Hoe moet je motten bestrijden: een gids tegen motten

Deel dit bericht op Pinterest:

Hoe moet je motten bestrijden Een gids tegen motten

Motten bijten en steken niet en zijn ook niet slechts voor de gezondheid. Nee, je hebt op een hele andere manier last van motten: gaten in je kleding vanwege de larven van kleermotten en vieze krioelende larven van de keukenmot in je eten. In dit artikel leer alles wat je moet weten over hoe je motten moet bestrijden.

Van volwassen motten, de op vlinders lijkende insecten, heb je niet veel te vrezen. Maar van hun larven des te meer. Afhankelijk van de soort, eten ze gewoonlijk textiel, zoals katoen en wol, of droge levensmiddelen zoals brood en pasta.

Naast het feit dat het niet fris is om deze beestjes in je eten te hebben, kunnen zo ook nog eens schade aanrichten in de vorm van gaatjes in de kleding.

Er is gelukkig veel dat je kan doen om motten blijvend uit huis te verjagen. In deze gids leer je precies welke behandeling effectief is en welke middelen echt nut hebben.

Heb jij last van een mottenplaag? En vraag je je af hoe je de motten in de kledingkast, in tapijten, in de voorraadkast of in de keuken kunt verjagen? In dit artikel zet ik precies voor je uiteen welke oplossingen nu echt nut hebben en helpen motten bestrijden.

Pinterest: hoe moet je motten bestrijden?

Motten, larven en eitjes. Hoe zit dat?

Motten bestrijden begint met meer te weten te komen over deze fascinerende insecten.

Motten, ook wel nachtvlinders genoemd, zijn een ongevaarlijke vorm van ongedierte die je rond huis aan kunt treffen. Hoewel veel mensen de mot als als een ongewenste gast beschouwen, kunnen het hele mooie beestjes zijn.

Motten maken deel uit van de Lepidoptera-orde van insecten en zijn dan ook aan vlinders verwant. In totaal zijn er vele tientallen duizenden soorten vlinders in de wereld, maar hier in Nederland hebben wij er maar een paar die je in huis aan zult treffen.

De meeste vliegende insecten hebben de neiging naar het licht toe te vliegen, maar kleermotten verbergen zich eigenlijk liever in donkere, stille ruimtes – zoals kledingkasten en de zolder. Keukenmotten daarentegen zal je vaker rond verlichting zien fladderen.

De meeste mensen staan er niet bij stil, maar volwassen motten hebben helemaal gaan mond. Die kenmerkende gaatjes in allerlei materialen zijn dan ook niet afkomstig van volwassen motten, maar hun larven.

Wanneer je merkt dat je opeens onverklaarbare gaatjes in je kleding hebt, is de kans groot dat de eitjes van de kleermot zijn uitgekomen. Wanneer je goed achterin je kast kijkt, zal je waarschijnlijk de cocons zien zitten.

Motten hebben een zeer sterk reukvermogen en communiceren dan ook via zogenaamde feromonen (geursignalen), om partners en voedsel te vinden en zelfs om te navigeren.

Het gedrag van motten, hun voedselbron en het uiterlijk varieert naar gelang de soort. De een is schadelijker dan de ander, maar die zal je in huis niet aantreffen.

De motten die je in huis tegen zult komen en die je in dit artikel leert bestrijden, zijn de keukenmot en de kleermot.

Dode mot op vloer

Heb ik nu last van de kleermot of de keukenmot?

Motten bestrijden zonder te weten met welk soort je te maken hebt, is lastig. De meeste mensen komen meestal in aanraking met een van twee soorten motten: keukenmotten en kleermotten. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben deze soorten een andere leefomgeving en voedselbron nodig

Keukenmotten

Keukenmotten hebben erg veel bijnamen: de Indiase meelmot, voedselmot, pantrymot en nog veel meer. De benaming duidt aan waar je ze kunt vinden, maar ook van welk voedsel ze houden: granen en droge goederen, zoals granen, crackers, rijst, ontbijtgranen, meel brood en meer soortgelijke producten.

Vaak merk je niet eens gelijk dat je last hebt van deze beestjes, totdat het te laat is en ze in grote getallen in je voedsel zitten.

Kleermotten

Deze mot vind je voornamelijke in donkere, stille omgevingen zoals kasten en kleerkasten. Zij leggen daarin hun eitjes. Eenmaal uitgekomen, voeden de larven zich met natuurlijke vezels zoals linnen, wol, zijde of bont.

Naast de bekende gaatjes kunnen deze plagen ook voor ander overlast zorgen in de kast, zoals uitwerpselen en de spinsels van hun cocons. Heb je last van kleermotten, dan zal je merken dat kleding onder een soort korrelachtige stof komt te zitten. Niet fijn dus!

Habitat van de kleermot

Hoe moet je motten op de juiste manier bestrijden?

De larven van motten bestrijden is allereerst een kwestie van het goed schoon krijgen van de omgeving waar ze zitten en het goed reinigen van de aangedane kledingstukken of voedselverpakkingen. Het gaat daarbij vooral om de eitjes en de larven.

Hierna gaan zal ik je in detail uitleggen hoe je de verschillende soorten moten moet bestrijden. Maar of het nu kleermotten betreft of keukenmotten, er zijn een aantal stappen die je moet nemen om een mottenplaag te bestrijden en in de toekomst te voorkomen.

Laat die chemische mottenballen voor wat ze zijn!

De kankerverwekkende stoffen die in de ouderwetse mottenbal zitten, voornamelijk naftaleen, zijn het niet waard om te gebruiken. De risico’s voor je gezondheid zijn enorm, de werking van deze mottenballen zijn beperkt en de stank is vreselijk!

Er zijn alternatieven voor de chemische mottenbal op de markt. Bijvoorbeeld cederhouten mottenballen die op natuurlijke wijze en zonder een verschrikkelijke geur kunnen voorkomen dat motten zich in je kleding gaan nestelen en daar hun eitjes leggen.

Dezelfde cederhouten mottenballen zijn prima geschikt voor in de keuken of in de voorraadkast, dus doe jezelf een plezier en ga voor deze natuurlijke alternatief!

Cederhouten mottenballen kun je eenvoudig online bestellen. Klik hier om het aanbod aan cederhouten mottenballen op bol.com te bekijken of ga voor onderstaande aanrader:

Een goede opslag is het halve werk

Kleding die je langere tijd niet gebruikt, kun je het beste opslaan in luchtdichte vacuüm zakken. Er zijn speciale zakken te krijgen waar je kleding netjes in kunt bewaren tot het volgend seizoen. Hiermee kan je voorkomen dat motten hun eitjes in de kleding leggen en de larven ermee aan de haal gaan. Dit advies geldt des te meer voor kleding van bepaalde stoffen, zoals wollen kledingstukken.

Voor in de voorraadkast of je keukenkastjes bestaan er luchtdichte bakken van allerlei soorten en maten waar je voedingsmiddelen in kunt bewaren. Bewaar nooit voedingsmiddelen in hun originele verpakking wanneer je weet dat je last hebt van motten. De larven van motten kunnen door allerlei materialen kauwen, zelfs karton en plastic!

Maak goed schoon en stofzuig vaak

Er zijn allerlei manieren om van motten af te komen, maar niets is zo eenvoudig als de doodgewone stofzuiger. Door regelmatig de favoriete plekken van motten schoon te maken, voorkom je dat eventueel gelegde eitjes uit kunnen komen en voorkom je een hoop problemen.

Het schoonmaken hoeft niets bijzonders te zijn. Een doodgewoon sopje met water en een allesreiniger is meer dan voldoende om motten, mottenlarven en hun eitjes op te vegen.

Kom je tijdens het schoonmaken een mot of eitjes tegen, dan is het een goed idee om de kast leeg te halen en deze grondig te reinigen. Kleding van stoffen met natuurlijke vezels, zoals wollen kledingstukken, kun je het beste even in de wasmachine doen.

Ook tapijten, zeker ouderwetse wollen tapijten, kunnen door motten worden aangedaan. Dergelijke stoffen zijn nu eenmaal aantrekkelijk voor motten om hun eitjes in te leggen in zijn doelwit. Denk dus niet dat je motten alleen in kledingkasten of in de keuken voorkomt. Waar zij eetbare stoffen kunnen vinden, zullen zij maar al te graag aan doen.

Een goed hulpmiddel om zowel de binnenkant van kasten, objecten en tapijten goed schoon te maken, is de stoomreiniger. Met een stoomreiniger kan je allerlei soorten stoffen schoonmaken en doodt je effectief de eitjes zodat deze niet uit kunnen komen.

Een stoomreiniger hoeft niet duur te zijn! Klik hier om het aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken of ga voor onderstaande prijs-kwaliteit-topper:

Het bestrijden van motten in verschillende situaties

De adviezen die ik je hiervoor heb gegeven, zijn toe te passen op allerlei soorten motten die zich op verschillende soorten plekken in huis hebben gevestigd. Maar soms werkt een gespecialiseerde aanpak beter om een bepaalde soort motten aan te pakken.

Gebruik de tips hieronder naar gelang de situatie die van toepassing is.

Mot op tafel

Hoe moet je motten in je kleding bestrijden en voorkomen?

Motten worden veelal aangetrokken door menselijke zweet, haar, huidschilfers en huidoliën die op kleding achterblijven. Vooral kleding die gemaakt is van natuurlijke vezels (wol, veren, bont, zijde). Daarom is het belangrijk om alleen gewassen kleding in de kast op te bergen en nooit gedragen kleding terug in de kast te leggen. Ook als je het maar even aan hebt gehad kan je het kledingstuk beter even elders neerleggen.

Hou je kledingkast zo droog mogelijk, want motten worden aangetrokken door donkere, warme en vochtige ruimtes. Vul daarom je kledingkast ook niet tot de nok vol, maar leg kleding die je langere tijd niet gaat gebruiken weg. Zo komt er meer lucht in de kast en dat houd het lekker fris. Voor de zekerheid kan je een ontvochtiger gebruiken voor in de kast.

Kleding dat uit een kast komt waarvan je weet of vermoedt dat er motten zitten, kan je het beste regelmatig wassen en – wanneer dat kan – in de droger doen. Hiermee doodt je eventueel aanwezige larven en eitjes en voorkom je dat ze uit kunnen komen.

Besteed overigens extra aandacht aan wit textiel en wollen kledingstukken omdat motten hier het sterkst toe zijn aangetrokken.

Hang kleding gemaakt van natuurlijke vezels aan cederhangers, omdat dit motten helpt voorkomen. Het werkt beter dan de oude mottenballen op basis van de kankerverwekkende naftaleen Ook zijn er speciale cederhouten mottenballen te krijgen die je in de kast kunt leggen.

Klik hier voor het volledig aanbod aan cederhouten producten tegen motten op bol.com. Zie hieronder de kledinghangers die ontzettend effectief en handig motten afweren:

Hoe moet je motten in de kledingkast bestrijden?

Was alle kledingstukken die zijn aangetast op hoge temperatuur. Indien mogelijk, doe je ze daarna in de droger. Zo weet je zeker dat je alle verstopte larven en eitjes aanpakt. Je kunt ze ook een dag in de vriezer leggen om eieren te doden, maar de kledingstukken na het wassen in de droger doen helpt even goed, zo niet beter. Reinig alle kasten en kleerkasten met azijn en water.

Het zuur in azijn is dodelijk voor motten en helpt het voorkomen van nieuwe plagen door de larven en de eitjes te doden. Vind je de geur van azijn niet fijn om in je kledingkast te gebruiken, dan kan je er een paar druppels essentiele olie van cederhout aan toevoegen. Deze stof helpt motten bestrijden en geeft een zeer aangename geur af.

Stofzuig de kast waar mogelijk en stofzuig regelmatig de omgeving van de kast om eventuele eieren of vuil dat zich op en in het tapijt bevindt te verwijderen. Heb je een stoomreiniger, dan helpt de hitte daarvan ook erg goed tegen motten.

Het is dan ook belangrijk om eens in de zoveel tijd je kast leeg te maken en deze grondig te reinigen. Daarmee voorkom je een hoop problemen.

Je kunt een eigen natuurlijk afweermiddel tegen motten maken dat ook nog eens lekker fris ruikt en deze in je kledingkast gebruiken. Doe gedroogde rozemarijn, tijm, kruidnagel, lavendel, laurierblaadjes of andere geurige kruiden in een kleine stoffen zakje en hang deze in je kledingkast. Vergeet vergeet daarbij je laden niet.

Wat ook heel goed werkt, is het plaatsen van cederhouten mottenballen of andere objecten die van cederhout zijn gemaakt. De geur is schoon en fris en het is perfect om de motten op afstand te houden.

Klik hier voor het volledig aanbod aan cederhouten producten tegen motten op bol.com. Zie hieronder de kledinghangers die ontzettend effectief en handig motten afweren:

Hoe moet je motten in de keuken motten bestrijden?

Heb je een onverklaarbare muffe geur in je keuken opgemerkt, of juistt een kleverige afscheiding op voedselverpakkingen gezien? Misschien heb je de rupsen of hun larven zelf wel gezien? Dan moet je direct actie ondernemen door alle aangetaste voedselverpakkingen – en het voedsel zelf – weg te gooien en de omgeving grondig te reinigen.

Droge, vezelrijke producten als granen, rijst en pasta’s zijn het favoriete voedsel van motten en de ideale plaats om hun eitjes in te leggen. Ik kan dan ook niet genoeg onderstrepen hoe belangrijk het is dat je de aangedane verpakkingen weggooit. Ook al zijn ze nog dicht, of ook al zitten er volgens jou geen motten in, gooi het weg.

Hou je keuken altijd goed geventileerd. Motten houden van vochtige lucht en dat is in de keuken al gauw het geval. Zet de ventilatie een tikje hoger of laat een raam open staan. Heb bovengemiddeld last van vocht in de keuken, probeer dan een luchtontvochtiger.

Motten rupsen

Hoe zit het met mottenballen? Werken die en zijn ze gevaarlijk?

Mottenballen zijn jaren de beste en enige manier geweest om motten zowel in de kleerkast als in de keuken te bestrijden. Tegenwoorden zijn er andere middelen en methoden bekend, maar de ouderwetse mottenbal blijft nog populair.

Waar mensen vaak niet bij stilstaan is dat de ouderwetse mottenbal niet preventief werkt, maar gif bevat dat na verloop van tijd afgegeven wordt en de uitgekomen motten doodt. Het zorgt er dan ook niet voor dat je de motten voorkomt, maar dat ze daarna gedood worden.

De dampen kunnen volwassen motten, larven en eieren doden, maar alleen wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt. De motten moeten het gif goed binnenkrijgen en in een geventileerde ruimte, gaat dat niet het geval zijn. In theorie is zo’n mottenbal wel effectief, maar in de praktijk vallen de effecten tegen.

Een goed alternatief is dan ook om een natuurlijke mottenbal op basis van cederhout te gebruikten. Dit weert de motten af zodat ze niet de kans hebben om zich in je kast te vestigen en doodt eventueel reeds aanwezige motten en hun larven. Daarnaast is de geur stukken lekkerder dan die ouderwetse chemische dingen!

Klik hier voor het volledig aanbod aan cederhouten producten tegen motten op bol.com. Zie hieronder de kledinghangers die ontzettend effectief en handig motten afweren:

Motten en onze gezondheid: zijn motten gevaarlijk?

Nee, motten zijn over het algemeen ongevaarlijk en staan niet bekend als insecten die ziekten met zich meedragen. De meeste mensen ondervinden geen negatieve gezondheidseffecten door de aanwezigheid van motten in huis.

Natuurlijk zijn ze vervelend en kunnen ze je kleding en voedsel aanvreten. Het is daarnaast uiteraard niet erg fijn, of smakelijk, dat er mottenlarven in je eten krioelen of in je kleding zitten.

Motten en hun larven kunnen wel allergische reacties of huidirritatie veroorzaken wanneer je ermee in contact komt. De larven van bepaale mottensoorten hebben scherpe stekels of haartjes die kunnen irriteren en kan klachten kunnen veroorzaken als:

  • jeuk
  • schilferige huid
  • huiduitslag
  • irritatie

Veelgestelde vragen over hoe je motten moet bestrijden

Welke motten eten kleding?

Er zijn ruim 2000 verschillende soorten motten in Nederland en de omgeving, maar slechts enkele van deze soorten eet kleding. Degene die je het meest tegen zal komen is de gewone kleermot.

Een dergelijke mot is onder een centimeter en de larven zijn klein ongeveer 1 millimeter lang wanneer ze net zijn uitgekomen. Ze laten een plakkerig, spinnenweb-achtig goedje achter.

Eten motten kleding?

Volwassen motten hebben geen mond, dus die eten geen kleding. Het zijn de larven van de motten je kleding aanvreten en die kenmerkende gaten achterlaten. De volwassen motten leggen uiteraard wel de eitjes waaruit de larven komen, maar het belangrijkste probleem zijn hun larven, die alle schade aanrichten en de gaatjes in je kleding veroorzaken.

Motten broeden het hele jaar door, maar je zal ze het meest in de late zomer en in de herfst terugzien. Een vrouwelijke mot kan tot 200 eieren tegelijk leggen. Samen kunnen zij je kledingkast of keukenkast flink onveilig maken!

Hoe komen motten in huis?

Motten kunnen niet ver vliegen, dus het is onwaarschijnlijk dat ze door een open raam naar binnen komen vliegen. Al komt dat natuurlijk wel voor. Zeker wanneer je ’s nachts een lamp aan hebt staan, willen de volwassen motten nog weleens op het licht afkomen.

Het is in het geval van de kleermot waarschijnlijker dat je meegebracht hebt op (nieuwe) kleding, meubels, tapijten en ander textiel. De voedselmot krijg je weer meestal in huis omdat er eitjes of larven op of in meegebracht voedsel of voedselverpakkingen zaten

Kan je motten op natuurlijke wijze bestrijden?

Dat kan zeker. Er zijn natuurlijke alternatieve om bestrijdingsmiddelen tegen motten genoeg. Deze middelen kun je veelal zelf samenstellen en zijn meestal op basis van geurende kruiden zoals lavendel of munt.

Lavendel
Dompel wattenballetjes in essentiële olie van lavendel. Plaats ze vervolgens in je kasten, laden en nabij opgeslagen kleding. Lavendel wordt door ons als aangenaam ervaren, maar werkt sterk afstotend voor motten en vele andere insecten.

Munt
Muntblaadjes zijn een ander effectief mottenafweermiddel. Doe wat gedroogde blaadjes munt in een zakje of leg losse blaadjes tussen je kleding. Pepermuntolie werkt even goed, zo niet beter. Breng gewoon een paar druppels aan op een watje en stop het in je kast. Voeg meer pepermuntolie toe wanneer je merkt dat de geur minder wordt.

Ceder
Cederhout wordt al lang gezien als de beste natuurlijke mottenafweermiddel en om een goede reden: het werkt fantastisch. Je kunt cederhouten blokjes, balletjes of zelfs cederhouten hangers kopen.

Let op Ceder verliest zijn geur (de werkzame stof) na verloop van tijd. Om de geur terug te krijgen, hoef je het hout alleen aan op te schuren met een fijn schuurpapiertje.

 

Keukenmot

Conclusies over en ervaringen met het bestrijden van motten

Hoewel de meeste motten nooit bij jou in huis zullen willen komen, zijn er een paar soorten die veel voorkomen in kleerkasten, voorraadkasten, keukenkasjes of op andere donkere plaatsen in huis zoals je zolder.

Motten zijn geen schadelijke insecten, maar dit ongedierte kan wel degelijk veel schade aan voedsel, kleding en ander textiel veroorzaken. Als je allergisch bent, kan je meer hinder van motten ondervinden.

Zelfs als een mottenplaag heel erg lijkt, zijn er tal van manieren om je huis van dit ongedierte te ontdoen en de motten blijven te verjagen.

De makkelijkste manier om een mottenplaag aan te pakken is door de aangedane plekken leeg te halen, weg te gooien wat weg kan, te wassen wat gewassen kan worden en vervolgens de omgeving zeer goed te reinigen.

Heb jij ervaring met het bestrijden van motten in huis? Deel hieronder jou ervaringen en help andere lezers op weg om van de motten af te komen.

Als je een vraag hebt over hoe je motten moeten bestrijden, kan je hieronder een berichtje achterlaten en dan probeer ik je op weg te helpen!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

2 gedachten over “Hoe moet je motten bestrijden: een gids tegen motten”

Plaats een reactie