Teken bestrijden met nematoden: werken aaltjes wel?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Teken bestrijden met nematoden werken aaltjes wel

Teken maken in Nederland een ware opmars. Zeker de laatste tijd hoor je steeds vaker berichten over mensen -waaronder veel kinderen- die door teken worden gebeten.

Mensen gaan vervolgens op zoek naar allerlei manieren om de teken te bestrijden en komen daarbij op enig moment bij nematoden, in de volksmond ook wel aaltjes genoemd, uit.

Aaltjes worden met succes ingezet om allerlei verschillende soorten ongedierte te bestrijden, zoals slakken en mieren. De vraag is dan ook of nematoden effectief kunnen worden ingezet om teken te bestrijden.

Die vraag ga ik hieronder zo goed mogelijk beantwoorden. Lees dus maar snel verder!

Teken bestrijden met nematoden: werken aaltjes wel?

Wat zijn teken?

Teken zijn parasitaire insecten die zich op bladeren, grassprieten en andere begroeiing bevinden en daar wachten op een voorbijgaand slachtoffer waar zij op kunnen springen om zich met bloed te voeden.

Teken kunnen gevaarlijk zijn vanwege de ziektes die zij bij zich kunnen dragen. De meest bekende daarvan is de ziekte van Lyme. Hoe langer een teek zich aan zijn slachtoffer vasthoudt, hoe meer kans op verspreiding van ziekte er is.

Tot heden worden teken veelal met allerlei vormen van (chemische) middelen bestreden, maar dat blijkt niet altijd even effectief. Zeker wanneer je een groter oppervlak tegen teken wilt bescherming, kan dat lastig worden.

Een van de logische oplossingen om naar te kijken, is het bestrijden van teken met nematoden. Maar werkt dat wel?

Zelf proberen? Klik dan hier om het aanbod op bol.com te bekijken, of ga direct voor de volgende aanrader met uitstekende recensies:

Zijn nematoden effectief om teken te bestrijden?

Nematoden worden inmiddels voor allerlei bestrijdings-klussen ingezet. Vooral rupsen, luizen, vlooien, mieren en slakken worden door nematoden met succes bestreden.

Deze piepkleine parasitaire wormpjes dringen tot binnen in hun slachtoffer door, scheiden een stofje uit dat de gastheer doodt en legt vervolgens haar eitjes in het dode slachtoffer.

Dat klinkt als een nogal gruwelijk verhaal -en dat is het ook- maar het is wel een natuurlijke en vaak zeer effectieve manier om van allerlei plagen af te komen.

Gelukkig zijn aaltjes, zo worden nematoden ook genoemd, voor mensen en huisdieren volkomen ongevaarlijk. Ook tasten ze je gazon, bloemen en planten niet aan. Heel prettig dus!

Maar hoe zit dat dan met het bestrijden van teken? Nou in principe hetzelfde. Nematoden kunnen teken prima bestrijden door ze te doden, aan te vreten en vervolgens hun eitjes in de dode teek te leggen.

Maar er is wel een probleem: nematoden leven in de grond, in aarde. Ze zullen dus alleen de onderste laag met succes van teken vrij kunnen houden. De teken die zich verder boven bevinden -en daar zitten teken vaak-, kunnen zie niet bij.

Of teken voor jou een goede oplossing zijn? Dat ligt eraan: heb je in jouw omgeving teken opgemerkt en wil je alles doen om de aantallen te verminderen? Dan zijn nematoden zeer zeker in te zetten om de teken te bestrijden.

Heb je in de omgeving een grasveldje, gazon, of andere oppervlak waar je kinderen of huisdieren komen, die je vrij van teken wilt houden? Ook dan zijn nematoden zeer effectief en aan te raden.

Zal je met de nematoden de hele tuin vrij van teken gaan krijgen? Nee. Die zitten immers ook deels op de bladeren, hogere sprieten en op andere plaatsen waar nematoden niet bij kunnen.

Ik raad je het gebruik van nematoden in principe van harte aan, zeker wanneer je kinderen, katten, honden, konijnen of andere “slachtoffers” die zich lager bij de grond bevinden. Maar denk niet dat je met nematoden een hele plaag kan bestrijden, want daar zijn ze qua leefomgeving veel te beperkt voor.

Vrijwel alle aaltjes zijn effectief tegen teken! Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken of probeer dit uitstekend product om van je teken-probleem af te komen:

Hoe gebruik je nematoden om teken te bestrijden?

In principe kun je alle nematoden die ter bestrijden van insecten worden ingezet gebruiken. Er zijn bewijzen dat de soorten Steinernema feltiae en Heterorhabditis bacteriophora het meest succesvol zijn tegen teken.

Nematoden die je tegen slakken, mieren en andere insecten kunt gebruiken, kan je ook tegen teken inzetten. Maar hoe werkt dat?

Het gebruik van nematoden is heel eenvoudig:

  •  Open de verpakking nematoden en plaats de inhoud in een gieter.
  • Vul de gieter met water en vermeng de nematoden met het water.
  • Verspreidt de nematoden overal in de omgeving waar je de teken wilt verdrijven.
  • Het beste doe je dat ’s nachts en na een regenbui. Geen regen? Dan kan je het beste eerst even de omgeving flink vochtig maken.

Jouw ervaring met nematoden om teken te bestrijden

Heb jij nematoden ingezet om teken te bestrijden? Of heb jij een andere manier waarop je op natuurvriendelijke en ongevaarlijke manier de teken hebt kunnen verdrijven?

Mijn lezers en ik horen graag wat jou geholpen heeft! Deel jouw ervaringen met het bestrijden van teken hieronder in de reacties. Ook wanneer je vragen hebt, kan je die hieronder kwijt!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie