Ratten binnen bestrijden: in 4 stappen binnen van ratten af

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
ratten binnen bestrijden

Je bent hier vast terecht gekomen omdat je last hebt van ratten in huis, of vermoedt dat je binnen ratten hebt zitten. Het is belangrijk om daar zo snel mogelijk achter te komen en als er binnen ratten zitten direct tot bestrijden over te gaan.

Voor de mensen die niet zeker weten of ze ratten in huis hebben, maar dat wel vermoeden, beginnen we met een aantal belangrijke kenmerken van ratten binnenshuis zodat je eenvoudig vast kunt stellen of er wel of niet ratten zitten.

Weet je eenmaal zeker dat je last van ratten hebt, dan bespreken we daarna uitgebreid hoe van die ratten af kunt komen door de stappen van rattenbestrijding te doorlopen.

Ten slotte leer ik je precies hoe je ervoor kunt zorgen dat de ratten niet meer in huis kunnen komen.

Klinkt dat goed? Laten we dan nu direct beginnen met het binnen bestrijden van ratten!

Pinterest ratten binnen bestrijden

De beste manier om binnen ratten te bestrijden?

De beste manier om binnen ratten te bestrijden blijft de ouderwetse rattenval. Inmiddels zijn ze gemoderniseerd en vele malen effectiever, duurzamer en hygiënischer dan vroeger.

In combinatie met een goed lokaas als pindakaas, werkt een rattenval verbazingwekkend goed. Hieronder gaan we stap voor stap in op het bestrijden van ratten, maar het is een goed idee om alvast te beginnen met een setje rattenvallen!

Rattenvallen kan je gemakkelijk online bestellen. Klik hier om het aanbod aan rattenvallen op bol.com te bekijken, of ga direct voor onderstaande moderne vallen met uitstekende gebruikerservaringen en goede recensies:

Hoe weet je of je binnen ratten hebt?

De meest eenvoudige en zekere manier om te weten dat je ratten in huis hebt, is wanneer je er een of meerdere hebt gezien. Ratten zijn helaas slimme en schuchtere beestjes die het liefst bij je uit de buurt blijven. Vaak weet je pas dat je binnen ratten hebt wanneer je ze gehoord hebt of tekenen van de ratten hebt gezien.

Hieronder staan een aantal belangrijke punten waar je op moet letten of waar je naar op zoek kunt gaan om er achter te komen of je binnen ratten hebt of niet.

Herken de urinegeur van ratten

De urine van ratten heeft een sterke geur van ammoniak. Dat is dan ook een van de makkelijkste manieren om ratten te herkennen. Ratten laten gedurende de dag, zelfs wanneer ze eten of rennen, kleine beetje urine lopen. Wanneer je last hebt van ratten in huis, dan is de ammoniaklucht vaak het eerste dat je opvalt!

Uitwerpselen herkennen

Net als bij de urine, laten ratten de hele dag door donkere, rijstvormige keutels vallen. Rattenuitwerpselen zijn meestal fel zwart, ovaal en tussen de 0,5 en 1,5 centimeter lang. Omdat ze de keutels tijdens de activiteiten door laten gaan, zal je opvallen dat ze meestal niet op een hoopje liggen maar verspreid over een ruimte.

Donkere vlekken langs de onderkant van muren

Ratten voelen zich het veiligst wanneer ze langs muren en andere vormen van beschutting lopen. Ze lopen daar dan zo dicht tegenaan dat hun huid en haartjes met de muur in aanraking komen. De vetten en oliën die de ratten op hun huid en haren zitten, komen op de onderkant van de muren terecht en geven daar een donkere verkleuring.

Donkere vlekken langs de onderkant van muren

Je kunt ratten ook huis ook horen

Ratten zijn vooral ’s nachts actief en kunnen dan ook voor flink wat onverklaarbare herrie in huis zorgen. Voor zulke kleine beestjes, zijn ratten vaak luidruchtiger dan je denkt. De geluiden waar je op moet letten zijn:​

  • Het geluid van geknaag
  • Tikkende geluiden van renende ratten
  •  Piepende geluiden
  • Geluiden als het gevolg van gesleep met nestmateriaal

Onverklaarbare schade in en om huis

Ratten hebben grote snijtanden die hun hele leven lang groeien. Deze tanden houden zij kort door voortdurend overal aan te knagen. Wanneer zij aan bekabeling knagen dan kunnen ratten binnen hele gevaarlijke situatie opleveren. Maar je kunt van alles tegenkomen: van opengevreten vuilniszakken en afval tot schade aan deuren en muren.

Hoe kun je het beste ratten binnen bestrijden?

Ben je er aan de hand van de suggesties hierboven achtergekomen dat er binnen in huis ratten zitten? Dan is het heel belangrijk om snel tot het bestrijden over te gaan.

Ratten zitten graag bij mensen binnen omdat ze daar ontzettend veel te eten en drinken hebben en het binnen lekker warm en veilig is. Wanneer je de ratten niet snel bestrijdt, zullen zij zich gaan voortplanten en heb je na verloop van tijd een veel grotere plaag in huis.

Het binnen bestrijden van ratten doe je het beste door ze uit huis te sluiten, voedsel ontoegankelijk te maken en ze door middel van vallen te doden. Hieronder lees je stap voor stap hoe je het beste ratten in huis kunt bestrijden.

Het is wel een goed idee om alvast te starten met het plaatsen met wat rattenvallen. Klik hier om het aanbod aan rattenvallen op bol.com te bekijken, of ga direct voor deze vallen met uitstekende recensies:

Stap 1: Dicht toegangspunten tot je huis

Ratten passen door alle gaten of kieren van meer dan ongeveer 2 centimeter. Als vuistregel kan je er vanuitgaan dat wanneer de kop van een rat er doorheen past, dat de rat er ook helemaal doorheen kan.

Het is belangrijk om je huis goed na te gaan op toegangspunten waardoor ratten naar binnen kunnen. Het is nutteloos om de ratten binnen te bestrijden wanneer er gemakkelijk weer nieuwe ratten doorheen kunnen.

Begin met het inventariseren van toegangspunten. Loop je huis door op openingen, gaten, scheuren en kieren waardoor ratten naar binnen kunnen komen.

Dicht dergelijke openingen nooit met purschuim of iets dergelijks, maar prop het gaatje vol met staalwol en gebruik vervolgens kit of een gatenvuller. Ratten willen niet door staalwol heen knagen omdat hen dat pijn doet.

Stap 2: Binnen goed opruimen en schoonmaken

Ratten houden van omgevingen waar zij zich makkelijk kunnen verstoppen. Wanneer het bij jou binnen vol staat met rommel, dan is dat vragen om ratten en ander ongedierte. Haal hun verstopplekken zoveel mogelijk weg door goed op te ruimen.

Schoonmaken is vooral nodig om viezigheid en geursporen weg te halen. Ratten gebruiken dit om hun weg te vinden en wanneer je zorgt dat alles schoon en fris is, zullen ze moeilijker bij jou binnen hun weg kunnen vinden.

Je hebt geen bijzondere producten nodig, een gewoon sopje met een beetje allesreiniger is meer dan voldoende.

Stap 3: Zorg dat ratten binnen niets te eten hebben

Ratten komen waar er voedsel te vinden is. Is er bij jou binnen geen voedsel voor de ratten te vinden, dan komen ze ook niet bij jou binnen. Naast het plaatsen van rattenvallen is het weghalen van voedsel het belangrijkste dat je kunt doen om ratten binnen te bestrijden.

De belangrijkste punten waar je bij deze stap op moet letten is:

  • Laat nooit eten open en bloot liggen, maar bewaar deze in gesloten en luchtdichte verpakkingen
  • Dierenvoer mag je nooit ’s nachts laten staan
  • Ruim gemorst eten en drinken direct op
  • Voer geen vogels of andere dieren in de tuin, ook je huisdieren niet
  • Maak gebruik van goed afsluitbare vuilnisbakken en leeg deze dagelijks
Zorg dat ratten binnen niets te eten hebben

Stap 4: Maak gebruik van rattenvallen

De ouderwetse rattenval blijft nog altijd de beste manier om ratten binnen te bestrijden. Met een beetje pindakaas als lokaas, kan je er zeker van zijn dat je snel van de ratten af bent.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, houden ratten helemaal niet zo van kaas. Pindakaas of hazelnootpasta doet het altijd erg goed. Sneer een klodder pindakaas ter grootte van een erwt op de rattenvallen en je bent klaar!

Maak altijd gebruik van meerdere vallen om binnen ratten te bestrijden. Hoer meer hoe beter! Plaats vallen altijd haaks op de muur. Je krijgt dan een soort T-vorm met het aas aan de kant van de muur. Ratten lopen immers het liefst vlak langs muren.

Zet de vallen neer waar je ratten hebt gezien, gehoord of hun uitwerpselen hebt gevonden. Het kan een dag of twee duren voordat ratten in de val komen, omdat ze eerst aan het nieuwe object in de omgeving moeten wennen.

Rattenvallen bestel je eenvoudig online. Klik hier om het aanbod aan rattenvallen op bol.com te te bekijken, of ga voor deze moderne toppers met een uitstekende prijs-kwaliteit-verhouding:

Heb jij ervaringen met het bestrijden van ratten die binnen zitten?

Heb jij weleens binnen last gehad van ratten en heb je ze toen moeten bestrijden? Hoe heb je dat aangepakt en wat heb je daarvoor gebruikt? Deel hieronder jouw ervaringen met ons zodat we ervan kunnen leren!

Last van ratten binnen in huis en heb je een vraag over het bestrijden van de ratten, dan kan je je vraag hieronder plaatsen en help ik je graag verder.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie