Tips om mieren in de badkamer bestrijden

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Mieren in badkamer bestrijden

Mieren kunnen bijna overal in je huis verschijnen, maar een van de meest frustrerende plaatsen om deze beestjes te vinden, is in je badkamer. Hoewel je het misschien niet beseft, biedt je badkamer de perfecte voedingsbodem voor verschillende soorten mieren. En als er eenmaal mieren in je badkamer zijn, kan het heel wat moeite kosten om ze ze blijvend te bestrijden

Hoe moet je mieren in de badkamer bestrijden? Mieren komen af op het vocht in de badkamer. Zorg voor goede ventilatie en hou de bad, douche en wastafel na gebruik zo droog mogelijk.

Als je de badkamer in gaat en je ziet daar mieren lopen, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Wacht daar niet mee en ga direct aan de slag met het bestrijden van de mieren in de badkamer.

Hieronder lees je hoe dat moet en geef ik meer informatie over wat de mieren nu eigenlijk in je badkamer doen en hoe zij daar terecht zijn gekomen.

Waarom heb ik last van mieren in de badkamer?

Voordat je aan de slag kunt met het bestrijden van mieren in de badkamer, is het goed om te begrijpen waarom de mieren jouw badkamer opzoeken.

Waarom hebben de mieren jouw badkamer tot hun woning omgedoopt? Zeer waarschijnlijk omdat de mieren in jouw badkamer voldoende vocht en voedsel kunnen vinden.

Om dit te voorkomen moet je de badkamer schoon en droog houden. Water(damp) en haren kom je in iedere badkamer tegen en mieren vinden dat maar al te fijn. Mieren vestigen zich dan ook graag in een badkamer wanneer daar steeds voedsel en vocht voor hen is te vinden.

Welke soorten mieren zitten er in de badkamer? In Nederland hebben wij al mier dan 100 soorten mieren rondlopen. De meest soorten mieren leven liever buiten dan in huis. Sommige van deze mieren komen echter bij je thuis omdat er een bron van water en voedsel is.

Sommige soorten reuzemieren zullen in de badkamer hun nest maken wanneer daar rottend hout te vinden is, bijvoorbeeld deuren of kozijnen. Andere mieren hebben hun nest buiten, maar komen binnen op zoek naar een bron van voedsel en water.

Vochtig hout zal altijd aantrekkelijk zijn voor mieren. Het water dat in het hout trekt, kan afkomstig zijn uit het gebied rond de douche of wastafel. Ook kan het komen door damp van de douche.

Hoe bestrijd je mieren in de badkamer?

Als je af en toe een of twee mieren in je badkamer ziet, heb je misschien geen reden om je zorgen te maken. Wel is het belangrijk om er iets mee te doen. Een mierenplaag kan snel uit de hand lopen en hoe eerder je erbij bent, hoe beter.

Hieronder geef ik stap voor stap uitleg hoe je mieren in de badkamer kunt bestrijden.

Stap 1: Ga op zoek naar het nest of het toegangspunt tot je huis

Wanneer je last hebt van een mierenplaag in de badkamer, moet je hun nest of het toegangspunt vinden. Kijk goed rond in de badkamer, zie je waar de mieren vandaan komen? Wat van belang is om te weten, is of de mieren een nest in huis hebben, of dat zij van buitenaf naar binnen komen.

Mieren muur nest in huis
Ga goed na hoe mieren naar binnen kunnen komen!

Volg de mieren en kijk waar zij naartoe lopen. Doorgaans lopen mieren heen en weer tussen vocht of voedsel en hun nest. Heb enig geduld en hou ze goed in de gaten. Wanneer de mieren via een gat of kier de buitenmuur door gaan, weet je dat ze van buitenaf komen. Wanneer de mieren door naar binnen lopen, zal het nest in huis zijn.

Geen idee waar het nest is? Lees dan mijn artikel over onvindbare mierennesten in huis.

Stap 2: Maak je badkamer mieronvriendelijk

Nadat je hebt ontdekt hoe de mieren je badkamer binnenkomen en weer verlaten, moet je een paar basisstappen nemen. Hoewel deze stappen de huidige mieren niet direct zal bestrijden, voorkomt het wel dat er meer mieren de badkamer inkomen.

Ten eerste mag er geen water meer blijven liggen. Hiermee wordt het vocht waar de mieren toe aangetrokken zijn, weggehaald. Zorg er dus voor dat er in het bad, de douche of wastafel geen water blijft staan.

Hou de vloer in de badkamer zo droog mogelijk door goed onder de wastafel, rond de douche en op andere natte plekken te dweilen. Veeg overtollig water langs de wastafel direct na gebruik het putje in.

Om het vocht in de badkamer onder controle te houden, helpt het ook om eens goed naar de douche te kijken. Kit de randen goed dicht. Reinig de douche regelmatig met reinigingsmiddel en verwijder opgehoopt haar direct na het douchen.

Ten tweede moet je nagaan of er geen openingen zijn waar mieren door naar binnen komen, zowel naar buiten toe als verder het huis in. Zoek dus naar gaten, kieren, scheuren en andere kleine openingen langs uw vloeren en muren en maak deze dicht met siliconenkit. Ga tenslotte naar buiten, zoek het toegangspunt van de mieren op en sluit dat ook af.

Het volledig afdichten van uw badkamer en het elimineren van overmatig vocht zal ervoor zorgen dat je in de toekomst nooit meer last hebt van mieren in de badkamer.

Stap 3: Mieren in de badkamer bestrijden

Nu je ervoor hebt gezorgd dat er geen andere mieren meer in je badkamer kunnen komen, kun je de mieren die zich er nog in bevinden, bestrijden. Gelukkig zijn er verschillende effectieve manieren om mieren te bestrijden.

Zelf kies in de badkamer het liefst voor een oplossing dat natuurlijk, niet giftig en volledig ongevaarlijk is voor eventuele huisdieren of kinderen. Een product dat geheel aan deze eisen voldoen is de Eco mierenpoeder van Luxan (link naar bol.com).

Het gebruik is eigenlijk heel simpel: strooi ’s nachts voordat je gaat slapen de mierenpoeder in douche en de vloer van de badkamer. Alle mieren die ermee in aanraking komen gaan dood. ’s ochtends kan je het gewoon opzuigen met de stofzuiger of met water in de douche wegspoelen.

Voor meer algemene informatie over het gebruik van mierenpoeders, lees je mijn artikel daarover.

Let wel dat de vloer niet nat mag zijn, dan werkt deze mierenpoeder niet. Vind je dat lastig? Dan kun je altijd een goede mierenlokdoos gebruiken. Ik raad zelf altijd de mierenlokdoos van HG aan omdat ik daar goede ervaringen mee heb (lees mijn artikel voor meer informatie).

Stap 4: Mieren elders in huis bestrijden

Wanneer de mieren binnenshuis gevestigd zijn, wanneer zij hun nest bij jou in huis hebben, dan moet je daar ook iets aan doen. Ik ga er vanuit dat je de bovengenoemde tips hebt opgevolgd, zo niet: ga daar dan eerst mee aan de slag.

Weet je na het volgen van de mieren niet waar het nest is? Lees dan mijn artikel Mieren in huis, nest onvindbaar. In dat artikel staan tips over wat je het beste kunt doen in deze situatie.

Hoe dan ook, het bestrijden van een mierennest doe je het beste met een goede lokdoos. Alles over het gebruik van lokdozen lees je in dit artikel. De reden waarom een lokdoos zo effectief is, is omdat de mieren op het lokstof af komen en dan met het gif in aanraking komen. Vervolgens nemen de mieren het gif mee naar hun nest en roei je gelijk het hele nest uit. Zelfs wanneer je niet precies weet waar het nest eigenlijk is!

Mijn favoriete lokdoos is de mierenlokdoos van HG. Bestel deze op bol.com door onderstaande link te volgen.

Kunnen mieren door het riool naar boven komen?

Pijpen en buizen waar mieren doorheen kunnen
Bij weinig gebruik, een lekkage of door warmte kun je last krijgen van mieren.

Jazeker! Wanneer het warm weer is of wanneer je niet regelmatig gebruikt maakt van de kraan boven je wastafel, kan het water dat de barrière vormt tussen het huis en het riool opdrogen. Vaak gaat het om een U-vormig buis onder de wastafel. Deze buis heet waterslot, zwanenhals of sifon.

Wanneer de zwanenhals droog komt te staan, kunnen mieren die zich eventueel door een gat of lek in de buizen naar binnen zijn gekomen, door het riool naar boven komen.

Ga dus na of er sprake is van een lekkage. Zo niet, dan moet je simpelweg vaker de kraan gebruiken. Het water in de zwanenhals zal de mieren dan tegenhouden.

Hoe krijg ik mieren uit de wastafel in mijn badkamer?

De gootsteenafvoer is misschien de laatste plaats waar je verwacht mieren te vinden, maar sanitaire ruimtes kunnen verleidelijk zijn voor het ongedierte. Dus ook voor mieren. Ophoping van voedsel en vet in de afvoer en leidingen trekt mieren aan. Het is voor hen immers een goede bron van voedsel.

De mieren zullen zich vestigen in de buurt van waar zij toegangen hebben tot het sanitair, zodat zij van de voedingsbron daarin gebruik kunnen maken. Je kunt mieren in het sanitair verwijderen door riool en leidingen schoon te houden. Regelmatig gebruik van een ontstopper kan hierbij helpen.

Let wel, de mieren komen ergens vandaan! Zorg dus dat je de stappen eerder in dit artikel goed uitvoert. Maak gebruik van een lokdoos om het probleem tot in het nest aan te pakken. Een geschikte lokdoos is die van HG en bestel je via deze link bij bol.com.

Komen mieren op urine af?

Mieren kunnen zeker op urine afkomen. In de Verenigde Staten is er zelfs een soort mier dat men “pisants” noemt. In Nederland zal je dit wat minder vaak meemaken, tenzij het gaat om de urine van iemand met suikerziekte.

Urine dat aantrekkelijk is voor mieren kan een interessante geur hebben of voedsel voor hen bevatten. De urine bevat zeker water en dat hebben mieren uiteraard ook nodig. In droge omstandigheden is dit water kostbaar en kan het door mieren worden gebruikt.

Urine bevat altijd wel een beetje glucose en daar komen de meeste mieren op af. Mensen met diabetes / suikerziekte hebben nog veel meer glucose in hun urine en hebben daarmee een veel hogere kans op het aantrekken van mieren.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie