Muizen in de volière bestrijden: hou je vogels stressvrij

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
muizen in voliere bestrijden

Als kind zijnde hadden wij vroeger thuis een grote tuin, met een volière. Ook hadden wij katten, dus problemen met muizen hebben wij nooit gehad. Eenmaal op mezelf wonende, had ik vanaf meet af aan al last van muizen rond de volière.

Je zou denken dat ik daar over nagedacht zou hebben, maar helaas, dat kwam pas achteraf. Inmiddels heb ik geen vogels meer, maar weet ik nog wel het een en ander over muizen in de volière. Die kennis deel ik in dit artikel graag met jullie.

Trekt een volière muizen aan? De volière op zich trekt geen muizen aan. De muizen komen echter wel op de zaden en voedselresten af. Een rommelige kooi met voedselresten is zeker aantrekkelijk voor muizen.

Hoe bestrijd je dan de muizen in een volière? Het bestrijden van muizen in een volière begint bij het voor muizen ontoegankelijk maken van de volière. Daarna pak je de muizen aan met vallen en lokdozen.

Hoe je dat precies doet lees je hieronder!

Waarom trekt een volière muizen aan?

Muizen zijn echte opportunisten en eten alles wat ze maar te pakken kunnen krijgen. Het lievelingseten van muizen, en hetgeen zij in het wild eten, zijn granen, zaden en noten. Laat dat nu precies hetzelfde zijn als wat je vogels zullen eten.

Dat muizen afkomen op het voedsel van de vogels in je volière is precies waar het probleem in schuilt. De noodzaak bestaat dan om de muizen te bestrijden om je vogels te beschermen.

Muizen komen op de volière af vanwege:

 • Voederbakjes
 • Groenten en andere hapjes
 • Voedselresten zoals schillen, dopjes, omhulsels
 • Water

Is de volière steeds gevuld met allerlei lekkernijen, dan is dat vragen om problemen met muizen.

Hoe meer de etensresten en ander afval zich ophoopt, hoe meer dat muizen aantrekt. Ook wanneer er naast de volière wordt gemorst trekt dat muizen. Een wezenlijk onderdeel van het bestrijden van muizen rond de volière is dan ook het goed schoonmaken en schoonhouden ervan.

Naast het feit dat muizen op voedsel en water afkomen, is een volière natuurlijk ook een hele mooie schuilplaats. Zeker in de koudere maanden is een voor muizen makkelijk toegankelijke volière een geweldig onderkomen.

En ja, wat is nu makkelijk toegankelijk? Voor muizen is dat al heel gauw. Zo kan een muis heel makkelijk een tunneltje onder je volière graven er zo naar binnen piepen.

Foto van twee papegaaien in een volière
Je hebt mooie vogels, in een mooie volière, laat dat vooral niet door muizen verpesten

Muizen in de tuin? In mijn artikel Hoe bestrijd je muizen in de tuin? Tips om muizen te verjagen lees je meer tips om muizen te bestrijden.

Muizenvallen zijn de beste manier om muizen in een volière te bestrijden

Hierna gaan we veel dieper in op het bestrijden van muizen in een volière, maar voor degene die de achtergrondinformatie over willen slaan en direct naar de oplossing toe willen, het volgende.

Een integrale bestrijding van muizen in en rond een volière is meer dan alleen het plaatse van een paar muizenvallen. Wat er allemaal bij komt kijken, lees je hieronder. Maar een muizenval is wel een ontzettend goede start voor iemand met muizen in de volière die snel iets wil doen om de muizen aan te pakken.

Je kunt zowel de oude vertrouwde muizenval gebruiken als de meer modernere vallen die de muis in leven laten. Beiden werken in principe hetzelfde en zijn even effectief. Wel moet je nooit een muizenval binnen de volière plaatsen, altijd aan de buitenkant!

Wat moet je doen om snel muizen rond de volière te bestrijden?

 • Plaats de muizenvallen haaks op de volière, ertegenaan, aan met het lokaas pal naast de volière. Plaats zeker twee vallen op deze manier en twee vallen in de buurt, maar wel tegen een muurtje of iets dergelijks aan.
 • Gebruik als lokaas pindakaas of hazelnootpasta. Geen kaas, want dat heeft totaal geen zin.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om de muizen met gebruik van een lokdoos te bestrijden. In mijn artikel Wat is een goede muizenlokdoos voor buiten? geef ik daar meer uitleg over.

Kunnen muizen in de volière kwaad en zijn ze gevaarlijk voor vogels?

Wanneer je muizen in de volière hebt, is het maar afwachten totdat ze hun weg naar binnen gaan vinden. En dat wil je koste wat het kost voorkomen.

Muizen staan wereldwijd bekend als dragers van ziekten en bacteriën. Deze kunnen ze via beten, urine en uitwerpselen op vogels overdragen. Meer over het gevaar van muizenurine lees je in mijn artikel Is urine van muizen gevaarlijk en hoe maak ik muizenurine het beste schoon?.

Naast ziektes, kunnen vogels parasieten zoals wormen, vlooien of mijten bij zich dragen.

Ook voor pasgeboren vogels en eieren vormen muizen een gevaar. Muizen zullen niet snel een volwassen vogel kwaad doen, maar een ei of een kuikentje is al gauw een prooi voor de opportunistische muizen.

Ten slotte kan het geknaag van muizen de volière zelf en alles dat daarin zit flink aantasten.

Hoe weet je of je muizen in de volière hebt?

De allermakkelijkste manier om erachter te komen of je last hebt van muizen in de volière is door de muizen op heterdaad te betrappen. Dat zal niet altijd even makkelijk zijn, omdat muizen vooral ’s nachts actief zijn.

Je herkent de aanwezigheid van muizen onder andere aan:

 • De uitwerpselen, die zijn donker, ovaal en ongeveer zo groot als ene rijstkorrel.
 • Bijtsporen en krassen.
 • Ammoniaklucht door de urine.
 • De aanwezigheid van nestmateriaal, zoals takjes, touwtjes, stro, papier of karton.
 • Vogels die ’s nachts veel lawaai maken. Ze schrikken (wakker) van de muizen.

Hoe kan je muizen in de volière voorkomen?

Foto van een exotisch vogel aan het eten in een volière
Voorkomen is beter dan genezen. Zorg dat je de muizen niet hoeft te bestrijden en hou ze uit je volière.

De gemakkelijkste manier om te voorkomen dat muizen de volière in willen komen, is door je volière zoveel mogelijk schoon en netjes te houden. Ruim regelmatig gevallen zaad en laat nooit verse groenten of fruit ’s nachts in de kooi liggen.

Laat nooit voederbakjes of waterbakjes op de grond staan. Die moeten altijd ergens opgehangen worden. Het liefst wil je ze ook niet aan de buitenkant van de kooi hangen omdat muizen die heel gemakkelijk kunnen beklimmen.

Je hebt volières in alle soorten en maten, zowel binnen- als buitenvolières en kamer-volières. De volières tegen muizen zijn die op een verhoging staan of met een onderstel.

Bewaar vogelvoer altijd in afgesloten bakken en het liefst niet in de buurt van de volière zelf. Gebruik voor grotere hoeveelheden zaad een bak van dik plastic of metaal met een afsluitbaar deksel.

Sluit de volière goed af

Muizen kunnen door de kleinste openingen kruipen. Een centimeter is al ruim voldoende. Muizen kunnen meestal gemakkelijk door het hekwerk van de meeste volières. Houd daar dus rekening mee.

Naast het feit dat ze ergens doorheen kunnen, kunnen ze ook vaak onder de volière door. Een volière die van onder niet goed is afgesloten is heel makkelijk voor muizen om door een beetje graven toch in te komen.

De vloer van de volière

De meest voorkomende manier waarop muizen een volière binnen kunnen komen is door onder de volière door te graven. Plaats een volière daarom nooit rechtstreeks op de grond. Gebruik als ondergrond altijd iets van betegeling of beton en ook nog eens ene goede metalen gaas.

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de onderkant van de volière direct op de grond aansluit of een eventuele kier goed te dichten met plaatwerk of op een andere manier.

Om via de vloer toegang van muizen tot de volière tegen te gaan moet je:

 • De vloeren maken van materiaal waar muizen niet doorheen kunnen.
 • Ervoor zorgen dat de er geen mogelijkheid is om tussen het hekwerk en de vloer te komen.

Is het om wat voor reden dan ook niet mogelijk om voor een goede ondergrond te zorgen, dan kan je de muizen ook op een andere manier buiten houden: graaf om de volière een greppel van ten minste dertig centimeter diep en een paar centimeter breed en vul deze met cement.

Openingen in de volière

Als je met je vinger ook maar ergens de volière in kunt, dan kunnen muizen er ook in. Muizen hebben een slechts een gaatje van een centimeter nodig om zich erdoorheen te wurmen. Je moet er dan ook voor zorgen dat er nergens, zeker niet aan het gaas of het hekwerk, een opening van meer dan een centimeter is.

Voor volières die buiten staan, en dat zullen de meeste zijn, heb je zeker dubbel gaas nodig om muizen buiten de volière te houden. Het binnenste gaaswerk moet een grotere opening hebben dat veilig is voor je vogels, maar de buitenste mag geen openingen hebben van meer dan een centimeter.

Voldoet jouw volière hier niet aan? Dan moet je zelf aan het knutselen slaan om er een tweede gaaswerk aan te maken.

Muizenvallen voor bestrijding buiten de volière

Heb je er eenmaal voor gezorgd dat muizen de volière niet meer in willen komen door goed op te ruimen en het water en voedsel uit zicht te plaatsen? En kunnen de muizen nu niet meer naar binnen omdat je ervoor gezorgd hebt dat ze nergens onderdoor of tussendoor kunnen?

Dan is het nu tijd om de muizen rond je volière te bestrijden

Er zijn twee goede opties om muizen te bestrijden: muizenvallen en lokdozen. Mijn voorkeur qua bestrijding gaat uit naar muizenvallen, simpelweg omdat die goedkoper en minder bewerkelijk zijn. Maar dat wil zeker niet zeggen dat lokdozen niet werken, in tegendeel.

Om muizen met muizenvallen te bestrijden, heb je er ten minste twee nodig, maar hoe meer hoe beter. Klik hier om het aanbod aan muizenvallen op bol.com te bekijken of kies de moderne toppers hieronder:

Vervolgens is de plaatsing van de muizenvallen erg belangrijk. Je moet sowieso muizenvallen op de volgende locaties plaatsen:

 • Overal waar je muizen hebt gezien
 • Tegen de volière aan, maar wel aan de buitenkant
 • Muren in de omgeving
 • Plaatsen waar je uitwerpselen van muizen hebt gevonden

Ook het juiste gebruik van de muizenvallen is erg belangrijk. Muizenvallen moeten altijd ergens tegenaan staan. Dat komt omdat muizen voor de veiligheid langs beschutting willen lopen. Het lokaas moet altijd naar de kant van de beschutting wijzen. Dus naar de muur of de volière toe.

Ten slotte moet je ook nog het juiste lokaas voor muizenvallen kiezen. Een goede lokaas sluit aan op wat muizen het liefst eten: zaden of noten. Ik raad mensen altijd aan om met hazelnootpasta of pindakaas te beginnen. Daar houden muizen van en het plakt goed aan de val.

Meer over het gebruik van muizenvallen lees je in mijn artikel Muizen trappen niet in de val, wat doe ik verkeerd?.

Lokdozen om muizen te bestrijden

Foto van twee uilen in een volière
Een lokdoos is een perfect middel om muizen mee te bestrijden, maar gebruik het op de juiste manier!

Een alternatieve wijze om muizen in een volière te bestrijden is door gebruik te maken van een lokdoos. Loksdozen tegen muizen spelen niet alleen in op hun de wil van de muizen om van het lokaas te eten, maar ook op hun zoektocht naar onderdak.

Het lokaas blijft hetzelfde: zaden, granen of noten. Ook de plaatsing is hetzelfde: tegen de volière of de muur aan. Wel is het mechanisme om de muizen te doden anders: in een lokdoos zit gif. De muis komt op het lokaas of de onderdak van een muizenval af en raakt vergiftigd.

Het is een eenvoudig toe te passen methode om muizen in een volière te bestrijden en heeft als groot voordeel dat het ook wanneer het regent blijft werken!

Wist je dat je muizenlokdozen online kunt bestellen? Klik hier om het aanbod aan muizenlokdozen op bol.com te bekijken of ga voor deze aanrader, het is een compleet pakket op muizen te bestrijden en nog voor een zacht prijsje ook:

Veiligheid van de vogels eerst!

Plaats de veiligheid van je vogels altijd op de eerste plaats en zet geen middelen waarmee je muizen wilt bestrijden in de volière. Het bestrijden van de muizen moet altijd erbuiten, dit om ervoor te zorgen dat je je vogels niet per ongeluk kwaad doet.

Jouw ervaringen met muizen in een volière bestrijden

Wanneer je last krijgt van muizen in de volière, is het belangrijk om het water en voedsel moeilijk voor muizen bereikbaar te maken en de volière goed schoon te maken en te houden.

Vervolgens moet je ervoor zorgen dat muizen niet door het gaas van de volière kunnen of eronderdoor kunnen.

Het bestrijden van muizen in de volière doe je tenslotte door gebruik te maken van moderne muizenvallen en/of lokdozen.

Heb jij last gehad van muizen in de volière? Hoe heb je ze bestreden? Heb jij nog bestrijdingstips voor ons? Deel jouw ervaringen door hieronder een berichtje achter te laten.

Ook wanneer je momenteel last hebt van muizen in de volière en vragen over de bestrijding hebt, ben je van harte welkom om een berichtje te plaatsen. Ik zal mijn best doen om je te helpen!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie