12 veelgestelde vragen over muizen in huis

Deel dit bericht op Pinterest:

Veelgestelde vragen over muizen in huis

Muizen kunnen makkelijk je huis binnendringen en daar allerlei soorten schade aanrichten. Zo kunnen muizen in huis nesten bouwen, schade aanrichten en ziekten verspreiden. Voordat je aan de slag kunt om muizen uit je huis te verjagen, moet je wel weten hoe zij daar komen en wat zij in huis komen doen.

Muizen in de val lokken en ze vervolgens uit huis verplaatsen, is doorgaans de beste manier om van een muizenplaag af te komen. Muizen vergiftigen brengt risico’s met zich mee voor (kleine) kinderen en huisdieren. Daarnaast kan je door het gebruik van gif last krijgen van dode, rottende muizen.

Hoe je de muizen in huis ook besluit aan te pakken, doe dat wel zo snel mogelijk! Hoe langer je wacht, hoe groter het probleem wordt. Voordat je het weet, heb je grote schade of zit je vast aan een dure muizenverdelger.

Vraag 1: Heb ik last van muizen in huis

Je zou denken dat iemand wel weet of hij of zij last heeft van muizen in huis, maar soms is dat niet zo makkelijk om te zien. Wellicht kom je iets tegen dat op muizenkeutels lijkt, een aangevreten kabel of een gat in de muur.

Heb je geen (dode) muis in huis gezien, maar vermoed je dat je er wel last van hebt, ga dan onderstaand lijstje eens na om bezien of een van de kenmerken je bekend voorkomt.

De kenmerken van muizen in huis:

  • Aangevreten voedsel, voedselverpakkingen, kabels, vuilnis of papier.
  • Etensresten en rommel terugvinden op plekken waar je het niet gelaten hebt en ook niet verwacht.
  • Keutels of kleine stugge haartjes.
  • Sporen van looppaden op de grond.
  • Vet- of urinevlekken op de grond.
  • Bijeengeraapt afval in een hoopje. (Het begin van een nest)
  • Krabbend, knagend en/of tikkend geluid uit de muur, vloer, zolder of andere ruimten.
  • Muffe geur in ruimten waar je dat normaal niet hebt.

Hoewel de bovengenoemde kenmerken een andere verklaring dan muizen in je huis kan hebben, doe je er goed aan om in voorkomende gevallen eens goed op onderzoek uit te gaan. Dat geldt natuurlijk des te meer wanneer meer dan een van deze kenmerken aan de orde is!

Vraag 2: Heb ik last van muizen of ratten?

Om te weten of je last hebt van muizen of juist van ratten, moet je het beestje helaas gezien hebben. Het is vrijwel onmogelijk om aan de hand van andere aanwijzingen te weten te komen of je muizen of ratten in huis hebt.

Het grootste verschil tussen een muis en een rat is het formaat. Een muis is veel groter dan een rat. De lichaamslengte van de gemiddelde muis die je in huis tegen zult komen is tussen de 14 en de 20 centimeter. Dat is inclusief de staart die doorgaans even lang is als het lijf.

In Nederland komt de gewone “Huismuis” het meeste voor. Dit kleine muisje heeft een zachte, bruingrijze vacht en weegt maar zo’n 30 gram. Dit in tegenstelling tot de meeste ratten die al gauw tussen de 20 en de 50 centimeter (inclusief staart) kunnen zijn en makkelijk 200 gram kan wegen.

Een ander, makkelijk om op te merken, kenmerk is de staart. De staart van een muis is even lang als het lijf en doorgaans glad. De staart van een rat is langer dan zijn lijf en heeft een groot aantal “ringen”.

Ratten zijn veel groter dan muizen.
Ratten zijn veel groter dan muizen.

Vraag 3: Wat eten muizen?

Muizen eten van alles! Het liefst eten zij granen, zaden en noten. Verschillende soorten groenten vinden zij ook lekker. Ook eten muizen graag insecten, larven en wormpjes.

Wanneer je muizen in huis hebt en daarnaast huisdieren hebt, zal je merken dat de muizen ook erg op het voedsel van je huisdieren afkomen. Ook is afval in het algemeen en etensresten in het afval in het bijzonder een echte muizen-aantrekker.

Vergeet niet dat een simpele, plastieken of kartonnen verpakking een muis niet zal weerhouden om tot de inhoud daarvan te komen. Muizen zijn vindingrijke dieren en hebben een flinke dosis uithoudingsvermogen. Berg eten van jezelf en van je huisdieren dan ook goed op!

Vraag 4: Hoe lang leven muizen?

Buitenshuis zal een muis maar zelden langer dan een jaar leven. Dat komt door hun vele natuurlijke vijanden en -afhankelijk van het leefgebied- de kou. Binnenshuis, zeker wanneer zij voldoende water en voedsel hebben, kunnen tot wel drie jaar oud worden.

Muizen in huis hebben maar zeer beperkte (natuurlijke) vijanden: de mens, de kat en ook de (bruine) rat. Een andere waardoor muizen (binnenshuis) aan hun einde komen is voedseltekort.

Heb je al jaren last van muizen in huis en heb je het vermoeden dat het om dezelfde gaat? Vergis je niet: muizen planten zich razendsnel voort. De draagtijd van muizen is maximaal 21 dagen en hoogstens 12 weken na de geboorte is het nageslacht zelf al geslachtsrijp. Wees dus snel bij een muizenplaag en laat het niet op z’n beloop!

Vraag 5: Waarom vind ik overal stukjes papier en zwarte korrels?

Tja, wanneer je onverwachts in huis stukjes verscheurd of versnipperd papier tegenkomt, zeker wanneer dat in een hoopje is, is de kans groot dat je last hebt van muizen. In huis bouwen muizen hun nest namelijk het liefst met papiersnippers. Dat kan alles zijn van oude kranten tot stukjes verpakking.

De bruine of zwarte korrels die je in huis tegenkomt zijn muizenkeutels. Vaak zijn ze niet groter dan een rijstkorrel. Verse muizenkeutels zijn zacht, maar na verloop van tijden worden ze hard.

Zeker wanneer je ergens in huis de combinatie van stukjes verscheurd papier en zwarte korreltjes tegenkomt, dan weet je dat er muizen in de buurt zijn en dat het tijd is om actie te ondernemen.

Vraag 6: Wat is de beste plaats om een muizenval te plaatsen?

Het ligt misschien voor de hand, maar een muizenval plaats je het liefst zo dicht bij de muis als het kan. Zeker wanneer je weet waar de muizen hun nest hebben, of waar zij zich verstoppen is dit de beste tactiek. Maar ja, dat weet je helaas niet altijd.

Wanneer je niet weet waar de muizen zich in huis bevinden, dan zijn er twee manieren om de muizenval met succes te gebruiken: plaats de muizenval op een tactische locatie of plaats de muizenval nabij aanwijzingen van muizen.

Plaats de muizenval op een tactische locatie. Denk hierbij aan de keuken, de zolder, de schuur, nabij gaten/kieren/scheuren, in de kelder en andere voor de hand liggende plekken. Vooral droge, warme en donkere ruimten zijn geliefd. Daarnaast is het altijd goed om de muizenval in de nabijheid van voedsel, water en/of de afvalbak.

Plaats de muizenval nabij aanwijzingen van muizen. De muis zelf zie je vaak niet, maar aanwijzingen van muizen zal je makkelijker zien. Denk aan aangevreten kabels, verpakkingen en dergelijken. Ook de eerder genoemde papiersnippers, keutels, haartjes of urinevlekken kunnen de aanwezigheid van muizen verraden. Plaats de muizenval dan ook nabij deze plekken.

Een ouderwetse muizenval. Deze zal je niet vaak meer tegenkomen, maar is er nog wel.
Een ouderwetse muizenval. Deze zal je niet vaak meer tegenkomen, maar is er nog wel.

Vraag 7: Wat moet ik doen wanneer de muizenval niet helpt?

Muizen zitten nooit stil en gaan maar al te graag op onderzoek uit. Zij zijn altijd opzoek naar nieuwtjes in hun omgeving en in jouw huis. Wanneer je muizenval de eerste dagen niets heeft opgeleverd, zelfs geen knabbeltje aan het lokaas, heeft het geen enkel nut om de muizenval nog langer te laten liggen.

Hieronder tref je een paar eenvoudige tips om een muizenval, die misschien al een aantal dagen ligt, op een effectievere manier aan te bieden.

  1. Laat een muizenval zeker niet langer dan drie dagen op dezelfde plek staan (mits je beet hebt natuurlijk!), daarna heeft het geen zin meer. Wissel dus regelmatig van locatie.
  2. Wissel van lokaas op de muizenval. Kaas is, helaas ten onrechte, een slecht lokaas voor muizen. Probeer eens (afhankelijk van de muizenval) wat pindakaas, een paar granen en zaden of juist iets zoets.
  3. Zorg dat de omgeving goed is opgeruimd en dat er geen ander voedsel in de buurt is, waarom zou de muis anders van het lokaas willen snoepen?

Vraag 8: Wat is het beste lokaas voor een muizenval?

Dankzij tekenfilms als Tom & Jerry zijn mensen vaak onder de indruk dat kaas een goed lokaas is voor muizen. Helaas is dat niet helemaal waar! Zelf ben ik van mening dat juist pindakaas de allerbeste lokaas is voor muizen in en rond huis.

Je kunt pindakaas niet alleen als zelfstandig lokaas inzetten, maar ook vermengen met ander aas zoals noten en zaden. Doordat pindakaas goed plakkerig is, kan door het gewroet aan het lokaas je val makkelijker afgaan.

Naast pindakaas zijn er nog meer effectieve soorten lokaas, probeer ook eens:

  • Noten
  • Zaden
  • Granen
  • Gedroogd fruit
  • Zachte snoepjes
  • Cornflakes

Vraag 9: Waarom zie ik nooit muizen in huis?

Het komt voor dat je in huis allerlei sporen van muizen tegen kunt komen, maar zelf nooit een muis in huis rond ziet lopen. Hoe kan dat?! Muizen zijn ’s nachts actief. Wanneer het donker en rustig is, komen zij pas naar buiten om op onderzoek uit te gaan en schade in huis aan te richten.

Wanneer je overdag muizen tegenkomt is het foute boel. Dat betekent meestal dat je last hebt van een (grotere) plaag en dat je zo snel mogelijk actie moet ondernemen. Andere redenen voor het zien van muizen overdag kunnen zijn dat hun nest is verstoord, zij op zoek zijn naar voedsel of dat er een roofdier in de buurt is.

Vraag 10: Hoe snel planten muizen zich voort?

Muizen kunnen om de vijf a zes weken een nieuwe nest van zo’n zes jongen werpen. Deze jongen zijn tussen de zes en de 12 weken zelf al geslachtsrijp. Ga maar na hoe snel een muizenplaag zich in huis kan ontwikkelen!

Je kunt met twee muizen in huis beginnen en na een jaar letterlijk honderden muizen in en rond huis hebben rondlopen. Door deze extreem snelle voortplanting, kan je al snel last hebben van een plaag in huis. Des te belangrijker is het om er zo snel mogelijk bij te zijn! Zelfs bij een enkel muisje, want waar je er een ziet, zijn er 10 die je niet ziet!

Vraag 11: Hoe komen muizen het huis binnen?

Er zijn erg veel manieren waarop muizen het huis in kunnen komen. Voor er zijn voor de hand liggende manieren zoals muizen die door gaten of kieren weten te glippen. Maar er zijn ook meer geniepige mogelijkheden zoals muizen die toegang tot de kelder of juist de zolder weten te krijgen en daar een nest beginnen.

Woon je in een flat, een appartement, twee-onder-een-kap woning of iets dergelijks, dan kan het ook zijn dat de muizen bij een van je buren vandaan komt.

Hoe de muizen ook bij jou terecht zijn gekomen, het belangrijkste is hoe je er weer vanaf komt. Hoe je muizen uit huis krijgt is eigenlijk simpel gezegd: zorg dat je huis een zo muis-onvriendelijk mogelijke omgeving wordt. Hoe je dat voor elkaar krijg, lees je hier op mijn website!

Vraag 12: Wat doe jij tegen muizen in huis?

Vraag 12 is een vraag waar ik geen antwoord op heb, maar jij wel! Wat doe jij zelf tegen muizen in huis? Veel mensen denken dat muizen in huis komt door slechte hygiëne of vuil, maar dat hoeft niet. Wanneer je bijvoorbeeld naast water woont, heb je er al gauw last van.

Laat ons weten hoe jij aan muizen in huis bent gekomen en hoe je het probleem eventueel hebt verholpen. Deel hieronder jou succesverhaal. En mocht je nog last hebben, dan helpen we je maar al te graag verder.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

4 gedachten over “12 veelgestelde vragen over muizen in huis”

  1. Wij hebben een muis in huis en hij is meerdere keren gezien, hij gaat onder het keukenblok de kruipruimte in. Maar we vinden geen urine en poep sporen en ook is er niet geknaagd aan voedsel of verpakkingen.

    We proberen hem te bestrijden met lokdoosjes maar daar eet bijnier van.

    Beantwoorden
    • Beste Marc,

      Ik ben zelf niet zo een voorstander van lokdozen binnenshuis. Ik denk dat je met een paar muizenvallen veel meer voor elkaar krijgt. Zet ze dan neer op de plekken waar je muis gezien hebt en je bent er hopelijk snel vanaf!

      Gr,
      Peter

      Beantwoorden
  2. Hoi Peter, ben jaren geleden last gehad van een muis/rat, ik weet niet precies wat het was, maar hij was blauwzwart, hele glanzende vacht, zeker geen veldmuisje. Ik kwam erachter dat ik dit beestje onder het keukenblok vandaan kwam, ik had alle ruimtes rond leidingen dichtgemaakt met purschuim en nog steeds had ik last, totdat mijn zoon vertelde dat ze op het werk ook last hadden van een muis, die kwam onder het keukenblok vandaan. Toen ik die van ons had dichtgetimmerd was het over. Nu echter, jaren later, tref ik weer donkere/zwarte rijstkorrels of sliertjes aan en vreemd genoeg ruikt het sinds een week in mijn keuken naar een putlucht. Ik zie nergens gaten bij het keukenblok, daar ruikt het wel, maar vraag: k ben een schuifpui in de eetkeuken. Die heb ik sinds dit jaar voor het eerst weer open zonder aan muizen of ratten te denken. Nu tref ik dus die sliertjes aan. Dit urinevlekken waar je het over hebt, ziet dat eruit alsof er iets gemorst is en het als het opgedroogd is, een beetje vettigachtige vlek achterlaat? Ik hoor inderdaad soms getrippel in het plafond.

    Beantwoorden
    • Hoi Stella,

      Het lijkt erop dat je opnieuw te maken hebt met een mogelijk muizen- of rattenprobleem, gezien de urinevlekken, het getrippel in het plafond en het donkere/zwarte materiaal dat je hebt gevonden. Dat klinkt zeker niet prettig.

      Als je deze sporen in je keuken en in de buurt van je schuifpui aantreft, is het een goed idee om grondig te inspecteren om te proberen de bron van dit ongedierte te vinden. Muizen en ratten kunnen zelfs door kleine openingen kruipen, dus het is belangrijk om eventuele toegangspunten te identificeren en af te dichten om verdere toegang te voorkomen.

      De vlekken die jij beschrijft zou zeker van muizen afkomstig kunnen zijn.

      Overweeg om muizenvallen te plaatsen met een klodder pindakaas. Zo weet je het vaak zeker. Let wel, dat heeft alleen zin als ze niet bij ander voedsel kunnen komen.

      Succes en groetjes,
      Peter

      Beantwoorden

Plaats een reactie