Naaktslakken eitjes bestrijden: 2 eenvoudige stappen

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Naaktslakken eitjes bestrijden

Voor mensen met een tuin zijn naaktslakken en hun eitjes een ware nachtmerrie. Hub grote eetlust en vermogen om zich razendsnel voort te planten maakt de naaktslak een vervelende plaagdier.

Maar deze beestjes beperken zich niet alleen tot de tuin. Zeker aan het begin van de herfst banen de naaktslakken zich een weg naar warmere plekken zoals je huis. Daar kunnen ze zich gedurende de koudere maanden vestigen en zich het hele jaar door voortplanten.

Voorkom problemen met naaktslakken en hun eitjes door erachter te komen hoe je ze kunt herkennen, waar ze hun eitjes afzetten en vooral: hoe je ze kunt bestrijden.

Hoe bestrijd je de naaktslakken en hun eitjes het beste?

Hoe herken je naaktslakken en hoe zien hun eitjes eruit?

Je hebt ze vast weleens gezien: het kenmerkende slijmspoor van een naaktslak over tegels, tuinmeubels en misschien zelfs in de keuken. Deze slijmsporen laat een naaktslak altijd achter wanneer het zich voortbeweegt.

Naaktslakken zijn vooral ’s nachts actief en verschuilen zich overdag onder bladeren, takken, stenen, tegels en andere objecten in de tuin. Ze kunnen zich heel goed verstoppen en zijn daardoor vaak maar lastig om te bestrijden. Naaktslakken leggen hun eitjes ook vaak op deze verscholen plekken en zijn daardoor moeilijk te vinden.

Het herkennen en het bestrijden van naaktslakkeneieren is een goede start om je planten, je tuin en je woning vrij van slakken te houden. De eieren van naaktslakken worden veelal in de tuin onder met bladafval, planten, takken en andere vormen van beschutting gelegd.

De eieren zijn veelal iets ovale, lichtgekleurde ballen die in een trosje met daaromheen een slijmerige substantie worden gelegd. Soms worden de eieren op bladeren of tegen bomen aan gelegd, maar rechtstreeks op de grond komt vaker voor. Het komt ook voor dat eieren aan de onderkant van een blad wordt gelegd. Door de slijmerige substantie waar de eieren in zitten, kunnen de eieren goed blijven plakken.

Ben je op zoek de eieren van naakstslakken, zoek dan naar bruingrijze, slijmerige trosjes witte eieren die op de grond onder bladeren liggen. Het zoeken begint dus met het weghalen van allerlei materialen die als beschutting kunnen dienen. Een zaklamp kan helpen bij het vinden van de slakkeneitjes.

De eieren die een naaktslak legt, komen binnen ongeveer een maand uit. De kleine slakjes beginnen zich gelijk met bladeren te voeden en zijn binnen drie tot vijf maanden volwassen.

De beste slakkenkorrels op bol.com

Solabiol Natria Slakkenkorrels

Natria slakkenkorrels is een middel op basis van de werkzame stof ferri fosfaat. De korrels zijn attractief voor naaktslakken. Onmiddellijk na opname van de korrels stoppen de slakken met vreten.

Hoe bestrijd je de naaktslakken en hun eitjes het beste?

Naaktslakken hebben behoefte aan donkere vochtige plekken om zich te verstoppen en om hun eitjes te leggen. Dat is dan ook het startpunt van een effectieve bestrijding.

Stap 1: Begin met het opruimen van je huis en de tuin

Wanneer naaktslakken geen plekken meer hebben om zich in of onder te verschuilen, dan hebben ze bij jou in de omgeving niet meer te zoeken. Daarnaast zijn de slakken zonder schuilplaatsen een makkelijker prooi voor roofdieren als vogels.

Ruim tuinafval zoals gevallen bladeren en takken op, laat geen ander rommel slingeren en raap andere spullen die slakken of hun eitjes beschutting bieden direct op. Hark grond regelmatig om eenvoudig slakkeneieren op het spoor te komen. De trosjes eieren kan je gemakkelijk met een papieren doekje opnemen of met een schepje oppakken en weggooien.

Het is niet nodig – en simpelweg niet te doen – om alle slakkeneieren uit de omgeving te verwijderen. Een goede bestrijding van slakkeneieren is het weghalen van zoveel mogelijk verstopplaatsen. De natuur doet dan de rest.

Dan gaan we verder met stap 2, waarin we de volwassenen slakken zelf bestrijden.

Stap 2: Pak de volwassen slakken aan

Er zijn veel bestrijdingsmiddelen op de markt die effectief zijn in het bestrijden van dit slijmerig ongedierte. Het ene werkt beter dan het andere. Ook qua methoden zijn er zoveel verschillende manieren om van slakken af te komen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Je kunt er zelfs ’s nachts op uitgaan en ze met de hand oppakken om ze daarna in een emmertje zeepsop te gooien. Om dit makkelijker je maken, kan je vrij eenvoudig naaktslakken lokken. Leg fruitschillen of stukjes groenten ’s nachts op een makkelijke locatie neer zodat zodat de slakken daar op afkomen en gooi ze dan eenvoudig in het zeepsop.

Als je niet al deze moeite wilt doen, dan is een goede slakkenkorrel de beste oplossing. Ben je juist op zoek naar een diervriendelijke oplossing? Lees dan mijn artikel Slakken diervriendelijk bestrijden zonder ze te doden

Wat kan je doen om naaktslakken blijvend te verjagen?

Heb je eenmaal alles gedaan om van naaktslakken en naaktslakkeneitjes af te komen? Dan wil je er ook voor zorgen dat ze wegblijven. De beste manier om dat voor elkaar te krijgen is door gebruikt te maken van slakkenverjagende middelen:

 • Koper: Wanneer koper met slakkenslijm in aanraking komt, krijgt de slak een elektrisch schok. Koper is in tapevorm te krijgen en erg makkelijk aan te brengen.
 • Diatomeeënaarde: Een poederachtige substantie waar slakken niet overheen willen bewegen. Bijzonder effectief en goed bruikbaar om op een veilige en natuurvriendelijke manier slakken uit een grotere omgeving te houden.
 • Eierschillen: Goedkoop en een goede bron van voedingsstoffen voor je grond. Vermorzel wat eierschillen en strooi deze uit over de omgeving waar je de slakken weg wilt houden.
Ben je op zoek naar meer natuurlijke huismiddelen om slakken mee te bestrijden? Lees dan eens mijn artikel 7 Natuurlijke huismiddelen om slakken te bestrijden

Diatomeeënaarde is een veelzijdig product met allerlei toepassingen. Een topper in het bestrijden van slakken. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken of ga voor dit merk dat ik zelf ook altijd in huis heb:

Wat is jouw ervaring met het bestrijden van naaktslakken en hun eieren?

Heb jij weleens last gehad van naaktslakken in huis of in de tuin? Hoe zag dat er toen uit en wat heb je precies gedaan om van de slakken hun eitjes af te komen? Deel jouw ervaringen hieronder in de reacties!

Heb jij momenteel last van naaktslakken en hun eitjes bij jou in de omgeving en heb je een vraag over de bestrijding? Stel hieronder jouw vraag en mijn lezers en ik proberen je zo goed mogelijk op weg te helpen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “Naaktslakken eitjes bestrijden: 2 eenvoudige stappen”

  • Hoi Astrid,

   Ach, dat is een keuze die ieder voor zich moet maken 🙂

   Maar qua bestrijding is het wel twijfelachtig, want je zal er vast veel te pakken hebben, maar zeker niet allemaal!

   Dank voor je bijdrage en groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie