Tea tree olie om bedwantsen te bestrijden? Is dat effectief?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Bedwantsen bestrijden met tea tree olie

De bedwants is een insect waar je in Nederland steeds meer van hoort en er lijkt dan ook een ware opleving van deze insecten aan de gang te zijn.

Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om bedwantsen te bestrijden, van doe-het-zelf methoden tot dure ongediertebestrijders. Het proces om van bedwantsen af te komen kan langdurig en vervelend zijn. Zeker wanneer je het niet op de juiste manier aanpakt.

Gelukkig zijn er inmiddels vele bewezen manieren waarop je zelf bedwantsen kunt bestrijden. Deze doe-het-zelf methoden zijn vaak makkelijk zelf te doen en kunnen je vele duizenden euro’s besparen. Tea Tree Olie is een van die middelen waarmee mensen zelf bedwantsen bestrijden.

Inmiddels hoor je dan ook steeds meer over het gebruik van tea tree olie om bedwantsen te bestrijden. Het wordt gebruikt om de bedwantsen te verjagen en zelfs om ze te doden. Maar hoe gebruik je tea tree olie nu eigenlijk, en is het wel effectief om bedwantsen mee te bestrijden?

Tea tree olie is een natuurlijke insecticide dat bedwantsen direct kan doden, maar het probleem is dat je het rechtstreeks op de bedwants moet spuiten om het te doden. Bedwantsen kunnen zich erg goed verstoppen en daarom is het lastig om de bedwantsen effectief met de spray te kunnen bereiken en te bestrijden.

Lees verder om meer te weten om over het gebruik van tea tree olie om bedwantsen te bestrijden, hoe je het gebruikt en voor welke toepassingen het nu echt effectief is.

Wat is tea tree olie?

Tea tree olie is een natuurlijk extract van de theeboom (Melaleuca alternifolia) en is een etherische olie die door destillatie uit bladeren van de boom wordt verkregen.

Voordelen van tea tree olie

 • Het heeft een aangename, frisse geur.
 • De olie is makkelijk verkrijgbaar, zowel online als in de winkel.
 • Het heeft antischimmel, antivirale en antibacteriële eigenschappen.
 • Er worden allerlei toepassingen aan tea tree olie toegeschreven, zoals de bestrijding van insecten en als hulpmiddel bij klachten zoals acne, luchtweginfecties, zwemmerseczeem, kalknagels, voetschimmel, wratten, mazelen, verkoudheid, littekenweefsel en overmatig zweten.

Hoe werkt tea tree olie tegen insecten?

Essentiële oliën, waaronder tea tree olie, worden gebruikt als alternatief middel om insecten te bestrijden. Soms als onderdeel van een plan om bedwantsen te bestrijden en door sommige als hoofdmiddel.

Tea tree olie werkt bij rechtstreeks contact met insecten. Bij contact, dringt de olie door in het exoskelet (de uitwendige bescherming) van de bedwants en komt het te overlijden. Tea tree olie is namelijk een natuurlijk oplosmiddel, zoals alcohol dat bijvoorbeeld ook is.

Meer over het gebruik van alcohol tegen bedwantsen, lees je hier

Naast het bestrijden van bedwantsen, wordt tea tree olie ook gebruikt als natuurlijk insecticide tegen een breed scala aan andere insecten zoals luizen, muggen en mieren.

Naast het doden van bedwantsen, kan tea tree olie ook gebruikt worden om de bedwantsen te verdrijven en op afstand te houden. Tea tree olie bevat namelijk van nature eucalyptol, hetgeen irriterend werkt op bedwantsen

Foto van een fles essentiële olie
Etherische oliën, waaronder tea tree olie kan effectief zijn om bedwantsen te bestrijden, mits goed gebruikt

Hoe doodt je met tea tree olie bedwantsen?

De meestgebruikte methode en de methode die je echt overal op internet leest, is om een paar druppels olie toe te voegen aan een plantenspuit met water en je matras onder te sproeien. Helaas zal dat niet effectief blijken.

Bedwantsen worden alleen gedood bij rechtstreeks contact met tea tree olie. En daarnaast is zo’n enorm verdunde concentratie volkomen nutteloos. Je kan de tea tree olie tot zo’n 70% verdunnen, maar daarna verliest het z’n voor bedwantsen dodelijke concentratie.

Een studie in het tijdschrift Insects heeft uitvoerig sprays op basis van essentiële oliën getest, waaronder tea tree olie. De onderzoekers ontdekten dat tea tree olie net zo effectief is als normale commerciële pesticiden die op contactbasis werken.

Kortom, tea tree olie kan je gebruiken om bedwantsen te doden, maar je moet ze dan wel kunnen vinden. Verstopte bedwantsen zal je met tea tree olie niet bereiken.

Weert tea tree olie bedwantsen af en verjaagt het ze?

Tea tree olie heeft een krachtige en voor insecten onaangename geur. Ze “weten” dat het hen zal schaden en zullen het dan ook vermijden.

Tea tree olie kan dan ook erg goed worden ingezet als middel om bedwantsen te verjagen. Zeker voor een avondje lekker slapen, is tea tree olie in en om je matras aanbrengen zeer de moeite waard.

De kracht van tea tree olie bij het bestrijden van bedwantsen zit dan ook niet zozeer in het dodelijk effect van de olie, maar in het afwerende effect. En als je het middel ook daarvoor inzet, zal je er ongetwijfeld veel voordeel uit halen.

Verdun tea tree olie voor deze toepassing tot een concentratie van niet minder dan 50% en breng het aan op je matras, langs je de frame van je bed en rond ramen en deuren om te voorkomen dat bedwantsen je tijdens het slapen zullen storen of zicht door het huis zullen verspreiden.

Wil je tea tree olie proberen? Klik dan hier om het aanbod aan tea tree olie op bol.com te bekijken of kijk hieronder naar mijn aanrader, dit is een flinke fles van 100ml:

Waarom zijn bedwantsen zo’n groot probleem geworden?

Bedwantsen zijn bezig met een ware opmars. Jaren geleden waren bedwantsen nagenoeg uitgeroeid in westerse landen, maar nu hoor je er steeds meer over.

Wat maakt het zo lastig om van bedwantsen af te komen?

 • Ze kunnen zich verstoppen als de beste. Weet je wat een van de meest voorkomende verstopplaatsen is van bedwantsen? In het stopcontact!
 • Bedwantsen kunnen zich ontzettend snel voortplanten en de eitjes die zij leggen zijn ontzettend sterk en moeilijk te bestrijden.
 • Deze insecten zijn berucht geworden om hun resistentie tegen allerlei veel voorkomende insectenbestrijdingsmiddelen.
 • Het professioneel bestrijden van bedwantsen is ontzettend duur, dus mensen blijven lang met het probleem rondlopen en het wordt daarmee alleen maar erger.

Helaas zijn bedwantsen een speciaal geval en kunnen ze niet volledig worden geëlimineerd door deze behandelingen.

Bedwantsen zijn hardnekkige beestjes en moeten dan ook effectief worden bestreden. Tea tree olie kan daar een onderdeel van zijn.

Zijn er effectievere manieren om bedwantsen te bestrijden?

Er zijn ontzettend veel huismiddelen bekend die in verschillende mate tegen bedwantsen kunnen worden ingezet. Maar zelf zou ik nooit aanraden om deze methoden of middelen op zichzelf te gebruiken. Zet deze middelen altijd naast andere, bewezen, effectieve methoden om het probleem snel op te lossen.

Dat het zelf aanpakken van een bedwantsenprobleem mogelijk is, weet ik omdat ik het zelf heb meegemaakt. Lees mijn ervaringen met het zelf bestrijden van bedwantsen in dit artikel

Hieronder lees je de bewezen methoden die je zoal toe kunt passen om – naast de doe-het-zelf-oplossingen – van bedwantsen af te komen.

Diatomeeënaarde is effectief tegen bedwantsen en andere insecten

Diatomeeënaarde een niet-giftige manier om bedwantsen en een breed scala aan andere insecten te doden.

Deze stof doorboort de wasachtige buitenste laag van de insect, het exoskelet, en droogt de bedwants volkomen uit. Besluit een insect deze stof te eten, dan zal ook dat tot een snelle dood leiden.

Het fijne aan diatomeeënaarde is dat het voor mensen en dieren volkomen veilig is en ook nog eens op planten kan worden gebruikt. Ideaal tegen allerlei insecten dus!

Wist je dat je een emmer diatomeeënaarde op bol.com kunt bestellen? Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken of kies gelijk het merk dat ik ook gebruik:

De stoomreiniger is simpel gezegd het allerbeste middel tegen bedwantsen

Hitte is het allerbeste wapen in de strijd tegen bedwantsen. Wil je snel van bedwantsen afkomen dan is dit de beste manier. Trouwens, het is zo effectief dat professionele bestrijders altijd hitte zullen inzetten om een bedwantsenplaag te bestrijden.

Foto van stoomreiniger om bedwantsen te bestrijden
De stoomreiniger is een effectieve manier om bedwantsen te bestrijden

Hoe kan je het beste hitte op bedwantsen toepassen? Door middel van een stoomreiniger! Met een stoomreiniger “schiet” je als het ware de stoom, en daarmee de hitte, op de verstopplekken van bedwantsen en roei je ze snel en effectief uit.

Stoom kan tot diep in de verstopplaatsen van bedwantsen doordringen en is daarom zo ontzettend effectief. Maar ook voor jou is stoom een fijne oplossing, want je behandeld er ontzettend makkelijk je matras mee. Stoom dringt tot diep in je matras door en doodt de bedwantsen.

Heb je nog geen stoomreiniger? Ze hoeven niet duur te zijn, zeker niet tegenover wat een professionele ongedierte bestrijder kost. Klik hier om het aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken of ga voor deze geschikte, voordelige en goed beoordeelde stoomreinger:

Gebruik waar mogelijk de droger

De hitte doodt alle bedwantsen, zowel de eieren, als de nimfen en de volwassenen. Helaas kan de droger alleen die bedwantsen doden die erin zitten. Maar het dagelijks “drogen” van je beddengoed, dekens, dekbedden, kussens, kleding en ander textiel is een goede start.

Een half uur in de droger op de hoogte stand is meer dan voldoende om alle bedwantsen te elimineren. Ik zou aanraden om iedere dag je beddengoed in de droger te doen. Ik weet zeker dat je dan beter zult slapen.

Stofzuigen!

Het klinkt nogal eenvoudig, en dat is het ook, maar stofzuigen is zeer effectief om bedwantsen uit te roeien. Het is een kwestie van dagelijks zoveel mogelijk oppervlakten stofzuigen en extra aandacht te besteden aan de verstopplekken van bedwantsen, zoals:

 • het matras
 • de kozijnen
 • gaten, scheuren en kieren
 • plinten
 • de bed frame of de boxspring

Bedwantsvallen bestaan ook!

Deze oplossing helpt dat bedwantsen je bed in- of af kunnen. Het is zo gemakkelijk al een bedwantsenval onder de poot van je bed plaatsen of tegen de poot aan plakken.

Maar let wel, dit heeft alleen nu wanneer je je bed van de muur af schuift, anders kunnen de wantsen alsnog via de muur je bed in komen.

Klik hier om het aanbod aan bedwantsvallen op bol.com te bekijken of ga voor deze gespecialiseerde vallen:

Bedwantsvallen zijn trouwens ook zeer geschikt om in de gaten te houden hoe goed je het doet qua bedwantsenbestrijding. Hoe minder bedwantsen je vindt, hoe beter het gaat. Vind je na verloop niets meer, dan ben je van ze af!

Lavendel en tea tree olie zijn de meest effectieve essentiële oliën

Net als tea tree olie, is essentiële oliën van lavendel een effectief middel om bedwantsen te bestrijden. Het belangrijkste verschil met lavendel is dat men de laatste geur meestal prefereert boven die van tea tree olie. Maar goed, dat is een kwestie van smaak. En combineren is prima mogelijk.

Tea tree olie om bedwantsen te bestrijden: is dat wel efficiënt?

Dat ligt eraan. Wil je een spray bij de hand hebben om bedwantsen die je ziet lopen te doden? Prima! Wil je je omgeving kunnen sproeien om een avond zonder bedwantsen te slapen? Heel goed! Ga je met alleen tea tree olie de bedwantsen effectief bestrijden? Nee, dat zeker niet.

Gebruik tea tree olie op een slimme manier, voornamelijk om de bedwantsen op afstand te houden, en je zult er veel voordeel van hebben.

Veelgestelde vragen over tea tree olie en bedwantsen

Hieronder vind je een aantal van de meest veelgestelde vragen over het gebruik van tea tree olie tegen bedwantsen. Heb je zelf ook een vraag die hier niet bij staat? Stel je vraag onder dit artikel in de reacties en ik probeer jou vraag te beantwoorden.

Vraag: Kan je tea tree olie gebruiken om bedwantsen te bestrijden?

Met tea tree olie zal je geen volledige bedewantsenplaag kunnen bestrijden. Je kunt er wel de bedwantsen mee doden die je ziet en je kunt het ook effectief inzetten om bedwantsen te verjagen. Bedwantsen zullen de geur namelijk vermijden.

Is tea tree olie een effectieve behandeling tegen bedwantsen?

Hoe sterker de concentratie, hoe effectiever het wordt. Die paar druppeltjes aan wat water toevoegen zoals je veel op internet leest, zal niets uithalen. Gebruik het zoals in dit artikel uitgelegd en het zal doen wat het moet doen.

Foto van een bedwantsenbeet op een volwassene
Beten van bedwantsen zijn ongevaarlijk, maar kunnen ontzettend irriteren

Wat zijn de risico’s van het gebruik van tea tree-olie voor bedwantsen?

Tea tree olie is schadelijk voor mensen bij inname. Er wordt nog door de EU onderzoek gedaan naar de veiligheid van tea tree olie

Welke andere oliën doden bedwantsen?

Er wordt een breed scala aan oliën aangedragen die tegen bedwantsen zouden kunnen worden ingezet. Persoonlijk zou ik het houden bij tea tree olie en lavendel. Deze zijn effectief en hebben meerdere nuttige eigenschappen. Daarnaast is er voor deze twee wetenschappelijk bewijs.

Voor meer informatie over lavendel tegen bedwantsen, lees je mijn artikel daarover.

Wat is de beste manier om van bedwantsen af te komen?

Voor mij moet iedere behandeling als basis de stoomreiniger en de stofzuiger hebben. Door dagelijks te stofzuigen en te stomen, kom je het snelst van bedwantsen af. Daarnaast is een middel “voor erbij” om bedwantsen snel te doden en tijdens het slapen af te weren erg behulpzaam. Daar zou ik de tea tree olie voor aanraden.

Meer over het bestrijden van bedwantsen met behulp van de stoomreiniger lees je in mijn artikel daarover.

Heb jij ervaring met tea tree olie tegen bedwantsen?

Heb jij weleens tea tree olie ingezet om bedwantsen te bestrijden? Welke tea tree olie heb je daarvoor gebruikt, hoe heb je het gebruikt en wat was het resultaat? Deel jouw ervaringen hieronder in de reacties door een berichtje achter te laten.

Heb jij nog vragen over tea tree olie of de bestrijding van bedwantsen, ook dan ben je van harte welkom om een berichtje achter te laten. Mijn lezers en ik beantwoorden jouw vraag graag!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie