De een weet niet anders en de ander is er verbaast over: wespen die zich onder de grond nestelen. In ons dichtbevolkt en dichtbebouwde Nederland zal je dat minder vaak voorkomen dan elders, maar je hoeft er zeker niet van op te kijken.
Wespen zijn over het algemeen nuttige insecten om in de omgeving te hebben, ze bestuiven de bloemen in je tuin en houden plaagdieren in bedwang door er op te jagen.
Maar wanneer wespen zich tussen het gras, onder of tussen tegels of elders onder de grond gaan vestigen, kan het een probleem gaan worden.
Jouw tuin is immers een ideale plaats voor wespen: ze hebben er veel te eten en te drinken. Waarom zouden die wespen zich niet gewoon bij jou in de omgeving onder de grond vestigen?!
Het bestrijden van wespen onder de grond kan een vervelende klus zijn wanneer je niet precies weet hoe dat moet. Een wespennest is immers relatief makkelijk weg te halen, maar hoe werkt dat nou elders?
In dit artikel leg ik je precies uit hoe je een wespennest dat zich onder de grond bevindt kan bestrijden. Met behulp van deze tips lukt het je vast en zeker om van de wespen af te komen. Lees maar snel verder.
Well of niet wespen bestrijden?
Vanzelfsprekend is het jouw keuze of je wel of niet de wespen wilt bestrijden. Die afweging kan alleen jij maken. Maar ik wel je daarbij wel meegeven dat wespen, net zoals bijvoorbeeld spinnen, andere insecten flink in toom kunnen houden.
Heb je wespen in de omgeving, dan zullen andere plaaginsecten zich stukken minder laten zien. Daarnaast spelen wespen een belangrijke rol in de bestuiving van bloemen bij jou in de tuin.
En voordat je direct tot het bestrijden van wespen onder de grond overgaat: vaak is het vochtig houden van het grond en de gazon in je tuin voldoende om nestelende wespen tegen te gaan.
Weet je niet zeker wat je moet doen? Probeer dan eens een weekje de grond vochtig te houden, zeker in warmere perioden, en bekijk of je daarmee voldoende van de wespen onder de grond af bent gekomen.
Is dat voor jou nog niet het geval? Met de natuurlijke methoden die je hierna vindt, moet het zeker lukken.
Natuurlijke methode om wespen onder de grond te bestrijden
Hierboven heb ik al even kort aangegeven dat het (indien mogelijk) vochtig houden van de grond waar de wespen zitten al flink wat winst kan geven, waardoor het bestrijden van de wespen wellicht niet meer hoeft.
Heeft dat niet voldoende opgeleverd, dan kan het noodzakelijk om wat rigoureuze middelen in te zetten. Maar het is niet nodig (en wellicht niet wenselijk) om direct allerlei dure of chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten.
Voordat je overgaat op het gif of andere commerciële bestrijdingsmiddelen, laat ik je graag met mijn voorkeursmiddel kennis maken: diatomeeënaarde.
Diatomeeënaarde tegen wespen onder de grond
Diatomeeënaarde zijn de vermorzelde overblijfselen van microscopisch kleine algen die men diatomeeën noemt. Hoewel het “aarde” wordt genoemd, heeft het meer de consistentie van een fijne poeder.
Dit witte poeder is voor mensen en huisdieren volkomen ongevaarlijk, maar voor insecten erg schadelijk. De extreem fijne deeltjes die de poeder vormen, hebben als het ware microscopisch kleine, scherpe delen.
Deze kleine deeltjes zijn wat glasscherven voor mensen zijn. De poeder komt in de vleugels en op het lijf van de insecten terecht waar het zorgt voor krassen en beschadigingen.
De wespen kiezen eieren voor hun geld en verlaten de omgeving. En omdat het ook tegen andere insecten helpt, ben je in een klap ook gelijk van andere insecten af! En dat allemaal voor een klein prijsje!
Hoe gebruik je diatomeeënaarde om wespen onder de grond te bestrijden? Dat is erg makkelijk! In principe is het enige dat je hoeft te doen, een flinke hoeveelheid op, in en in de omgeving van het nest of het gat strooien.
Je kan gelijk andere delen van de tuin behandelen en daarbij hoef je niet bang te zijn dat het schadelijk is voor bloemen, planten, kinderen of huisdieren, want het pakt echt alleen insecten aan!
Zie je andere plaatsen waar de wespen zitten? Dan kan je die ook gelijk behandelen.
Hoewel het gebruik van diatomeeënaarde ontzettend effectief en goedkoop is, heeft het een groot nadeel bij het bestrijden van wespen onder de grond: diatomeeënaarde verliest zijn werking wanneer het nat wordt omdat het dan gaat klonteren.
Na een regenbui is het dus belangrijk ook de diatomeeënaarde weer in de omgeving aan te brengen wanneer het weer droog is.
Zelf eens diatomeeënaarde proberen? Diatomeeënaarde bestel je gemakkelijk online. Klik hier om het aanbod aan diatomeeënaarde op bol.com te bekijken, of ga direct voor onderstaand merk:
Sprays tegen wespen onder de grond
Ben je op zoek naar een iets hardnekkigere oplossing tegen wespen onder de grond, dan is het gebruik van een goede spray een aanrader.
Het gebruik is eenvoudig: richt het op de opening waar de wespen uit komen en besproei deze met een flinke hoeveelheid gif.
Vergeet daarbij niet om de directe omgeving alsook andere plaatsen waar je vaak wespen gezien hebt te behandelen.
Er zijn twee goede sprays die ik aan kan raden voor het bestrijden van de wespen onder de grond:
– HGX spray tegen wespen (link naar bol.com)
– Bayer Wespen Schuimspray (link naar bol.com)
Hoewel het in theorie niet de effectiviteit van het middel beïnvloedt, raad ik wel degelijk aan om na een regenbui de spray opnieuw aan te brengen. Het raakt immers verdund door het regenwater en kan daardoor wellicht minder goed werken.
Hoe kom ik eigenlijk aan wespen onder de grond?
Wespen heb je in allerlei verschillende soorten. De wespen die zich onder de grond bevinden kan je hoofdzakelijk in twee groepen verdelen: wespen die alleen leven en wespen die in koloniën leven.
Het bestrijden van een paar solitaire wespen zal niet zo’n uitdaging opleveren, maar wanneer die zich voortplanten of wanneer je last hebt van een hele kolonie kan dat anders uitpakken.
Op enig moment trekken de vruchtbare vrouwtjes (de koningin) er op uit op zoek naar een goede plaats voor een nest en komen vervolgens bij jou in de omgeving uit. Ze kunnen dan ook een nest onder de grond beginnen:
- Tussen tegels
- In het gazon
- Tunnels in zand of aarde
- Onder hoopjes (natuurlijk) afval
Dat zijn allemaal voorbeelden van waar wespen terecht kunnen komen om zich te nestelen en waar jij ze wellicht zal moeten bestrijden.
Wespen die zich onder de grond bevinden, worden overigens vaker als vervelend ervaren omdat ze zich al gauw bedreigd voelen (jij loopt immers op hun nest) en vervolgens gaan steken.
Ervaringen met het bestrijden van wespen onder de grond
Heb jij weleens last gehad van wespen onder de grond? Ik hoor graag jouw ervaringen. Hebben de bovenstaande tips jou geholpen, of heb jij wellicht andere bestrijdingstips? Dan kan je hieronder in de reacties een berichtje achter laten en jouw ervaringen delen.
Ook wanneer je vragen hebt over het bestrijden van wespen, of dat nu onder de grond is of elders, kan je die hieronder kwijt. Ik probeer alle vragen zo goed en zo snel mogelijk te beantwoorden.
2 gedachten over “Wespen bestrijden onder de grond: 2 beste methoden”
Hallo Peter wij hebben enorm last van wespen en kunnen geen nest vinden, ze vliegen over en weer boven de grond maar zitten ook massaal overal in het gras.( 600vierkante meter). Het is een echte plaag , wij kunnen niet meer buiten komen en onze kleine chihuahua’s ook niet ( zijn al gestoken). Water sproeien helpt tijdelijk en ze vliegen ook razendsnel heen en weer, het is dit jaar een echte plaag!!
Kan jij ons helpen a.u.b.
Beste Verbakel P,
Lastig hoor! Maar op een stuk grond van 600 vierkante meter heb je de ideale bestrijders tot je beschikking: vogels. Meestal ben ik geen voorstander van het inwisselen van de ene plaag voor de andere, maar in jouw situatie is dat misschien wel het proberen waar!
Het is “gewoon” een kwestie van het lokken van vogels: zaadjes, besjes, vogelhuisjes en meer van dat soort zaken. Je bent die wespen zo kwijt wanneer er voldoende vogels in de omgeving zijn!
Groetjes,
Peter