Mieren in compost: een aanwinst of een plaag?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Mieren in compost_ een aanwinst of een plaag_

Op een dag neem je een kijkje in je compostbak en tot je schik zie je een een heleboel krioelende mieren. Je weet niet zeker of je hier iets mee moet doen, gaat op het internet op zoek en komt op deze pagina over mieren in compost. In dit artikel help ik jou graag een stap verder!

Waarom zijn mieren in compost goed? Mieren zijn nuttige insecten. Ze woelen het compost om wat voor beluchting zorgt. Daarnaast voegen mieren schimmels, fosfor en kalium toe aan het compost.

Waarom zijn mieren in compost slecht? Mieren kunnen andere organismen in het compost doden. Ook wijzen mieren op een te droge compost. Maak het compost weer voldoende vochtig en schep deze om.

Hoe bestrijd ik mieren in compost? Voeg geen bestrijdingsmiddelen aan het compost zelf toe. Strooi natuurlijke mierenbestrijdingsmiddelen om de compost heen om mieren weg te houden.

Een paar korte antwoorden die ik hieronder uitgebreid zal toelichten. Mijn doel is om jou de voor- en nadelen van mieren in compost te geven en vervolgens eventuele middelen om de mieren te bestrijden.

Zijn mieren in compost goed of schadelijk?

Mieren in compost zijn niet perse schadelijk. Zeker een enkel miertje is beslist geen probleem. Wanneer ze de overhand gaan voeren, dan kan je ze beter een halt toe roepen. Hieronder tref je de voor en nadelen van mieren in compost.

Gooi geen mierenbestrijdinsmiddelen in een composthoop, maar plaats er een mierenlokdoos NAAST.


Waarom zijn mieren in compost goed?

 • Mieren woelen het compost op natuurlijke wijze om en zorgen daardoor voor beluchting.
  
 • Veel verschillende schimmels zijn goed voor je compost. Mieren zorgen dat deze schimmels de composthoop binnenkomen en verspreiden ze.
  
 • Fosfor en kalium en kalium zijn nuttige mineralen in een composthoop. Door mieren in de compost toe te laten, verhoog je deze mineralen

Waarom zijn mieren in compost schadelijk?

 • Wanneer je teveel mieren in je compost heb, zullen zij al snel teveel nuttige insecten en (micro-)organismen doden. Dat komt je compost niet ten goede.
  
 • De aanwezigheid van mieren kan een luizenprobleem bevorderen. Mieren beschermen luizen zodat zij van de door hen geproduceerde honingdauw kunnen eten.
  
 • Mieren houden van een droge, zanderige omgeving. Wanneer je mieren in je composthoop hebt, betekent dat vaak dat je compost te droog of niet voldoende omgeschept is.
  
 • Een grote hoeveelheid mieren in de composthoop leidt al gauw tot een grote hoeveelheid mieren in de tuin. Wanneer je ze ongestoord hun gang laat gaan,
Door luis aangetaste bladeren
Teveel mieren in de omgeving, werkt bladluis in de hand!

Is er verschil tussen mieren in een compostbak, compostvat en composthoop?

Jazeker! Mieren in een composthoop, zaak een hoopje compost in de hoek van je tuin, is problematischer wat mieren betreft dan mieren in een compostvat of compostbak. Mieren kruipen namelijk makkelijk in en uit een composthoop.

Bij mieren in een compostvat of compostbak, kan je de mieren in het geval van een plaag makkelijk in toom houden. Zelfs zonder ze te doden of schadelijke middelen aan het compost toe te voegen. Je kunt namelijk gemakkelijk buiten de compostbak of compostvat een barrière van natuurlijk mierenpoeder maken.

Eigenlijk heeft het gebruik van een compostvat- of bak de voorkeur boven een composthoop voor wat betreft de aanwezigheid van mieren. Die zijn simpelweg veel makkelijk om wat mieren betreft de controle te houden.

Mieren in een compostvat of -bak bestrijden? Makkelijker dan bij een composthoop!

Het is zeer zeker niet de bedoeling om de mieren in een compostvat of -bak volledig uit te roeien. Waar we wel voor willen zorgen is dat we de mierenpopulatie binnen de perken houden en zorgen dat de mieren niet het huis of de tuin in gaan.

Ik ben geen voorstander van het leeggooien van een doos mierenpoeder op de hoop. Zelfs natuurlijk mierenpoeder kan schadelijk zijn voor andere (micro-)organismen in het compost. Wat je wel kunt doen is een barrière om de vat of bak maken.

Neem een doos natuurlijk mierenpoeder en omcirkel de hele compostbak of compostvat waar de mieren zitten met wat poeder. Niet erin, maar ernaast. Simpelweg om ervoor te zorgen dat ze de tuin verder ingaan.

Naast het strooien van een mierenpoeder, kan je een lokdoos naast het compostvat plaatsen. Wederom, je wil ervoor zorgen dat het in de pak niet uit de hand loopt en je huis en tuin mierenvrij blijven.

De basis blijft echter wel: Zorg dat je compost voldoende vochtig is en regelmatig wordt omgeschept. Ook wanneer je gebruik maakt van een lokdoos of een mierenpoeder, je kan het niet zomaar op z’n beloop laten. Het regelmatig omscheppen van je compost en het vochtig houden moet ook wanneer je geen last hebt van mieren. Gewoon doen!

Ten slotte, heb jij een losse composthoop in de tuin? Schaf liever een goede compostbak of compostvat aan en houd je compost in topvorm en je huis en tuin mierenvrij!

Tips om mieren in compost, compostbak of composthoop op natuurlijk wijze binnen de perken te houden

Koffiedik tegen mieren in compost
Koffiedik gooi je niet weg, maar bewaar je voor je compost! Het is goed tegen mieren en goed in je compost!

Meng het koffiedik altijd goed door je compost. Mieren houden niet van de sterke geur van koffie. Daarnaast gooit koffie hun natuurlijke navigatie- en communicatiesysteem, dat op basis van geur werkt, door de war. Ook is koffie rijk aan voedingsstoffen die je composthoop ten goede komen!

Vermeng wat azijn met water en vermeng dat door je compost. Giet geen liters azijn. Een met water verdund mengsel zorgt er al voor dat de compost onaangenaam wordt voor mieren.

Schillen van citrusvruchten zijn ook een goed om je compost wat onaangenamer voor mieren te maken.

Wanneer je verse gemaaid gras of groene bladeren aan je compost toevoegt, houd je het langer vochtig. Mieren houden niet van een dergelijke omgeving en zullen zich er niet willen vestigen.

Voeg aaltjes (nematoden) aan je compost toe om mieren op afstand te houden

Aaltjes, officieel nematoden geheten, zijn microscopische wormpjes waar mieren totaal niet tegen kunnen. De aaltjes doden de mieren niet, maar pesten ze wel weg. Wanneer de mieren merken dat er aaltjes in je compost zitten, zullen ze rechtsomkeer maken.

Aaltjes zijn een goede toevoeging voor je compost omdat zij voedsel zijn voor andere in het compost levende organismen. Daarnaast zorgen de aaltjes zelf ook voor het afbreken van organisch materiaal. Een perfecte aanvulling voor in je compost en een prima natuurlijke bestrijdingsmiddel tegen mieren in je compost!

Aaltjes bestel je snel en gemakkelijk bij bol.com door de link hieronder te volgen.

Benieuwd naar jouw mening!

Iedereen die zelf een compostvat of compostbak in de tuin heeft staan, heeft met mieren te maken. Iedereen heeft daar ook een eigen meningen over. Vind jij het wenselijk om mieren in de compost te bestrijden? Zo ja, waarom en hoe pak jij het aan? Zo nee, waarom niet?

Laat hieronder een berichtje achter en deel jouw mening over mieren en compost. Ook een vraag stellen is mogelijk. Daar kom ik dan zo snel mogelijk op terug!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie