Ratten bestrijden in de kruipruimte: 7 manieren tegen ratten

Deel dit bericht op Pinterest:

Ratten bestrijden in de kruipruimte_ 7 manieren tegen ratten

Een kruipruimte trekt maar al te vaak ratten aan. Dat komt omdat deze ruimte meestal vochtig, donker en dichtbij voedsel is. Verder komt er vrijwel nooit iemand in een kruipruimte, dus is het de ideale schuilplaats voor ratten.

Heb jij lat van ratten in de kruipruimte? Onderneem dan direct actie, want het is belangrijk om ratten in de kruipruimte direct te bestrijden.

Ratten kunnen veel schade aanrichten, maar in een kruipruimte des te meer en je komt er nog laat achter ook! Ze knagen van alles aan, beschadigen de isolatie en de muren van de kruipruimte en trekken allerlei ander ongedierte aan.

De kruipruimte is een ideale plek voor ongedierte om zich te vestigen en hun nest te bouwen. Overdag zitten ze er lekker warm en ongestoord en ’s nachts hebben ze gemakkelijk toegang tot je huis waar ze op zoek kunnen naar voedsel.

Hieronder geef ik 10 verschillende manieren waarmee je ratten in de kruipruimte effectief kunt bestrijden.

Pinterest Ratten bestrijden in de kruipruimte_ 7 manieren tegen ratten

1. Voorkom toegang tot de kruipruimte

Als vuistregel kan je aanhouden dat ratten slechts een opening van ongeveer 2 centimeter nodig hebben om er doorheen te kunnen. Wanneer hun snuit er doorheen past, krijgen ze hun lijf er ook doorheen.

Dat betekent dat de kleinste openingen al toegang kunnen geven tot de kruipruimte. Een kruipruimte is veelal voorzien van ventilatiegaten, ventilatieroosters of andere openingen die voor luchtstroom zorgen.

Het bestrijden van ratten in de kruipruimte begint er dan ook mee door ervoor te zorgen dat zij niet naar binnen kunnen komen. Dat doe je in eerste instantie door het plaatsen van gaas voor alle ventilatieopeningen.

Vervolgens is het belangrijk om ook waakzaam te zijn en te blijven op andere openingen in de vorm van gaten en scheuren die ratten de toegang tot je kruipruimte kunnen geven.

Dergelijke gaten dicht je door ze vol te proppen met staalwol en de gaten vervolgens met kit of een gatenvuller te dichten.

2. Geef ratten geen toegang tot voedsel

Ratten gebruiken de kruipruimte als uitvalsbasis om er ’s nachts in jouw huis op zoek naar voedsel op uit te gaan.

De favoriete plek voor ratten om hun voedsel vandaan te halen is de prullenbak. Zorg er dan ook voor dan je een goed afsluitbare prullenbak hebt waar ratten nooit iets uit kunnen halen.

Wanneer je last heb van ratten in de kruipruimte is het belangrijk om dagelijks voor het slapen gaan de afvalbak te legen.

Verder is het belangrijk om nooit voedsel te laten slingeren en gemorst eten en drinken direct schoon te maken.

3. Maak gebruik van rattenvallen

De ouderwetse rattenval is en blijft de beste manier om de ratten in huis – en vooral ook rond je kruipruimte – te bestrijden.

Ratten zijn altijd op zoek naar voedsel en wanneer jij een val plaatst met daarin een goed lokaas, zal de rat deze niet kunnen weerstaan en van het lokaas proberen te eten. De val gaat vervolgens af en de rat is op slag dood.

Om ratten in de kruipruimte door middel van rattenvallen te bestrijden, is het een goed idee om een flink aantal aan te schaffen. Zeker 6 stuks.

Je kunt de vallen dan zowel in de kruipruimte, voor de toegangspunten tot de kruipruimte en elders door het huis plaatsen.

Maak als lokaas altijd gebruik van pindakaas of hazelnootpasta. Daar zijn ratten gek op en het is zeer effectief en nog spotgoedkoop ook!

Plaats de vallen altijd direct tegen muren aan omdat dat is waar de ratten zullen lopen.

Goede rattenvallen zijn online verkrijgbaar. Klik hier om het aanbod aan rattenvallen op bol.com te bekijken, of ga voor onderstaande rattenvallen met de beste recensies:

4. Verwijder dode ratten direct

Af en toe zal je merken dat je dode ratten tegenkomt. Of je nu gebruikmaakt van rattenvallen of niet. Het is belangrijk om de dode ratten direct te verwijderen.

Dode ratten kunnen voor stankoverlast zorgen en ook nog eens allerlei andere plaagdieren en insecten aantrekken.

Wacht dan ook niet als je een dode rat ziet en verwijder deze meteen!

5. Ratten houden niet van licht

Ratten zijn echte nachtdieren. Overdag verstoppen ze zich in de kruipruimte en pas ’s nachts worden ze actief.

Je kunt ze dan ook vrij gemakkelijk uit de kruipruimte te weren door deze goed te verlichten.

Met zaklampen, bureaulampen en alle andere lichtbronnen die je je maar kunt bedenken, kan je de kruipruimte proberen te verlichten en de ratten zo geen mogelijkheid geven om daar in de kruipruimte te blijven.

Ratten houden niet van licht

6. Verwijder nesten

Ratten bouwen nesten van allerlei materiaal dat zij in de omgeving kunnen vinden. Papier, karton, plastic, touw en allerlei andere materialen worden gebruikt o een nest te bouwen.

Ratten kunnen zich razendsnel voortplanten. Binnen een jaar tijd kan een stel ratten wel 100 nakomelingen op de wereld zetten.

Je kan dit alles tegengaan door direct nesten te verwijderen en er ook voor te zorgen dat ratten geen toegang hebben tot nestmateriaal. Zorg er dan ook voor dat je geen rommel in huis laat slingeren.

7. Maak geursporen goed schoon

Ratten gebruiken geursporen om hun weg rond jouw huis te vinden. Het verwijderen van deze geursporen door dagelijks grondig schoon te maken, zorgt ervoor dat de ratten zich niet goed kunnen oriënteren.

Het schoonmaken van geursporen gaat het beste met wat bleek, ammonia of allesreiniger. Vermeng deze middelen echter nooit!

Als het lukt, maak je ook zoveel mogelijk de kruipruimte schoon. Zo niet, zorg dan in ieder geval dat je de omgeving goed schoon houdt.

Twee goede middelen om geursporen te verwijderen is chloor, lees mijn artikel Ratten Bestrijden Met Chloor

Veelgestelde vragen over het ontwerp van ratten in de kruipruimte

Wat is een kruipruimte?

Een kruipruimte is een open ruimte tussen de grond en de onderkant van een huis. Vaak is deze rond een meter hoog, vandaar de benaming.

Waar dient een kruipruimt voor?

Kruipruimtes zijn bedoeld om makkelijk toegang tot sanitair, elektrische bedrading en leidingen mogelijk te maken. Dit maakt installatie en reparatie eenvoudiger.

Heeft ieder huis een kruipruimte?

Bijna ieder huis heeft een kruipruimte. Als je geen kelder hebt, is er vaak een kruipruimte aanwezig. Sommige woningen hebben geen kruipruimte, denk daarbij aan appartementen.

Waarom komen ratten op kruipruimte af?

Kruipruimtes zijn vaak donker, vochtig, warm en rustig. De ideale omgeving voor ratten om zich te verstoppen!

Ook biedt een kruipruimte de ratten vaak makkelijk toegang tot je huis waar de ratten vooral ’s nachts op zoek naar voedsel kunnen.

Hoe weet je of je ratten in de kruipruimte hebt?

Enkele kenmerken van ratten in huis zijn:

  • Tikkende geluiden die je vooral ’s nachts hoort
  • Vieze geuren, zoals urinegeur, die je niet kan plaatsen
  • Aangevreten spullen, voedsel of afval
  • Onverklaarbare gaten in muren
  • Onverklaarbaar rommel in huis (nestmateriaal)
  • Uitwerpselen
Vieze geuren, zoals urinegeur, die je niet kan plaatsen

Zijn ratten in de kruipruimte gevaarlijk?

Ratten zijn onhygiënische knaagdieren die allerlei ziektes en parasieten bij zich kunnen dragen. Ratten poepen en plassen overal en dat brengt viezigheid en nare geuren met zich mee.

Ten slotte kunnen ratten een hoop schade aanrichten door het knagen aan leidingen, bekabeling en andere spullen in huis.

Kan ik ook lokdozen tegen de ratten in de kruipruimte gebruiken?

Ratten in de kruipruimte met lokdozen bestrijden is zeker mogelijk. Lokdozen zijn namelijk erg effectief tegen ratten.

Het grote nadeel is dat ratten niet direct door het gif in een lokdoos worden gedood. Ze blijven nog even in leven waardoor ze elders dood gaan en kunnen gaan rotten en stinken.

Als dit geen probleem voor je is, omdat je bijvoorbeeld makkelijk de kruipruimte in kunt, dan is een lokdoos zeker het proberen waard, zo niet dan kun je beter bij de ouderwetse rattenvallen blijven.

Lokdozen kun je gewoon online kopen. Klik hier om het aanbod aan lokdozen op bol.com te bekijken of ga voor deze ruime en robuuste variant:

 

Conclusies en ervaringen met het bestrijden van ratten in de kruipruimte

Ratten zijn hinderlijk en kunnen een risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen. Ratten kunnen overal in huis komen, maar een donkere en stille kruipruimte is ideaal voor ratten.

Om de ratten in de kruipruimte te bestrijden, zorg je dat ze geen toegang tot de kruipruimte kunnen krijgen, dat ze bij jou in huis geen toegang tot voedsel of nestmateriaal hebben en bestrijd je ze met rattenvallen.

Heb jij ervaring met het bestrijden van ratten in de kruipruimte, deel hieronder in de reacties hoe jij er uiteindelijk vanaf bent gekomen.

Als je vragen hebt over het bestrijden van ratten in de kruipruimte, kan je hieronder je vraag kwijt en dan zal ik mijn best doen om die voor je te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

9 gedachten over “Ratten bestrijden in de kruipruimte: 7 manieren tegen ratten”

  1. Beste Peter,
    Ik heb bovenstaand artikel met veel aandacht gelezen. Bedankt hiervoor!
    Wij hebben in de kruipruimte ratten keutels gevonden. We hebben daarom een ongediertebestrijder (Jonker) laten komen. Zij hebben rattengif direct onder het luik gelegd en was na twee dagen al op.
    Nu stinkt het gigantisch onder het huis omdat die rat ligt te rotten denk ik. Het probleem is dat ik er geen zicht op heb waar die rat ergens ligt, dus kan hem ook niet weghalen.
    Heb jij enig idee hoe lang het duurt voordat die lucht wat minder wordt?
    Uiteraard luchten we al heel veel, maar het stinkt al een week.
    De methode met gif doe ik dus nooit meer. Voortaan gebruik ik zoals jij al aangaf een rattenklem.

    Beantwoorden
    • Beste Henk,

      Vervelend om te horen dat je in de rattenlucht zit. Helaas gaat het nooit om een enkele rat, maar eerder om meerdere ratten. De vraag is dus even of ze nu allemaal weg zijn of niet. Pas dan kan je iets zeggen over de geur. De geur gaat weg wanneer de dode rat volledig is opgedroogd. Afhankelijk van de omgeving kan dat wel even duren. Ga maar uit van 2 weken.

      Mijn advies zou wel zijn om voor de zekerheid nog een paar rattenklemmen te plaatsen. Mocht je niet volledig van het probleem af zijn, dan merk je dat omdat je beet hebt en kan je verder met het bestrijden van de ratten.

      Succes!

      Groetjes,
      Peter

      Beantwoorden
  2. beste Peter, na 1e keer ratten in kruipruimte gif gestrooid en alle van buitenaf zichtbare gaten gedicht. nu opnieuw ratten in kruipruimte. Wat kan ik doen? overweeg klemmen zetten en wildcamera plaatsen om te zien waar ze vandaan komen.

    Beantwoorden
    • Beste Frank,

      Dat is vreemd, de ratten moeten immers ergens vandaan komen… Als je beschikt over een wildcamera, dan is dat zeker een oplossing. Maar mijn gevoel zegt me dat de ratten op de een of andere manier nog naar binnen kunnen. Ik zou eens proberen om buitenshuis van een paar voederbakjes met gif gebruik te maken.

      Wellicht dat je ze daar “op kan vangen”.

      Succes!

      Groetjes,
      Peter

      Beantwoorden
  3. Hoi peter
    2 vragen
    1 Als ik verlichting aan breng in de kruip ruimte en aanlaat
    blivenn ze dan weg?
    2 de ratten graven zich naar binnen onder de fundering van het huis door, heeft het zin een laag schelpen en of kalk kogeltjes in de kruipruimte te zodat ze zich niet meer naar binnen graven? Immers dan gaat de gegraven gang direct weer dicht.
    Alvast dank voor je reactie.

    gr
    gerard

    Beantwoorden
    • Hoi Gerard,

      Vraag 1: Ja, maar wel tijdelijk. Ze gaan eraan wennen. Geen duurzame oplossing dus.

      Vraag 2: Dar zal iets helpen. Ik ben zelf een voorstander van dichten van gaten met een combinatie van staalwol met daardoor en overheen cement. Daar knagen de ratten hun bek kapot aan en ze komen er niet doorheen.

      Groetjes,
      Peter

      Beantwoorden
  4. Dag Peter
    We worden al geruime tijd geplaagd door eerst muizen en nu ratten. De muizen werden gevangen en zijn uiteindelijk weggebleven door zowat de hele kelder leeg te halen. Er was nestmateriaal dat nu uiteraard verwijderd werd. Voeding is er nooit geweest. Nu komen er ratten! Met een diervriendelijke val werden 6 (!) ratten gevangen. Niet samen, elk apart 🙂
    De toegang van de kruipkelder naar de kelder werd afgemaakt met muizen- en rattengaas. Aan de ventilatiegaten buiten werd overal muizen- en rattengaas bevestigd.
    De ratten komen nu niet meer in de kelder (oef!) maar er komen er wel nog in de kruipkelder. Er is het vermoeden dat die via de riolering komen. In het putje waar het regenwater in komt hoorde ik onlangs een plons.
    We hebben gedaan wat we konden om alles muizen- en rattenproof te maken maar als die via de riolering in de kruipkelder komen dan weten we het niet meer. Mijn zoon wil nu in de kruipkelder gaan kijken waar er een toegang is. Ik vind het maar niks dat hij daar gaat inkruipen. Wat als hij in die krappe ruimte een rat tegenkomt?
    Het is dweilen met de kraan open als er ratten kunnen blijven in de kruipkelder komen. Die wordt dan blijkbaar wel telkens gevangen maar deze situatie kan niet blijven duren.
    Wat kunnen we doen?
    Groeten Isabel

    Beantwoorden
    • Hoi Isabel,

      Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de ratten in de kruipkelder. Het lijkt erop dat je al veel stappen hebt genomen om je huis te beschermen tegen muizen en ratten, maar als ze nog steeds in de kruipkelder blijven komen, is het belangrijk om de bron van hun toegang te achterhalen en te elimineren.

      Het vermoeden van toegang via de riolering is een mogelijkheid, en het is verstandig om dit grondig te controleren. Als je zoon bereid is om in de kruipkelder te kijken, is het wellicht een goed idee om dat te doen, maar hij moet voorzichtig zijn en beschermende kleding dragen. Een rat zal hem geen kwaad doen, maar vaak ligt er rotzooi in zo’n kruipruimte.

      Het is ook aan te raden om een professional op het gebied van ongediertebestrijding te raadplegen om te helpen bij het identificeren van de toegangspunten en om effectieve maatregelen te nemen om de ratten buiten te houden.

      Het kan ook nuttig zijn om de riolering en afvoeren in huis te laten controleren op mogelijke lekken of scheuren waarlangs ratten kunnen binnendringen. Het afdichten van eventuele openingen kan helpen om verdere toegang te voorkomen.

      Hopelijk kunnen deze stappen helpen om de ratten uit je kruipkelder te weren en de situatie onder controle te krijgen.

      Groetjes,
      Peter

      Beantwoorden
  5. Vervolg op vorige reactie: de kat van de buren heeft opvallend veel interesse in het regenwaterputje. Het is dus zeker dat daar ratten in zitten. Hoe krijgen en houden we die ratten weg?

    Beantwoorden

Plaats een reactie