Wespen bestrijden onder dakpannen: 5 eenvoudige stappen

Deel dit bericht op Pinterest:

Wespen bestrijden onder dakpannen 5 eenvoudige stappen

Wat een heerlijke lente- of zomerdag moet zijn, kan flink worden verpest wanneer je er achter komt dat je last hebt van wespen in de omgeving.

En wanneer de wespen zich eenmaal een weg naar jouw dak hebben gevonden, dan wordt het pas echt een probleem: wespen bouwen hun nest maar al te graag rondom je dak, of onder je dakpannen.

Dakpannen bieden wespen immers een rustige en veilige omgeving waar ze ongestoord een nest kunnen bouwen zonder dat de last hebben van mensen of roofdieren in hun omgeving.

Voor de mensen van wie het huis is, zijn de wespen onder de dakpannen helemaal niet fijn! Ze zitten immers eigenlijk al bij je in huis en je hebt er zowel binnen als buiten last van.

Dan gaan mensen zich afvragen hoe ze de wespen onder hun dakpannen het beste kunnen bestrijden.

Ben je eenmaal van de schrik van de wespen rond het dak -of erger: in huis- bijgekomen en wil je weten hoe je van de wespen af kan komen? Lees dan maar snel verder.

In dit artikel vertel ik je precies hoe je te werk moet gaan om van de wespen af te komen en hoe je de wespen onder je dakpannen in 5 eenvoudige stappen kunt bestrijden.

Pinterest Wespen bestrijden onder dakpannen 5 eenvoudige stappen

Voordat je met het bestrijden van de wespen van start gaat

Waarschijnlijk ben je op dit artikel terecht gekomen omdat je opgemerkt hebt dat je veel wespen rond je dak of onder je dakpannen hebt en je wilt weten hoe je de wespen moet bestrijden.

Dat leg ik je graag uit, maar eerst even een woord vooraf.

Vrijwel niemand doet het, maar hopelijk ben je van het belang doordrongen geraakt dat het belangrijk is om je dak regelmatig op problemen na te kijken of na te laten kijken.

Je kunt prima zelf tweemaal per jaar even een blik werpen op het dak, de dakpannen, de goten en de schoorsteen. Laat je dat liever aan de vakman over, of is er reden tot een nadere inspectie, dan kan je de loodgieter laten komen.

Laat je de schoorsteenveger jaarlijks komen? Dan kan hem ook even vragen om goed rond te kijken. Hij is er toch!

Hoe dan ook, een jaarlijkse of tweejaarlijkse controle van het dak voorkomt het gros van de problemen en is zeker geen overbodige luxe.

Maar nu weer terug naar de wespen. Je hebt dus op het dak gekeken of iemand op het dak laten kijken en je bent erachter gekomen dat je waarschijnlijk last hebt van wespen onder de dakpannen. Hoe moet je die wespen nu bestrijden?

Voordat je met het bestrijden van de wespen van start gaat

Weet je zeker dat het om wespen gaat?

Het is eerst zaak om je er van te vergewissen dat je daadwerkelijk met wespen te maken hebt. Dat is immers van belang om erachter te komen hoe je de wespen onder de dakpannen moet bestrijden en welke middel je daarvoor moet gebruiken.

Een wesp is een langwerpig vliegende insect met een zwart en geel lijf. Wespen leven in uitgebreide koloniën en bouwen nesten. Ook staan wespen bekend als stekende insecten en kunnen agressief worden wanneer zij zich bedreigd voelen.

Het is overigens niet zo dat een wesp maar een enkele keer kan steken en vervolgens zijn angel kwijt is. Dat verhaal hoor je vaak, maar is niet het geval. Een wesp kan gemakkelijk meerdere keren steken.

Zoals je ongetwijfeld weet, zijn wespen constant op zoek naar zoetigheid in de vorm van menselijk eten en drinken of bloemennectar.

Ook zijn wespen ontzettend goede roofdieren en eten graag andere insecten. Wespen kunnen in de tuin dan ook een fijn insect zijn om in de omgeving te hebben, omdat ze andere plagen op afstand houden.

Maar goed, weet je eenmaal dat het om wespen gaat en zitten die wespen bij jou onder de dakpannen? Hieronder lees je hoe je ze kunt bestrijden.

De 5 stappen om wespen onder dakpannen te bestrijden

Hieronder leg ik in vijf eenvoudige stappen uit hoe je zelf wespen onder dakpannen kunt bestrijden. Als je er gemakkelijk bij kunt, is het heel goed zelf te doen!

Wel is het belangrijk om je goed voor te bereiden, dus daar gaan we mee beginnen.

 

Stap 1: Bescherming

Om de kans om gestoken te worden zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk om goed bedekkende kleding te dragen. Denk daarbij aan handschoenen, een lange broek, trui met lange mouwen en het liefst een capuchon en een veiligheidsbril (bijvoorbeeld een vuurwerkbril of werkbril).

Het is niet nodig om bijzondere beschermende pakken aan te schaffen als je je maar goed van top tot teen kunt bedekken.

Stap 2: Zorg dat je gemakkelijk bij het nest kunt


Weet je waar het nest is? Zorg dan dat je een trap, of krukje in de buurt kunt zodat je er makkelijk bij kunt. Ruim de omgeving op zodat je de benodigd spullen bij de hand hebt.

Stap 3: Het tijdstip is belangrijk

Overdag zijn de meeste wespen druk bezig, het is dan ook beter om vroeg in de ochtend, of wat later op de avond het wespennest onder je dakpannen weg te halen.

Wanneer je weinig wespen rond je dak ziet komen en gaan, is dit het ideale moment.

Stap 3 Het tijdstip is belangrijk

Stap 4: De bestrijding

Gebruik een goede wespenbestrijdingsmiddel onder de dakpannen. Zo dicht mogelijk bij het nest en in de omgeving waar je de wespen ziet.

Meteen daarna is het belangrijk om met een ruime hoeveel water de wespen en het eventuele wespennest te verwijderen. Een hogedrukreiniger of een stoomreiniger is hier ideaal voor, maar met een paar emmers water kom je ook ver.

Maak altijd gebruik van een specialistische spray tegen het wespennest. Het merk Luxan heeft daar een zeer goede spray voor ontwikkeld. Klik hier om de spray op bol.com te bekijken of volg de link hieronder:

Stap 4: opruimen

Daarna kun je eventueel afval in een vuilniszak doen en weggooien.

Ook is het verstandig om de omgeving van waar je het wespennest hebt verwijderd met wat chloor of bleekmiddel schoon te maken.

Ervaringen met het bestrijden van wespen onder dakpannen

Heb jij ervaring met het bestrijden van wespen onder dakpannen? Dan kan je hieronder in de reacties jouw ervaringen kwijt. Vertel ons hoe jij van de wespen af bent gekomen en welke methoden, producten of middelen je daarvoor gebruikt hebt.

Ook eventuele vragen over het bestrijden van wespen onder dakpannen kan je de reacties gebruiken. Stel hieronder je vraag en ik geef daar zo goed mogelijk antwoord op.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

2 gedachten over “Wespen bestrijden onder dakpannen: 5 eenvoudige stappen”

 1. Beste,
  Ik weet niet wat het is …ik heb mijn zoon al op de zolder gestuurd en die ziet daar niets. Maar savonds als ik in mijn bed lig dan hoor ik altijd op dezelfde plaats gekraak en geknaag precies. Kan er niet van slapen …nu ben ik buiten gaan kijken en ik zie altijd 1 hommel op die plaats naar binnen gaan … kan dit geluid van dit komen want ik dacht eerst aan muizen. Hoe kan ik nu iemand laten komen het te laten bestrijden als ik niet weet wat voor beestje dit geluid maakt, ik word er gek van, want slaap er niet van.

  Beantwoorden
  • Beste Vanessa,

   Wespen maken niet echt een knagend geluid. En je zou veel meer dan een enkele wesp in de omgeving zien als er echt een nest onder je dakpannen zit.

   Voor het inschakelen van een bestrijder hoef je niet te weten wat voor ongedierte het is. Zij gaan voor je op onderzoek uit en kunnen gelijk een offerte doen voor de bestrijding.

   Succes ermee!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie