Lezersvraag: last van mieren in huis en de verhuurder doet niets. Wat kan ik doen?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Lezersvraag

Vandaag ik onderstaande vraag in mijn mailbox. Voor deze lezer is het mierenseizoen kennelijk al in volle gang. Omdat de informatie die ik haar te bieden heb wellicht voor andere lezers ook interessant kan zijn, beantwoord ik haar vraag hieronder.

Hallo Peter,
Ben alleenstaande vrouw en huur een huis in belgie in bosrijke omgeving. Dit is nu het 3e jaar dat ik last heb van vliegende mieren en mieren in huis. Ben net zoals je zoontje doodsbang en vies van deze overlast. De huisbaas doet niks, hij zegt enkel ‘hoe komt dat jij alleen hier last van hebt?’ Dit klopt niet want in zijn gites die hij verhuurt zijn er ook. Kortom, hij wil niks doen.En betaalt me zelfs mijn producten niet terug. Ik verdraag dit niet meer. Dit duurt telkens ongeveer 2 maanden. Begint steeds in de badkamer en erna overal in huis, ze komen uit plafondkieren, uit de deurlijsten van overal, …. Zelf heb ik zoveel mogelijk dicht gemaakt met siliconen en heb 4 pest repellers in stopcontact doch helaas, ze zijn er weer. Mierenpoeder, spray, lokdozen,.. niets helpt binnen. Buiten spray ik en gebruik mierenpoeder. Ben echt radeloos. Heb een trauma voor insecten opgelopen in een vorig huis en verdraag dit echt niet meer. Wat kan ik doen? Hartelijke dank voor uw advies. Wens jullie een fijne dag toe, groetjes M.

Mijn antwoord op de lezersvraag

Beste M.,

Allereerst wil ik zeggen dat ik het erg vervelend voor je vind dat je al jaren met dit probleem opgezadeld zit en kennelijk niet de hulp krijgt die jij nodig hebt. Hopelijk kan ik je helpen. Mocht je daarna verder nog vragen hebben, dan verneem ik die graag!

Wat mag ik van een verhuurder verwachten wanneer ik een mierenprobleem heb?

Gebrek aan woning
Dit is een voorbeeld van iets dat de verhuurder of woningbouwvereniging op zou moeten pakken.

Het simpelweg last hebben van mieren in huis is niet altijd het probleem van de verhuurder. Wanneer jij bijvoorbeeld de deur naar de tuin dag en nacht open laat staan, dan kan en hoeft de verhuurder daar niets aan te doen.

Dat wordt anders wanneer de staat van het pand of kleine gebreken aan het pand ervoor zorgen dat een mierenprobleem wordt veroorzaakt of verergert. Daar lijkt in jouw geval last van te zijn.

Het lijkt erop dat jij je de verhuurder / de huisbaas hebt verzocht om “iets aan het mierenprobleem te doen” of vergoeding te vragen voor de door jouw gebruikte producten. Hoewel jij dat ongetwijfeld met de beste bedoelingen gedaan hebt, zou ik het zelf iets anders aan pakken.

Vraag de verhuurder om de gebreken (groot en klein) aan het pand te verhelpen die kunnen bijdragen aan overlast van mieren en andere insecten. De verhuurder is verplicht om hieraan gehoor te geven. Het gaat dan om werkzaamheden zoals het dichten van gaten en kieren of het vervangen van verrot houtwerk.

Zeker wanneer jij zegt dat de mieren uit plafondkieren en deurlijsten komen, dan is dat een taak voor de verhuurder om er iets aan te doen. Let wel, het gaat om het oplossen van deze gebreken en niet zozeer het oplossen van het mierenprobleem an zich. Dat ga jij doen.

Voor wat betreft het vragen aan de huisbaas nog het volgende. Verzoek de verhuurder schriftelijk om deze gebreken op te lossen. Mocht je verhuurder niet op jouw brief reageren, stel dan een tweede brief op waarin je de verhuurder vraagt om de gebreken te herstellen en stel de verhuurder aansprakelijk voor de geleden en nog te lijden schade.

Ik wil je voor de zekerheid nog even op het hart drukken dat het echt noodzakelijk is dat de verhuurder hier eerst mee aan de slag gaat. Pas daarna heeft het zin om allerlei andere middelen in te zetten om van de mieren af te komen.

Hoe pak ik een groot mierenprobleem als deze aan?

Die pest repellers die je in de stopcontact hebt, zijn helaas zo goed als nutteloos. Daar kan je gewoon mee ophouden want die werken niet. Sorry!

Helaas weet ik weinig van mierenbestrijdingsmiddelen in België, want je schrijft dat je allerlei sprays, poeders en lokdozen hebt gebruikt. Ik weet dan ook niet of deze kwalitatief goed zijn en of dat dezelfde zijn die wij in Nederland ook hebben, dus daar kan ik weinig over zeggen.

Je zal er ongetwijfeld genoeg van hebben, maar wil je toch vragen om de volgende producten in overweging te nemen: (Dit zijn allemaal links naar bol.com zodat je de producten eventueel direct online kunt bestellen. Ik weet immers niet welke producten in België verkrijgbaar zijn)

Je zal de volgende producten nodig hebben:

Zelf heb ik ervaring met deze producten en kan voor de betrouwbaarheid ervan instaan!

Stappenplan om deze grote mierenplaag aan te pakken

Om van het mierenprobleem af te komen, moet je de volgende stappen doorlopen:

Stap 0 – Gebruik voorlopig geen andere mierenbestrijdingsmiddelen

Je hebt aangegeven allerlei lokdozen, poeders en sprays te hebben gebruikt. Ik wil je vragen om deze voorlopig niet te gebruiken. Het juist inzetten van de middelen die wij gaan gebruiken is van groots belang en dat wordt alleen verstoord wanneer je (teveel) andere middelen inzet.

Stap 1 – Schoonmaken!

Waarschijnlijk de vervelendste stap van dit proces, maar het is belangrijk dat je de ruimtes waar je last hebt van de mieren even goed schoonmaakt. Dat wil zeggen:

  • Vloeren stofzuigen en waar nodig dweilen
  • Tafels en het aanrecht afnemen
  • Bad of douche schoonmaken en laten drogen
  • Wastafels schoonmaken en laten drogen

Het is overigens ook goed om even ter ventilatie de ramen en deuren open te zetten.

Stap 2 – Zorgen dat de mieren buiten niet meer binnenkomen

Mierennest in tuin
Zorg ervoor dat de mieren niet meer binnen kunnen of willen komen!

Het mierenpoeder van Luxan dat ik je heb aangeraden doodt de mieren wanneer deze ermee in aanraking komen en is bijzonder effectief. Je gebruikt dit middel om een barrière om de buitenmuur van je huis te vormen.

Let wel, wanneer het middel nat wordt, werkt het niet meer. Na een regenbui, en wanneer de grond weer droog is, moet je dus opnieuw strooien.

Stap 3 – De mieren binnen bestrijden

Nu wordt het tijd om de mieren binnen aan te pakken. Dat doen we door het plaatsen van de HG lokdoos. Lokdozen eigenlijk, want afhankelijk van hoe groot jouw huis is, kan je er meerdere inzetten. Zeker gezien het probleem dat jij beschrijft, zou ik er meerdere inzetten. Wel twee per ruimte.

Ik weet niet hoe je in het verleden de lokdozen hebt gebruikt, maar nu doe je dat als volgt:

Plaats de lokdozen waar je de meeste mieren ziet lopen of waar je weet of vermoedt dat hun nest zit.

Pas na enkele dagen ga je het verschil merken, sterker nog, het zal eerst erger lijken te worden. Dat is normaal!

Ruim de dode mieren niet direct op! Laat ze liggen. Mieren nemen de doden mee terug naar hun nest. Daardoor zal het hele nest met het gif in aanraking komen.

Meer over het gebruik van een lokdoos, lees je hier.

Om de drie dagen moet je de vloer of oppervlak waar je de lokdozen hebt geplaatst schoonmaken. Gebruik geen andere mierenbestrijdingsmiddelen. Na een week moet je een verbetering gaan zien. Na twee a drie weken moet je helemaal van de mieren in huis af zijn zijn.

Vergeet overigens niet op in de tussentijd steeds buiten om het huis de mierenpoeder van Luxan te blijven strooien.

Stap 4 – Wat je moet doen als het probleem na drie weken nog niet is opgelost

Zijn de mieren na drie weken nog altijd aanwezig? Dan moet je de HG mierenpoeder gaan gebruiken. Strooi deze ’s avonds voor het slapengaan royaal op de vloer en op andere oppervlakten waar je veel mieren ziet.

In de ruimten waar het kan, laat je de poeder liggen. Waar dat niet kan, zuig je het mierenpoeder op met de stofzuiger en strooi je de poeder weer voordat je naar bed gaat.

Let wel, dit is helaas niet een geschikte methode wanneer je huisdieren of kinderen hebt die met het poeder in aanraking komen.

Ter afsluiting

Nou, beste M., je hebt zo te zien een hoop te doen, maar ik weet zeker dat het je met bovengenoemde tips gaat lukken. Kijk ook vooral elders rond op de site of je nog meer bruikbare tips tegenkomt.

Ik wens je heel veel succes toe met het oplossen van jouw mierenprobleem. Mocht ik je nog verder kunnen helpen, dan hoor ik dat graag!

En, laat ons vooral weten hoe het gegaan is.

Groetjes,

Peter

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

1 gedachte over “Lezersvraag: last van mieren in huis en de verhuurder doet niets. Wat kan ik doen?”

  1. Hartelijk bedankt voor je advies Peter. Ik ga alles opvolgen en hopen dat al lukt. Nog een fijne dag gewenst en nogmaals bedankt. M.

    Beantwoorden

Plaats een reactie