Motten in buxus bestrijden: 5 tips tegen de buxusmot

Deel dit bericht op Pinterest:

Motten in buxus bestrijden_ 5 tips tegen de buxusmot

De buxusmot is een relatief nieuwe plaaginsect in Nederlander. Ze verschenen voor het eerst in Europa rond 2007 en sindsdien zijn ze een jaarlijks terugkerend probleem voor eigenaren van buxussen. Het is dan ook geen wonder dat men op zoek gaat naar een effectieve manier om dit ongedierte te bestrijden.

De rupsen in een buxus zijn bijzonder vraatzuchtig en kunnen binnen enkele dagen een buxus volledig kaalvreten. Wanneer je problemen hebt met de buxusmot, is het belangrijk om direct tot bestrijding over te gaan. In dit artikel leer ik je 5 verschillende technieken om dat te doen.

De rupsen die je buxus kaal vreten, zijn de larven van een mot die zich voedt met (voornamelijk) bladeren van de buxus. De buxusmot komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en kunnen lokaal een ware plaag zijn. Wanneer je niet weet hoe, zijn ze lastig om te bestrijden en hebben diverse beschermingsmechaniscmen die inheemse soorten niet hebben.

Motten in buxus bestrijden Pinterest

Hoe weet ik of ik last hebt van de buxusmot?

De rupsen van de buxusmot zijn niet lastig om te herkennen: ze zijn felgroen met een zwarte kop en zwarte strepen langs hun lichaam. Terwijl ze zich voeden, bedekken ze zichzelf in een omhulsel van zijde-achtige webben om zichzelf te verbergen voor roofdieren.

Deze bescherming maakt het ook voor ons lastiger om de buxusmot te bestrijden.

Wanneer de motteneitjes uitkomen, zijn de larven met hun 1 a 2 mm nauwelijks te zien. Binnen ongeveer een maand, groeien ze uit tot een maximum van 3 a 4 cm. Hun poppen zijn bedekt met een zijde-achtige web en zijn tussen de 2 en de 3 centimeter lang.

Volwassen buxusmotten, de vlinders, niet de rupsen, variëren van donkerbruin tot felwit met bruine randen rondom de vleugels. Ze leggen trossen platte, gele eitjes onder verschillende bladeren van de buxus.

De buxusmot is van maart tot oktober actief. Binnen deze maanden kunnen de motten drie generaties voortbrengen.

5 Tekenen van motten in de buxus:

  • Trossen platte, gelige eieren die aan de onderkant van de buxusbladeren kleven
  • Groene rupsen met zwarte koppen en zwarte strepen van 3 a 4 cm lang
  • Dun, wit, zijde-achtige webben dat zich aan bladeren en takken hecht
  • Aangevreten bladeren
  • Motten (nachtvlinders) met bruine vleugels of witte vleugels met bruine randen

De meest effectieve oplossing

Feromoonval tegen de buxusmot
Oplossing!

Wat eet de buxusmot

Rupsen van de buxus zijn vernoemd naar hun favoriete voedsel: buxussen. Ze eten de bladeren van de buxusboom en kunnen een buxus binnen zeer korte tijd goed kaalvreten.

Buxusbomen zijn een populaire keuze voor hagen, heggen en andere scheidingswanden. Daarnaast worden buxussen gebruikt om in allerlei vormen te snoeien.

Een mooie groengebladerde buxus kan binnen zeer korte tijd veranderen in een enge, kale struik vol met witte webben. Een vreselijk aanzicht!

Waarom verspreidt de buxusmot zich zo snel?

De buxusmot is een invasieve soort uit Oost-Azië. Dat betekent dat deze soort niet in Nederland voorkomt en minder natuurlijke vijanden heeft en daardoor snel de overhand krijgt.

In de omgevingen waar buxusmotten van nature voorkomen, zijn er verschillende insecten, vogels en andere roofdieren die de rups van een buxusmot graag eet.

De vogels die in Nederland voorkomen, zullen niet snel de rups van een buxusmot opeten. De buxusmot heeft een gif in zich die onze vogels niet kunnen verdragen en vies smaakt. Nee, de buxusmot zullen ze niet willen eten!

Daarnaast moet je je ook bedenken dat de roofdieren die wij hier hebben de buxusmot van nature niet kennen. Het is een heel proces voor vogels en andere roofdieren om een onbekend insect tot hun dagelijkse maaltijd te maken.

Nu er geen natuurlijke bescherming is tegen de buxusmot, zal de buxusmot op een andere manier bestreden moeten worden. Hieronder lees je precies wat jij kunt doen om de buxusmot effectief te bestrijden. Hoe je buxus vrij van rubsen met mijn onderstaande tips!

buxusmot bestrijden buxus

Hoe kan ik de buxusmot bestrijden?

Voor een goede bestrijding van de buxusmot is het belangrijk om er zeker van te zijn dat het daadwerkelijk om een buxusmot gaat. Aanknopingspunten om na te gaan of je echt met de buxusmot (en niet bijvoorbeeld slakken) te maken hebt, vind je bovenaan dit artikel.

De meeste mensen zijn nooit met de buxusmot in aanraking geweest. Daardoor kan overgevoeligheid voor de haartjes van de rups sneller optreden. Dat hoeft niet voor gezondheidsklachten te zorgen, maar het gebruik van handschoenen tijdens het bestrijden van de rups wordt daarmee wel aangeraden.

Ben je er zeker van dat je daadwerkelijk met buxusmotten te maken hebt en heb je de juiste voorzorgsmaatregelen genomen? Dan is het tijd om de buxusmot te bestrijden.

Wees er op tijd bij en stop niet te snel

Voordat we overgaan tot de daadwerkelijke bestrijdingstips, zijn er nog twee punten die je goed in je achterhoofd moet houden bij het bestrijden van buxusmotten:

  • Ga direct na herkenning tot bestrijding over. De buxusmot is een echte veelvraat en vreet zo je buxus kaal.
  • Ook wanneer je geen buxusmotten of hun rupsen meer ziet, ga dan toch door met bestrijden. Je moet er zeker van zijn dat je alle eitjes te pakken hebt, anders komt er weer een nieuwe generatie rubsen in je buxus terecht en moet je weer opnieuw beginnen.

Tip 1. Feromoonvallen tegen buxusmotten

De meeste oplossingen tegen de boxusmot richt zich op te rupsen van de motten. Zij zijn immers degene die de schade aanrichten.

Met een feromoonval richt je je op de bron van het probleem: de nachtvlinders. Dit kan zeer effectief zijn bij het verminderen van het aantal rupsen, maar hou er wel rekening mee dat je iets moet doen tegen de rupsen die je al in de buxus hebt.

De feromonenval tegen de buxusmot werkt door het aantrekken van de mannetjesmot met een vrouwelijk buxusmotferomoon. Een feromoon is een geurstof waarmee verschillende signalen kunnen worden overgebracht.

Wanneer je de buxusmot met de feromoonval hebt gevangen, kan je de mannelijke motten verwijderen voordat ze de kans krijgen om voort te planten. De val half vullen met water en een scheutje afwasmiddel is een effectieve manier om ervoor te zorgen dat de mannetjes niet meer kunnen vliegen.

De mannelijke buxusmotten komen op de feromonen af en komen in het water vast te zitten. Jij kan ze dan gemakkelijk weggooien.

Andere motten en vlinders hebben van de feromonen geen last, omdat het feromoon alleen mannelijke buxusmotten aantrekt. Naast dat je bestaande problemen tegengaat, kan je het ook gebruiken als signaal dat er buxusmotten in de buurt zijn.

Gebruik feromoonvalleen nooit alleen, maar altijd in combinatie met andere bestrijdingsmiddelen gericht op het bestrijden van de rupsen.

Een feromoonval bestel je gemakkelijk online. Klik hier om het aanbod aan feromoonvallen op bol.com te bekijken, of ga voor onderstaande aanrader met de beste recensies.

Tip 2. Chemische en/of natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Er zijn vele chemische en of natuurlijke bestrijdingsmiddelen te krijgen die werken tegen de larven van de buxusmot.

Breng de insecticide op de aangedane buxus aan zodra je rupsen ziet of je merkt dat je feromoonvallen beginnen met mannelijke buxusmotten beginnen vol te lopen. Volg de instructies op de verpakking en breng de insecticide regelmatig aan – in ieder geval na een regenbui – om ervoor te zorgen dat deze werkzaam blijft.

Afhankelijk van het bestrijdingsmiddel dat je toepast, zal de rubs na contact met een behandeld buxusblad komen te sterven. In ieder geval stopt de rups direct met het aanvreten van de bladeren.

Dergelijke bestrijdingsmiddelen werken erg goed tegen tegen rubsen, maar soms niet even goed tegen de eitjes die nog niet zijn uitgekomen. Het is dan ook belangrijk om een middel te kiezen dat zowel de rupsen als de nog niet uitgekomen eieren bestrijdt.

Er zijn vele sprays die werkzaam zijn tegen de buxusmot. Klik hier voor het aanbod op bol.com of ga voor onderstaande topper op het gebied van natuurlijke bestrijding van de buxusmot.

Tip 3. Nematoden zijn erg effectief tegen de buxusmot

Nematoden zijn microscopisch kleine paracitaire wormpjes die worden vermengd met water en met een gieter op de planten worden aangebracht, waarbij ze hopelijk in contact komen met de rupsen van de buxusboom. De aaltjes zijn misschien klein, maar ze maken al snel korte metten met de rupsen.

Nematoden moeten op de juiste manier worden toegepast om effectief te zijn. Ze erg gevoelig voor zonlicht, dus je brengt ze het beste ’s avonds aan. Nematoden, ook weleens aaltjes genoemd, doen hun werk het beste in een vochtige omgeving. Ga dan ook niet met aaltjes aan de slag wanneer het een aantal weken niet heeft geregend.

Nematoden die in de aarde terechtkomen zullen je buxus ook beschermen tegen andere plagen, zoals bijvoorbeeld slakken.

Wist je dat je nematoden gemakkelijk online kunt bestellen? Klik hier voor het aanbod op bol.com of ga voor de onderstaande aanrader:

 

Tip 4. Handmatig Plukken

De meest tijdrovende aanpak, maar de meest effectieve! Met de hand plukken van de rupsen en ze ‘weggooien’ is de beste manier om hun aantal te beheersen. De rupsen in een emmertje water met wat zeepsop laten vallen is de beste manier om snel van ze af te komen.

Binnen korte tijd ben je van de rupsen af, maar er is wel een groot nadeel aan deze methode: eitjes die nog niet zijn uitgekomen, blijven zitten en zullen alsnog uitkomen. Wanneer je daar niets aan doet, heb je binnen korte tijd opnieuw een buxusmottenplaag te pakken!

Met de volgende tip, leer je hoe wat je aan die vervelende eitjes kunt doen. Je zou ook mijn artikel over Motten bestrijden met azijn: een natuurlijk alternatief kunnen doornemen!

Tip 5. Besproei de buxus met water

Wat je ook doet om van buxusmotten af te komen, het is allemaal voor niets wanneer je niet ook de eitjes aanpakt. De buxusmot legt haar eitjes onder de bladeren van de buxus. Je kunt ze vrij eenvoudig verwijderen door de buxus flink te besproeien met veel water.

Het is goed om daarna flink de bladeren te schudden of even handmatig de onderzijden een beetje afnemen en daarna weer te sproeien. Zo weet je dat je de meeste eitjes te pakken hebt.

zorg voor de buxus

Conclusies en ervaringen met het bestrijden van de buxusmot

Zoals de naam al zegt, komt deze mot voornamelijk in de buxus voor. Daar legt de volwassen moet zijn eieren en vreten de larven van de buxusmot de bladeren aan.

Het bestrijden van de buxusmot doe je het beste door een combinatie van feromoonvallen, bestrijdingsmiddelen en nematoden. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat je met veel water ook nog de eitjes weghaalt.

Heb je na het lezen van dit artikel nog behoefte aan meer algemene informatie over het bestrijden van motten, lees dan mijn artikel Hoe moet je motten bestrijden: een gids tegen motten

Heb jij last gehad van motten in je buxus? Hoe ben je er vanaf gekomen en welke producten heb je daar eventueel voor gebruikt? Deel jouw ervaringen met ons door hieronder een reactie achter te laten.

Mocht je vragen hebben over het bestrijden van de buxusmot of andere plagen in je buxus, dan kan je hieronder je vraag kwijt. Ik zal dan mijn best doen om je op weg te helpen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie