Waarom zou je muizen bestrijden: 10+ goede redenen

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Waarom zou je muizen bestrijden? 10 goede redenen

Voor de een is het heel vanzelfsprekend: “muizen horen niet in huis en moeten bestreden worden”. Maar voor de ander is een muis een wezen dat nu eenmaal in de omgeving van mensen voorkomt.

De vraag waarom muizen (maar ook bijvoorbeeld ratten, mieren of spinnen) bestreden moeten worden is er een die ik de laatste tijd vaak krijg. En er zijn een heleboel redenen te bedenken waarom je muizen zou willen bestrijden.

Iemand die dat om wat voor reden niet wilt, moet dat vooral niet doen. Maar voor de mensen die niet zeker weten of ze muizen moeten bestrijden of zich afvragen wat het hen oplevert, heb ik dit artikel geschreven.

Hieronder volgen 10+ veel voorkomende redenen waarom mensen muizen bestrijden. Gebruik die vooral om voor jezelf een goede afweging te maken.

1. Muizen kunnen met je voedsel in contact komen

Dat muizen met je voedsel in contact kunnen komen is een van de voornaamste redenen waarom je muizen zou moeten bestrijden.

Muizen knagen aan allerlei soorten voedsel en voedselverpakkingen, daarnaast kan hun ontlasting, urine, vacht en huid-oliën met jouw eten en drinken in contact komen.

Dat is niet alleen hygiënisch, het is ook nog eens gevaarlijk voor de gezondheid.

Muizen komen niet voor niets bij jou naar binnen. Ze gaan daar op zoek naar eten en drinken. Ze zijn binnenshuis dan ook vaak in en om de keuken, rond de voorraad kast en op andere plekken waar voedsel wordt bewaard of bereid te vinden.

En komen de muizen eenmaal ergens mee in contact, dan knagen ze zo door papieren, kartonnen, plastic en andere verpakkingen. Niets is veilig voor deze plagen!

Tip! De moderne variant van de ouderwetse muizenval blijft het beste om muizen mee te bestrijden. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken, of ga voor onderstaand exemplaar met uitstekende recensies.

2. Muizen kunnen ziektes verspreiden

Muizen kunnen op veel verschillende manieren ziektes en parasieten verspreiden. Denk maar eens aan vlooien die muizen bij zich kunnen dragen, of dat muizen terwijl ze rondrennen urineren om hun territorium te markeren.

Het zijn onhygiënische beestjes om in de buurt te hebben en vormen een aanzienlijk gezondheidsrisico. Nog een reden waarom je muizen zou moeten bestrijden.

En met alleen het bestrijden van de muizen ben je er nog niet. Je moet vervolgens ook alle plekken waar ze geweest zijn, waar ze gegeten en gedrongen, gepoept en geplast hebben, hygiënisch schoon maken. Een hele klus dus!

3. Muizen planten zich razendsnel voort

Een enkele muis is misschien niet zo’n probleem, maar het blijft nooit bij een enkele!

Muizen kunnen zich razendsnel voortplanten wanneer je ze niet bestrijdt. Dat is een een reden die vaak genoemd wordt om muizen te bestrijden: het gaat niet zozeer om die ene muis, maar om het voorkomen van een muizenplaag.

4. Muizen kunnen brand veroorzaken

Muizen staan erom bekend dat ze overal doorheen proberen te knagen. Dat doen ze niet zozeer omdat ze honger hebben, maar om hun alsmaar groeiende knaagtanden te slijpen.

Wanneer muizen door elektrische bekabeling gaan knagen, loop je een reëel risico op brand. Het voorkomen van brand is dan ook een veelgehoorde reden waarom mensen muizen bestrijden.

Muizen staan ook nog eens bekend om in spouwmuren te verblijven en daar komen ze nog weleens weggewerkte kabels tegen. Foute boel!

5. Muizen kunnen gemakkelijk door hout en andere materialen knagen

Het is niet alleen brandgevaar of het aanvreten van voedselverpakkingen waar je aan moet denken, muizen kunnen houten meubels, deuren en andere houten objecten in huis kapot knagen.

En je bent vaak niet eens op tijd, want muizen zitten met hun scherpe knaagtanden zo door hout heen. Het voorkomen van schade aan het huis en aan spullen is nog een reden waarom mensen ervoor kiezen om muizen te bestrijden.

6. Schade aan auto's en scooters (en de omgeving!)

Zeker in de winter zijn muizen sterk aangetrokken tot auto’s en scooters. Deze zijn immers na het rijden lekker warm. En muizen komen maar al te graag op warmte af.

Muizen staan er dan ook om bekend om hun krassen en beten op en in auto’s en scooters.

Zet je de auto of scooter in een garage, carport, overkapping, schuur of ander (deels) afgesloten ruimte, dan is de warmte een ware uitnodiging voor muizen.

Een voorname reden om tot het bestrijden van muizen over te gaan is dan ook om schade aan auto’s, scooters en andere voertuigen (en de omgeving) te voorkomen.

Tip! Muizen verdrijven kan eenvoudig en snel met een goede spray. Klik hier om het aanbod aan muizen-bestrijdingsmiddelen op bol.com te bekijken of probeer deze aanrader:

7. Schoonmaken van moeilijk bereikbare plaatsen

Muizen zijn schuchtere dieren die er het liefst ’s nachts op uit gaan en zich verstoppen op plaatsen waar mensen niet makkelijk bij kunnen.

Plaatsen waar muizen zich nestelen zijn bijvoorbeeld spouwmuren, onder dakpannen en rondom ventilatie roosters, leidingen en uitlaten.

Dat zijn plaatsen waar je niet makkelijk bij kunt en vaak een professional voor moet inschakelen om schoon te laten maken. Dat kost een hoop geld en moeite.

Reden te meer om te kiezen voor het bestrijden van muizen!

8. Kapotte apparatuur

Over geld en hoge kosten gesproken: muizen staan erom bekend om apparatuur te slopen. Denk maar een de koelkast, de wasmachine en een breed scala aan elektrische apparaten.

Muizen slopen de kabels en alles waar ze gemakkelijk bij kunnen. Verder laten ze krassen en gaten achter. Om de kosten van vervanging en reparatie te voorkomen is nog een reden waarom er vaak voor wordt gekozen om muizen te bestrijden.

9. Muizen kunnen parasieten met zich meedragen

Vlooien, luizen, teken en muggen zijn allemaal voorbeelden van parasitaire insecten die graag op muizen afkomen.

Muizen nemen deze plagen mee bij jou naar binnen, in de tuin of elders in de omgeving. Soms is de keuze om muizen te bestrijden niet zozeer op de muizen zelf gericht als op de andere plagen die zij bij zich kunnen dragen.

10. Muizen slopen textiel

Textiel in de vorm van bijvoorbeeld lakens, dekens, gordijnen, kussenslopen en meer van dergelijke spullen worden door muizen graag aangevreten. Dat doen zij omdat ze dergelijke zachte materialen gemakkelijk los krijgen en daarmee hun nest kunnen bouwen.

Ook andere zachte materialen als papier en karton kunnen zich hiervoor lenen.

Dit alles brengt een hoop kosten, schade en vooral rotzooi met zich mee. Onder andere het voorkomen van de troep is een goede reden waarom mensen muizen bestrijden.

11. Zolders en kelders zijn vaak doelwit

Zolders en kelders zijn vaak het doelwit van muizen. Dat komt omdat dit plaatsen zijn waar mensen niet dagelijks komen en waar wel een hoop materialen en verstopplaatsen zijn waar de muizen op af komen.

Het probleem zit ‘m vaak niet in die zolders of kelders, maar in de spullen die daar opgeslagen worden. Muizen kunnen hele opgeslagen verzamelingen, spullen die bewaard moeten blijven en ander opgeslagen goederen helemaal slopen.

En het lastig is -omdat je er niet vaak komt- dat je het niet snel door hebt. Om dit te voorkomen is een reden waarom men muizen bestrijdt.

12. De tuin en het gazon

Het is niet alleen spullen en bouwwerken die muizen graag aantasten, ook de tuin en het gazon zijn veel voorkomende doelwit van muizen.

In de tuin is er vaak een overschot aan eten en drinken voor muizen. En dat is ook waar zij graag holen en nesten bouwen. Dat heeft tot gevolg dat ze je gazon, bloemen, planten en de spullen in de tuin beschadigen.

Het voorkomen van schade in de tuin of aan het gazon is een veelgehoorde reden waarom mensen muizen bestrijden.

Wat is jouw reden waarom je kiest om muizen wel of niet te bestrijden?


De twaalf redenen die ik hierboven heb genoemd zijn de redenen die ik vaak gehoord hebt waarom mensen er voor kiezen om muizen te bestrijden.

Uiteraard ben ik ook benieuwd naar jouw mening. Wanner jij een muis in of om huis hebt, kies jij er dan voor om die te bestrijden?

Waarom wel, of waarom niet? Deel jouw redenen hieronder in de reacties!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie