Zilvervisjes bestrijden met azijn: een gids voor natuurlijke bestrijding

Deel dit bericht op Pinterest:

Zilvervisjes bestrijden met azijn_ een gids voor natuurlijke bestrijding

Het bestrijden van zilvervisjes kan lastig zijn. Het zijn immers snelle beestjes die zo weer weg zijn wanneer jij in de buurt komt, of ook alleen maar even het licht aan doet. Een beetje creativiteit is dus nodig om van deze plaaginsecten af te komen

In deze gids leer je op natuurlijke wijze zilvervisjes te bestrijden met azijn. Ik leer je precies wat ze bij jou in huis te zoeken hebben, hoe ze bij je naar binnen komen, waar ze bij jou in huis verblijven en hoe je ze door gebruik te maken van azijn effectief kunt bestrijden.

Wacht niet langer en ga de zilvervisjes met behulp van deze gids te lijf!

Pinterest Zilvervisjes bestrijden met azijn_ een gids voor natuurlijke bestrijding

Wat zijn zilvervisjes en waar zijn ze naar op zoek?

Een zilvervisje is een vleugelloos insect dat zijn naam dank aan zijn zilveren kleur en de zijn manier van voortbewegen. Zilvervisjes zijn ontzettend snel en lijken haast over de muur te kunnen “zwemmen” met hun kronkelende bewegingen. Zilvervisjes eten allerlei koolhydraten en natuurlijke vezels.

Zilvervisjes zijn vooral ’s nachts of in het donker actief. Ze zijn dan op zoek naar eten en verstopplaatsen. Gedurende de dag zal je ze vrijwel niet zien omdat ze licht vermijden.

Zilvervisjes hebben twee antennes en twee ogen waarmee ze zich kunnen orienteren en kunnen zien.

Deze plaagdieren zijn berucht vanwege hun destructieve vraatzucht en de snelheid waarmee ze zich voortplanten. Dit zijn twee factoren waarom het erg vervelende is om ze in huis te hebben en waarom het des te belangrijker is om te bestrijden: ze maken vanalles kapot en zijn lastig weg te halen.

Zilvervisjes zijn altijd aan het eten. En wanneer ze ter plekke niet te eten kunnen vinden, gaan ze rustig heel je huis door opzoek naar voedsel. Nog een reden om snel tot het bestrijden van zilvervisjes over te gaan, want hoe langer je wacht des te verder te in huis komen.

Gedurende hun leven, kunnen zilvervisjes meer dan 50 keer voor jongen zorgen. Deze jongen hebben op hun beurt weer verstopplaatsen en voedsel nodig en verspreiden zich als een lopend vuurtje door het huis.

Zilvervisjes kunnen tot wel een jaar zonder voedsel leven en ze kunnen tot wel 8 jaar worden. Ga dat maar eens na!

Hoe komen zilvervisjes binnen?

Zilvervisjes kunnen door de kleinste kiertjes bij je binnen komen. Ze kunnen je huis in door kiertjes rond ramen en deuren. Woon je in een flat, dan kunnen ze via de ventilatie buizen van de buren bij jou naar binnen. Er vergeet ook niet dat tweedehands spullen of koffers die je van je vakantieadres weer terug naar huis neemt deze ongenodigde gasten mee kunnen nemen.

Deze insecten geven, net als vele andere plaagdieren, de voorkeur aan donkere en vochtige omgevingen waar zij langere tijd ongestoord hun gang kunnen gaan. Het voordeel hieraan is dat wanneer je de zilvervisjes gaat bestrijden, je deze andere insecten ook meepakt.

Waar kan je zilvervisjes het beste vinden?

Zilvervisjes eten het liefst natuurlijke vezels. Je zult ze daarom het meest zien in omgevingen waarin deze makkelijk voorhanen zijn.

Vooral wanneer er papier of hout voorhanden is, ligt een probleem met plaaginsecten als zilvervisjes op de loer.

Je zal ze vooral vinden achter het behang, rond boekenkasten in voorraadkasten en meer van dergelijke omgevingen.

Enkele veel voorkomende ruimtes zijn:

 • Badkamers
 • Toiletten
 • Slaapkamers
 • Keukens
 • Zolders
 • Huiskamers
Waar kan je zilvervisjes het beste vinden_

Hoe moet je zilvervisjes bestrijden met azijn?

Een goed opgeruimde en hygiënisch schone woning is de beste manier om zilvervisjes weg te houden. Wanneer die zilvervisjes er eenmaal zitten, dan is de beste manier om deze plagen te bestrijden een combinatie van schoonmaken en het gebruik van een goed middel tegen zilvervisjes – zoals azijn.

Wie last heeft van zilvervisjes in huis, kan op vele verschillende manieren van deze plagen afkomen. Naar mijn idee is de beste manier het schoonmaken van je huis en een goed middel gebruiken om ze te doden.

Waarom is azijn effectief?

Er zijn ontzettend veel producten en middelen om zilvervisjes mee te doden of te verjagen. Maar naast het doden van deze beestjes, is het schoonmaken van de omgeving van essentieel belang om ze effectief te bestrijden. Het bestrijden van de zilvervisjes met azijn dan ideaal omdat je azijn zowel ter bestrijding van de zilvervisjes als ter schoonmaak van je woning kunt gebruiken.

Vanwege de hoge zuurtegraad van azijn is het zeer geschikt om allerlei schimmels en bacteriën mee te doden. Zo kan je je huis er hygiënisch schoon mee maken. Het is ook, onder andere, deze eigenschap wat zilvervisjes op afstand houdt.

Naast het zure eigenschap van zijn, heeft azijn nog een eigenschap waardoor het zeer geschikt om zilvervisjes mee te bestrijden: de geur.

Net als mensen, houden zilvervisjes ook niet van de geur van azijn. Het is een zurige geur dat bij hen alarmbelletjes doet rinkelen dat ze maar beter uit de buurt kunnen blijven. Daarnaast maskeert azijn de geurspoor van zilvervisjes waardoor ze zich niet goed kunnen oriënteren.

Hoe maak je een bestrijdingsmiddel op basis van azijn?

Het is niet lastig om een zelfgemaakte bestrijdingsmiddel op basis van azijn te maken. Het is simpelweg een kwestie van 50% azijn en 50% water mengen om tot de perfecte verhouding te komen.

Vul simpelweg een spuitfles halfvol met water en de andere helft met azijn. Even schudden en je bent klaar om de zilvervisjes te gaan bestrijden.

Het is wel belangrijk om van een spuitfles gebruik te maken, want met een doekje aanbrengen is toch wat minder effectief.

Hoe gebruik je azijn om zilvervisjes te bestrijden?

Besproei met het azijnoplossing alle hoeken van de de kamers in huis. Besteed extra aandacht aan plinten en dorpels. Neem de badkamer en het toilet ook goed onder handen, want dit zijn berichte plaatsen waar zilvervisjes zich nestelen.

Laat het azijn rustig aan de lucht drogen, maar zorg wel voor goede ventilatie! Zorg er dan ook voor dat je de te behandelen oppervlakken niet helemaal at spuit, maar slechts vochtig.

Maak gerust alles in huis schoon met dit mengsel. Het is volkomen veilig voor kinderen en huisdieren en ook voor de geur hoed je het niet te laten. Na een uurtje wordt de geur al minder en na enige tijd zal je het niet eens meer ruiken.

Hoe gebruik je azijn om zilvervisjes te bestrijden_

Maar alleen azijn is vaak niet genoeg!

Azijn is niet alles dat je nodig hebt om van zilvervisjes af te komen. Een algehele aanpak qua schoonmaak en voorzorgsmaatregelen is belangrijk.

 • Stofzuig dagelijks banken en stoelen, want dat is tot waar de meeste voedselresten terechtkomen.
 • Zoek en repareer eventuele lekkages in huis. Dat is iets waar zilvervisjes graag op af komen.
 • Zorg voor betere ventilatie, zodat het wat minder vochtig in huis wordt. Blijft dat lastig, overweeg dan eens een luchtontvochtiger aan te schaffen.
 • Zet na het douchen de ventilatie in de badkamer even goed hoog. Heb je die niet? Zet dan waat ramen open om van het vocht af te komen.

Luchtvochtigheid is vaak het probleem

Wanneer je je huis netjes schoon houdt, bovenstaande tips opvolgt en de azijnspray gebruikt om de zilvervisjes te bestrijden, dan resteert alleen nog de luchtvochtigheid. Zilvervisjes hebben een relatieve luchtvochtigheid van tussen de 50% en 75% nodig om in leven te blijven, anders drogen ze uit.

Dit kun je zelf gemakkelijk controleren met een zogenaamde hygrometer. Hiermee meet je de luchtvochtigheid in een ruimte. Houd deze op peil door te luchten de ventilatie hoog te zetten.

De drie stappen die je moet nemen om van zilvervisjes af te komen zijn achtereenvolgens:

 • Houd de omgeving goed opgeruimd en hygiënisch schoon
 • Gebruik azijn voor het schoonmaken en om de zilvervisjes te bestrijden
 • Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in huis relatief laag is
Een hygrometer is essentieel om van zilvervisjes af te komen, klik hier om het aanbod aan hygrometers op bol.com te bekijken of ga direct voor deze digitale aanrader:

Wat zijn jouw ervaringen met het bestrijden van zilvervisjes met azijn?

Zilvervisjes zijn niet alleen vervelende plaaginsecten om in het te hebben, vaak komen zij af op rommel, vocht en andere tekenen dat er iets mis is. Heb je last van zilvervisjes, dan werkt een integrale aanpak het beste. Azijn kan daar een prima onderdeel van zijn.

Heb jij ervaring met het gebruik van azijn om zilvervisjes te bestrijden? Deel jouw ervaringen dan hieronder in de reacties zodat wij ervan kunnen leren. Heb je juist vragen over het gebruik van azijn om zilvervisjes mee te bestrijden? Ook dan kan je hieronder je bericht kwijt. Ik doe mijn best om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie