Motten in wol bestrijden: 8 eenvoudige stappen

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Motten in wol bestrijden

Van de meeste soorten motten is bekend dat ze dierlijke vezels zoals wol, zijde, kasjmier en ander textiel aanvreten. Van twee soorten motten is echter bekend dat ze sterk de voorkeur geven aan wol: tapijtmotten en kleermotten.

Deze motten leven het liefst op donkere plekken, zoals in je kast of onder meubels in het tapijt. Ze leggen hun eieren op dierlijke vezels, zoals wol, die, wanneer de eieren uitkomen, dienen als voedselbron voor de larven. Het zijn dan ook de mottenlarven die je wollen textiel aanvreten.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de volwassen nachtvlinders volkomen ongevaarlijk zijn. Zij leggen immers de eitjes. Motten in wol bestrijden vergt dan ook een goede aanpak: van ei tot volwassene.

Wol, kasjmier en andere natuurlijke vezels zijn de mottenlarven hun favoriete voedingsmiddelen. Dat is extra vervelend omdat juist deze stoffen behoorlijk duur kunnen zijn. Daarnaast heb je ook nog het geval dat veel producten van deze vezels handgemaakt zijn en niet makkelijk vervangen kunnen worden.

Bescherm je wollen kledingstukken dan ook door motten effectief te bestrijden en mottenplagen te voorkomen. Lees verder om er precies achter te komen hoe dat moet.

Pinterest Motten in wol bestrijden

8 stappen om motten in wol te bestrijden

Aan de hand van onderstaande 8 stappen kan je eenvoudig en zonder een dure ongediertebestrijder in te schakelen zelf de motten in je wollen kledingstukken en je gehele kledingkast bestrijden.

Wacht niet te lang en ga direct van start omdat het probleem anders steeds erger wordt. Hoe langer je wacht des te meer kans er bestaat dat de motten je kleding aantasten en er gaatjes in vreten.

Stap 1: Je moet erachter komen waar de motten zitten

De eerste stap is om er precies achter te komen waar de motten zich bevinden. Zoek naar gaten in kledingstukken om te achterhalen waar de motten hun eieren hebben achtergelaten. Het zijn immers de larven die zich voeden met de natuurlijke vezels in je kleding nadat ze zijn uitgekomen.

Besteed dan ook extra aandacht aan kledingstukken van wol, kasjmier en dergelijke textielsoorten.

Bedenk je dat de motten niet zomaar aan zijn komen vliegen. Veel mensen denken dat, maar de kans is veel groter dat je een kledingstuk met motteneitjes uit de winkel hebt meegenomen dan dat een volwassen mot bij je naar binnen is gevlogen. Vooral vintage en tweedehands kleding hebben een hoger risico dat het eitjes bevat.

Het beste is altijd om de aangetaste kledingstukken weg te gooien. Maar zeker wanneer het dure kledingstukken zijn, of kleding waar je veel waarde aan hecht, kan het een idee zijn om ze te (laten) repareren. Doe dat dan wel na een grondige reiniging van het kledingstuk. Hoe dat moet, lees je hieronder.

Tip: door gebruik te maken van een mottenval kan je er heel makkelijk achter komen of er motten zijn en waar ze precies zitten! Neem eens een kijkje naar deze:

Stap 2: Maak je kleren goed schoon

Voor artikelen die gemaakt zijn van wol of van andere dierlijke producten betekent dit dat je gebruik moet maken van een speciale wasprogramma. De meeste moderne wasmachines hebben een voorzichtige programma voor wol met niet al te warme water.

Heeft jouw wasmachine niet een dergelijk programma, dat moet je de kledingstukken in kwestie naar de stomerij moet brengen. Laat ze daar weten dat de kleding mogelijk met motteneiren besmet zijn. Wellicht hebben ze daar middelen voor, maar dan kunnen ze het in ieder geval op de juiste manier op slaann

Alle andere wasgoed moet met heet water in de was gaan om er zeker van te zijn dat eventueel aanwezige rubsen en eieren worden gedood. Een temperatuur van 50 graden celsius of hoger is hiervoor ideaal.

Kleding dat de droger in kan, doe je het beste in de droger. Een tweede ronde aan hitte is altijd goed om er zeker van te zijn dat de motteneitjes ook echt dood zijn

Stap 3: Maak je kledingkast goed schoon

Nadat je de bron hebt gevonden en je kleding hebt schoongemaakt, moet je je kast schoonmaken. Uiteraard zet je geen schone kledingstukken terug in een kast die je nog niet hebt schoongemaakt, dus sla gewassen kleding voorlopig even elders op.

Motteneieren worden veelal in de kast gelegd, maar de eitjes komen uiteindelijk overal terecht: de vloer, meubels, beddengoed en meer. Het grondig en veelvuldig stofzuigen van de omgeving os dan ook erg belangrijk.

Meer over het bestrijden van motten in een kledingkast lees je in mijn artikel Motten bestrijden in de kledingkast: 7 stappen naar mottenvrije kleding

Er zijn speciale sprays verkrijgbaar voor op kleding en op bijvoorbeeld tapijten die motten doden en verjagen. Klik hier voor het aanbod val alle sprays op bol.com, of ga voor deze absolute topper:

vooral wollen kleding motten

Stap 4: Maak gebruik van feromoonvallen

Een feromoonval werkt door het aantrekken van de mannelijke motten door het verspreiden van de geur van een vrouwtje. Afhankelijk van het de soort val, zal deze de mot doden of er door middel van een speciaal stofje voor zorgen dat de motten zich niet langer voortplanten.

Dergelijke vallen zijn zeer effectief tegen volwassen motten en vaak ook nog eens spotgoedkoop, maar doen niets tegen de motteneieren of de pas uitgekomen larven.

Klik hier voor het aanbod aan feromoonvallen op bol.com

Stap 5: Maak gebruik van mottenballen, chemische of natuurlijke

De ouderwetse mottenballen zijn een zeer effectieve manier om motten te bestrijden. Ze bevatten veelal de stof naftaleen. Wanneer het wordt ingeademd, breekt het de cellen waar deze stof mee in aanraking komt af en beschadigt het weefsel.

Mottenballen zijn erg makkelijk in gebruik: Je verspreidt ze over je kledingkast, doet de deuren dicht en na enige tijd zijn de volwassen motten en mottenlarven dood. Kledingstukken met zakken kunnen worden beschermd door mottenballen in de zakken te doen.

Wees voorzichtig: het gebruik van mottenballen rond kleine kinderen en huisdieren is potentieel erg gevaarlijk, vooral als het wordt ingenomen. De werkzame stof is kankerverwekkend. Daarnaast heeft de ouderwetse mottenbal een zeer onaangename geur.

Om aan deze bezwaren tegemoet te komen, is er een nieuwe, natuurlijke, mottenbal ontwikkeld op basis van cederhout. De olie dat in cederhout zit is dodelijk voor motten, maar ongevaarlijk voor mensen en huisdieren. Daarnaast hebben deze cederhouten mottenballen een heerlijk frisse geur.

Je gebruikt deze mottenballen op dezelfde manier als de ouderwetse variant en zijn even goed werkzaam. Klik hier voor het aanbod op bol.com of ga voor onderstaande aanrader:

Stap 6: Maak gebruik van de strijkijzer, ook op wollen kleding

Hoge temperaturen zijn dodelijk voor de larven van motten en ook voor de eieren. Dit is belangrijk om te weten omdat de meeste oplossing de larven prima tegengaan, maar de eieren in leven laten. En die eieren kunnen na verloop van tijd een hele nieuwe plaag te weeg brengen.

Dus het gebruik van een strijkijzer om je kledding te verhitten zal motteneieren en mottenlarven die zich aan je kleding hechten, direct doden.

Het is volkomen veilig om wollen kleding te strijken, tenzij op het etiket van het kledingstuk staat ‘niet strijken’ of ‘alleen chemisch reinigen’. Als het kledingstuk gestreken kan worden, zet je de strijkijzer dan op de stand voor wol.

Stap 7: Zet aangetast wol in de vriezer, want ook kou doodt motten

Temperaturen onder het vriespunt doden zowel volwassen motten als mottenlarven en de eitjes. Je hoeft niets bijzonders te doen: je zet het kledingstuk simpelweg in de vriezer en je wacht een aantal dagen!

Zorg er wel door dat als je het kledingstuk eerst hebt gewassen dat het helemaal droog is voordat je het invriest. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat een kledingstuk eerst op kamertemperatuur is, zet een warm kledingstuk niet direct in de vriezer. Zeker bij wol zorgt dat ervoor dat de vezels inkorten.

wol trekt motten aan

Stap 8: De hitte van stoom

Ook de hitte van stoom kan de mottenlarven en de eitjes doden. Zorg er wel voor dat het kledingstuk gestoomd mag worden. Dat lees je op het etiket.

Er bestaan speciale handstoommachines voor kledingstukken. Vaak hebben deze ook nog eens een stand voor wollen kleding.

Daarnaast kan je ze inzetten om vanalles schoon te maken of bijvoorbeeld om de motten in je kledingkast mee te bestrijden.

Een goede handstoomreinger hoeft niet duur te zijn en bestel je gemakkelijk online. Klik hier om het aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken. Of ga voor onderstaande handzame aanrader:

Hoe zit het met wollen kleden en tapijten?

Wollen tapijten zijn geweven om honderden jaren mee te gaan. Voorwaarde is wel dat ze op de juiste manier worden onderhouden.

Een wollen kleed dat onder de verkeerde omstandigheden wordt gehouden of waar insecten mee in aaraking komen, raakt als snel geruwineerd.

Zoals je hebt gelezen, verstoppen de mottenlarven zich graag in wollen vezels. Ze kunnen daar zo diep in binnendringen, dan ze zonder veel moeite in tapijten of kledingstukken kunnen komen waar iets op staat.

Op de juiste manier voor je kleden en tapijten zorgen is daarom erg belangrijk:

– Laat je kleden minimaal 1 keer per jaar professioneel reinigen.
– Dagelijks stofzuigen en wekelijks stomen is erg belangrijk.
– Ruim gemorst eten, drinken en andere ongelukjes van kinderen of huisdieren direct op.
– Maak ook de achterkant/onderkant zo mogelijk schoon.

Klik hier voor mijn artikel Motten bestrijden in het tapijt: 4 stappen om tapijten en vloerkleden mottenvrij houden

motten bestrijden

Mottenpreventie voorkomt bestrijden

Het voorkomen van motten is altijd beter dan het achteraf bestrijden van deze vervelende plagen. Zeker wanneer het gaat om wol.

Volg onderstaande tips op om ervoor te zorgen dat jij nooit meer last hebt van motten:

– Bekijk textiel goed voordat je het koopt.
– Was nieuwe producten voordat je ze opbergt.
– Hou de kledingkast schoon en geventileerd.
– Doe alleen schone, gewassen kleding in de kast.
– Maak gebruik van cederhouten producten om motten te verjagen. Lees het volgende artikel voor meer informatie: Hoe kan je motten bestrijden met cederhout? 4 tips en vele toepassingen
– Controleer je kleding, vooral wollen kleding, en ander textiel regelmatig op gaatjes, kale plekken en beschadigingen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het bestrijden van motten? Lees dan mijn artikel Hoe moet je motten bestrijden: een gids tegen motten

Heb jij ervaring met het bestrijden van motten in wol?

Heb jij de gouden tip voor het bestrijden van motten in wol? Deel je ervaringen met ons zodat alle lezers daarvan kunnen leren. Jouw tips en trucs helpen ons enorm!

Ook zijn we benieuwd naar jouw ervaringen? Heb jij weleenst last gehad van motten in de kledingkast of in je wollen kleding? Hoe heb je bestreden? Laat hieronder een berichtje achter!

Heb je momenteel last van motten en heb je daar een vraag over? Ook dan ben je uiteraard welkom om hieronder je vraag te stellen. We helpen je dan zo goed mogelijk verder.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “Motten in wol bestrijden: 8 eenvoudige stappen”

  • Beste Hans,

   Ik heb deze vraag vaker gekregen, maar het helaas nooit kunnen proberen. Mijn vermoeden is dat het niet helemaal zal helpen wanneer je een droge trui in de magnetron doet. Persoonlijk zou ik het op een andere manier proberen!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie