Rode mieren bestrijden doe je zo

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Rode mieren bestrijden

Rode mieren zijn naar mijn mening de meest vervelende mieren van allemaal. Gelukkig kan je met de inzet van de juiste middelen en methoden rode mieren zowel binnen als in de tuin bestrijden.

Hoe moet je rode mieren bestrijden?

 • Maak huis of de tuin goed schoon
 • Gebruik binnen een lokdoos en buiten een poeder
 • Dicht de plekken waar mieren naar binnen kunnen
 • Bestrijd het nest

Rode mieren bestrijden is belangrijk omdat zij doorgaans agressiever zijn dan hun zwarte soortgenoten. Ze steken dan ook zaak zonder goede reden. Een stek van een rode mier kan vervelend zijn vanwege de pijn en jeuk.

Omdat dat deze agressieve rode mieren kunnen steken, moet je extra voorzichtig zijn voor rode mieren in de buurt van kinderen en huisdieren. Wanneer rode mieren binnenshuis een nest starten, dan heb je al helemaal een groot probleem.

In dit artikel geef ik informatie over het bestrijden van rode mieren. Het uit huis houden van deze beestjes is erg belangrijk, maar ook het tegengaan van deze mieren in de tuin of in het gazon is belangrijk.

De allerbeste middelen om rode mieren te bestrijden

Gebruik een mierenpoeder tegen rode mieren
Een mierenpoeder is zondemeer het allerbeste middel om tegen rode mieren in te zetten.

In mijn beleving zijn er twee middelen die met kop en schouders boven de rest uit steken wanneer het gaat om het bestrijden van rode mieren. Hieronder lees je welke bestrijdingsmiddelen dat zijn en hoe je deze in kan zetten.

De beste natuurlijke mierenpoeder om rode mieren te bestrijden

Luxan Eco mierenpoeder is een natuurlijke mierenpoeder welke zeer effectief is tegen allerlei soorten mieren, waaronder rode mieren. Mieren die met het middel in contact komen, halen zich eraan open en drogen uit.

Vanwege de contactwerking van dit middel, werkt het niet door tot in het nest. Wel is het zeer geschikt om (rode) mieren van plaatsen weg te houden waar je ze niet wil hebben. Een goede toepassing is bijvoorbeeld het strooien van deze mierenpoeder voor de deur en de buitenmuren zodat mieren niet naar binnen kunnen.

Het fijne aan dit middel is dat het volkomen ongevaarlijk is voor kinderen en huisdieren. Daarnaast is het volkomen biologisch en kan het zonder problemen nabij bloemen en planten worden gebruikt.

Bestel Luxan Eco mierenpoeder nu direct via bol.com!

De beste natuurlijke mierenpoeder om het nest van rode mieren te bestrijden

ECOstyle mierenpoeder is zeer geschikt om een mierennest mee aan te pakken. Het is een veelzijdig middel dat zowel in poedervorm kan worden gestrooid als opgelost in water kan worden gegoten. Daarnaast is het volkomen natuurlijk.

Wanneer je dit middel als strooimiddel gebruikt, dan zullen de mieren die er vanwege de lokstof mee in aanraking komen het middel terugbrengen naar hun nest. Daar gaat de mier en het hele nest aan het middel dood.

Naast het inzetten als strooimiddel, kan het middel ook gegoten worden. Je lost het simpelweg op in water en giet het vervolgens rechtstreeks op het nest. Makkelijker kan niet!

Bestel ECOstyle mierenpoeder nu direct via bol.com!

Hoe je weet dat je last hebt van rode mieren

Rode mieren hebben het liefst buiten hun nest.
Rode mieren hebben het liefst buiten hun nest.

Om een mierenprobleem op de juiste manier aan te pakken, is het goed om te weten met wat voor soort mieren je te maken hebt. Een bepaalde mierensoort kan namelijk een specifieke aanpak hebben.

Het herkennen van rode mieren is niet moeilijk. Zoals de naam al zegt, zijn de mieren rood van kleur. Niet alle rode mieren zijn echter fel rood. Ze kunnen ook een bruinige of zwart met rode kleur hebben.

Het herkennen van rode mieren aan hun nest is gemakkelijker. Rode mieren hebben een mierennest met hoopje zand of zaagsel erop (een zogenaamde mierenhoop). Zo’n mierenhoop heeft vaak een flink wat ingangen.

Naast hoe ze eruit zien, kan je het ook aan hun gedrag merken. Waar zwarte mieren van je schrikken en snel weer hun nest in kruipen, komen rode mieren juist agressief naar buien toe om hun nest te bewaken.

Een laatste kenmerk is dat rode mieren kunnen steken (en kunnen bijten). Rode mieren zijn giftig en hun bijt of steek kan jeuk of pijn veroorzaken. Vaak is het echter niet erger dan een muggenbult en kan je het zelf prima behandelen. Wanneer je allergisch bent, doe je er goed aan om een arts te raadplegen.

Wanneer je allergisch bent voor het gif van rode mieren, dan kan je last krijgen van een of meerdere van de volgende symptomen:

 • Misselijkheid
 • Overmatig zweten
 • Ernstige jeuk (meer dan bijvoorbeeld bij een muggenbult)
 • Kortademigheid of benauwdheid

Wat eten rode mieren?

Het antwoord is “bijna alles”! Rode mieren zijn, net zoals hun zwarte soortgenoten, niet moeilijk wat voedsel betreft. Rode mieren houden ook van zoetigheid, maar eten ook dode insecten en zelfs kleine dode dieren. Zelfs planten en zaden kunnen tot hun dieet horen.

Net zoals bij zwarte mieren, moet je voor het bestrijden van rode mieren ervoor zorgen dat zij in huis en in de tuin niets te eten hebben. Ze weten ieder kruimeltje wel te vinden, dus let goed op en maak goed schoon.

Meer over het schoonmaken van het huis en andere tips om mieren te bestrijden, lees je in mijn artikel daarover.

Hoe en wanneer moet je rode mieren buiten bestrijden

Zelf ben ik een voorstander van het buitenshuis bestrijden van mieren met mierenpoeders. Dat komt omdat poeders over een groter oppervlak inzetbaar zijn dan mierensprays of lokdozen. Meer informatie over het gebruik van mierenpoeders lees je in mijn artikel daarover.

Wanneer je een mierenpoeder ook daadwerkelijk in poedervorm gaat gebruiken, dan raad ik je aan om deze ’s nachts rond de mierenhoop of in de omgeving van de mieren te strooien. Dat komt omdat mieren vaak ’s nachts opzoek gaan naar voedsel. Zij komen dan bij de poeder terecht, eten ervan en nemen het mee naar hun nest. Zo wordt vervolgens het hele nest uitgeroeid. Weg zijn de rode mieren!

Vanwege de uitgebreide mierenhopen van rode mieren, is het gieten van in water opgelost mierenpoeder een zeer effectieve oplossing. Helaas zijn er niet veel mierenpoeders op de markt die zich in water op laten lossen. ECOstyle mierenpoeder is hierop een uitzondering, bekijk het middel direct via bol.com.

Een mierenpoeder dat niet in water is op te lossen, moet je wanneer de grond weer droog is, opnieuw strooien. Deze mierenpoeders verliezen wanneer zij nat worden hun werking. ECOstyle mierenpoeder heeft dit niet.

Of je mierenpoeder nu strooit of giet, let er wel op dat je de handeling meerdere keren herhaalt. Een enkele keer zal nooit genoeg zijn.

Rode mieren in huis bestrijden

Mieren muur nest in huis
Het dichten of repareren van plekken die rode mieren als hun nest kunnen gebruiken is belangrijk bij het bestrijden van rode mieren!

Het zal niet vaak voorkomen dat rode mieren in huis komen, want zij houden meer van buiten. Wanneer het wel gebeurt dat rode mieren hun intrek bij jouw in huis maken, heb je doorgaans een groot probleem.

Om snel en effectief van rode mieren in huis af te komen, volg je de volgende stappen:

Meer informatie over het gebruik van een lokdoos, lees je in mijn artikel daarover.

Rode mieren zijn mooie en bijzondere wezens, maar je wilt ze beslist niet in huis of in de tuin hebben. Zorg er dus voor dat je er op tijd bij bent en de rode mieren op effectieve wijze bestrijdt.

Heb jij ervaring met rode mieren?

Hoewel ik er regelmatig vragen over krijgt, kom ik zelf niet vaak rode mieren tegen. Heb jij ervaring met rode mieren, dan hoor ik graag waar en wanneer je er last van hebt gehad. Mocht het bij jou thuis of in de tuin zijn geweest, hoe ben je er dan vanaf gekomen?

Laat hieronder een berichtje achter met jouw ervaring met rode mieren. Alvast bedankt!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

3 gedachten over “Rode mieren bestrijden doe je zo”

 1. Hai,
  Ik heb rode mieren IN huis en krijg ze niet weg, er ligt een houten vloer met kieren en hoe vaak ik ook schoonmaak, niks helpt.
  Zodra ergens een korreltje eten ligt zie je even later een groepje erop zitten. Vreselijk! Heb lokdozen, geen idee of die iets helpen.
  Nog overige tips?
  Heb er foto’s van, mooie beesten, maar niet binnen😬

  Vriendelijke groet,
  Ingeborg

  Beantwoorden
  • Hoi Ingeborg,

   Wat vervelend zeg! Zeker als ze binnen zitten!

   In deze situatie raad ik je aan om een poeder te proberen die je tussen de kieren kan strooien. Maar let wel op de omgeving in het geval je kleine kinderen of huisdieren hebt.

   Wel blijven schoonmaken, want hoe minder die mieren bij jou te eten krijgen, hoe sneller ze het elders moeten zoeken.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie