Is gesteentemeel als mierenpoeder tegen mieren te gebruiken?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Is gesteentemeel als mierenpoeder tegen mieren te gebruiken_

Gesteentemeel of steenmeel wordt vaak geopperd als natuurlijk middel om mieren te bestrijden. Je ziet gesteentemeel vaak als ingrediënt of als basis van mierenpoeder voorbijkomen. Wel blijf je dan met de vraag zitten hoe gesteentemeel nu tegen mieren zou moeten werken.

Is gesteentemeel tegen mieren te gebruiken? Nee, gesteentemeel is niet een tegen mieren werkzame stof. Wel kan het als vulmiddel of verspreidingsmiddel aan een mierenpoeder worden toegevoegd.

Wat is gesteentemeel of steenmeel nu precies? Wat doet het precies om mieren te doden of te verjagen? Is gesteentemeel wel effectief om mieren te bestrijden? Allemaal vragen die wij in dit artikel hopelijk gaan beantwoorden.

Wat is gesteentemeel en wat heeft het met mieren te maken?

Nou, beste lezer, dit kan een nogal verwarrend artikel zijn. Om het helemaal goed uit te leggen, dien je het artikel volledig door te nemen. Ben je alleen benieuwd naar het kort en bondig antwoord? Scroll dan maar even door!

Ben je op zoek naar een effectief, natuurvriendelijk en veilig middel tegen mieren? Probeer dan de mierenpoeder van ECOstyle. Volg onderstaande link om deze via bol.com te bestellen.

Wat heeft gesteentemeel met mierenpoeder of het bestrijden van mieren te maken?

Eigenlijk helemaal niets. Gesteentemeel of steenmeel bevat doorgaans geen hoeveelheden van een bepaalde stof die erg giftig is voor mieren. Je zou het als “vulmiddel” kunnen gebruiken of het is een goede manier om een mierenpoeder “natuurlijker” over te laten komen.

Als vulmiddel heeft het dus meer de werking om de aan het mierenpoeder toegevoegde stoffen (meestal een insecticide) beter te verspreiden. Als “natuurlijk mierenpoeder” is het simpelweg onzin.

Wel zijn er een paar theorieën waardoor steenmeel als zelfstandig mierenbestrijdingsmiddel zou kunnen dienen, maar of het echt zo werkt is maar de vraag. Ik zal die theorieën hieronder behandelen.

Lees meer over mierenpoeders in mijn artikel Hoe werkt mierenpoeder en wat is de beste?.

Wat is gesteentemeel of steenmeel?

Gesteentemeel is tot poeder vermalen gesteente
Gesteentemeel wordt gemaakt van tot poeder vermalen gesteente

Gesteentemeel, ook wel steenmeel genoemd, is eigenlijk niets anders dan heel fijn gemalen gesteente. Het gesteente kan natuurlijk of mechanisch tot stof worden verpulverd.

Gesteentemeel bevat allerlei mineralen die kunnen worden ingezet in de land- en tuinbouw of thuis in de tuin. Het is dan ook volledig geschikt voor biologische toepassingen.

Gesteentemeel bevat vaak stollingsgesteente (vulkanisch gesteente), basalt, graniet en kalksteen. Doordat gesteentemeel op basis van deze gesteenten een hoog concentratie aan mineralen bevat, wordt het vaak ingezet als een bemestingsmiddel.

Wanneer grond om de een of andere reden onvoldoende mineralen bevat, kun je deze mineralen door het gebruik van gesteentemeel weer herstellen.

Vaak bevat gesteentemeel een mengeling van de bovengenoemde soorten gesteenten, maar het kan evengoed uit een enkel gesteente worden gemaakt. Aan de hand van het soort gesteente kan het steenmeel andere eigenschappen krijgen.

De meest voorkomende toepassingen van gesteentemeel zijn:

 • Als middel voor pH-stabilisatie
 • Opbouw van organische stof
 • Door de bodem te verbeteren (bodemverbeteraar)
 • Als boxenstrooisel
 • Als mestverbeteraar
 • Hulp bij compostering
 • Als voedingssupplement
 • Voor het bufferen van kalium en ammonium

Hoe zou gesteentemeel als mierenpoeder ingezet kunnen worden?

Eigenlijk helemaal niet. Gesteentemeel is simpelweg geen mierenpoeder. Althans, het heeft geen werkzame stof zoals een reguliere poeder dat heeft.

Bent u op zoek naar een geschikte mierenpoeder? Zelf heb ik goede ervaring met de mierenpoeder van HG.

Hierdoor beschrijven wij een paar theorieën die producenten van mierenbestrijdingsmiddelen jou graag willen laten geloven:

Gesteentemeel droogt mieren uit. Tja, als jij een lading zand over je heen gesmeten krijgt, zou je ook uit drogen. Maar dat betekent niet dat er een bepaalde middel of stof in gesteentemeel zit dat er voor zorgt dat mieren worden uitgedroogd. Dat is simpelweg niet waar.

Er zit een werkzame stof in tegen mieren. als het “echt steenmeel” is, dan is dat ook niet waar. Natuurlijk zitten er stoffen in die niet goed kunnen zijn voor mieren. Maar die zitten er niet in dusdanige hoeveelheden in dat het meren om die reden kwaad kan.

Gesteentemeel blijft plakken aan de pootjes van mieren en daardoor kunnen ze niet verder lopen en gaan ze dood. Deze komt nogal komisch over, maar er is daadwerkelijk een leverancier die stelt dat de poten van mieren te zwaar om te lopen worden dun hun gesteentemeel.

Het “grappige” aan het verhaal is dat ze zelfs bewaren dat de mieren het steenmeel de nest in wordt genomen om daar de andere mieren met het meel te bedekken. Maar als de mieren niet kunnen lopen, hoe kunnen ze het dan meenemen? En waarom zouden ze überhaupt het steenmeel meenemen?

Kortom, hetgeen door producenten of andere mensen die gesteentemeel als middel tegen mieren aanprijzen wordt gezegd, lijkt mij niet helemaal waar.

Is gesteentemeel hetzelfde als diatomeeënaarde en werkt dat tegen mieren?

Mieren rond mierennest
Mieren rond mierennest

Nee, gesteentemeel is niet hetzelfde als diatomeeënaarde. Gesteentemeel bestaat uit fijngemalen gesteente en diatomeeënaarde bestaat uit fijngemalen skeletten van microscopische organismen.

Diatomeeënaarde is in tegenstelling tot gesteentemeel een erg effectief middel om mieren te bestrijden. Voor mieren is diatomeeënaarde erg scherp. Mieren halen zich eraan open en drogen vervolgens uit.

Er bestaan dan ook goede mierenpoeders op basis van diatomeeënaarde. De mierenpoeder van Luxan (link naar bol.com) is daar een goed voorbeeld van. Ook kun je zuiver diatomeeënaarde gebruiken. Wil je dat proberen, volg dat de link hieronder om naar bol.com te gaan.

Diatomeeënaarde is natuurlijk en volkomen veilig voor zowel mensen als huisdieren. Het kan dan ook zowel binnen als buiten worden ingezet. Wel verliest het zijn werking wanneer het vochtig wordt. Dat moet je opnieuw strooien.

Waarom zouden mensen toch gesteentemeel als mierenpoeder aanprijzen?

Helaas is het antwoord hierop waarschijnlijk “geld”. Gesteentemeel is gewoon gemalen steen en kost weinig om te maken. Wanneer je het in een busje doet en als mierenpoeder aanprijst, verkoopt het!

Mensen willen ook graag geloven dat gesteentemeel een wondermiddel is om mieren te bestrijden. Er is een grote vraag naar natuurlijke middelen om mieren te bestrijden. En wat is nou natuurlijker dan steenmeel?

Mensen beginnen zich bewuster te zijn van wat bepaalde stoffen in de natuur te weeg kunnen brengen en zoeken terecht naar alternatieven.

De meeste mierenpoeders of andere middelen om mieren te bestrijden bevatten vaak gif of andere stoffen die je beter kunt vermijden. Ze zijn niet kind- of diervriendelijk.

Mensen met (kleine) kinderen of mensen met huisdieren willen dan ook graag een middel dat zijn zonder zorgen in kunnen zetten. Gesteentemeel is inderdaad helemaal veilig voor mens en dier, maar werkt simpelweg niet als de aangeprezen mierenbestrijdingsmiddel dat het zou moeten zijn.

Moet ik gesteentemeel in mierenbestrijdingsmiddelen nu gaan vermijden?

Nee, dat hoeft gelukkig niet. Je kan rustig een mierenbestrijdingsmiddel zoals een mierenpoeder aanschaffen waar gesteentemeel in zit. Wanneer het als vulmiddel of als verspreidingsmiddel in het product wordt gebruikt, is er niets aan de hand en is het gewoon een nuttig ingrediënt!

Wanneer de claim is dat gesteentemeel zelfstandig mieren zou kunnen bestrijden, vermijdt het middel dan maar wel!

Voor de zekerheid wil ik nog wel even gezegd hebben dat er in principe niets mis is met gesteentemeel. Het is een prima product dat doet wat het moet doen wanneer het voor de juiste doelen wordt ingezet. Maar in het geval van steenmeel is dat simpelweg het verrijken van de grond met mineralen.

Zijn er alternatieven voor gesteentemeel op de markt?

Mierenpoeder
Zoek naar alternatieven voor gesteentemeel die wel echt werken.

Uiteraard! En daar helpen ik je graag mee verder. ik ga er vanuit dat je naar een product op zoek bent dat aan de volgende eisen voldoet:

 • Veilig voor kinderen en huisdieren.
 • Bestaat uit natuurlijke bestanddelen.
 • Ecologisch verantwoord, dat wil zeggen: niet schadelijk voor de natuur.
 • Daadwerkelijk effectief zijn om mieren te bestrijden.
 • In poedervorm verkrijgbaar.

Er zijn twee middelen die aan deze kenmerken voldoen en waar ik zelf goede ervaringen mee heb. Dat zijn de mierenpoeders van ECOstyle en Luxan.

Mierenpoeder van ECOstyle

Werkt door tot in het nest omdat mieren de werkzame stof meenemen om met de kolonie te delen. Zeer geschikt voor een hardnekkig mierenprobleem. Klik de link hieronder om het middel op bol.com te bestellen.

Mierenpoeder van Luxan

Zeer geschikt voor een gerichte aanpak. Werkt erg goed om mieren van een specifieke plek te weren omdat het alleen die mieren doodt die met het middel in aanraking komen. Bestel Luxan mierenpoeder door de link hieronder te volgen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie