Wat te doen tegen een muggenplaag in huis?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Muggen

Er zijn veel verschillende manieren om iets te doen tegen een muggenplaag in huis, wel zijn sommige zeker beter dan andere. In dit artikel lees je meer informatie over meest voorkomende manieren om een muggenplaag in huis te bestrijden.

Waarom iets doen tegen een muggenplaag in huis

Muggen kunnen vervelende insecten zijn. Ze houden je ’s nachts door het gezoem rond je oren wakker en bezorgen je de hele dag door jeuk en ander ongemak. In Nederland staan we echter maar weinig stil bij de gevaren die muggen met zich mee kunnen brengen qua ziektes en andere

Muggen spelen on rol bij het overbrengen van ziektes zoals malaria, knokkelkoorts en gele koorts. De schattingen van het aantal doden wereldwijd waarbij muggen betrokken zijn lopen uiteen van één tot twee miljoen per jaar. Heel erg veel dus.

Hoewel het met de ergste gevaren in Nederland wel mee zal vallen, blijven het vervelende en soms gevaarlijke insecten. Hieronder lees je wat jij kunt doen tegen een muggenplaag bij je in huis.

Je huis en tuin muggenvrij houden voorkomt 's zomers veel overlast.
Je huis en tuin muggenvrij houden voorkomt ’s zomers veel overlast.

Doe iets aan een muggenplaag op een zinvolle manier

De meeste mensen denken dat het af en toe neerslaan van een paar muggen hetzelfde is als een muggenplaag bestrijden. Dat is helaas niet het geval. Het meppen van een paar muggen zet geen zoden aan de dijk. Natuurlijk kom je op die manier wel van van één of twee rondvliegende muggen af, maar een echte plaag bestrijden doe je natuurlijk niet op die manier.

Wanneer je iets gaat doen aan muggen in huis moet je dus een oplossing kiezen dat bij het probleem past. Last van veel muggen? Meppen heeft geen zin. De hele dag door last van muggen in huis? De tijdelijk werkende geurkaarsjes zullen je niet helpen.

Lees dit artikel dus goed door en kies een passende oplossing dat echt werkt om iets aan jouw muggenprobleem te doen. Heb je na het lezen meer tips nodig, probeer dan eens mijn artikel met 6 extra tips on muggen te bestrijden.

Laat muggen je huis niet binnenkomen

Het klinkt misschien logisch, maar wanneer je de muggen makkelijk toegang tot je woning geeft, vraag je om problemen. Het heeft dan ook geen zin om iets tegen muggen in huis te doen wanneer zij toch steeds naar binnen zullen komen.

Nodig de muggen niet uit om binnen te komen. Sluit in plaats daarvan je huis goed af voor muggen en ander ongedierte. Zorg ervoor dat deuren en ramen goed dichtgedaan worden. Wilt u toch een raam of deur open, wat heel begrijpelijk is in de warmere maanden, maak dan gebruik van een horrenscherm.

Bekijk hier het assortiment horren voor deuren en ramen op bol.com.

Het dichten van kieren, scheuren en spleten rond vensters en naar de kelder of zolder is erg belangrijk. Een beetje gatenvuller of kit doet wonderen.

Tot slot, bedenkt dat ventilatiesystemen en ander apparatuur in huis met een afvoer naar buiten ook een ingang voor muggen naar binnen toe kan zijn. Lees mijn artikel over muggen en ventilatiesystemen voor meer tips hierover.

Sta geen bloed af aan muggen

Het klinkt misschien gek, maar een van de beste manieren om iets aan muggen in huis te doen is om je niet te laten steken door een mug. Muggen gebruiken de eiwitten in je bloed om zich voort te planten

Wanneer een mug je bloed opzuigt, gebruiken zij dat om zich efficiënter voort te planten. In je bloed zit een eiwit genaamd isoleucine. Zonder de isoleucine die ze uit uw bloed halen, kunnen vrouwtjes maximaal 10 eieren leggen. Maar met de isoleucine kunnen ze tot wel 100 eitjes leggen.

Dus hoe minder je door muggen gebeten wordt, hoe minder last van muggen je zult hebben. Draag zoveel mogelijk een lange broek en lange mouwen als je naar buiten gaat. Bedek eventueel je hooft met een pet of hoed om de gebieden waar muggen toegang toe hebben te beperken.

Besluit je om met blote huid naar buiten te gaan? Gebruik dan een muggenspray die DEET bevat en breng het aan volgens de instructies op de verpakking. Meestal is een dergelijke spray of crème 2 tot 4 uur werkzaam voordat het opnieuw aangebracht moet worden.

Doe ook iets aan de broedplaatsen van muggen

Muggen hebben stilstaand water nodig om zich voort te planten. In het stilstaand water leggen zij hun eieren en komen deze uit. Wanneer je iets doet aan het water in en om huis, ben je snel van je muggenprobleem af.

Tips voor in huis

 • Houdt plaatsen die gewoonlijk nat zijn goed in de gaten. Denk daarbij aan de douche, de gootsteen, etc. goed in de gaten.
 • Ruim gemorst water direct op.
 • Laat geen drinken liggen. Dek deze desnoods af.
 • Repareer lekkages zo spoedig mogelijk.
 • Heb j een aquarium? Zorg dan voor beweging van het oppervlakte water door een goede pomp te gebruiken.
De badkamer is een van de voornaamste veroorzakers van vocht in huis.
De badkamer is een van de voornaamste veroorzakers van vocht in huis.

Tips voor in de tuin

 • Regenwater kan terechtkomen in voorwerpen als emmers, goten, afval, plastic zeil, vogelbaden, zwembaden, regentonnen, potplanten en dergelijke. Houd dit soort spullen goed in de gaten.
 • Leg alles dat regenwater op kan vangen ondersteboven om stilstaand water te voorkomen.
 • Boor afvoergaten in voorwerpen die niet ondersteboven kunnen worden opgeslagen.
 • Reinig de goten en afvoersystemen om te voorkomen dat water zich verzamelt.

Kortom: je wilt bereiken dat er geen water blijft liggen. In het geval van regen, kun je daar natuurlijk weinig aan doen. Zorg wel dat je tuin en de omgeving van het huis zo is ingericht dat water na het regenen makkelijk weg kan stromen. Alleen zo voorkom je muggenproblemen in huis.

Doen muggenvallen echt iets aan een muggenplaag in huis?

Muggenvallen zijn een twistpunt voor veel mensen. Sommige mensen geloven dat ze werken, terwijl anderen geloven dat ze helemaal niets doen of alleen maar meer muggen aantrekken . Naar mijn mening kan een muggenval dat op de juiste manier wordt gebruikt geen kwaad.

Muggenvallen doen iets aan muggen door ze in de val te lokken met een soort lokstof, een lamp een geluid of iets anders. Sommige muggenvallen gebruiken ventilatoren om muggen in een net te zuigen, terwijl anderen op dezelfde manier werken als plakkerige lijmvallen voor vliegen. Sommige vallen elektrocuteren de mug wanneer deze land. Andere vallen gebruiken weer koolstofdioxide om de adem van een persoon te imiteren, waardoor alleen muggen worden aangetrokken en geen andere insecten.

Er zijn dus heel veel verschillende oplossingen om iets tegen muggen te doen op de markt. De meeste werken zoals gezegd best goed wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt. En de juiste manier, dat ligt aan de situatie. Zie het zo:

Heb je veel mensen in de omgevingen, dan is een val met koolstofdioxide onzin, want hoe weet de mug het verschil met de koolstofdioxide dat door mensen wordt uitgescheiden? Niet. Lijmvallen zijn zoet, maar waarom zou een mug daar op afkomen wanneer er snoepjes op tafel liggen. En zo zijn er nog meer voorbeelden te bedenken.

Schaf gerust een apparaat naar keuze aan om iets de doen aan muggen in huis, maar gebruik het met je gezonde verstand.

Is preventie eenvoudiger dan muggenbestrijding?

Voor de gemiddelde persoon gaat het om het vermijden van overlast van muggen dan om iets anders. Muggenbestrijding vereist een goede basiskennis en ik hoop dat je door het gebruik van de informatie in dit artikel goed op weg bent.

De beste manier om iets aan muggen te doen, is het vermijden van beten. Gebruik een muggenwerende spray die DEET bevat. Draag indien mogelijk lange mouwen en broeken. Bedek blootgestelde delen van de huid. Zet klamboe op kinderwagens en over je bed. Laat geen water in de omgeving liggen.

Vermijd indien mogelijk buitenactiviteiten rond zonsondergang en zonsopkomst, de twee momenten van de dag waarop muggen het meest actief zijn. Hieronder tref je nog eens 6 algemene tips waarmee je direct aan de slag kunt om een muggenplaagin huis te bestrijden.

6 algemene tips om iets te doen tegen een muggenplaag in huis

Maak gebruik van onderstaande tips om zelf iets tegen muggen in huis te doen.
Maak gebruik van onderstaande tips om zelf iets tegen muggen in huis te doen.

1. Maak gebruik van een ventilator

Niet alleen voor verkoeling in de zomer, maar ook om muggen weg te houden. Muggen zijn niet sterk genoeg om door de tocht van een ventilator heen te vliegen. Daarnaast zorgt een ventilator voor frisse lucht en het verspreiden van stofjes waar muggen op af komen.

Wil je al helemaal een muggenprobleem goed te lijf gaan? Er bestaan zelfs speciale ventilatoren tegen muggen (mijn artikel daarover) waar je een muggenspray in kan doen dat door de ventilator wordt verspreid. Een echte aanrader. Volg de link hieronder om een dergelijk product op bol.com te bekijken.

2. Weg met stilstaand water

Zorg ervoor dat er nergens water staat – op speelgoed dat in de tuin is achtergelaten, borden onder uw bloempotten of afval in een open vuilnisbak. Vijvers, kinderbaden en slecht gedraineerde werven kunnen ook muggen aantrekken.

Iets kleins als de dop van een fles kan al een broedplaats zijn voor muggen, ze hebben niet veel water nodig om hun eitjes in te leggen. Het voordeel is dat ze niet erg ver kunnen vliegen, dus als je broedplaatsen in je omgeving weg kunt halen, kan je het aantal muggen in de buurt van je huis aanzienlijk verminderen.

3. Huur een professional om grote problemen aan te pakken

Heb je te lang gewacht met het bestrijden van muggen in en om huis en vermoed je dat het probleem te lang heeft aangehouden? Blijf er vooral niet te lang mee zitten, maar schakel een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf in.

4. Maak natuurlijke muggenafstotende planten onderdeel van huis en tuin

Het is niet zo dat muggen perse een hekel hebben aan bepaalde geuren van planten, maar door sommige sterke geuren kunnen de muggen zich niet goed meer oriënteren. Ze weten dan niet goed meer waar ze heen moeten om bloed te prikken.

Planten die een sterke geur verspreiden zijn planten zoals lavendel, munt, citronella, basilicum en eigenlijk ieder ander geurende plant.

5. Laat etensresten niet slingeren

De meeste muggen bijten ’s avonds, dan zijn zij het meeste actief. Wanneer je te lang eten of drinken laat staan, of etensresten laat liggen, dan hebben de muggen ergens om op af te komen. Trek muggen dan ook niet aan en ruim eten en drinken op.

Heb je een reden om niet direct eten op te willen ruimen, bijvoorbeeld in het geval van snacks tijdens een feestje, dan biedt een deksel uitkomst.

6. Maak gebruik van een muggenlamp

Zorg voor sfeerverlichting – en natuurlijk voor gezelligheid -door het gebruik van een goede muggenlamp. Zeker wanneer je ’s zomers even gezellig buiten wilt zetten, biedt een muggenlamp snel tijdelijk uitkomst. Je zal een muggenprobleem hier niet mee oplossen, maar je zal er wel even geen last van hebben.

De muggenlamp is een vervanger voor de ouderwetse citronella-geurkaarsjes. Deze kaarsjes deden eigenlijk best aardig hun werk, maar deden niets anders dan het uit de buurt houden van de muggen. Een muggenlamp doodt de muggen ook daadwerkelijk omdat de lamp als een soort val fungeert.

Waar je wel op moet letten is dat een muggenlamp slecht in een bepaald gebied werkzaam is. Lees op de verpakking dan ook wat het effectieve oppervlak is van de muggenlamp in kwestie en schaf er desnoods meerdere aan.

Heb jij nog andere tips om iets te doen tegen muggen huis?

Muggen zijn een jaarlijks terugkerend probleem waar iedereen wel eens last van heeft. Wij zijn dan ook erg benieuwd naar jou ervaring met muggenproblemen, maar vooral ook naar hou jij zelf iets gedaan hebt aan muggen in huis.

Deel hieronder jouw tips en ervaringen!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “Wat te doen tegen een muggenplaag in huis?”

 1. Beste,
  sinds enige weken heb ik enorm veel muggen in mijn kelder. Daar is helaas een grote put in de vloer , met deksel waar stilstaand water in zit (dit was de vroegere ingang van mijn garage onder mijn huis). Hier hebben de muggen zich genesteld denk ik.. maar die put kan ik helaas niet weghalen, is eigenlijk een waterafloop waar ook een pomp in steekt en waar het water van mijn kelderkraan naartoe loopt.
  Mijn vraag is, wat kan ik aan die muggen doen? Ik heb dit nooit eerder gehad?
  Alvast bedankt,
  mvg Romina

  Beantwoorden
  • Beste Romina,

   Tja, stilstaand water is funest. Daar leggen de muggen hun eitjes in. Maak je weleens gebruik van die kraan/pomp/afvoer? Zo niet, dan zou ik een mengsel van (zonnebloem) olie, zeepsop en chloor maken en dat er doorheen spoelen. Olie verdikt het stilstaande water zodat de muggen hun eieren er niet in zullen leggen, chloor doodt de reeds aanwezige eieren en een beetje zeepsop helpt simpelweg met het vermengen.

   Probeer het eens!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie