Slakken diervriendelijk bestrijden zonder ze te doden

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
slakken diervriendelijk bestrijden

Sommige mensen willen zo graag van de slakken in hun omgeving af dat ze direct de meest hardnekkige bestrijdingsmiddelen inzetten. Dat is zeker een optie, maar niet altijd nodig.

Er zijn voldoende manieren om slakken diervriendelijk te bestrijden zonder ze te doden. Bijvoorbeeld door ze ergens anders naartoe te lokken of om de slakken op slimme manieren af te weren.

Hieronder lees je meerdere manieren om slakken te bestrijden op een manier waarop je ze geen kwaad doet. Daarnaast zijn deze tips volkomen natuurlijk en zullen je planten geen kwaad doen.

Wacht niet langer en leer hieronder wat jij kunt doen om diervriendelijk van de slakken af te komen.

Hoe kan je slakken bestrijden zonder ze te doden?

Er zijn drie manieren om op diervriendelijke wijze slakken te bestrijden. Dat kan door slakken af te weren, door ze te vangen of door ze af te leiden. Hieronder lees je eerst meer over deze methoden. Daarna geef ik 13 tips om van de slakken in je omgeving af te komen zonder ze te doden.

Slakken afweren doe je door ervoor te zorgen dat de slakken überhaupt niet in de buurt willen komen. Dat kan door middel van het gebruik van bepaalde middelen, geuren of op andere manieren waar ik je hieronder uitgebreid over zal vertellen.

Het vangen van slakken is niets meer dan het oppakken van de slakken en ze ergens anders naartoe brengen. Wanneer je ze een voor een op moet pakken en ergens anders naartoe moet brengen, kan dat veel tijd kosten. Daarom lees je hieronder met een paar slimme trucs de slakken makkelijk naar je toe kunt lokken

Slakken afleiden is de derde en voor de diervriendelijk ingestelde persoon wellicht de beste optie. Er zijn manieren hoe je de slakken in je omgeving kunt houden zonder dat ze van je planten zullen eten. Ook hoe je de slakken zonder ze te doden van je planten houdt, lees je hieronder.

13 diervriendelijke manieren om slakken te bestrijden

Nu dat je weet wat de verschillende manieren zijn om op diervriendelijke wijze slakken te bestrijden, geef ik hieronder 13 manieren hoe je de slakken zonder ze te doden kunt bestrijden.

Verwijder ze met de hand

Het zal niet zo snel gaan en zal je ook zeker niet blijvend van de slakken af helpen, maar de meest voor de hand liggende manier of van slakken af te komen is door ze met de hand te verwijderen. Je gaat simpelweg op zoek naar de slakken, pakt ze op en zet ze elders weer uit.

Wil je de kansen verhogen om slakken te vinden, ga dan ’s ochtends vroeg erop uit wanneer het nog net donker is. Met een zaklamp en een emmertje zal je veel meer slakken vinden dan overdag.

Wil je hier nog een leuke draai aan geven? Vraag dan je kinderen om hulp, ze zullen het erg leuk vinden!

Foto van slak op een blad
Een slak die zo op een blad zit, pak je er natuurlijk zo vanaf

Gebruik een slak-onvriendelijke ondergrond

Hoe grover de ondergrond, hoe moeilijker het voor slakken is om zich erop voort te bewegen. Vaak worden houtsnippers of boomschors aangeraden, maar die houden teveel vocht vast.

Ga voor kiezeltjes, schelpen, zand of ander grof materiaal. Hoe droger en hoe ruwer, hoe beter het werkt om de slakken weg te houden zonder ze kwaad te doen.

Geef je planten ’s ochtends water

Slakken houden maar al te graag van vochtige omgevingen. Zeker wanneer het donker wordt en de omgeving nog vochtig is, zullen de slakken in grote getale op je planten afkomen. Wat je simpelweg kunt doen om dit tegen te gaan, is het ’s ochtends water geven van je planten.

Wanneer je de planten ’s ochtends water geeft, heeft het water de hele dag de tijd om op te drogen. Tegen de tijd dat de slakken ’s nachts op pad gaan, is er geen vocht meet en zullen ze minder graag naar jou tuin gaan.

Door deze kleine verandering toe te passen, je slakken zonder veel moeite op diervriendelijke manier bestrijden.

Koper weert slakken af

Kopper geeft slakken die ermee in aanraking komen een klein elektrisch schokje, waarvan ze zullen schikken. Je beschadigt de slak verder niet, maar de slak zal er wel voor zorgen dat hij die omgeving vermijdt. Diervriendelijk en effectief.

Alle koperen objecten zijn geschikt om slakken te bestrijden, van koperen munten tot koperdraad. Ook bestaat er kopertape wat stukken makkelijker in gebruik is, omdat het aan het object waar je het op plakt blijft zitten.

Wist je dat je kopertape online kunt kopen? Klik hier om het aanbod aan kopertape op bol.com te bekijken, of ga voor deze aanrader:

Zelfgemaakte knoflookspray

Door een plantenspuit te vullen met water en daar wat knoflook in uit te knijpen, heb je op eenvoudige wijze zelf een spray gemaakt waarmee je slakken kunt bestrijden zonder ze te doden. Je moet de spray wel een nachtje laten staan voordat je je planten ermee kunt besproeien.

Helaas is dit niet een oplossing die direct werkt. De planten moeten de knoflook eerst goed opnemen voordat de slakken je planten met rust laten. Daar kan best een weekje of twee overheen gaan. Daarna ben je gelukkig wel voor langere tijd van de slakken af.

Gebruik diatomeeënaarde

Foto van een emmer diatomeeënaarde
Diatomeeënaarde is niet alleen goed tegen slakken, maar ook tegen andere plaagdieren in de tuin

Dit natuurlijke product dat veilig is voor mensen en dieren werkt als een barrière om slakken op afstand te houden. Deze poeder bevat namelijk microscopisch kleine randje die in de slakken prikken wanneer ze eroverheen proberen te kruipen.

Strooi diatomeeënaarde op en rond de planten of andere oppervlakken waar je de slakken uit de buurt wilt houden en ze zullen er niet meer komen. Het werkt direct, is diervriendelijk en veilig, wat wil je nog meer in een slakkenbestrijdingsmiddel?!

Let wel dat diatomeeënaarde zijn werking verliest wanneer het nat wordt. Dan moet je een nieuw laagje poeder aanbrengen.

Klik hier om het aanbod aan diatomeeënaarde op bol.com te bekijken, of ga voor het merk dat ik zelf ook altijd in huis heb:

Prik slakken weg met eierenschalen

Bewaar eierenschalen na het eten van een gepeld eitje, want ze kunnen nog weleens in de strijd tegen slakken van pas komen. De scherpe randen van eierenschalen zijn niet lekker voor slakken om overheen te kruipen en zullen die dan ook vermijden.

Je wilt natuurlijk niet zelf over de eierenschalen moeten lopen, dus deze middel is alleen geschikt voor het gebruik op aarde, bij potplanten of andere plaatsen waar je zelf niet snel zult lopen.

Slakken kunnen niet tegen cafeïne

Een ander zelf-gemaakte slakkenspray is er een op basis van koffie. Slakken kunnen namelijk niet tegen cafeïne. Bepaalde concentraties cafeïne zijn zelfs dodelijk voor slakken. Omdat we het in dit artikel slechts over diervriendelijke bestrijdingsmiddelen hebben, zal ik je laten zien hoe je koffie in kunt zetten om slakken te bestrijden zonder ze te doden.

Zet een kopje koffie zoals je dat altijd zou doen. Laat de koffie afkoelen en giet dit in een plantenspray. Giet eenzelfde hoeveelheid water als koffie in de plantenspuit. Je krijgt daarmee een 1:1 oplossing. Dat is voldoende verdund om slakken te bestrijden zonder te doden.

Geef slakken iets lekkers te eten

Wil je dat de slakken van je bloemen of planten af blijven, maar wil je ze niet perse weg hebben? Dan is dit een geweldige oplossing om slakken te bestrijden zonder ze helemaal uit je tuin weg te jagen.

Verspreid wat blaadjes zacht botersla in de omgeving waar de slag van mogen eten. Slakken geven de voorkeur aan zachte, groene bladeren, dus botersla is perfect om slakken te lokken. Ze zullen dan lekker van de sla eten en bij de andere bloemen en planten wegblijven.

Jaag slakken weg met kruiden

Foto van een grote bundel lavendel
Lavendel is een van de vele natuurlijke slakkenverjagers

Slakken zijn geen liefhebbers van kruiden. Sterker nog, ze vermijden de omgeving van kruidige geuren. Kruiden zoals lavendel, salie, rozemarijn, peterselie, tijm en munt zijn voorbeelden van kruiden die slakken afschrikken.

Wanneer je deze kruiden in de buurt van planten waar slakken op afkomen plaatst, heb je des te meer kans dat de slakken uit de buurt blijven.

Andere natuurlijke huismiddelen die je tegen slakken in kunt zetten lees je in mijn artikel 7 Natuurlijke huismiddelen om slakken te bestrijden

Lok slakken met een citrusval

Slakken zijn grote liefhebbers van zoute citrusvruchten als sinaasappelen en grapefruits. Deze vruchten zijn dan ook erg goed om slakken mee te lokken. Een zelfgemaakte citrusval maak je als volgt:

  • Koop een grote sinaasappel of grapefruit
  • Snijd de vrucht in het doormidden en schep het vruchtvlees eruit
  • Snij aan bij de helften aan de bovenkant een gaatje waar slakken doorheen kunnen
  • Leg ze ’s nachts buiten met het gaatje naar boven neer op een plek waarvan je weet dat er slakken komen
  • Ga ’s ochtends de citrusvallen langs en verzamel de slakken die binnen van de zoetigheid smullen
  • Zet de slakken elders weer uit

Doe dit 2 of 3 keer per week om langere tijd van de slakken af te komen. Zeker in de wat nattere maanden is dit een goed idee voor de diervriendelijke slakkenbestrijder.

Ben je op zoek naar nog meer biologische oplossingen? Lees dan mijn artikel 15 Biologische oplossingen tegen slakken in je moestuin en groentetuin

Lok slakken met katten- of hondenvoer

Zet ’s nachts een bord omgekeerd -met de bovenkant omhoog- op een plaats waarvan je weet dat slakken daar vaak komen. Doe wat honden- of kattenvoer op de het bord en laat deze in de avond buiten staan.

De slakken komen op het voer af en de volgende ochtend vroeg kan je ze zo weer weghalen. Makkelijk, snel en volkomen diervriendelijk

Houten planken

Slakken houden van donkere, vochtige plaatsen. Heb jij toevallig wat houten planken in de tuin liggen, dan kan je deze ook gebruiken om slakken te lokken. Je hoeft alleen maar de houten planken plat op de grond te leggen, het liefst op een stukje aarde, en de slakken zullen zich er snel onder gaan concentreren.

Na enige tijd kun je plank optillen en als het goed is, zie je de slakken direct zitten.

Weet jij nog diervriendelijke manieren om slakken te bestrijden?

Wat zijn jouw favoriete natuurlijke en niet-dodelijke manieren om slakken te bestrijden? Deel hieronder jouw tips met ons. Heb jij een van bovenstaande manieren geprobeerd? Ook dan horen we graag of je er iets aan hebt gehad!

Eventuele vragen over het diervriendelijk bestrijden van slakken mag je uiteraard altijd hieronder in de reacties stellen en dan zal ik ze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie