Mieren in een bijenkast bestrijden: de beste methode.

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Mieren in bijenkast bestrijden

De meeste plaaginsecten in bijenkasten, waaronder wasmotten en de kleine bijenkastkever, zijn opportunisten. Mieren in een bijenkast kunnen een teken zijn van andere problemen, omdat een sterke kolonie hen in het algemeen prima kan tegenhouden. In dit artikel lees je meer over mieren in een bijenkast en hoe je hen kunt bestrijden.

Hoe moet je mieren in een bijenkast bestrijden?

  • Plaats de bijenkast op een verhoging
  • Niets tegen de bijenkast laten staan
  • De kast en de omgeving schoon houden
  • Door het gebruik van diatomeeënaarde

Een waarschuwing over het bestrijden van mieren

Voordat we het over de ins en outs van het bestrijden van mieren in en bijenkast gaan hebben, eerst nog even de volgende waarschuwing. De meeste mierenbestrijdingsmiddelen op de markt zijn niet geschikt voor het gebruik in de nabijheid van bijen. Doe dat dan ook niet!

Mieren zijn eusociale insecten van de orde Hymenoptera, samen met de verwante wespen en bijen. Mieren evolueerden ongeveer 140 miljoen jaar geleden van wespachtige voorouders. Dat is een hele tijd geleden, maar dat betekent wel dat mieren en bijen naaste familie van elkaar zijn.

Gezien deze relatie werken de meeste mierenbestrijdingsmiddelen dan ook tegen bijen.

De enige op de markt verkrijgbare product dat ik kan aanraden omdat het veilig is voor bijen, is diatomeeënaarde. Dit natuurlijk en voor mensen en huisdieren ongevaarlijk middel is geschikt om onder en rond de bijenkast te strooien.

Een emmer diatomeeënaarde bestel je gemakkelijk en snel door deze link naar bol.com te volgen.

In mijn artikel over Gif tegen mieren lees je overigens meer over dit onderwerp.

Waarom je last heb van mieren in een bijenkast

Een bijenkast is over het algemeen warm, vochtig en goed voorzien van voedsel. Geen wonder dat mieren tot de bijenkast aangetrokken zijn. Een enkel miertje dat in de bijenkast op verkenning uit is, hoeft geen probleem te zijn. Dat wordt anders wanneer mieren in de kast zelf een nest proberen te vestigen of in de buurt een mierennest hebben.

Wat ook kan, is dat mieren de meest buitenste laag van de bijenkast gebruiken om hun eieren te leggen. Zeker in een periode dat je veel vliegende mieren ziet, kan dit het geval zijn. Dat komt omdat de omgeving van een bijenkast zeer geschikt qua vocht en warmte om de eieren te laten. Dit kan je zien doordat de buitenkast van de mierenkast vol zit met kleine witte stippen.

We hebben het hierbij steeds over het geval dat de mieren aan de buitenkant van de kast blijven, of hooguit de buitenste laag betreden, maar wat nu wanneer de mieren echt naar binnen gaan?

Wanneer je ziet dat de mieren de bijenkast volledig ingaan, dan wordt het tijd om op onderzoek uit te gaan. Mieren zijn opportunisten en aaseters, zij zullen alleen pakken waar zij gemakkelijk bij kunnen. Een zwak verdedigde kast is dus een mogelijkheid om gemakkelijk aan voedsel te komen.

Zie je dat de mieren op en af naar de bijenkast lopen, dan is er iets mis met het bijenvolk en is het zaak om snel de bijenkast te openen en te kijken wat er aan de hand is. Normaal gesproken zullen bijen het niet toestaan dat mieren zich een weg banen tot in de kast.

Zwakke en falende kasten zijn niet de enigen die mieren aantrekken. Nieuwe volken, nieuw gevangen zwermen en recente splitsingen hebben mogelijk niet de kracht die ze nodig hebben om zich te verdedigen tegen mieren. Hou deze kleine of nieuwe volken dus goed in de gaten.

Kunnen mieren bijen kwaad en zijn mieren in een bijenkast slecht?

Bijen rond de bijenkast
Bijen rond de bijenkast.

In de meeste gevallen hoef je van een paar mieren niet direct in paniek te raken. Gezonde bijen en bijenvolken kunnen de mieren prima aan.

Deze mieren worden aangetrokken door de zoete geur van honing of suikerwater. Het volk van honingbijen zal de mieren in eerste instantie waarschijnlijk negeren. Wanneer het er te veel worden zullen ze zelf actie ondernemen. Mieren in bijenkorven en bijenkasten zijn voor de imker waarschijnlijk vervelender dan voor de bijen!

Er zijn echter situaties dat mieren een volk in een bijenkast ernstige schade toe kunnen brengen. Vaak ligt dat aan het soort mier of de gezondheid van de bijen. Faraomieren, reuzemieren en rode mieren zijn voorbeelden van mieren die je beslist niet in de bijenkast wilt hebben!

Wat voor schade kunnen zij de mieren toebrengen?

  • Sommige soorten mieren kunnen de bijenkast zelf kapot maken.
  • Een mierenkolonie dat je te lang hebt laten gaan, kan te groot worden voor de bijen.
  • De mieren kunnen het voer van de bijen opeten.

Mieren worden het meest gezien tussen de bovenklep en de binnenklep of op de plaats waar de bijen worden gevoed. Zelf heb ik problemen gehad met mieren rond het voergat. Door gebruik te maken van de tips die ik hieronder heb beschreven, ben ik snel van het probleem afgekomen.

Imkers houden niet van mieren in de buurt van de bijen. Maar mieren veroorzaken in de meeste gevallen geen schade.

Als je mieren onder de dekking ziet, borstel ze dan gewoon weg. Je moet mieren niet rond zien kruipen op de kam in de korf. Dit zou een signaal kunnen zijn dat het volk niet sterk genoeg is om in het honingraatgebied te patrouilleren.

Kleine volken lopen het grootste risico te lijden aan mierproblemen. Hoe zwakker of kleiner het volk, hoe meer noodzaak er is om in te grijpen.

Mieren in de bijenkast bestrijden

Hieronder treft je de beste manieren om mieren in een bijenkast te bestrijden zonder dat je het aanwezige bijenvolk kwaad doet.

Gebruik een stand voor de bijenkast

Een van de eerste dingen die je kunt doen om een ​​mierenprobleem te bestrijden, is het plaatsen van de bijenkast op een stand. Je kunt een stand kopen dat hier speciaal voor bedoeld is, of een tuin tafel, pallets of bakstenen gebruiken om de bijenkast op te plaatsen.

Een verhoging van de bijenkast zal er niet direct voor zorgen dat de mieren er in zijn geel niet meer bij kunnen, maar het biedt wel een extra barrière en geeft jou de mogelijkheid om de mieren te bestrijden zonder de bijen hiermee lastig te vallen.

Zelf raad ik het gebruik van een doodgewone kleine tuintafel aan. Eentje met vier of zes poten. De reden hiervoor is, is dat je de poten in bakjes met water kunt zetten. De mieren kunnen dat überhaupt niet meer omhoog klimmen en jij bent er direct vanaf.

Zorg dat er niets tegen de bijenkast aan staat

Mieren gebruiken struiken of takken als loopbrug naar de bijenkast. Zorg er dus voor dat de bijenkast geheel vrij staat en er geen takken, bladeren of andere zaken tegenaan staat. Verplaats de kast of snoei de takken om ervoor te zorgen dat mieren de kast niet al te makkelijk kunnen betreden.

Hou je bijenkast en de omgeving net en schoon

Het goed onderhouden van je bijenkast is zeer belangrijk
Het goed onderhouden van je bijenkast is zeer belangrijk

Hou je bijenkast in topconditie door voor de hand liggende gaten, kieren of scheuren op te vullen of te repareren. Mocht het nodig zijn, dan kan je ook nog de zijkanten van de kast schuren. Dat kan een hoop werk zijn, maar dat is altijd beter dan een hele bijenvolk verliezen.

Wanneer je bezig bent met je bijenkast, is het belangrijk om geen rommel achter te laten. Dat trekt mieren aan. Zorg ervoor dat je een vuilniszak of iets anders meeneemt zodat je, wanneer je klaar bent direct, op kunt ruimen.

Diatomeeënaarde op de grond rond de kas strooien

Diatomeeënaarde is het enig product dat ik zou inzetten tegen mieren rond bijenkasten. Dit omdat veel mierenbestrijdingsmiddelen zeer giftig zijn voor bijen. Ik raad het gebruik van andere middelen dan ook ten strengste af. Dat geldt ook voor natuurlijke, ecologische of biologische middelen.

Diatomeeënaarde is geen aarde, maar een een poeder dat gemaakt is van gemalen skeletten van kleine organismen. Diatomeeënaarde vormt daarmee een soort zeer scherpe zandkorreltjes dat voor mieren als scheermesjes aanvoelt.

Mensen en huisdieren kunnen het gewoon aanraken en het doet hen geen zeer. Het voelt en ziet eruit als een poeder.

Omdat het geen aantrekkingskracht heeft en alleen werkt tegen de mieren die ermee in aanraking komen, is het veilig voor gebruik in de buurt van bijen. Je strooit het simpelweg op de grond onder en rond de kast en je bent van het probleem af.

Het is volkomen ongevaarlijk voor de natuur. Alleen mag het niet nat worden, dan werkt het niet meer. Wordt de diatomeeënaarde toch nat, dan moet je opnieuw strooien wanneer de grond weer droog is.

Een emmertje diatomeeënaarde bestel je snel en gemakkelijk via bol.com door de onderstaande link te volgen.

Ken de mierensoorten en de tijden dat je van mieren last hebt

Doe een beetje onderzoek naar de mieren bij jou in de omgeving omgeving. Het is belangrijk om te weten met wat voor soort mieren je te maken hebt en of ze überhaupt kwaad kunnen.

Mierproblemen zijn vaak een tijdelijk iets en houden verband met de temperatuur en het seizoen. Zie je veel vliegende mieren? Dan zit je middenin de tijd dat je de meeste mieren tegen zult komen. Is het een warme zomer? Dan kan je er donder op zeggen meer mieren tegen te komen.

Je kunt ook ontdekken dat mieren in jouw omgeving helemaal geen probleem zijn! Onderzoeken loont. Ook wanneer je erachter komt dat de mieren ongevaarlijk zijn voor jouw bijen, wil je de mieren vast niet in huis hebben. In mijn artikel over het bestrijden van mieren binnen en buien, lees je meer over het mierenvrij houden van jouw huis en tuin.

Ter afronding

Spring in ieder geval niet tot conclusies over mieren. Wanneer je bijenvolk om de een of andere reden het niet overleeft en je ziet mieren in de buurt, wil dat niet zeggen dat de mieren daar de schuld van zijn.

Net als de kleine bijenkorfkever, wasmotten, wespen en oorwormen, gaan mieren vaak naar een lege korf op zoek naar voedsel. De bijen zullen immers eerder door iets anders ten onder zijn gegaan dan door mieren.

Een bijenkast openen en zien dat de bijen geheel of gedeeltelijk zijn verdwenen zegt niets over de oorzaak daarvan.

Heb jij ervaringen met mieren in de bijenkast of heb je nog andere tips waar lezers mee geholpen kunnen worden, dan hoor ik dat graag. Hieronder laat je een berichtje achter en dan zal ik er zo snel mogelijk op reageren.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie