Slakken bestrijden met nematoden: aaltjes als ecologisch verantwoord alternatief

Deel dit bericht op Pinterest:

slakken bestrijden met nematoden_ aaltjes als ecologisch verantwoord alternatief

Slakken bestrijden met nematoden is een ecologisch verantwoorde en milieuvriendelijke manier van slakken bestrijden. Nemoteden, ook wel aaltjes genoemd, zijn 100% veilig voor kinderen en huisderen.

Nematoden bestrijden niet alleen slakken bij jou in de omgeving, maar ook insecten en ander ongedierte dat zich bij de aaltjes in de omgeving waagt.

Een vroege en effectieve behandeling met nematoden zorgt ervoor dat je gedurende de zomermaanden en de maanden dat jonge plantjes groeien geen last hebt van slakken.

Hieronder lees je alles over over nematoden, hoe je ze in moet zetten bij het bestrijden van slakken en nog veel meer.

Pinterest slakken bestrijden met nematoden

Wat zijn nematoden? Hoe werken ze als slakkenbestrijding?

Nematoden, ook wel aaltjes genoemd, zijn microscopisch kleine parasitaire wormpjes die de slak aanvallen en waarbij een bacterie vrijkomt die de slak snel en effectief doodt.

De nematoden planten zich in en om de de slak voort en zo komt er weer een nieuwe generatie slakken bestrijdende aaltjes vrij. Deze cyclus blijft zich voortzetten net zo lang er geen slakken meer zijn.

Wanneer er geen slakken of ander prooi meer is, hebben de nematoden niets meer te eten en stoppen ze met voortplanten en verdwijnen ze weer. Hier merk je helemaal niets van, want aaltjes zijn niet met het blote oog te zien.

Slakken die met nematoden zijn behandeld, stoppen met eten binnen 3 dagen en sterven na ongeveer 4 dagen tot een week af. De meerderheid van de slakken zal onder de aarde sterven, dus je zal geen dode slakken terugvinden.

Vergeet niet dat de aaltjes ook de pas uitgekomen slakkenjongen aan zal vallen en dat je daardoor sowieso weinig tot geen slakken meer in de omgeving zal zien.

Een groot voordeel van het gebroken van nematoden om slakken te bestrijden is dat ze ook bij regen hun werk blijven doen. Veel andere bestrijdingsmiddelen worden de de regen onklaar gemaakt, maar dat is bij aaltjes niet het geval.

Let wel dat aaltjes bederfelijk kunnen zijn. Het is dan ook belangrijk om goed de houdbaarheidsdatum in de gaten te houden, want die is zeker niet onbeperkt.

Een groot voordeel van het gebruik van nematoden om slakken te bestrijden wetenschappelijk is aangetoond en voor biologische landbouw is goedgekeurd. Je kunt er dus zeker van zijn dat aaltjes de slakken met succes zullen bestrijden!

Nematoden tegen slakken proberen? Je bestelt ze eenvoudig online! Klik hier om het aanbod aan nematoden op bol.com te bekijken of ga direct voor onderstaand effectief product:

Wat zijn nematoden_ Hoe werken ze als slakkenbestrijding_

Hoe gebruik je nematoden om slakken te bestrijden?

Kortgezegd is het de bedoeling om nematoden met water te mengen en daarna uit te gieten over de te behandelen ondergrond. Het is daarbij nodig om de omgeving goed nat te maken, want dan kunnen nematoden zich veel beter voortbewegen en zich verspreiden.

De beste manier om de aaltjes over de tuin te verspreiden is door middel van een gieter. Hou wel de instructies op de verpakking in de gaten zodat je weet over wat voor een oppervlak je de nematoden kunt gieten.

Als je de grond te dun met nematoden “bezaait” dan kunnen ze niet goed hun werk doen. Een juiste verspreiding van de nematoden is belangrijk om de slakken zo effectief mogelijk te kunnen bestrijden.

Na het behandelen van de grond met nematoden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed vochtig blijft. Zo blijven de aaltjes mobiel en kunnen ze zo goed mogelijk de slakken bestrijden.

Je kunt er vanuitgaan dat je na een week al stukken minder slakken ziet. Na 2 tot 3 weken moet je op de behandelde plekken helemaal van de slakken af zijn.

Er zijn temperaturen waarbij aaltjes het meest actief zijn, dat is boven 10 graden celsius en onder 20 graden celsius. Bij een te lage temperatuur worden ze inactief en bij een te hoge temperatuur gaan ze dood.

De meeste mensen zullen tussen maart en september de aaltjes willen gebruiken. Het wordt altijd aangeraden om dat zoveel mogelijk ’s avonds na zonsondergang te doen.

Nematoden tegen slakken proberen? Je bestelt ze eenvoudig online! Klik hier om het aanbod aan nematoden op bol.com te bekijken of ga direct voor onderstaand effectief product:

Waar moet je op letten bij het gebruik van nematoden

Nematoden mogen niet in contact komen met groeten, fruit, kruiden en andere voor consumptie bestemde planten. Hoewel nematoden normaalgesproken geen gezondheidsrisico’s kennen, kunnen mensen met een verzwakt imuunsysteem (bij bepaalde ziekten of medicatie) toch last krijgen.

Was daarom na contact altijd goed je handen of maak gebruik van (wegwerp) handschoenen bij de toepassing ervan.

Nematoden tegen slakken proberen? Je bestelt ze eenvoudig online! Klik hier om het aanbod aan nematoden op bol.com te bekijken of ga direct voor onderstaand effectief product:

Waar moet je op letten bij het gebruik van nematoden

Wat zijn jouw ervaringen met het gebruik van nematoden om slakken te bestrijden?

Slakken bestrijden met nematoden wordt steeds meer gedaan. Mensen hebben meer oog voor de natuur en gaan dan ook op zoek naar natuurlijke en ecologisch verantwoorde bestrijdingsmethoden.

Heb jij ervaring met het bestrijden van slakken door het gebruik van nematoden, dan horen we jou ervaringen graag! Welke nematoden heb jij gebruikt, op welke wijze en wanneer? Waren de aaltjes effectief in het bestrijden van de lakken? Deel jouw ervaringen hieronder in de reacties.

Overweeg jij slakken met nematoden te bestrijden en heb je daar een vraag over? Deze kun je hieronder stellen en dan zal ik mijn best doen om je op weg te helpen!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie