Een gids om de eikenprocessierups bestrijden

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Eikenprocessierups bestrijden

De eikenprocessierups is aan een ware opkomst bezig. In Engeland, Nederland en omringende landen hoor je er de afgelopen jaren steeds meer over.

Waar gemeenten niet, of niet voldoende tegen de rups in actie komen, proberen mensen dat zelf te doen. Dat gaat niet altijd even goed omdat zij niet op de juiste manier te werk gaan.

Het bestrijden van de eikenprocessierups doe je als volgt:

  • Maak gebruik van beschermende kleding, een mondkapje, een bril en handschoenen.
  • Spuit haarlak op het nest om verspreiding van de irriterende haartjes te voorkomen.
  • Neem het nest met een omgekeerde vuilniszak van de boom af.
  • Stop de vuilniszak in een tweede vuilniszak en doe deze goed dicht.

Lees hieronder in detail hoe je zelf de eikenprocessierups in je omgeving tegen kunt gaan.

Heb ik last van de eikenprocessierups?

Bladeren van eikenbomen zijn het favoriete hapje van de eikenprocessierups, maar let wel: ze leven niet altijd perse in een eikenboom
Bladeren van eikenbomen zijn het favoriete hapje van de eikenprocessierups, maar let wel: ze leven niet altijd perse in een eikenboom

Voordat je over kunt gaan tot het bestrijden van de eikenprocessierups moet je vaststellen dat je et de eikenprocessierups te maken hebt. Vaak stellen mensen aan de nest vast dat het om de eikenprocessierups gaat.

Een nest van de eikenprocessierups ziet eruit als een soort wollige, zijdeachtige bolletjes van spinnenweb die tegen een boom aangeplakt zijn en vol met haartjes zitten.

Maar let wel, wanneer je last hebt van nesten in bomen, weet je dat je aan de late kant bent. Je bestrijd de eikenprocessierupsen namelijk liever voordat het al zo ver is gekomen.

Ondanks de naam eikenprocessierups is deze rups wel degelijk in andere boomsoorten te vinden. Wel eet deze rups uitsluitend van het blad van een eikenboom. Ga er hoe dan ook niet vanuit dat je geen last van eikenprocessierupsen in andere boomsoorten kunt krijgen dan eikenbomen.

De eerste kenmerken van eikenprocessierupsen in een boom zijn de aangevreten blaadjes. De blaadjes worden op het meest groenige deel van het blad aangevreten. De rupsen laten de steel en de nerven heel.

Ook kun je -nog voordat je last hebt van de kenmerkende nesten- zien dat je last hebt van de eikenprocessierups wanneer je deze ziet. De rupsen lopen namelijk in een lange rij naar hun bestemming. Dit is ook de herkomst van de naam eikenprocessierups.

Ga er trouwens niet zonder meer vanuit dat wanneer je het nest in eerste instantie niet ziet, dat deze er helemaal niet is. Het nest kan namelijk ook goed verborgen zijn. Nesten bevinden zich vaak beschut onder dikke takken, een inkeping in de stronk of andere plekken aan de boom die bescherming bieden.

Een nest van de eikenprocessierups verwijderen

Een bos vol eikenbomen, een mooi onderkomen voor de eikenprocessierups
Een bos vol eikenbomen, een mooi onderkomen voor de eikenprocessierups

Een nest van de eikenprocessierups ziet eruit als een soort wollig bolletje van spinnenweb die tegen een boom aangeplakt is. Soms zie je de rupsen goed zeer, maar soms moet je even goed kijken. De haartje van de rups in en rondom het nest zijn makkelijk te zien.

Kan de gemeente helpen?

Voordat je het heft in eigen handen neemt en ervoor kiest een nest van de eikenprocessierups te verwijderen, moet je nagaan of dat in jouw woonplaats wel wenselijk is. Sommige gemeenten zorgen namelijk zelf voor het verwijderen van een nest en in dergelijke gevallen kan je dat ook beter aan de gemeente overlaten.

Hoe dan ook is het een goed idee om bij de gemeente te informeren naar eventuele instructies met betrekking tot het verwijderen van een nest. Kijk of er op de website van de gemeente iets over te vinden is of neem telefonisch contact op.

Neem voldoende voorzorgsmaatregelen

Voordat je aan de slag gaat met het verwijderen van een nest van de eikenprocessierups, zal je eerst een paar voorzorgsmaatregelen moeten treffen.

In eerste instantie zijn de te nemen voorzorgsmaatregelen het beschermen van je huid, luchtwegen, neus en ogen. Draag daarom kleding met lange mouwen, werkhandschoenen, een werkbril en een mondkapje.

Het dragen van deze beschermende middelen komt omdat in de nest zelf zich vele duizenden haartjes bevinden en deze haartjes zijn nu juist de veroorzakers van irritatie. Houd er daarnaast rekening mee dat de haartjes tot wel een jaar later irritatie kunnen blijven veroorzaken.

Wanneer je klaar bent is een goede reiniging van de gebruikte kleding en gereedschappen erg belangrijk!

Bedenk ook dat wanneer je een nest gaat verwijderen van groot belang is. Wanneer je de nesten in de lente verwijdert, heb je alle larven van de eikenprocessierups te maken, maar de kans is wel groot dat er volwassenen rupsen in de omgeving zitten aan de blaadjes te knagen.

Verwijder je de nesten in de zomer, dan zitten de eikenprocessierupsen in hun nest en dan is bestrijding vele malen effectiever.

Qua tijd wordt aangeraden om niet overdag maar ’s ochtends vroeg of laat in de avond de nesten te verwijderen. Ook dan heb je meer succes dat de rupsen in de nest aanwezig zijn en vergoot je de kansen op een effectievere bestrijding van de eikenprocessierups.

Verwijder een nest van de eikenprocessierups in 4 stappen

  1. Bespuit het nest en de directe omgeving met een flinke dosis haarlak. Dit zorgt ervoor dat de haartjes blijven plakken en niet elders terecht gaan komen.
  2. Neem een vuilniszak en keer deze binnenstebuiten.
  3. Pak met de vuilniszak het nest van de boom en werk deze de vuilniszak in.
  4. Doe de vuilniszak met het nest in een tweede vuilniszak.

Naast handmatige bestrijding van de eikenprocessierups is verwijderen met een industriële stofzuiger met HEPA-filter mogelijk. Echter heeft een consument heeft een dergelijk apparaat vaak niet voor handen. Het fijne aan het gebruik van een dergelijk apparaat is dat de vervelende haartjes mee worden gezogen en niet in de omgeving terechtkomen.

Of je nu de nesten handmatig of met een stofzuiger bestrijdt, ga er niet vanuit dat je hiermee alle rupsen te pakken hebt. De kans is namelijk bijzonder groot dat er in de directe omgeving nog rupsen aanwezig zijn. Hieronder lees je meer over het verwijderen van deze rupsen.

Het bestrijden van de eikenprocessierups kan op milieuvriendelijke wijze door het gebruik van een Funnelval als hieronder:

Chemische bestrijding van de eikenprocessierups is mogelijk door het gebruik van een zogenaamde insecticide. Een insecticide is een dat een insect door middel van een giftige stof doodt.

Een goede insecticide dat goed te gebruiken is op en rond bomen om de eikenprocessierups te doden is het middel “Delete concentraat” van Luxan. Volg de link hieronder om dit product op bol.com te bekijken.

Eikenprocessierupsen in de omgeving voorkomen en bestrijden

De eikenprocessierups bestrijden is niet lastig, als je maar weet hoe je te werk moet gaan.
De eikenprocessierups bestrijden is niet lastig, als je maar weet hoe je te werk moet gaan.

Zoals altijd met het bestrijden van een (insecten)-plaag op een natuurlijke manier of op een chemische wijze. Omdat een natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups voor de meeste mensen minder bezwaarlijk is, beginnen we daarmee.

Een natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups doe je door het aantrekken van zijn natuurlijke vijanden om ervoor te zorgen dat zij de rups opeten of met de rups om voedsel concurreren. Natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn bepaalde soorten insecten, vogels en vleermuizen.

Het aantrekken van deze soorten doe je door het planten van specifieke planten, in dit geval kamperfoelie, klaver en dovenetel. Daarnaast is het belangrijk om andere beplanting in de omgeving zoveel mogelijk met rust te laten.

Het aantrekken van vogels kan ook door het ophangen van nestkasten en voeder-producten.

Deze natuurlijke bestrijdingswijze zijn goed voor het milieu en kan je zo lang mogelijk het hele jaar doorzetten om verspreiding of plaagvorming te voorkomen.

Heb jij een boom met de eikenprocessierups? Probeer dan eens onderstaande spray tegen de eikenprocessierups:

Tips om de eikenprocessierups te bestrijden?

Heb jij ervaring met het bestrijden van de eikenprocessierups? Deel hieronder in de opmerkingen jouw ervaringen en tips.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie