Slakken op hortensia’s bestrijden: eenvoudig slakken verjagen

Deel dit bericht op Pinterest:

slakken hortensias bestrijden

Hortensia’s zijn over het algemeen makkelijk te houden. Ze vaak ziektevrij en vrij van ongedierte. Als de slakken toch toeslaan, dan is het tijd om actie te ondernemen.

Slakken komen veel op jonge of zieke hortensia’s af. Je merkt dat je last hebt van slakken in je hortensia’s door goed de bladeren in de gaten te houden. Ronde hapjes in het midden van de bladeren of langs de zijkanten wijzen op slakken.

In dit artikel komen de manieren aan bod waarop je je hortensia’s vrij van slakken kunt houden en eventueel aanwezige slakken zo kunt bestrijden dat het je mooie hortensia’s geen kwaad kan.

Wat komen die slakken op je hortensia’s doen?

In de buurt van je hortensia’s zitten waarschijnlijk veel meer slakken dan dat je denkt. Slakken verstoppen zich namelijk gedurende de dag en gaan er ’s avonds op uit op zoek naar voedsel.

Slakken kunnen best problematisch zijn voor mensen met planten. Op bepaalde planten zijn slakken dol en die kunnen ze, afhankelijk van de hoeveelheid slakken en grootte van de plant, flink toetakelen.

Slakken komen meestal niet zomaar op hortensia’s af, het zijn namelijk niet een van hun favoriete planten om van te eten. Toch kan een hortensia aantrekkelijk zijn voor slakken. Bijvoorbeeld als er geen ander voedsel voor ze in de buurt is of wanneer er iets met je hortensia aan de hand is.

De meest voorkomende reden dat slakken van een hortensia gaan eten is omdat de bladeren zacht worden. Dat kan door onvoldoende zon, water, een ziekte of aantasting door insecten.

Als je geen insecten ziet, maar de bladeren in je hortensia’s gerafelde randen krijgen of middenin het blad gaten ontwikkelen, dan kan je er donder op zeggen dat er slakken van eten. Uiteraard kan je dat ook zien aan de glimmende slijmsporen die zijn achterlaten.

Wil je het zeker weten? Ga dan ’s ochtends wanneer het nog donker is met een zaklamp naar je hortensia en kijk eens of je ergens slakken kunt vinden.

Slakken op hortensia’s bestrijden

Verreweg de gemakkelijkste manier om slakken op in hortensia’s te bestrijden is door gebruik te maken van geschikte slakkenkorrels. Een goede slakkenkorrel is giftig voor slakken, maar doet je hortensia geen kwaad.

Het gebruik van slakkenkorrels is zo simpels als de de korrels onder je hortensia strooien en dan ben je binnen korte tijd van de slakken af. Je kunt de slakkenkorrels zowel in gepotte als geplante hortensia’s gebruiken.

De beste slakkenkorrels zijn die van ECOstyle, Escar-go tegen slakken. Ze zijn veilig voor kinderen en huisdieren en zeer effectief. Ze zijn volkomen natuurlijk en dan ook niet schadelijk voor je hortensia. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken, of ga direct voor de Escar-go:

Naast het gebruik van slakkenkorrels om de slakken te doden, kan je de slakken in je hortensia’s ook op andere manieren bestrijden. Zo kun je ze bijvoorbeeld bij elkaar lokken om ze daarna tegelijk weg te halen, of je gebruikt middelen om ze te verjagen.

Wil je de slakken op natuurlijke wijze proberen te verjagen? Lees dan mijn artikel 7 Natuurlijke huismiddelen om slakken te bestrijden

Slakken vangen of verjagen

Foto van slak op een blad
Het bestrijden van slakken op hortensia’s moet altijd met zorg voor de plant gebeuren

Naast slakkenkorrels is de meest effectieve manier om slakken te bestrijden, ze op te pakken en weg te halen. Dit kan het beste ’s ochtends vroeg of ’s avonds worden gedaan wanneer het donker is. Je zult het beste resultaat krijgen wanneer je dit regelmatig doet.

Om het bestrijden van de slakken makkelijker te maken, kan je ze lokken met citrusschillen of bladsla. Plaats je lokmiddel ’s avonds onder je hortensia’s en ga ’s ochtends maar kijken hoeveel je er bij elkaar hebt. Het zal je verbazen.

Wil je de slakken überhaupt niet in de buurt hebben, dan is het verjagen van de slakken een beter idee. Dat kan je bijvoorbeeld doen door het gebruik van koper. Slakken hebben een hekel aan koper en zullen daar niet overheen kruipen.

Zeker wanneer je hortensia’s in een pot hebt, kan je om de pot een strip kopertape aanbrengen. De lakken gaan daar niet overheen en kunnen niet bij je hortensia komen. Het is erg effectief en je hoeft er weinig moeite voor te doen. Klik hier om het aanbod aan kopertape op bol.com te bekijken.

Zitten je hortensia’s niet in potten, maar zijn ze in de grond geplant, dan kan je het beste diatomeeënaarde gebruiken. Dit is een poeder waar slakken niet overheen willen kruipen. Het is ongevaarlijk voor de mens, huisdieren en je hortensia’s. Bestel diatomeeënaarde direct op bol.com.

Diatomeeënaarde kan je rechtstreeks op je hortensia’s of op de aarde rondom de hortensia’s strooien.

Tips om Hortensia’s vrij van slakken te houden

Foto van slak op hortensia
Met deze tips bestrijd je effectief slakken op hortensia’s

Het bestrijden van slakken in hortensia’s begint met een goede verzorging van je planten. Dat komt omdat slakken normaliter een hortensia met rust zullen laten tenzij er iets mee aan de hand is. Lees de tips hieronder om je hortensia’s op de juiste manier tegen slakken moet verzorgen.

Beste tijd en manier om hortensia’s te planten

Herfst is het beste seizoen om hortensia’s te planten, gevolgd door het vroege voorjaar. Nieuwe planten moeten een flinke hoeveelheid water geven en vormen daarmee een risico voor slakken. Slakken zijn dol op jonge hortensia’s.

Slakken kunnen het hele jaar door actief blijven, slakken kunnen zelfs in de winter een probleem (leestip!) worden, waardoor je in de herfst of vroeg in de lente echt niet verzekerd bent van slak-vrije planten.

Hoe dan ook, je voorkomt slakken in je jonge hortensia’s door zoveel mogelijk ’s ochtends water te geven wanneer slakken niet actief zijn. Kijk dan gelijk even of je geen slakken in de buurt ziet en verwijder deze zonodig.

Waar hortensia’s planten

Weten waar je hortensia’s moet planten, is belangrijke voor de gezondheid van de planten en om ze vrij van slakken te houden. Veel mensen planten hortensia’s in naast hun huis of als heg. Hortensia’s kunnen niet tegen de sterke middagzon, dus daar moet op gelet worden.

De beste plaats om hortensia’s te planten is op een beschutte locatie met zonnige ochtenden en schaduwrijke middagen. Ga goed na hoe de zon zich verhoudt tot de plaats waar je de hortensia’s wilt planten

Wanneer je deze adviezen opvolgt, zal je zien dat je veel minder last krijgt van slakken. Hoe eerder de hortensia’s zon krijgen, hoe korter de slakken kans hebben om zich aan de hortensia’s vol te vreten.

Beste grond voor hortensia’s

Foto van hortensia in pot
Of je hortensia’s nu in de grond of in een pot hebt, een goede voedingsbodem is noodzakelijk

Hortensia’s groeien goed in grond met een overvloed aan organisch materiaal. Af en toe wat compost, koffiedik of wat schillen toevoegen kan helemaal geen kwaad. Ook een goede afwatering is essentieel.

Hoewel hortensia’s best van vochtige grond houden, kan je te ver gaan en is vochtig grond iets dat slakken sterk aantrekt.

Hortensia’s water geven

‘S ochtends water geven helpt voorkomen dat hortensia’s verwelken tijdens warme dagen en gaat slakken tegen. Geef hortensia’s nooit in de (na)middag of in de avond water.

Afhankelijk van meerdere factoren is ongeveer drie keer per week water geven optimaal. Hoe vaker je water geeft, hoe meer je slakken aantrekt.

Bemesten van hortensia’s

Hortensia’s hebben bemesting nodig. Niet alleen voor de mooie kleuren, maar ook voor de gezondheid van de bladeren.

Slakken zullen namelijk vrijwel nooit van een gezonde hortensia eten. Als je alle bovengenoemde adviezen op hebt gevolgd, kan de voeding van hortensia’s het probleem zijn wanneer je toch last van slakke blijft houden.

Een goede organische meststof voor hortensia’s is die van Viano. Klik op het plaatje hieronder om die nader te bekijken of klik hier om het aanbod aan plantenvoeding op bol.com te bekijken.

Ervaringen met slakken en hortensia’s

Heb jij weleens last gehad van slakken in je hortensia’s? Waren dat potplanten of waren ze in de grond geplant? Hoe ben je er toen afgekomen, heb je er wellicht iets speciaals voor gebruikt? Deel jouw ervaringen hieronder in de reacties.

Ook wanneer je vragen hebt over slakken op je hortensia’s ben je van harte welkom om je vraag hieronder te stellen en dan zal ik mijn best doen om die voor je te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

1 gedachte over “Slakken op hortensia’s bestrijden: eenvoudig slakken verjagen”

Plaats een reactie