Zilvervisjes bestrijden in de kledingkast: 10+ tips

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Zilvervisjes bestrijden in de kledingkast_ 10+ tips

Zilvervisjes zijn kleine, zilveren, vleugelloze insecten die hun naam danken aan de manier waarop zij bewegen: als kleine visjes bewegen zij zich heen en weer naar hun bestemming toe. Alsof ze zwemmen dus.

De wetenschappelijke naam voor zilvervisjes is Lepisma saccharina, waarbij saccharina verwijst naar hun voedingsbron: koolhydraten. Zilvervisjes eten allerlei vormen van vezels, met name van papier en textiel. Dat is dan ook de reden dat zilvervisjes hun weg naar je kledingkast proberen te vinden: op zoek naar voedsel.

Jouw wollen trui is voor zilvervisjes een ware lekkernij, maar ook houten vezels in de kast is een fijne voedingsbron van zilvervisjes. Nu het niet mogelijk is om je truien weg te gooien om van de zilvervisjes af te komen, moet je op zoek naar andere oplossingen om de zilvervisjes in je kledingkast te bestrijden.

Precies daar gaat dit artikel over. Ik begin eerst met wat algemene informatie die je nodig hebt om te begrijpen hoe je het beste van de zilvervisjes af kunt komen. Daarna geeft ik meer dan 10 tips om zilvervisjes in de kledingkast te bestrijden.

Zilvervisjes zijn een veelvoorkomend plaaginsect

Van alle beestjes die je in huis tegen kunt komen, zijn zilvervisjes in Nederland een van de voornaamste. Daar staat dan weer tegenover dat ze niet schadelijk zijn voor onze gezondheid. In tegenstelling tot muizen, ratten of muggen, dragen zilvervisjes geen ziektes met zich mee en zijn ze volkomen ongevaarlijk.

De grootste overlast die je van zilvervisjes hebt zijn wat gaatjes in kleding, behang of iets anders.

Zilvervisjes zijn te vinden in allerlei donkere en vooral vochtige omgevingen. Denk daarbij aan het toilet, de badkamer, de keuken, de kelder en op zolder. Overdag zal je ze maar weinig tegenkomen, maar ’s avonds des te meer. Wanneer je dan een ruimte binnenkomt en het licht aan doet, schieten deze schuchtere beestjes snel weer weg.

Naast de meer vochtige ruimtes, kom je ze tegen in wat voor hen voedselrijke omgevingen zijn: dozen met papier, post, kranten, kleding. En inderdaad: de kledingkast.

Zilvervisjes zijn een veelvoorkomend plaaginsect

Zilvervisjes in Nederland

Er zijn veel verschillende soorten zilvervisjes, maar in Nederland komt vooral het zogenoemde “Grijze zilvervisje” voor. Dit zilvervisje is iets platter dan andere soorten en hebben 3 dunne “staartjes” aan de onderzijde en 2 antennes.

Het grijze zilvervisje is een echte zoetekauw en komt, naast papier, karton en textiel, ook op voedsel af. Denk daarbij aan suiker, bloem, koekjes en meer van dergelijke producten.

Het wegnemen of verplaatsen van allerlei producten heeft weinig zin omdat zilvervisjes maanden zonder zich te voeden.

Ben je op zoek naar een snelle oplossing, neem dan het deel hieronder goed door.

De snelste oplossing tegen zilvervisjes in de kledingkast

Zilvervisjes in een kledingkast bestrijden kan een uitdaging zijn. Vooral wanneer je dat op de verkeerde manier doet. Maar tegen zilvervisjes is een hele goede oplossing: het verlagen van de luchtvochtigheid in huis en in de kledingkast.

Zilvervisjes zijn een van de oudste wezens op aarde. Ze zijn dan ook bijzonder ver geëvolueerd om in een vochtige omgeving te leven. Zonder een hoge luchtvochtigheid gaan zilvervisjes dood. De truc om snel en effectief zilvervisjes te bestrijden doe je door de luchtvochtigheid te verlagen.

De zilvervisjes in de kledingkast zelf bestrijden is een kwestie van het plaatsen van vochtvreters of andere soorten silica-producten die vocht absorberen. Er zijn relatief goedkope bakjes beschikbaar met silicakorrels die vocht absorberen.

Je zal zien dat je na het plaatsen van deze bakjes al vrij snel van de zilvervisjes in de kast af bent.  Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken. Of ga direct voor deze toppers:

Maar hoe zit het met de ruimte zelf? Dat lees je hieronder.

Luchtontvochtigers voor in huis

Wil je heel je huis onvriendelijk maken voor zilvervisjes, dan doe je er goed aan de luchtvochtigheid in de hele woning omlaag te krijgen.

Dat kan je doen door het plaatsen van een luchtontvochtiger. Dit zijn apparaat die lucht naar binnen zuigen, de lucht ontvochtigen en droge lucht uitblazen. Hier hang wel een prijskaartje aan, maar ze werken goed en snel.

10+ tips tegen zilvervisjes in de kledingkast

Zilvervisjes zijn niet perse gevaarlijke of schadelijke insecten, maar zijn wel vervelend. Ook vinden veel mensen ze gewoon “vies” om te zien of in de omgeving te hebben.

Voor de mensen die niet direct een peperdure ongediertebestrijder in willen schakelen, kunnen heel goed zelf de de zilvervisjes uit de kledingkast verwijderen. Door onderstaande tips zoveel mogelijk toe te passen, moet het je zeker zelf lukken.

1. Dicht gaten en kieren. Zilvervisjes passen in de kleinst mogelijke gaten, scheuren en kieren in huis. Zelfs de kleinste kiertjes rondom stopcontacten zijn voor heb al klein genoeg. Ze gebruiken deze schuilplaatsen om zich te verstoppen totdat zij er ’s avonds in het donker op uit kunnen gaan.

2. Maak gebruik van diatomeeënaarde. Diatomeeënaarde zijn de vermalen overblijfselen van microscopische organismen. Deze korreltjes zijn zo minuscuul klein dat ze als kleine speldenprikjes zilvervisjes lek prikken en ze daarna komen uit te drogen. Bijzonder goed om rond je kast te strooien! Het is dodelijk voor zilvervisjes, maar ongevaarlijk voor mensen en huisdieren! Klik hier om dit product op bol.com te bekijken.

3. Plaats vochtvreters rond het huis of investeer in een goede luchtontvochtiger.

4. Verwijder zoveel mogelijk papieren en kartonnen spullen die je in huis hebt liggen. Zilvervisjes gebruiken deze om van te eten en om zich in te verstoppen.

5. Probeer zoveel mogelijk dagelijks te stofzuigen, vooral rondom je kledingkast.

6. Sla etenswaren altijd op in luchtdichte en goed afsluitbare bakjes.

7. Ga het huis na op lekkages. Vocht trekt zilvervisjes aan. Ga na of er ergens in huis lekkages waar je iets aan moet doen. Maar ook gemorst vocht speelt een rol, ruim dat altijd direct op!

8. Gebruik vallen of lokdoosjes tegen zilvervisjes. Dit is een kwestie van eenmaal neerzetten en het doosje doet de rest. Je plaatst ze gemakkelijk in je kleerkast om zilvervisjes effectief te bestrijden.

9. Gebruik Borax. Net als diathomeenaarde werkt Borax ook erg goed tegen zilvervisjes. Zelfs hun eieren gaan er dood aan. Het nadeel is wel dat je moet uitkijken in de omgeving van kinderen en huisdieren.

10. Gebruik een goede spray tegen zilvervisjes. Zelf ben ik een fan van de Zilvervisjesspray van HG. Dit kan je om de kast heen aanbrengen en alle zilvervisjes die ermee in aanraking komen, gaan dood. Snel, effectief en goedkoop.

10+ tips tegen zilvervisjes in de kledingkast

Ervaring met zilvervisjes in de kledingkast

Heb jij weleens last gehad van zilvervisjes in de kledingkast? Dat was vast wel even schikken toen je dat voor het eerst zag! Heb jij adviezen die andere lezers van deze blog kunnen baten? Deel dan hieronder je ervaringen met ons door in de reacties een berichtje achter te laten. We horen graag wat jou het meeste geholpen heeft!

Kom je er maar niet uit me de zilvervisjes in de kledingkast, dan kan je hieronder je vraag kwijt. Ik doe mijn best om alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie