Mijn ervaring met vogelluis in huis en hoe ik die bestreden heb

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Mijn ervaring met vogelluis

Het zal de oplettende lezer wellicht zijn opgevallen dat ik een paar dagen niets heb geschreven voor deze blog. Hoe dat komt? Ik had last van beestjes in huis! Ik had namelijk last van vogelluis in huis doordat duiven op mijn balkon een nest hadden gebouwd. Hieronder lees je alles over mijn ervaring met het bestrijden van vogelluis in huis.

Het begon allemaal toen wij ’s ochtends wakker werden met wat bultjes en een flinke dosis jeuk. Dat kan. We gingen er vanuit dat het muggenbulten waren, wat we hadden die nacht met het raam open geslapen en in verband met een van onze kinderen die naar had gedroomd hadden we ook nog een lampje aan gelaten.

Maar uiteindelijk bleek er toch heel iets anders aan de hand te zijn!

Het verschil tussen bedwantsen en vogelluis herkennen

We kwamen op een gegeven moment allemaal onder de jeuk van de vogelluis te zitten.
We kwamen op een gegeven moment allemaal onder de jeuk van de vogelluis te zitten.

We smeerden wat Azaron op de plekjes waarvan wij dachten dat het muggenbulten waren en gingen weer onze gang. Maar de jeuk was die dag voor ons allemaal erg, heel erg zelfs. Het voelde niet als een gewone muggenbult.

We hadden die dag visite, dus dat gaf afleiding en ik dacht er zelf ook niet heel veel meer bij na. Wel vond ik het vreemd omdat de bultjes kleiner waren dan muggenbulten, maar veel meer jeukte.

Toen onze visite naar huis ging, moest ik bij ons in de slaapkamer zijn en wat ik daar toen zag, schrok ik erg van: kleine beestjes die op de muur rond mijn bed kropen. Ja, niet alleen op de muur, maar ook in mijn bed. Ik schrok me rot en moest er ook nog een beetje om lachen: dit moest juist mij overkomen!

Ik zag op en rond het bed een heleboel kleine kruipende insecten ter grootte van een de top van een speld. Ze zaten op en rond het bed, dus mijn gedachten gingen gelijk uit naar bedwantsen. Ik schreef al een tijd over insecten, dus ik wist gelijk wat me te doen stond om erger te voorkomen.

In eerste instantie dachten we dat het een bedwants was, maar het bleek toch vogelluis te zijn.
In eerste instantie dachten we dat het een bedwants was, maar het bleek toch vogelluis te zijn.

Het bleken geen muggen te zijn, maar bedwantsen! (Althans, dat dacht ik)

De eerste stappen na het ontdekken van bedwantsen:

Bed ontdaan van alle beddengoed, in een plastic zak naar de wasmachine vervoerd, gewassen en daarna de droger in.

De slaapkamer leeggehaald. Alles wat ik kon weggooien weggegooid. Alles wat naar de kelder kon weggebracht en alles wat ik moest houden, goed gereinigd met wat zeepsop en elders in huis opgeslagen.

Bed van de muur verplaatst. Ik sleepte mijn bed naar het midden van de kamer zodat bedwantsen niet meer via de muur het bed in konden komen.

Zelfgemaakte bedwants-vallen onder de poten van het bed gedaan. Ik heb wat bakjes met zeepsop gevuld en deze op de grond gelegd en de poten van mijn bed in de bakjes gedaan. Nu kunnen de bedwantsen helemaal het bed niet meer op of af.

Dweilen, stofzuigen, ramen zemen en schoonmaken wat er te schoonmaken viel. Ook mijn matras grondig gestofzuigd.

Zelfs het matras is grondig aangepakt om deze van vogelluizen te ontdoen. (We dachten eerst dat het om bedwantsen ging!)
Zelfs het matras is grondig aangepakt om deze van vogelluizen te ontdoen. (We dachten eerst dat het om bedwantsen ging!)

Bed opgemaakt en weer in het bed slapen! Ja, dit is vervelend. Heb je last van bedwantsen? Verplaats je bed dan nooit en ga ook niet ergens anders slapen. Doe je het eerste, dan neem je de bedwantsen mee naar een andere kamer, doe je het tweede, dan gaan ze het huis door op zoek naar een ander slachtoffer.

Het waren geen bedwantsen, maar vogelluis!

Die avond heb ik de benodigdheden om bedwantsen te bestrijden besteld en hetgeen ik al had, van de kelder gehaald:

De volgende ochtend toen ik wakker werd, zag ik dat mijn schoonmaakactie toch veel had opgeleverd, er waren toch veel minder bedwantsen dan de dag ervoor. Ik ben naar mijn werk gegaan en dacht “als ik thuis kom, ga ik die bedwantsen bestrijden”.

Maar op mijn werk zat me toch iets niet helemaal lekker. Alle insecten die ik zag waren dezelfde grootte: klein. Bij het schoonmaken zag ik er niet zo veel op het bed, ze zaten meer op de muren en rond de deur naar het balkon. Iets klopte niet.

Vogelluis is echt stukken kleiner dan een bedwants. Ongeveer zo groot als een kleine peperkorrel.
Vogelluis is echt stukken kleiner dan een bedwants. Ongeveer zo groot als een kleine peperkorrel.

Het verschil tussen bedwantsen en vogelluis

Uiteraard ben ik toen plaatjes gaan zoeken om de insecten te vinden waar ik last van het. En ik vond ze: ik had last van vogelluis! Hoe wist ik dat zo zeker:

 • Vogelluis zijn aanmerkelijk kleiner dan bedwantsen: zo’n 1 mm tegenover 1 cm.
 • Ze verbleven niet op het matras, maar juist in de omgeving van het matras.
 • De insecten bewogen niet als bedwantsen: beweging interesseerde ze niet zo.
 • Ze waren qua vorm niet langwerpig, maar eerder rond.
 • Het leken net hele kleine spinnetjes.

Ik was wel een beetje opgelucht. Vogelluis is veel makkelijker om te bestrijden dan bedwantsen! Dat komt omdat vogelluis echt een vogel nodig heeft om zich te voeden. Vogelluis kan prima mensenbloed drinken, maar daar kunnen ze niet eeuwig op leven. Maximaal een week of twee.

Opeens moest ik vogelluis bestrijden, maar hoe dan?

Gelukkig voor mij, heb ik de goede eerste stappen doorlopen. De basis van het bestrijden van bedwantsen en die van het bestrijden van vogelluis is hetzelfde. Ik hoefde dus niet perse van tactiek te wisselen. Wel heb ik nog even snel op bol.com een spuitbus tegen vogelluis besteld zodat ik nog gerichter aan de slag kon.

De eerste stappen die ik uit moest voeren had ik gedaan. Ik had in huis wat ik in huis moest hebben, er was nog wel een probleem: waar kwamen die vogelluizen nu vandaan?

Ik wist dat, zoals de naam al doet vermoeden, de vogelluizen van muizen af kunnen komen, maar wik wilde niet te snel conclusies trekken: ik heb helemaal geen vogels. Verder is er niemand in huis die met vogels in aanraking komt. Zou iemand ze mee naar binnen hebben genomen?

Vogelluizen bestrijden is niet erg moeilijk,maar ga wel met een plan te werk. Mijn aanpak en ervaring lees je in dit artikel.
Vogelluizen bestrijden is niet erg moeilijk,maar ga wel met een plan te werk. Mijn aanpak en ervaring lees je in dit artikel.

Het belangrijkste bij het bestrijden van vogelluis: de bron aanpakken

Vogelluis bestrijden is niet moeilijk wanneer je de bron aanpakt: geen vogels, betekent geen luizen meer. Vogelluizen kunnen slechts een week of twee zonder vogels leven. Daarna gaan ze dood. Ook wanneer ze zich in de tussentijd met het bloed van andere dieren of mensen voeden.

Na enig onderzoek, kwam ik erachter dat ik zowel op mijn balkon als op het dak vogelnestjes had. Duiven hadden mijn huis tot hun eigen broedplaats omgetoverd. De nestjes waren toch flink op weg. Gelukkig lagen er nog geen eieren in, want je mag broedende vogels niet storen.

Het duivennest verwijderen

Om van het vogelluis af te komen, moesten de duiven dus weg. Tijd om het duivennest te verwijderen! Maar wel voorzichtig, want het gaat juist om het bestrijden van die vogelluizen.

Eerst goot ik een paar emmers water met zeepsop en azijn over de nestjes en in de omgeving. Dit om ervoor te zorgen dat ik zoveel mogelijk vogelluis te pakken zou krijgen en ook niet veel vuiligheid zou verspreiden wanneer ik het nest op ging ruimen.

Vervolgens was een een kwestie om het nest en al het andere op het balkon dat weg kon weg te gooien. Ook hier gold weer: weg wat weg kan en schoonmaken wat moet blijven. Na het balkon schoongemaakt te hebben, moest het goed opdrogen.

Eenmaal opgedroogd, heb ik de vloer van het balkon bestrooid met diatomeeënaarde die ik op bol.com had besteld en dit met een fijne borstel over het balkon verspreid.

Van alle middelen die je tegen vogelluis kan inzetten, blijft Diatomeeënaarde het beste werken!
Van alle middelen die je tegen vogelluis kan inzetten, blijft Diatomeeënaarde het beste werken!

Ten slotte heb ik de door mij bestelde spray tegen vogelluis op de hoger gelegen delen van het balkon aangebracht: het hek, de muur, de toegangsdeur en de kozijnen. Let wel, niet iedere spray is hiervoor geschikt. Je hebt een spray nodig dat op contactbasis werkt en niet zozeer een gif.

Vogelluis bestrijden in huis

Wanneer je eenmaal zeker weet van wat voor insecten je last hebt en je hebt de bron aangepakt, dan moet je het huis nog eens ontdoen van de vogelluizen. Gelukkig weer ik dat dat niet zo moeilijk is, het is meer een kwestie van tijd en van zorgvuldigheid.

Ik ben begonnen met het spray van van de muur dat aan het balkon grenst met de luizenspray die ik bij bol.com had besteld. Nu was ik er zeker van dat de luizen niet meer naar binnen of weer op het balkon konden komen. Het bestrijden van vogelluis is dan ook een kwestie van zoveel mogelijk indammen van het probleem.

Vervolgens heb ik in huis mijn vloer met diatomeeënaarde bestrooid. Om ervoor te zorgen dat ik de vogelluis zo grondig mogelijk kon bestrijden, heb ik zelfs de plinten van mijn laminaat verwijderd. Vervolgens heb ik het poeder zoveel mogelijk naar de randen van de kamer geveegd.

Diatomeeënaarde kun je trouwens direct op bol.com bestellen. Het is een veilig en natuurlijk middel om allerlei insecten in en om het huis mee te bestrijden en is veilig voor gebruik rond kinderen en huisdieren. Wel moet je bij het aanbrengen stofvorming voorkomen, dat kan bij lange blootstelling schade aan de longen veroorzaken.

Ik had de diatomeeënaarde zelfs op de boxspring aangebracht zodat de vogelluizen niet naar boven konden kruipen.
Ik had de diatomeeënaarde zelfs op de boxspring aangebracht zodat de vogelluizen niet naar boven konden kruipen.

Vervolgens was het een kwestie van dagelijks het beddengoed een half uurtje in de droger zetten op de hoogste stand om eventuele vogelluizen uit het beddengoed te te houden. Ik merkte overigens al na een aantal dagen dat ik geen luizen meer zag.

Ten slotte is het goed om voor de zekerheid je bed en je matras vrij van vogelluis te houden door deze grondig te reinigen met een een geschikte stoomreiniger. Zelf heb ik hiervoor de Kärcher SC 3 EasyFix op bol.com besteld en deze bleek erg goed hiervoor te werken!

Hoe lang duurde het om de vogelluis te bestrijden?

Ik denk dat we in totaal zo’n week actief hebben schoongemaakt en de vogelluis hebben bestreden. Na de eerste schoonmaakronde, werden het er wel beduidend minder. Nadat ik de diatomeeënaarde had gebruikt, zagen we af en toe nog maar een enkele luis.

Al met al hebben we na een kleine week geen enkele luis meer gezien. De jeuk duurde trouwens wel vrij lang. Ik denk dat we met z’n allen ongeveer een dag of 10 vrij erge jeuk hebben gehad.

Jeuk van vogelluis is echt erg!
Jeuk van vogelluis is echt erg!

Voor de zekerheid hebben we alle maatregelen tot twee weken aangehouden. Ik wilde koste wat het kost voorkomen dat te vroeg zouden stoppen met het bestrijden van de vogelluis en dat ze terug zouden komen.

En dat was mijn avontuur op het gebied van vogelluis bestrijden in huis!

Vogelluis kan iedereen overkomen. Een duif brengt het zo met zich maar naar je tuin of balkon en voor je het weet zitten de luizen bij je in de slaapkamer.

Ondanks dat ik veel over het bestrijden van ongedierte schrijf en ook door het jaar heen de nodige maatregelen tegen vogelluis neem, had ik er toch zelf een dikke week goed last van.

Heb jij last van vogelluis in het, of vermoed je dat dat het geval is en heb je hulp nodig? Laat hieronder een berichtje achter en ik probeer met je mee te denken!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

4 gedachten over “Mijn ervaring met vogelluis in huis en hoe ik die bestreden heb”

 1. Hallo ik kan je hulp heel goed gebruiken ik kamp met wat ik denk vogel parasieten al jaren heb van alles geprobeerd !!!
  Mijn gezondheid gaat achteruit van extreem huidproblemen na zelfs kanker …

  Beantwoorden
  • Beste Gabriel,

   Wat erg zeg! Naar mijn ervaring is het bestrijden niet erg moeilijk: eerst de bron aanpakken en dan de beestjes zelf bestrijden.

   Als je specifieke vragen hebt, dan help ik je graag verder!

   Succes!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 2. We wisten niet waar we mee te maken hadden en contacteerden een speciale ongediertedienst. Op basis van foto’s lieten ze ons weten dat we te kampen hebben met vogelluis. We moeten zelf het nest zoeken. Dit vonden we en deden het weg. Er kwamen enorm veel beetjes vrij toen we deze overspoten met bleek.
  Er werd ons ook een rekening van bijna 1000 euro gepresenteerd om ons huis te besprenkelen zonder de garantie dat de beestjes allemaal weg zullen zijn. Na het lezen van je verhaal proberen we eerst zelf met zeepsop aan de slag te gaan.
  Alle tips om het verder aan te pakken zijn welkom.

  Beantwoorden
  • Beste Steve,

   Met alleen zeepsop gaat het niet lukken, probeer de diatomeeenaarde. Dat werkt gigantisch goed! Trouwens, Het “fijne” aan vogelluis is dat ze zonder vogels op den duur vanzelf dood gaan. Dus als je geen vogels in de omgeving hebt, zal het bestrijden stukken sneller gaan!

   Beantwoorden

Plaats een reactie