Huismiddelen om ratten te bestrijden: Theezakjes, munt en 8 andere ongebruikelijke oplossingen

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Huismiddelen om ratten te bestrijden

Als je in het verleden weleens last hebt gehad van ratten in of om het huis, dan weet je hoe vervelend deze knaagdieren kunnen zijn en hoe lastig ze soms kunnen zijn om te bestrijden.

Wanneer je ratten in de omgeving ziet, of zelfs de tekenen van ratten in de omgeving, is het belangrijk om direct actie te ondernemen en iets aan dit ongedierte te doen.

Er zijn veel verschillende manieren om ratten op natuurlijke wijze te bestrijden zonder het gebruik van gif of andere methoden te gebruiken die schade aan je gezondheid, je woning of jouw eigendommen kan veroorzaken.

Of de ratten buiten actief zijn, of binnen. Of het om bruine ratten gaat of zwarte ratten. Met de natuurlijke huismiddelen genoemd in dit artikel kom je erg ver in het verjagen van deze plaagdieren.

Deze natuurlijk ratten-werende huismiddelen en methoden zijn bewezen, effectieve middelen en methoden om ratten in en om huis te verjagen. Lees verder om er achter te komen hoe jij met de middelen in huis van dit ongedierte af kunt komen!

Pinterest Huismiddelen om ratten te bestrijden

Munt is een natuurlijk huismiddel tegen knaagdieren

Een rat is sterk afhankelijk van zijn ruikvermogen. Dat heeft een aantal redenen:

 • Ratten gebruiken geur om voedsel te vinden
 • Feromonen zijn geursporen van (andere) ratten die zij volgen om te weten of een route veilig is, of naar een rat van het ander geslacht leidt
 • Geur de rat kan wijzen op gevaar zoals roofdieren of gif

Munt is een sterke, overheersende geur, dat ervoor zorgt dat ratten hun ruikvermogen niet meer kunnen gebruiken. Hier kan de ongediertebestrijder in spe gebruik van maken.

Door het verspreiden van een geur van munt, kan een rat niet meer reuken of de omgeving of het voedsel veilig is of niet. Ook kan hij zich minder goed oriënteren omdat de geursporen wij hij van afhankelijk is niet meer te reuken zijn.

In een dergelijke situatie kiezen ratten eieren voor hun geld en vermijden de naar munt ruikende omgeving. Het gebruik van munt kan last van ratten dan ook sterk inperken door ze te verjagen. Munt is dan ook zowel diervriendelijk als effectief.

Combineer huismiddelen altijd met een goede rattenval voor de beste resultaten!

Bekijk deze rattenval!

Theezakjes zijn goede verspreiders van de geur van munt

Om van de ongewenste knaagdieren af te komen, hoef je alleen maar wat pepermuntthee te zetten. Zodra de thee is gekookt, kan je de theezakjes gebruiken om geur van munt door de woning te verspreiden . Je merkt daarna al gauw dat je minder last hebt van ratten.

Een makkelijkere huismiddel dan theezakjes die naar munt ruiken is er niet!

Je kunt de theezakjes niet alleen binnenshuis gebruiken, maar het kan ook de last van ratten in de tuin sterk inperken. Heb je buiten ratten of hun uitwerpselen gezien, dan kan je ook daar theezakjes ter bestrijding van deze beestjes inzetten.

Heb je in de tuin een composthoop? Lees dan mijn artikel Ratten in een composthoop bestrijden: gids om van ratten af te komen

Het fijne aan theezakjes tegen ratten is dat ze niet alleen ratten verjagen, maar ook nog eens lekker fris reuken. Dit in tegenstelling tot andere huismiddelen zoals bijvoorbeeld mottenballen. Ja, ook die worden tegen ratten ingezet!

Je kunt trouwens meer smaken/geuren dan alleen munt gebruiken, andere geurige theesoorten werken ook goed. Enkele voorbeelden zijn:

 • Lavendel
 • Pepermunt
 • Ijzerhard / Verveine
 • Salie

Hoe gebruik je theezakjes om ratten te bestrijden?

Het gebruik van theezakjes om ratten te bestrijden is erg eenvoudig. Het is slechts een kwestie van thee te trekken zoals je dat altijd doet. De geurige theezakjes gebruik je vervolgens om door het huis of in de tuin te verspreiden.

Je kunt de theezakjes het beste op de volgende plaatsen gebruiken:

 • Waar je ratten eens hebt gezien
 • Plaatsen waar je de uitwerpselen of andere tekenen hebt gezien
 • De omgeving waar ratten naar binnen komen of hun nest hebben
 • Rond vuilnisbakken
 • In de keuken
 • Achter en onder koelkasten en andere grote meubels

Uiteraard hoef je de theezakjes niet alleen te gebruiken wanneer je al last hebt van ratten, maar kan je ze ook ter preventie inzetten. Zeker in de koudere wintermaanden wanneer de ratten in Nederland meer naar binnen trekken is dit een goed idee.

Vind je het teveel werk om op deze manier met theezakjes aan de haal te gaan, dan werkt pepermuntolie net zo goed. Bovendien is het, net zoals theezakjes, milieuvriendelijk en veilig voor kinderen en huisdieren. Dit in vergelijking met andere giftige chemicaliën en pesticiden.

Theezakjes tegen ratten

Pepermuntolie gebruiken om ratten te bestrijden

Er zijn drie verschillende manieren waarop je essentiële oliën kunt inzetten tegen ratten:

 • Door het in de omgeving te sproeien
 • Het direct onverdund te besprenkelen
 • Door middel van in pepermuntolie geweekte wattenballetjes

Als je een vermoeden hebt waar de knaagdieren binnenkomen of waar ze hun nest hebben, breng dan gewoon wat onverdunde pepermuntolie in de omgeving. De sterke aroma zal ratten afschrikken.

Wil je je op een groter gebied richten, verdun dan de olie met een klein beetje water in een plantenspuit en besproei het gebied waar je weet of vermoedt dat er ratten zitten. Vergeet trouwens niet een druppeltje zeepsop te gebruiken om de olie goed met het water te laten vermengen.

Voor een iets langdurigere oplossing, kan je wat wattenbollen in essentiële olie ven munt weken en deze rondom je huis plaats om de aroma langdurig en sterk te verspreiden.

Een goede essentiële olie van munt kan je online bestellen. Klik hier om het aanbod aan muntolie op bol.com te bekijken, of ga voor onderstaande aanrader met de allerbeste recensies:

Waar moet je zoal aan denken bij het gebruik van theezakjes of munt?

Munt thee tegen ratten

Hoewel theezakjes van munt of pepermuntolie effectieve middelen zijn om ratten te bestrijden, is het geen langetermijnoplossing. Het helpt zeker goed om ratten te verjagen, maar ondertussen zal je ook andere bestrijdingsmethoden moeten gebruiken, zoals diervriendelijke rattenvallen of iets anders.

Daarnaast moet je je bedenken dat wanneer een theezakje of munt niet meer geurt, dat je deze door een nieuwe moet vervangen. Ze blijven namelijk niet onbeperkt werken.

Ook goed om te vermelden is dat de huismiddelen genoemd in dit artikel ook tegen muizen werkzaam zijn!

8 andere ongebruikelijke huismiddelen om ratten te bestrijden

De aanwezigheid van ratten in de omgeving is makkelijk te herkennen. Vaak laten ze keutels, sporen en rommel achter in huis. En ze knagen maar op alles dat ze tegenkomen.

Vaak twijfelen mensen of ze nu met een rat of een muis te maken hebben. Eigenlijk maakt dat niet zoveel uit, want de huismiddelen genoemd in dit artikel zijn tegen beiden effectief. Voor een makkelijke herkenningspunt wijs ik altijd naar de staart. De staart van een rat is langer en dikker dan die van een muis.

Daarom is het cruciaal om deze plagen te identificeren en ze te verdrijven. Hieronder lees je nog 8 effectieve huismiddel die je kunt inzetten om ratten te bestrijden. Door middel van deze tips zorg jij voor een rattenvrije omgeving!

1. Gips met mix voor chocolademelk

Een mengsel van gips en een mix voor chocolademelk werken uitzonderlijk goed om ratten te bestrijden . Meng een eetlepel chocolade mix met een eetlepel gips en strooi het in de omgeving waar je weet dat ratten komen.

De ratten komen op het chocolade af en krijgen ook gips binnen. Het gips verhardt in maag-darm kanaal en de rat komt te sterven.

Heeft het zelf maken van een rattengif je interesse gewekt en wil je daar meer over weten? Lees dan mijn artikel Ratten bestrijden met gips: gids om zelf rattengif te maken

Open zak gips om ratten te bestrijden

2. Hete pepers

Hete pepers zijn prima in te zetten om ratten te bestrijden. Ook deze geurige en pittige groenten zullen ze als de dood vermijden. Verspreidt deze op plaatsen waar je ratten verwacht en je bent snel van dit ongedierte af.

3. Uien

Uien zijn ook geurige huismiddelen die erg goed werken tegen ratten en andere vormen van ongedierte. Hun natuurlijke geursignalen worden verstoord door deze overheersende geur en ze gaan de omgeving vanzelf vermijden.

4. Knoflook

Net als uien en pepers werkt knoflook als een natuurlijk afweermiddel tegen ratten vanwege de allesoverheersende aroma. Deze smaakmaker kan je op dezelfde manier inzetten.

5. Poeder voor aardappelpuree

Poeder voor aardappelpuree werkt op dezelfde manier als gips. De ratten komen op dit lekker hapje af, krijgen het binnen en in hun ingewanden begint het te harden en uit te zetten. Al snel gaat de rat hier dood aan.

6. Kruidnagel

Ook kruidnagel is een goed huismiddel tegen muizen en ratten.

Wat kruidnagel verspreiden in de omgeving van waar je van de ratten af wilt komen is een goede manier om door middel van deze kruidige smaakmakers ratten te verjagen.

7. Ammonia Spray

Ammonia is een uitzonderlijk goede manier om van ratten af te komen. Ammoniaklucht bootst namelijk de geur van de urine van roofdieren na. De ratten denken dat er een kat of iets anders in de buurt is en nemen snel de benen!

Het gebruik is zo simpel als het vermengen van gelijke delen water en ammonia in een plantenspuit en vervolgens de omgeving van ratten te besproeien om ze weg te jagen. Een eenvoudig en effectief huismiddel om ratten te bestrijden!

8. Laurierblaadjes

De geur van laurierblaadjes trekt ratten aan. Ze hebben de neiging om ervan te eten. Ratten kunnen deze bladeren echter niet verteren en gaan eraan dood. Verspreidt zowel binnen als buiten in de tuin wat laurierblaadjes om de ratten te bestrijden.

Heb je in de tuin een kippenhok? Neem dan eens een kijkje naar mijn artikel Het kippenhok rattenvrij met deze 4 bestrijdingstips

Ratten bestrijden in huis

Waar moet je nog meer op letten bij het gebruik van deze huismiddelen?

Soms zeggen mensen dat het gebruik van huismiddelen, natuurlijke middelen, diervriendelijke oplossingen of andere alternatieve methoden om van ratten af te komen niet werken. Hieronder zal ik de bezwaren die mensen hebben bespreken en vooral laten zien wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw huismiddelen wel werken.

Bezwaar 1: Huismiddelen werken niet snel genoeg om effectief te zijn

Dat kan kloppen. Maar daarom is het ook niet de bedoeling om huismiddelen als zelfstandige bestrijdingsmethode te gebruiken. Maak naast huismiddelen dan ook gebruiken van andere methoden, zoals (diervriendelijke) rattenvallen of andere middelen en methoden.

Bezwaar 2: Je kunt het niet zelf, je moet een ongediertebestrijder inschakelen!

Dat is onzin en iets dat je vooral op de websites van professionele ongediertebestrijders zal lezen. Ik help mensen al jaren om zelf van ongedierte af te komen en dat lukt nagenoeg altijd!

Kom je ergens niet uit? Laat ergens op mijn site een berichtje achter en mijn lezers en ik helpen je graag verder!

Bezwaar 3: Alleen het verjagen is niet genoeg, je moet meer doen

Hier ben ik het tot op zekere hoogte mee eens, maar wederom: niemand zegt dat je alleen maar wat huismiddelen moet gebruiken en verder niets hoeft te doen. Schoonmaken, het dichten van toegangspunten en het goed opslaan van voedsel zijn allemaal zaken die je naast natuurlijke bestrijdingsmiddelen op orde moet hebben.

Meer tips voor het bestrijden van ratten in huis vind je in mijn artikel Hoe ratten in huis bestrijden: 7 eenvoudige stappen

 

Combineer huismiddelen altijd met een goede rattenval voor de beste resultaten!

Bekijk deze rattenval!

Conclusies en ervaringen met huismiddelen tegen ratten

Het bestrijden van ongedierte, of dat nu bruine ratten, zwarte ratten,muizen of welke knaagdieren dan ook zijn, is een hele onderneming die meestal met frustratie en irritatie opwekt. Het bestrijden van ratten is belangrijk omdat zij ziekten en parasieten bij zich kunnen dragen. Ze worden zelfs met de pest in verband gebracht!

Veel mensen denken dat hun enige optie is om een duur verdelgingsbedrijf in te schakelen. Dat is echter niet waar. Met de huismiddelen genoemd in dit artikel, zoals theezakjes of munt olie kom je al een heel eind!

Probeer de tips in dit artikel vandaag nog om door middel van deze ongevaarlijke, natuurlijke en effectieve methoden de ratten in en om de woning te bestrijden.

Heb jij gebruikt gemaakt van een huismiddel genoemd in dit artikel? Laat ons dan hieronder weten of het gelukt is om daarmee de ratten te bestrijden.

Heb je een vraag over een huismiddel, ook dan ben je van harte welkom om je vraag te stellen. Ik doe mijn uiterste beste om daar snel op te antwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie