Slakken in een buxus bestrijden zonder deze te beschadigen

Deel dit bericht op Pinterest:

slakken in buxus bestrijden

Buxus zijn kleine groenblijvende struiken die vaak worden gebruikt als haagplant. De buxus is een winterharde plant en blijft heel het jaar groen. Hoewel deze plant bekend staat als een sterke struik, is deze ook vatbaar voor plagen. Waaronder dus slakken.

De meeste plagen waar de buxus mee te maken krijgt, kunnen de plant op zich geen kwaad doen. Wel kunnen de plagen de bladeren aantasten en het aangezicht van je mooie struik verpesten.

In dit artikel ga ik in op het bestrijden van de slakken in een buxus en hoe je je heg het jaar door slakkenvrij kunt houden

De buxus en slakken

Buxus zijn over het algemeen gemakkelijk te onderhouden struiken die zowel in de zon als in de schaduw goed gedijen. Buxus worden voornamelijk aangeplant voor hagen. Ondanks dat buxus weinig zorg nodig hebben, worden ze door allerlei (plaag)insecten aangedaan. De slak is daar een van.

Slakken doen het goed in donkere en vochtige omgevingen waar zij voldoende beschutting hebben. Ze zijn echte veelvraten en eten van alles dat hen ter beschikking staat: van rottend plantenmateriaal tot groene bladeren en zelfs insecten.

Slakken zijn vooral een probleem in koele, natte omgevingen. Het zijn extreem vraatzuchtige wezens en in grote getale kunnen ze binnen een mum van tijd je buxus van een grote haag tot een kaal plantje kaal vreten.

Slakken kunnen zich ook erg snel voortplanten en leggen tot wel drie keer per jaar eieren eieren. Wel 400 ronde witte eieren per slak per jaar. Het zijn hermafrodieten, dus hebben zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen, en hebben dan ook niet een andere slak nodig om zich voort te planten.

Een beginnend slakkenplaag herken je meestal aan de slijmsporen op je buxus en in de omgeving. Na verloop van tijd begin je de kenmerkende gaten in je bladeren te ontdekken en en daarna merk je dat de bladeren volledig zijn verslonden.

Slakken kunnen zich in de grond graven wanneer ze het te warm of te koud hebben. Ze verstoppen zich ook onder planken, stenen, decoraties, potten en bladeren dus houd je tuin opgeruimd houden is de eerste stap bij het bestrijden van slakken in de buxus.

Een onwaarschijnlijk goede manier om slakken in een buxus te bestrijden

Foto van een mooi geknipte haag
Slakken kunnen een goed onderhouden haag snel omtoveren tot een aangevreten struikje

Het vervelende aan het bestrijden van slakken is dat je een middel moet hebben dat effectief is om de slakken te doden of te verjagen en daarnaast niet je buxus of andere planten in de omgeving aantast.

Het middel dat ik gevonden heb om slakken in een buxus te bestrijden zal wellicht wat vreemd klinken, maar is wetenschappelijk bewezen en nog spotgoedkoop ook: koffie!

Je hebt ongetwijfeld gehoord van de natuurlijke manier om slakken te bestrijden door koffiedik in de tuin te verspreiden. Soms werkt dat, soms niet, maar heb je je weleens afgevraagd waarom?

Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw heeft een grootschalig onderzoek gedaan naar het bestrijden van slakken in planten. Voor dit onderzoek hebben ze een goot aantal slaplanten geplant en door middel van verschillende natuurlijke middelen en huismiddelen de slakken proberen te bestrijden.

De overgrote winnaar bleek koffie te zijn. En nee, niet koffiedik over de aarde verspreiden om slakken te weren, maar de planten water te geven met een cafeïne-oplossing gemaakt van doodgewone koffie.

Met een cafeïne-gehalte van slechts 2% konden de onderzoekers 95% van de slakken doden. Dat is een groter succesfactor dan de meeste commerciële slakkenkorrels en andere slakkenbestrijdingsmiddelen!

Naast het feit dat het 95% van de slakken dode, kon een koffieoplossing met slechts 0,01% cafeïne slakken effectief en voor een langere periode uit de planten verdrijven.

Met andere woorden, wil je slakken in de buxus bestrijden? Dan is het tijd om een kopje koffie te zetten en aan de slag te gaan!

Hoe een slakkenspray maken om slakken in de buxus te bestrijden

Een kopje koffie bevat tussen de 0,015% en 0,02% cafeïne en is daarmee prima geschikt om rechtstreeks in een plantenspuit te doen (nou ja, na het afkoelen) en vervolgens op de buxus te spuiten. Je kunt de koffie zelfs iets iets verdunnen en dan werkt het nog prima.

Wil je toch voor een hogere concentratie gaan? Neem een emmer, giet er een hele pak koffie in uit en voeg een liter kokend water toe. Laat het afkoelen en giet het uit onder je buxus. Verspreidt de koffie daarna over de grond, rondom de stam en een beetje in de omgeving.

Vaak wordt aangeraden om in het geval van slakkenproblemen altijd ’s ochtends water te geven, maar wil je het effect goed zien, doe dit dan ’s avonds. Wanneer je wakker wordt, heb je een slakkenvrije buxus!

Andere tips om slakken in de buxus te bestrijden

Is de koffie-oplossing toch niets voor jou? Of ben je op zoek naar iets om het bestrijden van de slakken sneller te laten verlopen? Probeer dan een of meerdere van onderstaande slakken bestrijdingsmiddelen en methoden om de slakken uit je buxus te bestrijden.

Slakkenkorrels

Slakkenvraat bij je buxus bestrijden kan erg goed met slakkenkorrels. Slakkenkorrels zijn kleine eetbare korrels die een lokstof bevatten en een stof dat voor slakken giftig is. Meestal is de werkzame stof in slakkenkorrels ijzerorthofosfaat. Dit middel is voor slakken giftig, maar niet voor huisdieren of kinderen en doet je buxus beslist geen kwaad.

Je strooit de korrels simpelweg onder je buxus en het middel doet de rest! Klik hier om het aanbod aan geschikte slakkenkorrels op bol.com te bekijken of ga voor mijn aanrader op basis van ijzerorthofosfaat hieronder:

Gebruik deze korrels op de bodem, besproei de bladeren van je buxus met koffie en je bent zo van die vervelende, vraatzuchtige slakken af!

Slakken opzoeken en verplaatsen

De meest diervriendelijke, maar tevens bewerkelijke, oplossing is het zoeken naar individuele slakken en deze te verplaatsen. Deze optie is overigens wel erg leuk om samen met de kids te doen.

Je hebt ’s ochtends en ’s avonds wanneer het donker is de meeste kans om slakken te vinden. Ook na een regenbui heb je een verhoogde kans op slakken. Wil je jezelf maximaal kans geven om slakken te vinden, geef dan de planten aan het eind van de middag water en ga wanneer het donker is op slakkenjacht.

Je leert al snel de favoriete schuilplaatsen van de slakken in je omgeving te vinden. Slakken verstoppen zich vaak ondiep in de grond, of onder planten, potten, stenen, bladeren en andere objecten in de omgeving.

Wil je gelijk van de slakken af? dan kun je ze in een emmer zout water, heet water of opgeloste slakkenkorrels laten vallen. Als je ze niet wilt doden, kun je ze in een emmer verzamelen en ze elders weer terug in de natuur zetten. De keuze is aan jou!

Voorkom dat slakken überhaupt bij je buxus komen

Foto van een bankje voor een buxushaag
Het voorkomen van slakken in de je buxus is beter dan achteraf slakken bestrijden

Je kan slakken tot in het eindige met de hand blijven verwijderen – en dat werkt ook wel – maar je zal nooit helemaal van de slakken in je buxus afkomen. Wanneer je er voor wilt zorgen dat je de slakken blijvend uit je buxus houdt, dan moet je ervoor zorgen dat ze er niet meer kunnen (of willen) komen.

Er zijn manieren zat te bedenken hoe je ervoor kunt zorgen dat de slakken niet bij je buxus kunnen of willen komen. Hieronder lees je meer over het gebruik van koper om slakken af te schrikken of hoe je door middel van een goede bodembedekking de bodem ongeschikt voor slakken kunt maken.

Maar de optie die ik je hier vooral wil geven is het gebruik van Diatomeeënaarde. Deze natuurlijke poeder is helemaal veilig voor planten, mensen en huisdieren, maar onbegaanbaar voor slakken en insecten omdat het ze irriteert en uitdroogt.

Strooit wat diatomeeënaarde onder de buxus, rechtstreeks op de plant of op de aarde strooien kan helemaal geen kwaad, en de slakken zullen het vermijden. Wel verliest diatomeeënaarde zijn werking wanneer het nat wordt, dus als je het in combinatie met koffie gebruikt, moet je die eerst laten drogen.

Klik hier om het aanbod aan diatomeeënaarde op bol.com te bekijken, of ga voor het merk dat ik zelf ook gebruik:

Maak gebruik van slakkenvallen

Je kunt op twee verschillende manieren gebruik maken van vallen om slakken te bestrijden: je hebt vallen waarmee je de slak kunt doden en je vallen waarmee je de slakken kunt lokken om ze daarna te verplaatsen.

Een beker of bakje met bier tot ongeveer een centimeter boven het grondoppervlak ingraven is een goede manier om slakken te verdrinken. Ze komen af op de geur van het gist in het bier en komen er vervolgens in te verdrinken.

Wil je de slakken juist vangen, of alleen maar bij je buxus vandaan lokken? Dan kun je gebruik maken van allerlei verschillende soorten lokaas. Grapefruit of blaadjes sla zijn perfecte middelen om slakken te lokken. Honden- of kattenvoer doet het trouwens ook erg goed bij slakken.

Plaats jouw lokmiddel in de namiddag in de omgeving van de buxus en de volgende ochtend zit het onder de slakken. Wil je de slakken nog eens extra aantrekken? Maak dan de omgeving iets vochtig met een plantenspuit.

Zorg voor een slak-onvriendelijke ondergrond

Er wordt vaak aangeraden om houtsnippers te gebruiken als ondergrond om slakken te ontmoedigen. Dat is niet zonder reden, want slakken kunnen zeker slechter over de snippers heen kruipen. Het grote nadeel van houtsnippers is echter dat ze vocht vasthouden en slakken komen weer op vocht af.

Naar mijn mening zijn houtsnippers een goede tweede keuze, maar ga liever voor iets dat droger blijft, zoals: schelpen, grind of grove zandkorrels.

Slakken afweren met koper

Heb je een buxushaag, dan is deze methode minder toepasselijk, maar zitten je buxus in potten dan des te meer. Koper schrikt slakken af wanneer de koper in contact komt met hun slijmlaag. Ze krijgen een klein schokje en maken rechtsomkeer.

Zitten je buxus in potten of bakken, dan kan je gemakkelijk kopertape om je potten doen en dan kunnen de slakken er niet meer in. Erg makkelijk en het staat nog leuk ook. Klik hier om het aanbod aan kopertape op bol.com te bekijken.

Nematoden zijn natuurlijke slakkenbestrijders

Nematoden, ook wel bekend als aaltjes, zijn microscopisch kleine parasitaire wormpjes die in de aarde leven. Ze voeden zich met allerlei organisch materiaal en zijn ongekend goede slakken- en insectenbestrijders.

Nematoden dringen de slak binnen en vreten de slak van binnenuit op. Ze houden ook nog eens insecten als luizen, mieren en vlooien op afstand.

Het gebruik van aaltjes tegen slakken is heel eenvoudig. Je voegt de gewenste hoeveelheid aaltjes toe aan wat water en je giet deze over de te behandelen oppervlakken uit. In het geval van slakken in een buxus is het in de aarde waar de buxus geplant is. Je kunt nematoden ook aan potgrond toevoegen!

De hierboven genoemde nematoden zijn echte toppers qua slakkenbestrijders, maar hebben wel even de tijd nodig. Na het inbrengen van de nematoden duurt het een week of twee voordat je van de slakken af bent.

Schrik slakken af met geur

Een andere mogelijkheid is om je buxus te beschermen door andere planten die slakken afstoot in de buurt te planten. Wat lavendel is hier een goed voorbeeld van. Slakken hebben een hekel aan de sterke geur en zullen de omgeving vermijden.

Ben je op zoek naar nog meer idieen om slakken op een natuurlijke manier te bestrijden? Lees dan eens mijn artikel 15 Biologische oplossingen tegen slakken in je moestuin en groentetuin.

Wat doe jij om je buxus vrij van slakken te houden?

Voor iedereen die planten in de tuin heeft, is slakkenvraat geen onbekend probleem. Soms gaan de slakker echter te ver en kunnen ze de hele boel aanvreten. Hoewel buxus zeer sterke planten zijn die tegen een stootje kunnen, zijn ze een geliefd doelwit voor plaagdieren, waaronder slakken.

Het bestrijden van slakken in een buxus hoeft niet lastig te zijn, maar je moet er wel goed over nadenken. Je moet het bestrijden van de slakken combineren met de zorg voor je mooie plant. Het gebruik van koffie is daar een mooi voorbeeld van.

Heb jij ervaring met de tips die ik in dit artikel heb genoemd? Heb jij wellicht nog meer tips om op plantvriendelijk wijze slakken in de buxus te bestrijden? Deel jouw kennis met ons door hieronder een berichtje achter te laten. Een vraag stellen mag uiteraard ook!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

2 gedachten over “Slakken in een buxus bestrijden zonder deze te beschadigen”

Plaats een reactie