Muizen bestrijden onder dakpannen: Gids tegen muizen

Deel dit bericht op Pinterest:

Muizen bestrijden onder dakpannen_ Gids tegen muizen

Iedereen in Nederland heeft wel eens muizen in of om het huis gehad. Muizen komen namelijk overal in het land voor en zijn dan ook een van de meest voorkomende plaagdieren

Maar muizen zijn niet alleen plaagdieren, ze vormen een belangrijk onderdeel van de natuur. Zo eten zij allerlei soorten insecten en zijn het zelf prooidieren voor talloze grotere jagers zoals vogels.

Wanneer muizen jouw huis of tuin gebruiken om zich in te vestigen, dan begint het problematisch te worden. Een van de meest vervelende plekken om last te hebben van muizen is onder dakpannen.

Muizen die je dak onveilig maken door zich onder de dakpannen te bevinden, kunnen allerlei schade en ongemakken aanrichten. Zo kunnen zij gemakkelijk je huis binnenkomen, kunnen ze de dakpannen beschadigen, aan houtwerk knagen en nog veel meer.

Schade aan je dak, dakpannen en je woning door muizen voorkomen, doe je door ze direct te bestrijden. Wanneer je merkt dat je muizen op het dak en onder je dakpannen hebt, is het bestrijden essentieel.

In deze gids leer ik je dan ook precies wat je moet doen om muizen onder dakpannen te bestrijden.

pinterest Muizen bestrijden onder dakpannen_ Gids tegen muizen

Wat moet je weten over het bestrijden van muizen onder dakpannen?

Muizen zullen niet eeuwig bij je op het dak blijven. Hoe prettig ze het ook onder die dakpannen hebben, op een gegeven moment gaan ze hun weg naar binnen vinden. Dat moet je altijd zien te voorkomen.

Het bestrijden van muizen onder dakpannen kan lastig zijn omdat je ze meestal pas opmerkt wanneer ze er al zitten. De eerste tekenen zijn vaak het ’s avonds laat horen van getik op het dak of een dakpan die er hier of daar vanaf valt.

Het voorkomen van problemen met ratten en muizen, vooral op het dak of onder dakpannen, hoeft niet lastig te zijn. Door het plaatsen van lokdozen tegen de woning aan, kan je voorkomen dat de muizen verder kunnen of willen komen.

Heb je last van muizen onder je dakpannen, vermoed je dat of wil je het voor zijn? Begin dan door het plaatsen van een paar goede lokdozen. Klik hier om het aanbod van lokdozen op bol.com te bekijken, of ga direct voor deze kwalitatief goede lokdoos:

Heb ik muizen onder mijn dakpannen?

Het zal maar weinig voorkomen dat de eerste vermoedens van muizen onder dakpannen komen omdat je daadwerkelijk een muis ziet lopen. Nee, vaak merk je dat eerst aan andere zaken en dan nog, zouden het ook andere plaagdieren kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld ratten.

Veel ratten en muizen komen op het dak en je dakpannen af. Maar ook katten, vogels, eekhoorns en andere dieren vinden hun weg naar je dak wanneer je niet de juiste voorzorgsmaatregelen treft om dat te voorkomen.

Maar hoe weet je nu of het om muizen gaat of om een ander dier? Let op de volgende aanwijzingen:

  • Muizen zijn vooral ’s nachts actief
  • Uitwerpselen hebben de vorm van een rijstkorrel, zijn bruin tot zwart en zal je overal vinden
  • Muizenurine heeft de geur van ammoniak
  • Rennende muizen maken “tikkende” en “knagende” geluiden op het dak
  • Onverklaarbaar rommel in de omgeving duidt op nestende muizen

Eigenlijk is het belangrijkste om uit te sluiten dat het om katten of vogels gaat. Want zo lang het maar om knaagdieren gaat, kan je die in principe op dezelfde manier bestrijden. Lokdozen dan bijvoorbeeld niet alleen tegen muizen effectief, maar ook ratten.

Heb ik muizen onder mijn dakpannen

Wat voor overlast kunnen muizen onder dakpannen veroorzaken?

Hebben muizen eenmaal een goed plekje gevonden, dan gaan ze daar niet zomaar weg. Zolang ze maar onderdak, te eten en te drinken hebben, zal je moeite moeten doen om de muizen onder je dakpannen te bestrijden.

Voordat we over de middelen en methoden van bestrijding verder gaan, is het belangrijk om even te kijken naar de schade die muizen zoal aan kunnen richten. Dat lees je hieronder.

Toegang tot je huis

Muizen zijn alleen maar op zoek naar een fijn onderkomen en voldoende voedsel in de omgeving. Maar het zijn ook dieren die zich ontzettend snel voort kunnen planten. Binnen een korte tijd raakt het makkelijk bereikbare voedsel op en rond het dak op en gaan ze verder op zoek.

Zo komen de muizen uiteindelijk bij je naar binnen. En dat is niet fijn, want muizen in huis zorgt voor nog veel meer ongemak.

Urine en uitwerpselen

Muizen laten hun uitwerpselen en urine overal waar ze komen lopen. Zelfs tijden het rennen of tijdens het eten. Vaak hebben zij daar niet eens veel controle over.

Dat betekent dat wanneer je muizen in de omgeving hebt, je overal en nergens last zult krijgen van hun stinkende uitwerpselen en urine. Vooral de naar ammoniak ruikende urine kan erg vervelend zijn.

Schade aan dak en dakpannen

Muizen knagen de hele dag door aan alles dat zij tegenkomen. Niet zozeer om te zeten, maar om hun alsmaar groeiende snijtanden te slijpen. Als er op je dak iets te knagen valt, zullen de muizen daar dankbaar gebruik van maken en da zit jij met de schade.

Daarnaast kan je te maken krijgen met vallende en beschadigde dakpanen en alle ongemakken van dien.

Vuil en rommel

Dat muizen op eten en afval afkomen is naar mijn idee wel algemeen bekend. Maar dat muizen nesten bouwen, dat hoor je weer minder. Maar zeker op het dak, onder dakpannen en in dakgoten kan het nestgedrag van muizen buitengewoon vervelend zijn.

Muizen zoeken in de omgeving naar allerlei spullen zoals papier, karton, touwtjes, plastic, takjes, bladeren en nog veel meer zodat zij dat als nestmateriaal kunnen gebruiken.

Dat klinkt nogal ongevaarlijk, maar wanneer zo’n nest onder je dakpannen zit en je dakpan naar boven begint te drukken, of verstoppingen gaat veroorzaken, dan is het niet meer zo onschuldig. Het gaat dan ook om meer dan alleen vuil en rommel.

Vuil en rommel

Verstopte goten

Om over die verstoppingen verder te gaan, dat is een wezenlijk probleem die je moet voorkomen door het tijdig en doeltreffend bestrijden van de muizen. Niet alleen onder je dakgoten, maar ook rond het huis.

Muizen verslepen vanalles en zorgen ook nog voor ander rommel. Denk aan dode muisjes, etensresten, nestmateriaal en nog veel meer. Wanneer dat in je dakgoten terecht komt, kan dat ernistige gevolgen hebben.

Je dakgoten kunnen verstopt raken, met schade en lekkages tot gevolg. Met onderstaande bestrijdingstips, gaat dat zeker lukken. Vooral lokdozen zijn goed.

Ook bestaan er speciale gootbeschermers, gotenegels, dakgootbortstels en nog veel meer materiaal waarmee je je dakgoot tegen muizen kan beschermen. Neem eens een kijkje naar de producten op bol.com door hier te klikken. 

Hoe muizen onder dakenpannen te bestrijden?

We hebben nu alles besproken, van wat muizen tot je dak aantrekt en waarom het belangrijk is om muizen onder dakpannen te bestrijden. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk?

Hieronder lees je 5 verschillende manieren waarop je zelf aan de slag kunt om muizen onder dakpannen te bestrijden en hoe je kunt voorkomen dat muizen in de toekomst onder je dakpannen terecht komen.

Lokdozen in de omgeving

Door het plaatsen van lokdozen in de omgeving, het liefst strak tegen je huis aan, voorkom je dat muizen überhaupt het dak op willen. In zo’n lokdoos zit namelijk een mengsel van voer en gif waar de muizen van zullen eten.

Doordat de muis makkelijk bij het voer in de lokdoos kan, heeft het geen reden om op het dak naar voedsel te zoeken. Ook niet naar een goed beschut plekje, want de lokdoos biedt de muis ook nog eens beschutting.

Alleen al door de aanwezigheid van de lokdozen, zal je merken dat de muizen überhaupt niet naar boven willen komen.

Daarnaast gaan de ratten die met het gif- en voermengsel in contact komen, na enkele uren tot dagen dood. Een perfecte manier om snel en effectief muizen te bestrijden.

De lokdozen zelf zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken, of probeer onderstaand exemplaar dat uitstekende recensies heeft.

Een goed mengsel van gif en voer is eveneens online via bol.com te krijgen. Klik hier om naar mijn aanrader op bol.com te gaan.

Nepvogels en kattenurine

Muizen zijn hele schuchtere en voorzichtige beestjes. Wanneer zij denken ergens in gevaar te zijn, zullen zij daar niet komen. Je kunt dit gevoel op twee verschillende manieren oproepen.

Het eerste is door het plaatsen van een paar nepvogels op het dak. Die plastic vogels die eruit zien als kraaien worden vaak ingezet om duiven te verjagen, maar werken ook goed tegen muizen.

Een tweede mogelijkheid is door de geur van kattenurine na te bootsen. Meng gelijke delen ammonia en water in een spuitfles en sproei het ammoniamengsel in de omgevingen waar je de muizen wilt verjagen.

De reden dat dit effectief is in het bestrijden van muizen is omdat muizen de geur van ammonia aanzien voor kattenurine. Wanneer ze dat ruiken, maken ze direct rechtsomkeer.

Voorkom dat muizen de dakgoot in kunnen of via de dakgoten omhoog kunnen

Een van de meest vervelende plekken om last te krijgen van muizen zijn je dakgoten. Niet alleen omdat die verstopt kunnen raken, maar ook omdat het een gemakkelijke manier is voor muizen om overal in en om huis terecht te komen.

Door gebruik te maken van dakgootbeschermers kan je ervoor zorgen dat muizen de afvoerpijp zelf niet in kunnen. Door middel van zogenaamde dakgootegels of dakgootborstels zorg je ervoor dat muizen niet op de dakgoten kunnen komen. Een goede stap om ervoor te zorgen dat muizen niet onder je dakpannen terecht komen.

Deze producten om je dakgoten tegen muizen te bescherm kan je eenvoudig online kopen. Klik hier om het gehele aanbod aan dakgootbeschermers op bol.com te bekijken of ga direct voor onderstaand topproduct:

Regelmatig onderhoud voorkomt muizen op het dak en onder dakpannen

Door regelmatig onderhoud aan het dak te (laten) verrichten, zorg je ervoor dat muizen moeilijker op het dak kunnen komen, moeilijker bij je naar binnen komen en je bent nog eerder achter problemen met muizen ook.

Het hoeft niets bijzonders te zijn, maar laat regulier onderhoud niet zitten. Vervang losse, ontbrekende of kapotte dakpannen en laat regelmatig je goten schoonmaken.

Bestrijd muizen op zolder

Heb je last (gehad) van muizen onder de dakpannen en ga je nu over tot bestrijding ervan, of heb je dat al gedaan, dan is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan je zolder.

Gebruik binnen nooit lokdozen, niet omdat die niet effectief zijn, maar omdat muizen die het gif binnenkrijgen vaak elders in huis dood gaan en gaan stinken. Dat wil je voorkomen.

Het is een goed idee om boven op zolder een paar muizenvallen te plaatsen, zodat muizen die via het dak naar binnen komen, gelijk bestreden kunnen worden.

Het gebruik van muizenvallen is eenvoudig: plaats een beetje pindakaas op de muizenval en leg deze pal naast de muur op zolder neer. Gebruik er het liefst een aantal verspreid over de zolder, een stuk of 4.

Een paar goede muizenvallen kan je eenvoudig via bol.com bestellen. Klik hier om het aanbod aan muizenvallen op bol.com te bekijken of ga direct voor deze moderne muizenval met uitstekende recensies:

Ervaringen met het bestrijden van muizen onder dakpannen

Je huis muizenvrij houden begint bij het voorkomen dat muizen je huis binnenkomen. Vaak is dat via het dak naar je zolder en dan overal in huis. Het bestrijden van muizen die zich onder dakpannen bevinden is daar een wezenlijk onderdeel van.

Heb jij weleens muizen onder dakpannen bestreden en is je dat gelukt, deel je ervaringen hieronder en laat ons weten wat voor jou gewerkt heeft! Ook wanneer je vragen hebt, kan je die hieronder stellen en dan doe ik mijn best om je verder te helpen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie