Muggen uit de tuin en boven het gras verjagen

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Geen Beestjes Meer

Zomer betekent muggenseizoen. Er zijn meer dan 3000 verschillende soorten muggen in de wereld waarvan gelukkig maar een klein deel in Nederland. Meestal begint de muggenactiviteit wanneer de nachttemperaturen boven de 50 graden beginnen te blijven.

Niet alle muggen dragen ziekten met zich mee, maar verschillende soorten kunnen potentieel gevaarlijke ziekten overdragen, zoals het Zika- en West-Nijlvirus. Muggensoorten hebben verschillende activiteitenpatronen en voedingsvoorkeuren (sommige bijtvogels; anderen geven de voorkeur aan zoogdieren zoals wij mensen), maar ze delen allemaal dezelfde basislevenscyclus en habitatvoorkeuren. Het fijne hieraan is dat je ze grotendeels allemaal op dezelfde manier kunt besturen. De technieken die het beste werken, hebben één ding gemeen: ze maken de omgeving niet geschikt voor muggen en daardoor blijven ze weg.

De onderstaande tips helpen je om muggen uit de tuin en boven het gras te verjagen.

Weg met water in de tuin

Alle muggen leggen eieren in water en ze hebben er maar weinig van nodig. Het weghalen, of desnoods verminderen, van stilstaand water is de eerste stap in het verjagen van muggen boven gras en uit de tuin.

We creëren zonder dat we het weten allerlei gebieden voor water om te verzamelen, wat een broedplaats biedt voor muggen. Een schotel onder een plantenpot kan voldoende water bevatten voor muggen om zich voort te planten.

Water in de tuin is met gemak de grootste aantrekkende factor voor muggen. Houd water weg om muggen uit je tuin en uit je gras te houden.
Water in de tuin is met gemak de grootste aantrekkende factor voor muggen. Houd water weg om muggen uit je tuin en uit je gras te houden.

En het enige dat ze nodig hebben is acht tot tien dagen in stilstaand water om eieren tot volwassen muggen om te toveren. Dat gaat dus erg snel.

Probeer ieder object dat stilstaand water bevat, zoals plantenschotels, waterbakjes voor honden en vogelbaden, regelmatig leeg te gooien. Vul ze indien nodig met vers water. Vervang water ten minste dagelijks in waterbakjes, vogelbaden en dergelijken. De meeste muggeneieren komen binnen 48 uur uit, dus houd het goed in de gaten.

Kinderspeelgoed, emmers, peuterbaden en al het andere dat water vasthoudt moet wanneer het even niet gebruikt wordt, worden afgedekt. Wanneer je ermee klaar bent, gooi het water dan weg.

Opgeruimd staat netjes en houdt muggen op afstand

We zijn wat een muggenprobleem betreft vaak onze eigen ergste vijand. We creëren maar onwetend al te vaak een goede omgeving voor muggen. Als er in je tuin spullen staan die je niet nodig hebt en die water bevatten, gooi ze dan weg.

Spullen die je lang bewaart zoals oude autobanden, vuilnisbakken en dergelijke wat grotere voorwerpen zijn een beruchte boosdoener. Ze houden niet alleen water vast, maar bieden een warme, beschutte omgeving die perfect is voor het fokken van muggen. Gooi het zo veel mogelijk weg.

Wil je iets niet weggooien, maar is het mogelijk om er een gat in te maken doe dat dan. Biedt water de mogelijkheid om weg te vloeien en laat het vooral niet ophopen.

De beste tijd om te kijken is direct na een regenbui, wanneer water zich ophoopt in (kleine) voorwerpen die je misschien niet direct als problematisch beschouwt.

Plaats muggenverjagers op logische plekken

Muggenwerende producten kunnen een goede oplossing zijn wanneer je even gezellig in de tuin wilt zitten of snel een oplossing voor muggen in de tuin of juist boven het gras nodig hebt. Er zijn is van alles en nog wat op de markt, maar voor mij werken fakkels en lampen simpelweg het beste.

Muggenwerende bamboe tuinfakkels kan je gemakkelijk in het gras of in een andere zachte ondergrond steken en na enige tijd ben je van de muggen in de tuin af. Naast dat ze effectief zijn tegen muggen, zijn ze ook nog eens stijlvol!

Muggenlampen zijn eveneens goede en leuke oplossingen tegen muggen in de omgeving. Ze werken zowel binnen als buiten en zien er fraai uit. Ook erg fijn om op vakantie mee te nemen!

Let wel, dergelijke producten helpen slechts binnen een bepaald gebied, dus gebruik er meerdere of plaats ze tactisch.

Reinig dakgoten, plaats of repareer horren en maai het gazon

Dakgoten kunnen verstopt raken waardoor ze niet meer goed leeglopen. Reinig dakgoten en andere afvoermechanismen om te zorgen dat het water niet gaat ophopen en een broedplaats voor muggen gaat veroorzaken.

Verstopte dakgoten, gebrekkig onderhoud, lekkages, zijn allemaal zaken die muggen kunnen aantrekken.
Verstopte dakgoten, gebrekkig onderhoud, lekkages, zijn allemaal zaken die muggen kunnen aantrekken.

Plaats of repareer horren over ramen en deuren om ervoor te zorgen dat muggen geen toegang tot het huis kunnen krijgen. Muggen kunnen zich namelijk veel beter voortplanten wanneer zij bloed hebben kunnen opzuigen. Je voorkomt dus muggen in de tuin en boven gras door ervoor te zorgen dat je niet gebeten kunt worden.

Bekijk alle horren voor ramen en deuren op bol.com

Trek tot slot regelmatig onkruid weg en houd het gazon zo kort mogelijk om ervoor te zorgen dat je daar geen muggenbroedplaatsen laat ontstaan.

Waarom juist kort gras tegen muggen?

Je zou je wellicht af kunnen vragen waarom kort gras nu juist tegen muggen helpt. Dat komt omdat muggen meestal ’s nachts actief zijn. Overdag verstoppen zij zich in een beschutte omgeving, het gras is daar nu juist perfect voor.

Naast het gras zelf is gras in de tuin meestal nog beter omdat de tuin veelal volstaat met spullen die water opvangen en daardoor de ideale omgeving voor muggen creëren.

Gebruik insecticiden slechts als laatste redmiddel tegen muggen in de tuin en op het gazon

Er zijn bijzonder veel insecticiden op de markt om muggen uit de tuin, het gazon of boven je gras te verjagen. Gebruik ze altijd spaarzaam en alleen wanneer echt nodig. De meeste insecticiden tegen muggen zijn op basis van pyrethrinen.

Pyrethrinen zijn natuurlijke insecticiden afgeleid van chrysanten, maar natuurlijk betekent niet dat ze daarmee niet giftig zijn. Producten met deze stof kunnen de huid irriteren en bij overmatig gebruik andere klacht veroorzaken.

Pyrethrinen doden ook een verscheidenheid aan andere insecten: muggen, maar ook bestuivers zoals honingbijen en nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes. Als u besluit om zelf insecticiden te gebruiken, kies dan een windstille dag om verspreiding ervan te verminderen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “Muggen uit de tuin en boven het gras verjagen”

 1. Beste Peter, Sinds kort zijn we verhuisd en we hebben een redelijk grote tuin. In één deel van de tuin staan veel bomen (het is meer een klein bos) en we hebben daar een echte muggenplaag. Wat niet leuk is want ik reageer heel allergisch op muggenbeten. Is er iets wat je aanraadt te doen om van de muggen af te geraken in zo’n omgeving? Insecticiden zijn geen optie, ben ik geen fan van. Alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • Beste Ann,

   Er zijn diverse planten en bloemen die op geheel natuurlijke wijze muggen verjagen. Denk daarbij aan Chrysanten, maar ook kruiden als munt zijn effectief. Is zoiets een optie?

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie