Mierenbestrijdingsmiddelen tijdens de zwangerschap veilig?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Mierenbestrijdingsmiddelen tijdens de zwangerschap

Het tijdens de zwangerschap gebruiken van mierenbestrijdingsmiddelen kan begrijpelijk tot vragen over de veiligheid daarvan leiden. Overmatige blootstelling aan mierenbestrijdingsmiddelen is voor niemand veilig en zeker niet voor zwangere vrouwen.

Is het gebruik van mierenbestrijdingsmiddelen tijdens de zwangerschap veilig? Middelen die inwerken op het zenuwstelsel van insecten zijn ongeschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap. Gebruik liever veiligere alternatieven.

Veel mierenbestrijdingsmiddelen werken in op het zenuwstelsel van insecten. Deze middelen kunnen schadelijk zijn voor mensen die ermee in contact komen.

Zeker gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap, wanneer het zenuwstelsel nog volop in ontwikkeling is, kunnen mierenbestrijdingsmiddelen gevaarlijk zijn.

Welk mierenpoeder kan ik het best tijdens de zwangerschap gebruiken?

In dit artikel vind je een heleboel informatie over het veilig gebruik van mierenpoeder tijdens de zwangerschap en waar je zoal op met letten. Ben je alleen op zoek naar een geschikte mieren, dan raad ik jou het volgende aan:

Eco mierenpoeder van het merk Luxan (bekijk het middel direct op bol.com) is een natuurlijke mierenpoeder dat uitstekend werkt. Daarnaast is het middel veilig voor kinderen en huisdieren.

Ook is dit middel geschikt voor het gebruik tijdens de zwangerschap wanneer je tijdens het strooien de juiste voorzorgsmaatregelen zoals bijvoorbeeld een mondkapje en handschoenen gebruikt. Wanneer het middel eenmaal op z’n plaats zit, kan het geen kwaad.

Bestel Eco mierenpoeder van Luxan op bol.com door de link hieronder te volgen.

De veiligheid van het gebruik van mierenbestrijdingsmiddelen tijdens de zwangerschap

Hieronder tref je een overzicht van de drie meest voorkomende groepen van het gebruik van mierenbestrijdingsmiddelen.

Omdat het soort middel, de wijze van gebruik en de termijn van blootstelling invloed kan hebben op de veiligheid voor het gebruik tijdens de zwangerschap, is het goed om dat eerst onder de loep te nemen.

Mierenbestrijdingsmiddelen in de agrarische sector

Mierenbestrijdingsmiddelen tijdens de zwangerschap
Woon of werk je tijdens je zwangerschap in een agrarische omgeving, dan is het belangrijk om advies in te winnen.

De meeste studies op het gebied van het risico van mierenbestrijdingsmiddelen tijdens de zwangerschap wijzen uit dat blootstelling in de eerste 2-8 weken het meest gevaarlijk is voor het ongeboren kind.

Gedurende het gehele eerste trimester bestaat er een verhoogd risico. Dat komt omdat het zenuwstelsel van het ongeboren kind dan nog in volle ontwikkeling zijn. De meeste mierenbestrijdingsmiddelen in de agrarische sector werken in op het zenuwstelsel en vormen daardoor een risico.

Woon je in een gebied met veel land,- kas- of tuinbouw, dan is voorzichtigheid tijdens de zwangerschap geboden. Werk je in de agrarische sector en kom je met pesticiden in contact, dan bestaat er ook een verhoogd risico. Overleg met je arts over de te nemen maatregelen.

Mierenbestrijdingsmiddelen voor thuisgebruik

Er zijn zeker mierenbestrijdingsmiddelen op de markt die relatief veilig zijn voor het gebruik gedurende de zwangerschap. Als vuistregel zou ik echter aanhouden het gebruik van mierenbestrijdingsmiddelen te mijden.

Verderop in dit artikel geef ik de producten die je veilig kunt gebruiken of met enige voorzorgsmaatregelen kunt inzetten.

Wat we nog belangrijk is te melden dat het ten zeerste is af te raden om tijdens de zwangerschap een professioneel insectenverdelgingsbedrijf in te schakelen. De stoffen die hierbij gebruikt (kunnen) worden moet je tijdens de zwangerschap vermijden. Daarbij komt nog dat je veelal over een langere periode aan deze stoffen wordt blootgesteld.

Natuurlijke mierenbestrijdingsmiddelen

Het zou je wellicht verbazen, maar veel van de meest gevaarlijke mierenbestrijdingsmiddelen zijn van natuurlijke oorsprong.

Natuurlijk, ecologisch en biologisch zijn termen die je vaak op mierenbestrijdingsmiddelen tegenkomt, maar dat betekent zeker niet dat ze ongevaarlijk zijn.

Om gevaarlijke situaties tijdens de zwangerschap te voorkomen en het gebruik zo veilig mogelijk te houden, raad ik aan om altijd voor gebruik de verpakking goed te lezen en de instructies nauwlettend op te volgen.

Ga er hoe dan ook nooit vanuit dat het gebruik van een mierenbestrijdingsmiddel tijdens de zwangerschap ongevaarlijk is omdat er op staat dat het een natuurlijk middel is.

De veiligste mierenpoeder voor het gebruik tijdens de zwangerschap

Luxan Eco mierenpoeder is zonder meer de meest veilige, effectieve mierenpoeder voor gebruik tijdens de zwangerschap. Ter meerdere zekerheid kan je ook nog handschoenen of een mondkapje tijdens het strooien gebruiken.

Bestel de Eco mierenpoeder van Luxan via bol.com door de link hieronder te volgen.

Hoe kom je als zwangere vrouw met mierenbestrijdingsmiddelen in aanraking?

De drie voornaamste manieren om tijdens de zwangerschap met mierenbestrijdingsmiddelen in aanraking te komen zijn door het inslikken, het inademen of door huidcontact.

De ene manier van blootstelling kan tijdens de zwangerschap erger zijn dan de andere, vandaar dat ik ze hieronder voor je op een rijtje zet.

Van inslikken in sprake wanneer je wanneer je bijvoorbeeld een hap mierenpoeder of een slok mierenspray binnenkrijgt. Hierbij loop je het grootste risico omdat je qua hoeveelheid meer binnenkrijgt dan bij een andere wijze van blootstelling.

Wanneer tijdens je zwangerschap op de een of andere manier mierenbestrijdingsmiddel binnenkrijgt, dan moet je direct met een arts contact opnemen. Houd dan ook altijd de verpakking bij de hand.

Van inademen zal sprake kunnen zijn wanneer je een mierenpoeder strooit of een mierenspray spuit en vervolgens het middel inademt.

Gezien de hoeveelheid werkzame stof dat je hiermee binnenkrijgt, zal er niet veel aan de hand zijn, maar het is goed om even navraag te doen bij je huisarts of verloskundige.

Het risico van inademen kan je heel simpel beperken door het dragen van een mondkapje. Deze kan je bij iedere doe-het-zelf-zaak wel kopen.

Ten slotte kan je door huidcontact met een mierenbestrijdingsmiddel in aanmerking komen. Ook dit is een risico dat je aanzienlijk kunt beperken door het gebruik maken van handschoenen.

Er zijn niet veel middelen die met huidcontact (ernstig) gezondheidsschade kunnen veroorzaken. Wees voorzichtig en was je handen goed!

Informatie over het gebruik van mierenbestrijdingsmiddelen tijdens de zwangerschap

Mierenpoeder
Poeder in bakje doen

Wellicht heeft iemand in jouw omgeving zonder erbij na te denken een mierenbestrijdingsmiddel gebruikt. Of je bent bij iemand anders in de tijn en zij hebben net mierenpoeder of een mierenspray gebruikt.

Het kan altijd voorkomen dat je tijdens de zwangerschap op de een of andere manier met mierenbestrijdingsmiddelen zoals lokdozen, mierensprays of mierenpoeders in aanraking komt. Hieronder les je daar meer over.

Algemene informatie voor als je tijdens de zwangerschap met mierenbestrijdingsmiddelen in aanraking komt

Geen paniek! Je ongeboren kind loopt het grootste risico’s wanneer jij tijdens de zwangerschap langdurig of op intensieve wijze aan mierenbestrijdingsmiddelen bent blootgesteld.

Wanneer je dus tijdens je zwangerschap per ongeluk een hap mierenpoeder of een slok mierenspray binnenkrijgt, is het goed om direct een arts in te schakelen. Wanneer je even in de tuin gaat zitten waar die ochtend mierenpoeder is gestrooid, is beslist geen reden tot zorgen.

Bewaar de verpakkingen van lokdozen, mierensprays en mierenpoeders altijd. Ook wanneer je denkt deze niet meer nodig te hebben. Zolang je het middel nog hebt of nog in gebruik is, weet je nooit waar het goed voor kan zijn!

Informatie voor wanneer er in of om huis tijdens de zwangerschap toch mierenbestrijdingsmiddelen zijn ingezet of moeten worden ingezet

Laat een ander de lokdoos plaatsen, de mierenpoeder strooien of de mierenspray gebruiken. Ga er in ieder geval niet zelf mee aan de slag.

Kies altijd het product met de laagste risico. Meer over het gebruik van gif tegen mieren lees je in mijn artikel daarover.

Verlaat of vermijd enige tijd de ruimte waar het middel is gebruikt. Vaak staat daar iets over op de verpakking.

Haal eten, drinken, borden en bestek weg uit de omgeving waar het mierenbestrijdingsmiddel wordt ingezet. Dit geldt ook bijvoorbeeld voor potten of pannen in de keuken of een fruitschaal in de woonkamer.

Maak na gebruik van een mierenbestrijdingsmiddel de tafels in de omgeving en/of het aanrecht goed schoon.

Is er binnen een mierenbestrijdingsmiddel gebruikt, ventileer dan goed. Laat even wat ramen of deuren openstaan zodat er luchtverplaatsing op gang komt.

Kom je in contact met bloemen of planten die met mierenbestrijdingsmiddelen zijn behandeld, draag dan in ieder geval een mondkapje en handschoenen.

Het allerbelangrijkste advies voor het gebruik van mierenbestrijdingsmiddelen tijdens de zwangerschap

Het allerbelangrijkste advies voor het gebruik van mierenbestrijdingsmiddelen tijdens de zwangerschap dat ik je kan meegeven is:

Bij twijfel doe het niet en raadpleeg wanneer je iets niet vertrouwt of ergens aan twijfelt altijd direct een arts.

Naast het veilig gebruik van mierenbestrijdingsmiddelen tijdens de zwangerschap, heb ik ook nog een artikel geschreven over de veiligheid van mierenbestrijdingsmiddelen voor honden en andere huisdieren en de veiligheid van kinderen en het gebruik van mierenbestrijdingsmiddelen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie