maatregelen tegen de muizen treft, maar ze via je buren nog naar binnen kunnen komen, is dat maar weinig efficiënt.

Is er in je flat sprake van een actieve vereniging van eigenaars (VvE) dan is het een goed idee om de bestrijding van muizen in de flat op de vergadering ter sprake te brengen.

Woon je in een huurhuis, of bestaat je flat voornamelijk uit huurhuizen, dan kan het een goed idee zijn om de woningbouwvereniging of de verhuurder van het muizenprobleem op de hoogte te brengen.

Hoe dan ook, muizen in een flat bestrijden, doe je beter samen dan alleen!

Meer hierover lees je in mijn artikel Muizen in een huurhuis, wat moet de woningbouw doen en wat moet de huurder doen?

3. Hoe komen de muizen bij de flat naar binnen?

Je staat er wellicht niet bij stil, maar muizen hebben ontzetten veel manieren om bij een flat naar binnen te komen. Het kan dan ook lastig zijn om dat precies na te gaan. Hieronder vind je een lijstje met aandachtspunten, want muizen bestrijden is stukken eenvoudiger wanneer je weet hoe ze binnen komen.

 • Gaten, scheuren en andere opening in de gevel van meer dan 1 centimeter.
 • Afvoeren, goten, regenpijpen, afwatering en leidingen.
 • De bergingen.
 • Klimaatsystemen als airconditionings of verwarmingssystemen.
 • Begroeiing als bomen en struiken die tegen de flat aan komen.

Zodra je weet waar de muizen vandaan komen, kan je er zelf iets aan doen, of iemand inschakelen die je daarbij kan helpen. Het ontoegankelijk maken van de flat voor muizen is van essentieel belang bij de bestrijding ervan.

Hoe komen de muizen bij de flat naar binnen_

4. Maak gebruik van lokdozen en muizenvallen

Het binnen gebruiken van muizenvallen en het buiten gebruiken van lokdozen, is de allerbeste combinatie om een muizenprobleem in een flat effectief te bestrijden. Het gebruik van andere bestrijdingsmethoden in een flat raad ik eigenlijk af omdat deze te “plaatselijk” werken.

Het gebruik van geur of geluid verplaatst het probleem alleen maar en dan komen de ratten elders binnen. Prima methoden voor in andere woningen, maar voor het bestrijden van muizen in en rondom een flat heb je ander materiaal nodig. Hieronder lees je meer over deze bestrijdingsmiddelen.

Wat zijn muizenvallen?

Muizenvallen zijn kleine apparaatjes die je op de grond plaatst en voorziet van een lokaas. Wanneer de muis de val laat afgaan, wordt deze door een klem geslagen en is de muis op slag dood.

Vroeger hadden muizenvallen een houten ondergrond, maar deze worden steeds minder gebruikt omdat ze na verloop van tijd minder stabiel staan. Tegenwoordig heb je vooral kunststof muizenvallen en kan de klem “tandjes” hebben waardoor de muis nog sneller en zonder te lijden wordt gedood.

Een andere voordeel van een moderne muizenval is dat er vaak mechanismes op zitten waarmee je de muis makkelijk in de vuilnisbak kan laten vallen zonder deze aan te hoeven raken.

Muizenvallen bestel je gemakkelijk online. Klik hier om het aanbod aan muizenvallen op bol.com te bekijken, of ga direct voor deze toppers met uitstekende recensies:

Hoe gebruik je lokdozen en muizenvallen_

Wat zijn lokdozen?

Lokdozen zijn kleine doosjes die je buiten de flat kan plaatsen. In het doosje wordt een lokaas vermengd met gif geplaatst. De muizen komen op het lokaas af of juist op de beschutting die doos op zich al biedt. Muizen die met het gif in contact komen, komen na enkele uren tot enkele dagen in hun nest te sterven.

Lokdozen gebruik je vooral om ervoor te zorgen dat muizen de flat niet inkomen. Je bestelt ze eenvoudig online. Klik hier om het aanbod aan lokdozen op bol.com te bekijken of ga direct voor deze:

Wat is het verschil en wanneer kies je voor welke oplossing?

Lokdozen:

 • beschermen het lokaas tegen regen en andere dieren en zijn dan ook beter voor buiten de flat.
 • kan je langere tijd zonder bij te vullen gebruiken en zijn dan ook beter om buiten uit het zicht in te zetten.

Muizenvallen:

 • doden de muizen opslag zodat ze niet elders binnen kunnen stinken en zijn dan ook beter voor binnen de flat.
 • moet je dagelijks in de gaten houden en zijn daardoor beter voor binnen.

Zowel lokdozen als muizenvallen hoeven niet duur te zijn en gaan langere tijd mee.

Hoe gebruik je lokdozen en muizenvallen?

Waar je op moet letten bij het gebruik van lokdozen en muizenvallen is gelukkig vrijwel hetzelfde. Voor het beste resultaat hou je de volgende tips aan:

 • Plaats het apparaat altijd naast een muur of andere vorm van beschutting, daar voelen muizen zich het veiligst.
 • Gebruik lokaas in de vorm van noten, pasta’s en ander voedsel waar muizen van houden. Gebruik dus geen kaas.
 • Het kan 1 a 2 dagen duren voordat de muizen aan de aanwezigheid van de vallen wennen.
 • Raak het apparaat nooit met je blote handen aan, maar gebruik handschoenen. Dit om te voorkomen dat de muizen je geur oppikken.

5. Voorkom muizen in de flat om bestrijding makkelijker te maken

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar voor wat betreft het bestrijden van ongedierte is voorkomen altijd beter dan genezen. Dat klinkt makkelijk, maar is zeker in het geval van een flat erg lastig. Bij het bestrijden van muizen in de flat ben je immers mede afhankelijk van de andere bewoners.

Hou de flat en de omgeving netjes

 • Hoe minder rommel in de omgeving, hoe minder verstopplaatsen de muizen hebben. Zorg er dan ook voor dat er niet onnodig spullen in of om de flat liggen.
 • Zorg ervoor dat er geen gemakkelijke toegangspunten zijn door gaten, scheuren en openingen te dichten. Houd de deur gesloten en dicht gaten met een goede gatenvuller.
 • Hou gras en andere begroeiing in de omgeving kort om ook daar geen verstopplaatsen te laten ontstaan.

Zorg dat de muizen niets te eten hebben

 • Hou vuilnisbakken altijd goed gesloten en hou de omgeving netjes en schoon.
 • Voer geen vogels of andere dieren vanaf het balkon.
 • Gooi geen eten of andere spullen van het balkon.
 • Deponeer vuilniszakken direct op de daarvoor bestemde plaats en laat deze niet in de flat liggen.

Binnen in de flat

 • Hou de binnenkant van de flat schoon en opgeruimd.
 • Besteed extra aandacht aan de kelder, zorg erviir dat deze altijd schoon blijft.
 • Plaats de muizenvallen niet alleen in de flat, maar ook in je eigen appartement. Zeker als het om een grote plaag gaat!

Jouw ervaringen met het bestrijden van muizen in een flat

Heb jij weleens last gehad van muizen in de flat? Hoe heb je die toen bestreden? Welke producten of methoden heb je daarvoor gebruikt? Deel jouw ervaringen hieronder in de reacties!

Momenteel last van muizen in de flat en heb jij vragen over het bestrijden ervan? Stel je vraag hieronder en ik doe mijn best om jouw vraag te beantwoorden!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie