Zelf een wespennest weghalen: 3 verschillende methoden

Deel dit bericht op Pinterest:

Zelf een wespennest weghalen 3 verschillende methoden (1)

Er zijn maar weinig mensen die het fijn vinden om wespen in hun omgeving te hebben. Zeker in de zomermaanden wanneer mensen lekker van de tuin willen genieten, kan het hebben van wespen in de tuin een flinke domper zijn.

Maar wanneer je een wespennest in de omgeving hebt, is het probleem nog een stuk lastiger. Mensen vragen zich dan of of het wel goed is om een wespennest weg te halen, maar ook of ze dat zelf kunnen.

Het weghalen van een wespennest is prima zelf te doen. Daar zijn zelfs verschillende manieren voor. In dit artikel geef ik 3 effectieve manieren om zelf een wespennest weg te halen. Lees maar snel verder

Zelf een wespennest weghalen 3 verschillende methoden

Methode 1: Zelf een wespennest weghalen met een spray

zenuwstelsel van de wespen in waardoor ze gedesorienteerd raken en uiteindelijk dood gaan.

Hoewel dit de meest eenvoudige en snelle manier is om van de wespen af te komen, mag dit beslist niet gedaan worden door iemand die bekend is met een wespenallergie. De wespen kunnen namelijk gaan steken wanneer zij zich bedreigd voelen en dat zal door de spray ongetwijfeld gaan gebeuren.

Voordat je aan de slag gaat is het dan ook verstandig om een lange broek, een sweater met capuchon en handschoenen aan te doen. Een regenpak kan eventueel ook!

Voor het gebruik van de spray is het een kwestie van op het nest richten en rijkelijk sproeien. Dat mag gerust een flinke hoeveelheid zijn. Werk zoveel mogelijk van buiten naar binnen.

Je zal bij het sprayen merken dat de wespen weg beginnen te vliegen. Gewoon op het nest door blijven spuiten, dat is immers de bedoeling.

Wanneer het nest rustiger begint te worden, laat je het nest nog even met rust. Ga niet direct met het zelf weghalen van het wespennest aan de slag. De reden hiervoor is, is dat er nog jonge wespen in het nest aanwezig kunnen zijn. Laat de spray een dagje inwerken.

De volgende dag ga je weer -goed gekleed- op het nest af en spray je die weer goed onder. Je zal merken dat het nest vrijwel leeg is.

Pak nu een vuilniszak en doe deze (zo mogelijk) om de onderkant van het wespennest heen. Werk naar boven en doe de vuilniszak goed dicht. Doe er voor de zekerheid nog een vuilniszak overheen.

Zo, je bent nu klaar met het zelf bestrijden en weghalen van een wespennest. Makkelijk he?!

Zoek je een goede spray? Klik dan hier om het aanbod op bol.com te bekijken. Onderstaande middel van HG kan ik van harte aanraden. En gezien de recensies, zijn veel mensen het met mij eens!

Methode 2: Maak gebruik van een poeder

In principe werkt een poeder niet heel veel anders dan een spray. Ook de meeste poeders werken in op het zenuwstelsel van de wesp en zorgt er daarmee voor dat de wesp gedesoriënteerd raakt en uiteindelijk het leven laat zodat jij het nest kunt verwijderen.

Het gebruik van een poeder werkt ongeveer hetzelfde, met de kanttekening dat je het beste van een verstuiver gebruik kunt maken. De meeste mensen hebben dat niet liggen, dus dat is wel even het aanschaffen waard.

De reden dat je een poeder zou willen gebruiken boven een spray is simpelweg omdat de wespen er niet even agressief van worden. Het is dus in de praktijk stukken makkelijker voor een leek om zelf de wespennest te verwijderen.

Ik zou het alleen niet zonder verstuiver aanraden, omdat het aanbrengen van de poeder dan te omslachtig wordt. Ga als volgt te werk:

 •  Draag goed bedekkende kleding: een lange broek, een sweater met lange mouwen en een capuchon die je dicht kan trekken en handschoenen.
 • Vul de verstuiver met poeder en breng deze van ze ver weg mogelijk aan, dit om de wespen zo rustig mogelijk te houden.
 •  Wacht 24 uur en bespuit de wespennest nogmaals met de poeder. Zit er nog veel beweging in? Herhaal dit proces dan nog een keer.
 • Is het nest niet meer, of nauwelijks meer, actief? Pak dan een vuilniszak en beweeg deze van beneden naar boven over het nest heen.
 • Pak het nest in een tweede vuilniszak en gooi het weg.

Methode 3: Maak juist gebruik van het nest

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoef je niet perse een leeg wespennest te verwijderen. Het is namelijk niet zo dat wespen terug zullen keren of andere wespen in het nest zullen trekken.

Sterker nog, een wespennest in de omgeving zal andere wespen juist verdrijven. Om deze reden kan het aan te raden zijn om wel de zelf de wespen te bestrijden, maar het nest zelf te laten hangen.

Met uitzondering van het weghalen en weggooien van de nest, kan je eigenlijk op dezelfde manier zoals hierboven omschreven te werk gaan.

Zorg dat je goed bedekkende kleding draagt en besproei het nest met je spray of met de poeder. Doe dit vanaf de grootst mogelijke afstand zodat je de wespen niet teveel stoort en ze goed rustig blijven.

Herhaal dit proces gedurende een aantal dagen en laat het nest vervolgens hangen. Zo ben je binnen een korte tijd van de wespen af zonder het nest weg te hoeven halen.

Dit is trouwens precies de reden dat “dummy-” wespennesten zo goed werken. Ook eens kijken wat er te krijgen is? Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken, of ga direct voor onderstaande aanrader:

Methode 3 Maak juist gebruik van het nest

Kan je het nest niet vinden, of kan je er niet bij?

Alles leuk en aardig, maar soms heb je simpelweg last van wespen zonder dat je weet waar het nest is. Ook kan het zo zijn dat je wel weet waar het wespennest zit, maar dat je er niet (goed) bij kan om het weg te halen.

Het beste dat je in zo’n situatie kunt doen is om de omgeving goed te behandelen. Maak gebruik van een spray die langdurig werkt en die veilig in en om huis kan worden aangebracht.

Door de wespenspray om strategische plaatsen aan te brengen zoals op ramen en deuren, zorg je er effectief voor dat je geen last hebt van de wespen.

Dit is echter alleen een optie wanneer het probleem of de overlast niet al te groot is. Heb je te maken met een flinke wespenkolonie of ben je voor wespen allergisch, dan kan het beter zijn om toch een professional in te schakelen om de wespennest voor je weg te halen.

Tip! Het beste middel dat je kan gebruiken is de Bayer Wespen Schuimspray (bol.com). Dit middel heeft een lange werking en goede recensies. Zelf even kijken? Zie de link hieronder.

Kan je het nest niet vinden, of kan je er niet bij

Ervaringen met het zelf weghalen van een wespennest

Heb jij weleens zelf een wespennest weg moeten halen? Dan ben ik benieuwd naar hoe je te werk bent gegaan en wat het resultaat was. Deel die hieronder in de reacties door een berichtje achter te laten en daarin je verhaal te doen.

Ook wanneer je de aanbevelingen uit dit artikel hebt opgevolgd, ben ik benieuwd naar wat je resultaten waren!

Heb je nog vragen over het zelf weghalen van een wespennest, of over het bestrijden van wespen in het algemeen? Laat dan hieronder een reactie achter met jouw vraag en ik doe mijn best om je verder te helpen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

6 gedachten over “Zelf een wespennest weghalen: 3 verschillende methoden”

 1. Hi Peter. In mijn tuin heb ik een tikibarretje en dat het dak rust op 4 holle bamboe palen die aan de bovenkant open zijn. In 1 van die palen zit sinds april van dit jaar een wespen nest. Ik zie ze er regelmatig uit komen en weer in kruipen. Overdag zijn ze uitgevlogen maar tegen 16u komen ze meestal terug en hoor je dus veel gezoem in de paal. Ik heb geen last van ze. Af en toe zitten er een paar in de nok van het dak maar ze zijn niet agessief. Ik wil de paal niet dicht maken zolang ze er nog in zitten want dan stikken ze en ik ben erg voor natuur e.d. wat raad je mij aan? Moet ik gewoon wachten totdat ze uiteindelijk het nest voorgoed verlaten?

  Beantwoorden
  • Hoi Astrid,

   Het is goed dat je rekening houdt met de natuur en de wespen niet wilt schaden. Als de wespen geen overlast veroorzaken en je er geen last van hebt, is het inderdaad een goed idee om te wachten tot ze uiteindelijk het nest verlaten. Wespen zijn meestal seizoensgebonden, dus tegen het einde van de zomer zullen ze waarschijnlijk het nest verlaten.

   Wespen zijn belangrijk voor het bestuiven van planten en het bestrijden van andere insecten, dus het is vaak het beste om ze met rust te laten als ze geen direct gevaar vormen. Zolang je ze niet stoort en ze niet agressief zijn, kunnen ze gewoon hun gang gaan.

   Als je merkt dat het nest verlaten is, kun je de opening in de bamboepaal eventueel afdichten om te voorkomen dat andere wespen in de toekomst hetzelfde nest gebruiken.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 2. Dag Peter,
  Ik heb d.m.v. een professional een drietal wespennesten laten behandelen. De wespen zouden na verloop van enkele dagen wel dood zijn, maar de nesten heeft hij niet weggehaald en ik kan daar ook weinig over vinden op internet. Ze hangen boven ons dakterras en zou die eigenlijk wel weg willen hebben, maar hoe? Het lijken wel zwaluwkasten.
  Kan ik dat soort nesten ook voorkómen?
  U kunt mij wellicht méér vertellen.
  Bedankt.

  Beantwoorden
  • Beste H.G.,

   Lege wespennesten drogen vanzelf na enige tijd op en kun je vervolgens zelf makkelijk weghalen. Wespen komen niet terug naar oude nesten.

   Nesten voorkomen doe je eigenlijk door ervoor te zorgen dat de wespen zich niet gaan vestigen. Houd een busje spray tegen vliegende insecten bij de hand voor wanneer je er meerdere ziet.

   Gr,
   Peter

   Beantwoorden
 3. hallo Peter wij hebben een wespen nest in de grond wij zouden de ramen gaan wassen en ik werd gelijk door zo”” n 15 wespen gestoken ik heb gelijk de huisarts gebeld die heeft mij toen 2 spuiten gezet mijn vraag is kan ik de wespen ook verbranden met wasbenzine en is dat wel raadzaam en wanneer is er de juiste tijd voor groetjes Michel

  Beantwoorden
  • Hoi Michel,

   Heftig! Hopelijk heb je er niets aan overgehouden!

   Verbranden met wasbenzine zou best mogelijk zijn, al zou ik daar wel goed mee uitkijken. Zorg dat je je goed bedekt wanneer je het nest benaderd. Wespen zijn ’s nachts het minst actief, dus dat zou de beste tijd zijn.

   Succes en groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie