Zilvervisjes in de badkamer bestrijden: 7 effectieve tips

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
zilvervisjes in de badkamer bestrijden

Zilvervisjes komen vrijwel overal ter wereld voor en jouw omgeving zal daar geen uitzondering op zijn. Deze zilverkleurige insecten zijn berucht vanwege hun “wriemelend” manier van voortbewegen wat mensen over het algemeen vies eruit vinden zien.

Zilvervisjes kunnen overal in huis voorkomen, maar geven de voorkeur aan keukens, gootstenen, kelders en de badkamer. Wellicht heb je het thuis weleens meegemaakt: je loopt een kamer binnen, doet de lichten aan en dan wriemelt zo’n klein zilvervisjes heel snel ergens onder weg.

Het vocht in badkamers en de vele verstopplaatsen, vormen de perfecte omgeving voor zilvervisjes. Deze snelle, kleine, zilveren beestjes zijn gelukkig ongevaarlijk voor mensen. Naast dat ze er vies uit zien, kunnen ze flinke schade toebrengen aan behang, papier en kleding in huis.

Het zelf bestrijden van zilvervisjes in de badkamer is zeer goed te doen. Met de tips in dit artikel en enkele aangeraden hulpmiddelen, kan je zelf aan de slag met het bestrijden van deze vieze beestjes.

7 tips om zilvervisjes in de badkamer te bestrijden

Onderstaande tips helpen je bij het bestrijden van zilvervisjes in de badkamer. Je kunt ze allemaal tegelijk toepassen, of juist als checklist gebruiken om te kijken wat je al goed doet of juist nog moet doen om de zilvervisjes aan te pakken.

#1 Sprays tegen zilvervisjes zijn bijzonder effectief

Er zijn erg veel sprays tegen zilvervisjes te krijgen. Sommige sprays werken beter dan anderen en sommige hebben een langere werkingsduur. Sprays op basis van de werkzame stof permethrin zijn de beste sprays om zilvervisjes in een badkamer te bestrijden.

Een goede spray hoef je maar een enkele keer rond de hoeken van de badkamer, rond ingangen en op scheuren en kieren te gebruiken en dan zal je ten minste een maand lang van de zilvervisjes af moeten zijn.

Het alleen maar bestrijden van de zilvervisjes met een spray zorgt wel dat je er in de badkamer even vanaf bent, maar om blijvend van een zilvervisjesplaag af te komen, zal je meer moeten doen dan alleen sprayen. Wat precies, dat lees je in detail hieronder.

Het gebruik van een spray tegen zilvervisjes raad ik van harte aan om in te zetten naast de andere bestreijdingsmogelijheden die ik hieronder op een rijtje zal zetten.

Zelf raad ik de spray van HG aan omdat deze een lange werkingsduur biedt (4 tot 6 weken) en bijzonder effectief en snel werkt om de zilvervisjes uit de badkamer te krijgen en te houden. Klik hier om de sprays tegen zilvervisjes op bol.com te bekijken, of ga voor mijn aanrader van HG:

#2 Bewaar voedsel op de juiste manier en ruim gemorst voedsel direct op

Droge levensmiddelen zoals granen, pasta, rijst, meel, suiker en dergelijke zijn ware lekkernijen voor zilvervisjes. Het niet op de juiste manier opslaan van dergelijke producten is een uitnodiging voor zilvervisjes om bij je in huis te komen en hun weg aar je badkamer te vinden.

Sla dergelijk voedsel dan ook altijd in plastic of blikken, luchtdichte verpakkingen op. Ook na het gebruik van dergelijk voedsel is het belangrijk om gemorste kruimels direct op te ruimen. Neem de omgeving het liefst af met een nat doekje, want een paar kruimels zijn voor de zilvervisjes al een feestmaal.

Dat geldt des te meer voor de badkamer. Je vraagt je wellicht af hoe er nu voedsel in de badkamer zou moeten komen, maar beeld je eens de volgende situatie in.

Na het eten moet je snel naar het werk. Bijna te laat, neemt de haast toe. Je poetst in de badkamer even snel je tanden en gaat de deur uit. Wat je wellicht niet door had, is dat er tijdens het tandenpoetsen wat broodkruimels van je shirt op de wastafel viel.

In een mum van tijd heb je zo je badkamer stukken aantrekkelijker gemaakt voor zilvervisjes: een vochtige ruimte met wat voedsel, vol verstopplaatsen waar je de rest van de dag niet meer komt. Ideaal!

Het bestrijden van zilvervisjes in de badkamer is soms niet meer dan het schoon achterlaten van de oppervlakken waar je gebruik van hebt gemaakt.

#3 Verlaag de luchtvochtigheid

Foto van een brandschone badkamer
Ventilatie en schoonmaken zijn de twee beste manieren om zilvervisjes in de badkamer te bestrijden

Zilvervissen gedijen goed in vochtige omgevingen. De badkamers is nog eens extra geliefd bij zilvervisjes omdat je daar gedurende de dag niet vaak komt en het er veelal donker is.

De vochtigheid in je badkamer verlagen is dan ook een logische stap bij het bestrijden van zilvervisjes. Wanneer je de omgeving onaangenaam maakt, hebben de zilvervisjes immers geen reden meer om in je badkamer te komen.

Het verlagen van de luchtvochtigheid in de badkamer doe je ten eerste door goed te ventileren. Het openzetten van een raampje of het omhoog draaien van de ventilatie zal al zeker schelen in de aanwezigheid van zilvervisjes in de badkamer.

Hang vochtige handdoeken en kleding op om aan de lucht te laten drogen voordat je ze in de wasmand plaatst. Repareer lekkende leidingen, kranen en douchekoppen. Laat na gebruik de douchecabine of het douchegordijn open zodat de de douche goed kan drogen.

#4 Strooi diatomeeënaarde op de vloer in de badkamer

Diatomeeënaarde is een fijne, witte poeder dat goed werkt bij het bestrijden van zilvervisjes. Wanneer zilvervisjes met diatomeeënaarde in contact komen prikt het door hu buitenste wasachtige beschermlaag, waardoor ze vocht verliezen en afsterven.

Diatomeeënaarde is 100% natuurlijk en ongevaarlijk voor mensen en huisdieren, dus je kunt het prima in de badkamer gebruiken. Wel moet je de badkamer goed laten drogen alvorens de diatomeeënaarde te strooien, want het verliest zijn werking wanneer het nat wordt.

Je kunt dit middel dan ook het beste ‘s avonds voor het slapen gaan in de badkamer gebruiken nadat het goed geventileerd is en volkomen droog is. Zilvervisjes zijn toch vooral ‘s nacht actief dus dat is dan sowieso de beste tijd.

Klik hier om het aanbod aan diatomeeënaarde op bol.com te bekijken of ga voor het merk dat je hieronder ziet, die gebruik ik zelf ook.

#5 Hou de badkamer goed schoon

Maak de badkamer goed schoon om eventuele voedselbronnen van zilvervisjes te verwijderen. Hierbij moet je je bedenken dat het niet alleen om menselijk voedsel hoeft te gaan, want zilvervisjes hebben een heel ander dieet.

Zilvervisjes kunnen van papier eten, van kleding en van nog vele andere materialen die mensen niet zo gauw als zilvervisjes-voedsel zouden herkennen. Dus hoe schoner je je badkamer houdt, hoe minder last van zilvervisjes je zult hebben

Concentreert het zilvervisjesprobleem zich bij jou in huis echt in de badkamer, dan is het zaak om de badkamer altijd na gebruik schoon en netjes achter te laten. Dat is een essentieel onderdeel bij het bestrijden van ilvervishes in een badkamer.

#6 Verstopplaatsen in de badkamer dichten

Zilvervisjes zijn ontzettend snel en hele goede verstoppers. Ze kunnen zich in de kleinste gaten, scheuren en kieren wurmen om zich te verstoppen en om zich daarin voort te planten. Het is dan ook erg belangrijk dat je deze verstopplaatsen in de badkamer ontoegankelijk voor zilvervisjes maakt.

Ga de badkamer goed na op zelfs de meeste kleine spleetjes waar een zilvervisje in zou kunnen passen en dicht deze met wat siliconenkit.

Kom je in de badkamer een of meerdere zilvervisjes tegen, wacht dan even om te kijken waar het visje naartoe gaat om zich te verstoppen. Zo kun je er goed achter komen waar in de badkamer de zilvervisjes zich verstoppen en waar jij ze precies moet bestrijden door middel van het dichten van hun verstopplaatsen.

#7 Maak gebruik van vallen tegen zilvervisjes

Zilvervisjes vallen zijn erg effectief wanneer het gaat om het bestrijden van zilvervisjes in de badkamer. Zeker wanneer je dat combineert met de andere bestrijdingstips hierboven, dan ben je ongetwijfeld snel van de zilvervisjes af.

Een zilvervisjes val is een klein doosje of blikje waar een lokstof in zit met daarin een werkzame stof verwerkt dat de zilvervisjes bij contact uitdroogt. De zilvervisjes komen op de lokstof, en zelfs het doosje op zich omdat ze denken dat het een schuilplaats is, en gaan aan het gif dood.

Er zijn ontzettend veel vallen tegen zilvervisjes te krijgen. Klik hier om het aanbod aan zilvervisjesvallen op bol.com te bekijken.

Zelf ben ik een voorstander van de producten van HG. Ik heb zeer goede ervaringen met de zilvervisjesspray van HG, dus verwacht dat de vallen niet anders zullen zijn. Wel moet ik je aanraden om er meerdere aan te schaffen.

Zet er een of twee in de badkamer en een paar andere in de omgeving om de meeste zilvervisjes te kunnen bestrijden.

Hou er wel rekening mee dat de meeste zilvervisjesvallen gif bevatten, dus houd de vallen op een plaats waar kinderen en huisdieren niet zomaar bij kunnen.

Hoe herken je zilvervisjes in de badkamer?

Foto van een zilvervisjes langs een liniaal.
Zilvervisjes zijn kleine insecten die veel bij mensen te weeg kunnen brengen!

Zilvervisjes zijn kleine zilverkleurige insecten die vooral ‘s nachts actief zijn en zich met allerlei materiaal voeden, maar de voorkeur geven aan koolhydraatrijk en zetmeelrijk materiaal. In huis kunnen dat voedselkruimels zijn, maar ook behanglijm of papier.

Zilvervisjes danken hun naam hun snelle, wiebelende beweging die lijkt op de beweging van een zwemmende vis. Ze kruipen in een soort zigzaggende beweging over de vloeren en muren in hun omgeving.

Omdat zilvervisjes in de natuur houden van donkere, vochtige omgevingen, zoals onder natte bladeren, is de badkamer in huis een logische keuze voor zilvervisjes. De badkamer is overdag nooit zo druk en vaak lekker nat, dus een ideale omgeving.

Zilvervisjes zijn gemakkelijk te herkennen aan hun lange antennes en drie aanhangsels die lijken op staarten aan het uiteinde van hun buik. Jonge zilvervissen lijken op de volwassenen, maar zijn stukken kleiner.

Je herkent zilvervisjes in de badkamer goed wanneer je ‘s ochtends in de badkamer het licht aan doet en je die kleine langwerpige insecten met een flinke vaart ziet weg kronkelen.

Waarom kiezen zilvervisjes zo vaak voor de badkamer?

Zilvervisjes staan bekend om hun visachtig uiterlijk en hun kronkelende manier van bewegen. Dergelijke kenmerken zijn passend, aangezien zilvervisjes sterk de voorkeur geven aan donkere en vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Dat bij dit artikel terecht komt omdat je de zilvervisjes in de badkamer wilt bestrijden is dan ook zo gek nog niet. De badkamer en de keuken zijn de twee meest door zilvervisjes aangedane omgevingen in huis.

In de natuur kunnen zilvervisjes dergelijke omgevingen vinden onder bladeren, stenen en achter losgeraakte stukken boomschors. In huis hebben zilvervisjes in de badkamer veelal de beste omgeving gevonden.

Hoewel je misschien zou denken dat het droog houden van de badkamer het minder draaglijk zou maken voor deze insecten, kunnen ze vocht rechtstreeks uit de lucht trekken, zodat ze niet per se stilstaand water nodig hebben om te drinken.

Wat veroorzaakt een zilvervisjes plaag in huis?

Foto van een zilvervisje op de muur
Zilvervisjes zitten het liefst in de badkamer of keuken, maar ze kunnen overal in huis voorkomen

We kennen zilvervisjes vooral als plagen die je in en om het huis ziet. Vrijwel nooit hoor je iets over zilvervisjes buiten, of zie je zilvervisjes in de natuur. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het vooral nachtelijk actieve insecten zijn en hun favoriete omgeving in en om rottende bomen en planten is.

Vaak komen zij dan ook min of meer “per ongeluk” het huis binnen. Ze zien in de muur of een kozijn een schuilplaats en zijn vervolgens zo binnen. Op zoek naar een geschikte plek in huis, weten ze al gauw je badkamer, de keuken, gootstenen en andere vochtige omgevingen te vinden.

Het bestrijden wordt nog eens vele malen lastiger wanneer je in een flat woont. Het bestrijden van zilvervisjes in de badkamer of elders in huis wordt dan dweilen met de kraan binnen. Als de zilvervisjes bij je buren zitten, dan komen ze vanzelf wel weer terug.

Woon je in een flat en heb je last van een constante stroom aan zilvervisjes, dan moeten je buren ze ook bestrijden. Ik raad in zo’n geval hoe dan ook het plaatsen van meerdere zilvervisjesvallen door het huis heen: ten minste een bij je voordeur en een in de badkamer. Hoe meer, hoe beter.

Volg deze link om het volledig aanbod aan zilvervisjesbestrijdingsmiddelen op bol.com te bekijken.

Conclusies en ervaringen met het bestrijden van zilvervisjes in de badkamer

Verreweg de beste manier om zilvervisjes in de badkamer te bestrijden is door deze schoon, droog en opgeruimd te houden. Regelmatig stofzuigen en dweilen zal hun voedselbronnen en eieren sterk verminderen.

Het goed luchten van de badkamer door middel van natuurlijke of mechanische ventilatie is een belangrijke eerste stap. Goed onderhouden sanitair en het snel verhelpen van eventuele lekkages of overtollig vocht helpt het aantal zilvervisjes te verminderen.

Het inzetten van sprays en vallen is altijd goed om het bestrijden van zilvervisjes te versnellen, maar de eerdergenoemde tips zijn de voornaamste wijzen waarop je blijven van zilvervisjes in de badkamer af kunt komen.

Ben jij door het van volgen bovenstaande tips van de zilvervisjes in je badkamer afgekomen, of heb jij juist tips die we aan het lijstje toe kunnen voegen, dan hoor ik graag van je. Laat hieronder een berichtje achter bij de reacties.

Ook wanneer je vragen hebt over het bestrijden van zilvervisjes in de badkamer of het bestrijden van zilvervisjes in het algemeen, ben je van harte welkom om hieronder je vraag te stellen en dan kom ik er zo snel mogelijk op terug.

Foto’s op deze pagina:

“Left hand, cm rule, 6 hours after Cimex feeding” by louento.pix is licensed under CC BY-ND 2.0.
“Bed bug bites visible hours after feeding” by louento.pix is licensed under CC BY-ND 2.0.
“hundreds of bed bugs having fed in 2 places” by louento.pix is licensed under CC BY-ND 2.0.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie